2013-ieji – paskutiniai "Man Utd" triumfo metai. Kur ši komanda dabar?

Pastaruoju metu “Manchester United” ima panašėti į komandą, iš tiesų galinčią kautis dėl aukščiausių apdovanojimų. Visgi, pastarieji keli sezonai buvo nuviliantys, o pagrindinė to priežastis – ilgamečio “raudonųjų velnių” stratego Sero Alexo Fergusono pasitraukimas.

2013 metai buvo paskutinieji, kai “United” triumfavo “Premier” lygoje. 2013 metai taip pat buvo paskutinieji, kai prie komandos vairo stovėjo škotas. Nuo 1986-ųjų trukusi Fergusono era baigėsi gegužės 19 dieną.

2012-2013 metų sezone “raudonieji velniai” Anglijoje triumfavo surinkę 89 taškus – 11 daugiau nei principinis varžovas “Manchester City”. Šiandien atsinaujimą vis dar išgvenanti ekipa nuo “miestiečių” turnyrinėje lentelėje atsilieka, todėl įdomu pažvelgti į tai, kokie futbolininkai padėjo “United” tapti stipriausia šalyje.


Vartininkas – Davidas De Gea. Antrąjį sezoną “raudonųjų velnių” gretose rungtyniavusiam ispanui didžiąją sezono dalį tebuvo 22-eji, tačiau Fergusonas juo pasitikėjo ir komandos vartus De Gea gynė 28 “Premier” lygos susitikimuose. Šiandien futbolininkas yra tapęs vienu geriausių pasaulio vartininkų, kurio itin geidžia Madrido “Real”. Geriausiu savo pozicijos žaidėju Anglijos čempionate ispanas tapo ne tik 2013-aisiais, bet ir pastaruosius du sezonus, kuomet jo ekipai sekėsi toli gražu ne taip gerai.

Dešiniojo krašto gynėjas – Rafaelis. Tuomet svarbia ekipos dalimi buvęs De Gea bendraamžis pergalingame sezone pasižymėjo trimis įvarčiais. Visgi, vėliau jam suteikiamas žaidybinis laikas ėmė mažėti, kol galiausiai vadovaujant Louisui van Gaalui 2015-ųjų vasarą Rafaelis persikėlė į “Lyon”. Pirmaisiais metais Prancūzijoje brazilą kamavo traumos, tačiau šį sezoną jis tapo startinės sudėties žaidėju.

Vidurio gynėjas – Rio Ferdinandas. Triumfu “Premier” lygoje atėjo į pabaigą ir svarbi šio veterano rolė “raudonųjų velnių” ekipoje. Kitą sezoną nacionalinėse pirmenybėse Ferdinandas sužaidė tik 14 mačų, o vėliau užbaigti karjeros persikėlė į Londono “Queens Park Rangers” klubą. Jo gretose anglas į aikštę išbėgo 11 kartų.

Vidurio gynėjas – Jonny Evansas. Šiaurės Airijos atstovas “Manchester United” marškinėlius “Premier” lygoje vilkėjo nuo 2008-ųjų, tačiau ketveriais metais vėliau jis jau buvo tapęs svarbia ekipos dalimi ir Anglijos čempionate sužaidė 23 mačus. Kitus du jo sezonus “raudonųjų velnių” gretose pristabdė traumos, o 2015-ųjų vasarą gynėjas galiausiai nusprendė persikelti į “West Bromwich”, kur dabar yra vienas svarbiausių Tony Puliso ekipos narių.

Kairiojo krašto gynėjas – Patrice’as Evra. Prancūzas – dar vienas ilgametis “raudonųjų velnių” narys, kuriam 2013-ųjų triumfas vainikavo puikią karjerą šioje komandoje. Evra vaidmuo buvo svarbus ir Fergusoną pakeitusiam Davidui Moyesui, bet 2014-aisiais veteranas nusprendė priimti naują iššūkį bei persikelti į Turino “Juventus”. Evra jau pirmąjį sezoną su “bianconeri” pasiekė UEFA Čempionų lygos finalą, o po dar vieno sėkmingo etapo veikiausiai karjerą užbaigs silpnesniame Anglijos klube.

Atraminis saugas – Michaelas Carrickas. Tuo metu 31-erių sulaukęs anglas pagal sužaistų mačų skaičių buvo antras klube. Svarbią rolę Carrickas išlaikė ir ateinančiais metais, bet jį vis labiau ėmė kamuoti traumos. Į ritmą saugui pavyko sugrįžti praėjusį sezoną, tačiau tiek pat žaidybinio laiko, kiek gavo 2012-2013 metais, jam sulaukti neteko. Šį sezoną 35-erių veteranas pradėjo sėdėdamas ant suolo, bet Jose Mourinho galiausiai juo ėmė pasitikėti ir “Premier” lygoje jis sužaidė jau 10 mačų.

Kairiojo krašto saugas – Ashley Youngas. Buvęs “Aston Villa” lyderis prie “raudonųjų velnių” triumfo Anglijoje per 19 susitikimų prisidėjo penkiais rezultatyviais perdavimais. Nors žaidė nedaug, Youngas šią poziciją užėmė dažniausiai. Kai jį kamavo traumos, vietoje anglo rungtyniavo Nani arba Danny Welbeckas. Po Fergusono išvykimo Youngui laiko aikštėje dėl įvairių priežasčių tekdavo vis mažiau, o šį sezoną jis “Premier” lygoje į aikštę išbėgo vos keturis kartus.

Atakuojantis saugas – Tomas Cleverley. Šis žaidėjas bene geriausiame savo sezone dažniausiai sudarė vidurio saugų duetą su Michaelu Carricku, tačiau rungtyniavo šiek tiek labiau priekyje. Tai prisidėjo prie to, jog Cleverley per 22 mačus pasižymėtų dviem įvarčiais bei trimis rezultatyviais perdavimais. Visgi, vadovaujant Davidui Moyesui jis tesugebėjo pasižymėti kartą, o vėliau buvo parduotas Liverpulio “Everton”. Nors 2015-2016 metais žaidė ir “irisų” startinėje sudėtyje, jų vairą perėmęs Ronaldas Koemanas šią žiemą nusprendė Cleverley išleisti į “Watford”.

Dešiniojo krašto saugas – Antonio Valencia. Fergusono skirtoje rolėje ekvadorietis  buvo svarbus žmogus “Man United” atakose, kadangi atlikdavo nemažai tikslių perdavimų. Kartais į dešiniojo gynėjo poziciją Valencią atitraukdavo dar Moyesas, bet jis visiškai prie jos prisitaikė vadovaujant van Gaalui. Didžiąją praėjusio sezono dalį Valencia nežaidė dėl traumos, bet dabar tebėra pagrindinis ekipos gynėjas.

Puolėjas – Wayne’as Rooney. “Raudonųjų velnių” senbūvis atakos smaigalyje nežaidė,bet  2012-2013 metų sezonas jam buvo puikus, nes “Premier” lygoje jis prisidėjo prie 22 komandos įvarčių. Kitąmet jo statistika buvo dar geresnė, o 2014-aisiais Rooney tapo “Man United” kapitonu. Vis dėlto, po to anglo skaičiai ėmė prastėti, o treneriai pradėjo eksperimentuoti kartais jį patraukdami ir į aikštės gilumą. 31-erių metų futbolininkas prie Mourinho tvirtos vietos startinėje sudėtyje dar neturi.

Puolėjas – Robinas van Persie. Buvęs Londono “Arsenal” kapitonas toliau nestabdė apsukų ir vienintelis pasirodė visuose Anglijos pirmenybių mačuose. Juose jis įmušė 26 įvarčius bei atliko 15 rezultatyvių perdavimų. Tiesa, tai buvo paskutinis fenomenalus van Persie sezonas, nes kitąmet sugrįžo traumos, o tokios sportinės formos išlaikyti nebepavyko. Po to, kai 2014-2015 metų sezoną baigė tik 10 tikslių smūgių, olandas persikėlė į Stambulo “Fenerbahce”.

Kiti svarbūs ekipos nariai:

Nemanja Vidičius – traumas nuolat gydęsis kapitonas “raudonųjų velnių” gretose dar sužaidė vieną sezoną, o paskui užbaigti karjeros išvyko į Milano “Inter”.

Philas Jonesas – jaunas centro gynėjas sulaukė pasitikėjimo ir iš kitų strategų, bet dėl nuolatinių traumų kertine komandos dalimi netapo. Šiemet jis vėl praleido pirmus 10 sezono mačų, tačiau vėliau 90 minučių sužaidė 10-yje iš 11-os. “United” nė vieno jų nepralaimėjo.

Ryanas Giggsas – keturiasdešimtmetis veteranas 2013-2014-aisiais dar išbėgdavo į aikštę po keitimo, tačiau galiausiai irgi nusprendė kabinti bucus ant vinies. Minėto sezono pabaigoje jis laikinai dirbo ir vietoje atleisto Moyeso.

Andersonas – sėkminga šio futbolininko karjera baigėsi kartu su Fergusono vadovavimu. Kitą žiemą jis išvyko į Florencijos “Fiorentina”, o vėliau grįžo į gimtąją Braziliją.

Shinji Kagawa – nepaisant to, jog tik atvykęs iškart triumfavo “Premier” lygoje, japono patirtis Mančesteryje nebuvo pati geriausia ir 2014-ųjų vasarą jis grįžo į Dortmundo “Borussia”, kur yra svarbus žaidėjas.

Danny Welbeckas – jau minėtas puolėjas pergalingame sezone keitė komandos draugus ne vienoje pozicijoje, o kitais metais rodė dar geresnę statistiką. Visgi, 2014-aisiais Welbeckas persikėlė į Londono “Arsenal”, kur dažniau kovoja ne su varžovais, bet su traumomis.

Javieras Hernandezas – Chicharito buvo užsitarnavęs “super-keitimo” etiketę, tačiau išvykus Fergusonui jo skaičiai suprastėjo. Tiek dėl to, tiek dėl atsarginio žaidėjo rolės jis vėliau buvo išnuomotas Madrido “Real”, kol galiausiai papildė Leverkuzeno “Bayer” gretas.