15 didžiausių visų laikų "Bundesliga" transferų (straipsnis)

Šią vasarą transferų rinkoje itin aktyviai dirbo tiek „Bayern“, tiek „Borussia“ ekipos, jau paskelbusios apie ne vieną dideles išlaidas atnešusį pirkinį. Po šių Vokietijos grandų pirkinių, Eurofootball.lt jums pateikia 15 didžiausių visų laikų transferų į „Bundesliga“ ekipas.


15. Mario Gotze – „Borussia“ (26 milijonai eurų)

Įsigytas 2016-2017 metų sezone iš „Bayern“

Šį sąrašą pradeda neseniai įvykęs transferas, kuriuo „Borussia“ į savo gretas susigrąžino Gotze. Per tris metus „Bayern“ gretose Gotze sunkiai sekėsi išsikovoti tvirtą startinės sudėties žaidėjo vietą bavarų ekipoje, o paskutiniame sezone jis taip pat buvo kamuojamas traumų.

Į „Borussia“ saugas kėlėsi sužaidęs prasčiausią sezoną „Bundesliga“ pirmenybėse nuo savo debiuto 2009-2010 metų sezone, kai jis aikštėje praleido vos 41 minutę. Per 14 sužaistų mačų Gotze pernai Vokietijos čempionate pelnė tris įvarčius bei atliko keturis rezultatyvius perdavimus.

14. Breelis Embolo – „Schalke“ (27 milijonai eurų)

Įsigytas 2016-2017 metų sezone iš „Basel“

Vienas iš trijų ne „Borussia“ bei „Bayern“ pirkinių, bei vienintelis „Schalke“ atstovas į „Bundesliga kėlėsi taip pat šią vasarą. 19-metis puolėjas buvo medžiojamas ne vieno Europos grando bei yra minimas tarp talentingiausių jaunųjų savo kartos žaidėjų.

Iki persikėlimo į Vokietiją Embolo visą savo karjerą praleido „Basel“ ekipoje. Pastaruosius du sezonus Šveicarijos pirmenybėse jis demonstravo identišką statistiką – 10 įvarčių bei 7 rezultatyvūs perdavimai.

13. Henrikhas Mkhitaryanas – „Borussia“ (27,5 milijono eurų)

Įsigytas 2013-2014 metų sezone iš „Shakhtar“

Prieš tris metus, po puikaus sezono Ukrainoje (25 įvarčiai ir 10 rezultatyvių perdavimų), į „Borussia“  atvykęs Mkhitarynas tikrai atsipirko šiai ekipai. Atakuojantis saugas iš viso per 140 rungtynių Dortmundo ekipoje pelnė 41 įvartį ir atliko 49 rezultatyvius perdavimus, o praėjusį sezoną jis tiesiog siautėjo „Bundesliga“ pirmenybėse. Armėnas pasižymėjo 11 kartų bei atliko 20 rezultatyvių perdavimų, o šioje kategorijoje jam neprilygo nė vienas kitas lygos žaidėjas.

Nenuostabu, jog šią vasarą Mkhitaryanas sulaukė dėmesio iš kitų ekipų, o pats žaidėjas nusprendė karjerą pratęsti Anglijoje. Už 42 milijonų eurų sumą saugas persikėlė į „Manchester United“ klubą.

12. Medhi Benatia – „Bayern“ (28 milijonai eurų)

Įsigytas 2014-2015 metų sezone iš „Roma“

Po gero sezono „Roma“ klube, kur jis padėjo komandai demonstruoti vieną iš geriausių gynybų „Serie A“ pirmenybėse bei su klubu užėmė antrą vietą čempionate, Benatia į „Bayern“ buvo įsigytas kaip startinės sudėties žaidėjas. Bavarų nelaimei, traumų nuolatos kamuotas gynėjas taip ir nesugebėjo išpildyti lūkesčių bei per du sezonus iš viso sužaidė 46 rungtynes.

Galiausiai, prieš šį sezoną „Bayern“ nusprendė įsigyti Matsą Hummelsą, o marokiečiui nebeliko vietos Vokietijos čempionų gretose ir jis šią vasarą buvo išnuomotas į „Juventus“ ekipą.

11. Mario Gomezas – „Bayern“ (30 milijonų eurų)

Įsigytas 2009-2010 metų sezone iš „Stutttgart“

Po puikaus sezono „Stuttgart“ klube, kai jis per sezoną pelnė 24 įvarčius, Gomezas tapo tuo metu brangiausiu visų laikų „Bundesliga“ pirkiniu. Nors pirmąjame sezone jis nedemontravo tokio rezultatyvumo ir pelnė tik 10 įvarčių, per kitus du sezonus Vokietijos čempionate jis pasižymėjo 54 kartus.

Visgi, 2012-2013 metų sezono pradžioje patirta trauma atėmė iš jo startinę vietą bavarų gretose, o 2013 metų vasarą „Bayern“ nusprendė atsisveikinti su Vokietijos rinktinės puolėju. Už beveik dvigubai mažesnę sumą, nei buvo įsigytas prieš tai, Gomezas persikėlė į „Fiorentina“.

10. Manuelis Neueris – „Bayern“ (30 milijonų eurų)

Įsigytas 2011-2012 metų sezone iš „Schalke“

Neueris į „Bayern“ persikėlė po to, kai penkis metus stabiliai rungtyniavo „Schalke“ ekipoje. Vos atvykęs į naująją komandą, vokietis iš karto užsiėmė startinio vartininko poziciją, o jos iš jo atimti iki šiol nepavyko niekam.

Per penkerius metus Vokietijos čempionų gretose Neueris jau sužaidė 254 mačus, iš kurių net 135 kartus jis nepraleido nė vieno įvarčio.

9. Douglasas Costa – „Bayern“ (30 milijonų eurų)

Įsigytas 2015-2016 metų sezone iš „Shakhtar“

Costa, kaip ir Mkhitaryanas, į „Bundesliga“ persikėlė iš „Shakhtar“ ekipos. Tiesa, skirtingai nuo armėno, jis į Vokietiją pasuko sužaidęs vieną iš prasčiausių sezonų ukrainiečių gretose. Nepaisant to, jog jis sezoną pabaigė Ukrainos čempionate įmušęs vos keturis įvarčius ir atlikęs šešis rezultatyvius perdavimus, „Bayern“ nusprendė už jį nepaigailėti 30 milijonų eurų.

Jau nuo pirmųjų brazilo akimirkų naujoje ekipoje, buvo akivaizdu, jog bavarai neprašovė – sezoną Costa užbaigė „Bundesliga“ pirmenybėse pelnęs taip pat 4 įvarčius, tačiau geriausiai jis švytėjo kurdamas progas komandos draugams ir per sezoną atliko 14 rezultatyvių perdavimų.

8. Andre Schurrle – „Borussia“ (30 milijonų eurų)

Įsigytas 2016-2017 metų sezone iš „Wolfsburg“

Schurrle yra naujausias šio sąrašo atstovas. Apie šio žaidėjo persikėlimą į „Borussia“ gretas buvo paskelbta vos prieš dvi dienas.

Į „Borussia“ Schurrle persikėlė iš „Wolfsburg“ ekipos, kurioje praėjusį sezoną Vokietijos čempionate jis pelnė devynis įvarčius.

7. Andre Schurrle – „Wolfsburg“ (32 milijonai eurų)

Įsigytas 2014-2015 metų sezone iš „Chelsea“

Dar kartą į šį sąrašą patekęs Schurrle 2015 metų vasarį į „Wolfsburg“ buvo įsigytas tikintis, jog jis taps tuo lyderiu, kuris padės komandai pasiekti dar aukštesnį lygį.

Visgi, vokietis nesugebėjo išpildyti šių lūkesčių – nors per pusantro sezono jis pelnė 10 įvarčių ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus, lyderiu turėjęs tapti Schurrle kartais netgi nepatekdavo į startinį vienuoliktuką, o kiek geresnius asmeninius rezultatus jis demonstravo tik praėjusio sezono pabaigoje. Pačiai „Wolfsburg“ ekipai sezonas susiklostė ne taip kaip ji tikėjosi – prieš metus antroje vietoje likusi komanda nusirito iki aštuntos vietos „Bundesliga“ pirmenybėse.

Nenuostabu, kad po tokio nesėkmingo sezono „Wolfsburg“ nusprendė atsisveikinti su Schurrle jį parduodami dviems milijonais eurų pigiau, nei už jį sumokėjo patys.

6. Renato Sanchesas – „Bayern“ (35 milijonai eurų)

Įsigytas 2016-2017 metų sezone iš „Benfica“

Sanchesas yra jauniausias tarp penkiolikos brangiausių visų laikų „Bundesliga“ pirkinių. Už 18-metį „Bayern“ nepagailėjo 35 milijonų eurų, tikėdamiesi, jog portugalas pilnai atsiskleis Vokietijos čempionų ekipoje.

Per savo trumpą karjerą Sachesas yra sužaidęs vos 24 rungtynes aukščiausioje Portugalijos lygoje, tačiau jau spėjo pasirodyti vienuolikoje mačų savo šalies rinktinėje, tapo Europos čempionu bei geriausiu šią vasarą vykusių pirmenybių jaunuoju žaidėju.

5. Julianas Draxleris – „Wolfsburg“ (36 milijonai eurų)

Įsigytas 2015-2016 metų sezone iš „Schalke“

Keletą metų stipriausias Europos ekipas dominęs Draxleris pernai nusprendė palikti „Schalke“ komandą, tačiau jis liko Vokietijoje išvykdamas į „Wolfsburg“ klubą. Paskutinį jo sezoną „Schalke“ gretose sugadino sausgyslės plyšimas, o dėl šios traumos jis be futbolo praleido penkis mėnesius, galiausiai sezoną užbaigdamas vos su dviem pelnytais įvarčiais.

Pirmasis 22-ejų metų saugo sezonas „Wolfsburg“ ekipoje buvo daug geresnis, tačiau ne pats geriausias – vokietis „Bundesliga“ pirmenybėse pelnė šešis įvarčius ir atliko šešis rezultatyvius perdavimus, tačiau jo ekipa galutinė rikiuotėje liko vos aštunta.

4. Mario Gotze – „Bayern“ (37 milijonai eurų)

Įsigytas 2013-2014 metų sezone iš „Borussia“

Kartu su Schurrle, Gotze yra vieninteliai, kurie į šį sąrašą pateko dukart. 2013 metų vasarą, už tuo metu „Borussia“ klube žibėjusį 21-erių metų saugą „Bayern“ sumokėjo 37 milijonus eurų. Saugas į bavarų klubą persikėlė sužaidęs geriausią iki šiol sezoną savo karjeroje, per kurį jis pelnė 10 įvarčių bei atliko 13 rezultatyvių perdavimų.

Nors pirmąjame sezone Gotze demonstravo panašius rezultatus (10 įvarčių ir 9 rezultatyvūs perdavimai), vėliau jo produktyvumas ėmė smukti, o praėjusį sezoną jam atsiskleisti neleido ir kamuojamos traumos. Galiausiai, „Bayern“ šią vasarą nusprendė atsisveikinti su vokiečiu, gaudama vienuolika milijonų eurų mažesnę sumą, nei sumokėjo patys jį įsigydami prieš tris metus.

3. Arturo Vidalis – „Bayern“ (37 milijonai eurų)

Įsigytas 2015-2016 metų sezone iš „Juventus“

Vidalis į „Bayern“ persikėlė po to, kai su „Juventus“ pasiekė Čempionų lygos finalą, kuriame nusileido „Barcelona“ ekipai. Pats čilietis negalėjo pasigirti geriausiu savo individualiu sezonu, tačiau praėjusią vasarą jis vis tiek buvo tas, kurio norėjo ne vienas garsus klubas.

Įsigyti Vidalį pavyko „Bayern“ klubui, o jo gretose „Bundesliga“ pirmenybėse žaidėjas pelnė keturis įvarčius bei atliko septynis rezultatyvius perdaimus. Praėjęs sezonas 29-erių metų futbolininkui buvo pats neproduktyviausias per pastaruosius šešis metus, o pats žaidėjas ir visa jo ekipa tikisi, jog kitais metais saugas sugrįš prie jam įprasto rezultatyvumo.

2. Matsas Hummelsas – „Bayern“ (38 milijonai eurų)

Įsigytas 2016-2017 metų sezone iš „Borussia“

„Bayern“ jaunimo ekipoje užaugęs Hummelsas šią vasarą po aštuonių su puse metų „Borussia“ gretose nusprendė sugrįžti į bavarų ekipą. Per šiuos metus gynėjas tapo tvirtu ir nepakeičiamu gynėju Dortmundo komandoje bei sužaidė daugiau nei 300 rungtynių „Borussia“ gretose.

Vokietijos rinktinės gynėjas šią vasarą tapo antru pagal brangumą visų laikų pirkiniu „Bundesliga“ pirmenybėse, nusileisdamas tik vienam komandos draugui.

1. Javi Martinezas – „Bayern“ (40 milijonų eurų)

Įsigytas 2012-2013 metų sezone iš „Athletic“

Martinezo žaidimas „Athletic“ klube paliko puikų įspūdį „Bayern“ ekipai, kuri už šį futobolininką 2012 metų vasarą sutiko sumokėti 40 milijonų eurų išpirką. Centro gynėjo ir atraminio saugo pozicijose galintis žaisti ispanas tuo metu vis dažniau patekdavo ir į savo šalies nacionalinės ekipos sudėtį ir jam buvo piešiama šviesi ateitis.

Visgi, Martinezo karjerą „Bayern“ ekipoje griauna nuolatos patiriamos traumos. Per keturis metus Vokietijos čempionate ispanas vos kartą sužaidė daugiau nei 20 mačų, o 2014-2015 metais dėl kryžminių raiščių traumos praleido beveik visą sezoną bei iš viso „Bundesliga“ čempionate aikštėje pasirodė vos kartą. Įsigydama šį žaidėją „Bayern“ tikrai nesitikėjo, jos per ketverius metus jis bus sužaidęs vos kiek daugiau nei šimtą mačų bavarų gretose.

Tautvydas Sakalauskas