10 didžiausių žaidėjų mainų tarp futbolo klubų (straipsnis)

Pastaruoju metu futbolo pasaulyje žaidėjų mainai įvyksta vis rečiau ir rečiau, tačiau pirmadienį įvykę mainai tarp „Arsenal“ ir „Manchester United“ klubų, kuriuose ekipas pakeitė Alexis Sanchezas ir Henrikhas Mkhitaryanas, leido prisiminti, jog neseniai tai buvo neretai futbolo pasaulyje atliekamas veiksmas.

Fourfourtwo futbolo apžvalgininkas Amitas Katwala po pastarųjų dienų įvykių siūlė prisiminti dešimt didžiausių visų laikų mainų ir jų laimėtojus.

Andy Cole‘as į Keithą Gillespie ir 6 milijonus svarų

„Manchester United“ bei „Newcastle United“

Tuo metu, kai įvyko šis transferas, atrodė, kad Alexas Fergusonas atlieka ne pačius protingiausius sprendimus – 1994-1995 metų sezone jis išpardavė keletą svarbių žaidėjų, kurie padėjo jo komandai laimėti „Premier“ lygos nugalėtojų titulą.

Visgi, galiausiai viskas susiklostė taip, kad už šiuos veiksmus „United“ treneris susilaukė tik komplimentų: A. Cole‘as su „raudonaisiais velniais“ laimėjo vieną po kito trofėjaus būdamas vienas iš pavojingiausių planetos puolėjų. Jei A. Cole‘as rinko vieną po kito titulo, tai K. Gillespie nors ir buvo vienas iš svarbiausių „Newcastle“ žaidėjų, jam su komanda prilygti „Man United“ taip ir nepavyko. Galiausiai 1998 metais jis paliko šią ekipą.

Mainų laimėtojas: „Manchester United“

Zlatanas Ibrahimovičius į Samuelį Eto ir 35 milijonus svarų

„Barcelona“ bei „Inter“

Pepas Guardiola gali būti vienas iš geriausių komandai vadovaujančių futbolo trenerių, tačiau kalbant apie jo darbą prie derybų stalo, to pasakyti tikrai negalima. Daug kas stebėjosi, kai „Barcelona“ bosas iškart po visų laimėtų trofėjų 2009 metais nusprendė išardyti savo komandą, o po šių mainų dauguma stebėjosi ir „Barcos“ sumokėta kaina. Jei šių žaidėjų mainai būtų įvykę be jokios priemokos, tai būtų galima vadinti suprantamu sprendimu, tačiau kai taip pat buvo sumokėta didžiulė 35 milijonų svarų priemoka, šiuose mainuose galėjo būti tik vienas nugalėtojas.

Pasistiprinusi S. Eto, J. Mourinho treniruojama „Inter“ komanda jau pirmais metais triumfavo Čempionų lygoje, o pusfinalyje jie įveikė ne ką kitą, o būtent „Barcelona“ klubą. Tuo tarpu Z. Ibrahimovičius ir P. Guardiola katalonų klube išsiskyrė tik savo konfliktais, kurių bene didžiausias įvyko būtent po pralaimėjimo „Inter“ klubui.

„P. Guardiola spoksojo į mane ir aš praradau savitvardą. Tuo metu galvojau: „Tai yra mano priešas, kuris kasosi savo pliką galvą“. Tuomet jam surikau: „Tu neturi kiaušių!“. Tiesa, vėliau tikriausiai pasakiau gerokai aštresnių ir blogesnių frazių“, - savo autobiografijoje rašė Z. Ibrahimovičius.

Nenuostabu, kad po vienintelio sezono katalonų klube Z. Ibrahimovičius iš pradžių buvo išnuomotas, o vėliau ir parduotas į „Milan“ klubą, už gerokai kuklesnę sumą, nei jie sumokėjo „Inter“ komandai.

Mainų laimėtojas: „Inter“

Fabio Cannavaro į Fabianą Carini

„Juventus“ bei „Inter“

2004 metais „Inter“ iškeitė būsimą pasaulio čempionų kapitoną į vartininką iš Urugvajaus – Fabianą Carini. F. Cannavaro tolimesni karjeros pasiekimai žinomi visiems futbolo gerbėjams: jis ne tik triumfavo planetos pirmenybėse, tačiau ir sudarė tvirtą „Juventus“ gynybos grandį su Gianluigi Buffonu, Lilianu Thuramu ir Gianluca Zambrotta, o klubą paliko tik po sutartų rungtynių skandalo, kai jis išvyko į Madrido „Real“.

Tuo tarpu F. Carini karjera „Inter“ gretose nesusiklostė taip, kaip tikėjosi šis klubas. Per tris metus komandoje jis sužaidė vos keturis mačus, o daugumą laiko jis praleido nuomos pagrindais kituose klubuose. Galiausiai 2016 metais dėl nuolatinių juosmens skausmų jis paskelbė apie karjeros pabaigą.

Mainų laimėtojas: „Juventus“

Roberto Carlosas ir 1 milijonas svarų į Ivaną Zamorano

„Real“ bei „Inter“

1995 metais puolėjas iš Čilės Ivanas Zamorano buvo vienas iš geriausių savo pozicijos žaidėjų – 28 kartus „Real“ ekipoje per sezoną pasižymėjęs puolėjas padėjo savo komandai laimėti „La Liga“ čempionų titulą. Visgi, vis labiau atsiskleidžiant Rauliui, klubas nusprendė atsisveikinti su šiuo puolėju ir iškeitė jį į Roberto Carlosą.

Jei brazilas tapo vienu iš geriausių planetos krašto gynėjų ir viena iš „Real“ legendų, tai nepaisant to, kad I. Zamorano tikrai nebuvo visiškai nesėkmingas pirkinys, futbolo pasaulyje jis labiau prisimenamas ne dėl savo žaidimo aikštėje, o dėl prisirišimo prie devinto numerio. „Inter“ klube jam nebuvo suteikta galimybė vilkėti 9 numeriu pažymėtais marškinėliais, bet čilietis priėmė netradicinį ir įsimintiną sprendimą: 18 numeriu pažymėtus marškinėlius, kuriose jis tarp skaičių pridėjo pliuso ženklą - „1+8“.

Mainų laimėtojas: „Real“

Francesco Coco į Clarence‘ą Seedorfą

„Inter“ bei „Milan“

Dar vieni mainai, kuriuose sudalyvavo „Inter“, po kurių jie galėjo tik graužtis nagus priėmę nesėkmingą sprendimą. 2002 metais jie leido C. Seedorfui prisijungti prie jų principinių varžovų, o už jį mainais „Inter“ gavo gynėją F. Coco. Laikytas „būsimuoju Paolo Maldini“, F. Coco labiau rūpinosi reikalais už aikštės ribų, o būdamas 30-ies metų jis nusprendė baigti karjerą ir pabandyti savo jėgas Holivude.

Po šių mainų C. Seedorfas laimėjo dar du Čempionų lygos nugalėtojų titulus, dukart triumfavo „Serie A“ pirmenybėse, o F. Coco, pasak sklandančių gandų, šiuo metu dirba nekilnojamo turto agentu.

Mainų laimėtojas: „Milan“

Ashley Cole‘as į Williamą Gallasą ir 5 milijonus svarų

„Chelsea“ bei „Arsenal“

Abu šie žaidėjai buvusias komandas paliko ne pačiomis gražiausiomis nuotaikomis. Itin išskirtinis buvo W. Gallaso atsisveikinimas: spaudoje tuomet pasirodė informacija, kad žaidėjas klubo vadovams pareiškė, jog jei „Chelsea“ neleis jam išvykti, jis specialiai pelnys įvarčius į savo vartus. Nenuostabu, kad netrukus žaidėjas paliko komandą ir prisijungė prie „Arsenal“ ekipos. Atvykęs į „kanonierių“ gretas jis buvo tvirtas startinės sudėties žaidėjas ir netgi vos po metų netikėtai tapo komandos kapitonu, tačiau ir šiame klube jam nepavyko išvengti skandalų. Iš pradžių vis didėjo pranešimų apie jo nesutarimus su komandos draugais, o galiausiai jis principingai nepratęsęs sutarties išvyko į „Tottenham Hotspur“.

Tuo tarpu A. Cole‘as buvo stabilus kairiojo krašto gynėjas „Chelsea“ klube ir per savo karjerą laimėjo „Premier“ lygą, keturias FA taures bei Čempionų lygą. Tiesa, skandalų prasme jis nuo kito mainuose sudalyvavusio žaidėjo neatsiliko: 2011 metais „Chelsea“ treniruočių bazėje žaidėjas su oriniu šautuvu sužeidė klube praktiką atlikusį studentą.

Mainų laimėtojas: „Chelsea“

Jermainas Defoe į Bobby Zamora ir 7 milijonus svarų

„Tottenham Hotspur“ bei „West Ham United“

Vieni iš retų mainų, kurie buvo ganėtinai sėkmingi abiem klubams. Po to, kai „West Ham“ iškrito iš „Premier“ lygos, nieko nestebino, kad stipriausioje Anglijos lygoje karjerą norėjęs tęsti J. Defoe netruko pritraukti susidomėjimo iš „Tottenham Hotspur“ ekipos. Jau pirmaisiais metais naujame klube jis pelnė 22 įvarčius, o nuo to laiko jis apie savo gebėjimus pelnyti įvarčius futbolo gerbėjams primena iki šiol.

Tuo tarpu B. Zamora suvaidino svarbų vaidmenį sugrąžinant „West Ham“ į „Premier“ lygą. Būtent jis pelnė lemiamą įvartį kovoje dėl vietos stipriausioje lygoje ir leido „plaktukams“ sugrįžti į „Premier“ lygą.

Mainų laimėtojas: „Tottenham Hotspur“

Ricardo Quaresma ir 15 milijonų eurų į Deco

„Porto“ bei „Barcelona“

2004 metų vasarą Deco buvo vienas iš geidžiamiausių planetos futbolininkų. Laimėjęs Čempionų lygą ir atvedęs Portugaliją į Europos pirmenybių finalą, Deco pasirinko „Barcelona“, o į kitą barikadų pusę kėlėsi vos prieš metus panašioje situacijoje atsidūręs kitas portugalas R. Quaresma. Prie talentingo žaidėjo „Barcelona“ į Portugaliją dar išsiuntė ir 15 milijonų eurų čekį, o abu futbolininkai naują sezoną pasitiko pakeitę komandas.

Vos per vienerius metus netekęs vietos Katalonijoje bei susipykęs su šios komandos treneriu Franku Rijkaardu, R. Quaresma savo potencialo nesugebėjo atskleisti ir „Porto“ klube. Tuo tarpu Deco „Barcos“ ekipoje laimėjo du „La Liga“ čempionų titulus, dvi taures bei vieną Čempionų lygos nugalėtojų trofėjų.

Mainų laimėtojas: „Barcelona“

Nemanja Matičius ir 20 milijonų svarų į Davidą Luizą

„Benfica“ bei „Chelsea“

Tarp daugybės „Chelsea“ klube sutartį turėjusių talentų galimą įžvelgti ne vieną įdomią istoriją. 2011 metais „mėlynieji“ į „Benfica“ išsiuntė atraminį saugą N. Matičių ir 20 milijonų už visiškai kitokio stiliaus gynėją Davidą Luizą.

Po puikaus sezono „Benfica“ ekipoje „Chelsea“ nusprendė susigrąžinti N. Matičių ir perpirko jį atgal į savo klubą, o kartu su D. Luizu jis triumfavo 2016-2017 metų „Premier“ lygoje. D. Luizas, nors ir buvo palikęs klubą persikeldamas į PSG, šiuo metu ir vėl atstovauja „Chelsea“ ekipai, o N. Matičius savo karjerą tęsia „Manchester United“ klube.

Mainų laimėtojas: „Chelsea“