2016-17 m. PL sezono apžvalga: "lapių" nuopuolis ir Guardiolos projektas (II dalis)

Iki naujojo “Premier” lygos sezono pradžios liko vos kiek daugiau nei mėnesis, o praėję metai buvo išties intriguojantys. Kardinaliai keitėsi ne vieno klubo pozicijos turnyrinėje lentelėje, dar labiau augo klubų pajamos ir į juos atvyko aukščiausio lygio žaidėjai bei treneriai.

Tiek dėl šių, tiek dėl daugelio kitų priežasčių Anglijos čempionatas vėl buvo žiūrimiausias visame pasaulyje, tad yra tikrai įdomu prisiminti 2016-17 metus ir pasvarstyti apie priežastis, kodėl vienoms komandoms sekėsi geriau nei kitoms. Tai padaryti Jums padės populiariausias lietuviškas futbolo naujienų portalas Eurofootball.lt.

Pirmoji apžvalgos dalis: Londonas yra mėlynas


Liverpulio “Everton” svajoja grumtis su stipriausiais Anglijos klubais ir žaisti UEFA Čempionų lygoje. Iš “Southampton” įsigytas strategas Ronaldas Koemanas gavo būtent tokią užduotį. Pirmaisiais jo naujokais tapo atraminis saugas Idrissa Gueye, “Swansea City” kapitonas Ashley Williamsas bei už 25 mln. svarų įsigytas Yannickas Bolasie.

Sezono pradžioje “irisai” turėjo gan palankų tvarkaraštį, tad startavo lygiosiomis bei keturiomis pergalėmis iš eilės. Tiesa, per kitus 10 susitikimų laimėti pavyko tik kartą, tad jau gruodžio mėnesį buvo aišku, jog klubas žiemos perėjimų lango metu ieškos pastiprinimo. Sausio 12 dieną iš “Manchester United” pavyko prisivilioti dar vieną atraminį saugą Morganą Schneiderliną, kuris su taip pat puikiai žaidusiu Gueye sudarė išties tvirtą duetą.

Tiek prancūzo, tiek kito naujoko Ademolos Lookmano atvykimas sutapo su dar viena “Everton” serija, kuomet iki kovo 18 dienos buvo patirtas vos vienas pralaimėjimas, o Romelu Lukaku mušė praktiškai nesustodamas. Būtent šio belgo forma bei puikus visos ekipos žaidimas puolime leido “irisams” užtikrintai įsitvirtinti iškart už pagrindinio “Premier” lygos šešeto ribų.

Septintosios vietos Koemano auklėtiniai iš savo rankų nepaleido ir sezoną baigė laipteliu žemiau finišavusį “Southampton” lenkdami 15 taškų. Iš tiesų, “Everton” futbolininkai jau šį sezoną atrodė aukštesnio lygio komanda nei kitos turnyrinės lentelės viduryje buvusios ekipos ir nemaža dalis pergalių, ypač po Naujųjų metų, buvo pasiektos gana lengvai. Vis dėlto, iš 12 rungtynių prieš aukštesnes pozicijas užėmusias ekipas “irisai” laimėjo tik dvejas, taigi, norint žengti į elitą, jiems reikės pasitempti svarbiausiuose mačuose.

Į aukščiausią divizioną “Championship” atkrintamųjų varžybų dėka patekę “Hull City”futbolininkai iš visų jėgų kovėsi dėl išlikimo. Tiesa, tai, kad pasiekti šį tikslą bus itin sunku, atrodė aišku jau iš pradžių, o klubas iš rimtesnių pirkinių sugebėjo nusipirkti tik saugą Ryaną Masoną.

Nepaisant to, jog niekas iš jų daug nesitikėjo, rugpjūčio mėnesis “tigrams” buvo nuostabus – pasiekta netikėta pergalė prieš čempioną “Leicester City”, įveiktas “Swansea” ir tik 1-0 nusileista “Manchester United”. Visa tai atrodė per gerai, kad būtų tiesa, todėl Naujuosius metus “Hull” vienuolikė pasitiko pasiekusi tik dar vieną pergalę bei jau kelis mėnesius vadovaujant Steve’ą Bruce’ą pakeitusiam Mike’ui Phelanui.

Pastarasis taip pat paliko savo postą po nesėkmės prieš “West Bromwich” ir į jo vietą stojusiam Marco Silvai teko itin sunkus iššūkis, nes komanda tuo metu užėmė 19-ąją vietą. Portugalas savo darbą pradėjo pergale prieš “Bournemouth”, tačiau neilgai trukus Hullą paliko lyderiai Robertas Snodgrassas bei Jake’as Livermore’as, kuriuos teko keisti išsinuomotais žaidėjais.

“Tigrai” laikui bėgant atsistojo ant kojų bei net pasiekė pergalę prieš “Liverpool”, o 31-ajame ture įveikę “Middlesbrough” jau buvo pakilę į 17-ąją vietą. Visgi, kova dėl šios pozicijos pasirodė itin įtempta. “Hull City” futbolininkams netgi per daug įtempta. Žengti koja kojon su pagrindiniais konkurentais jie visgi nesugebėjo ir 36-ajame bei 37-ajame turuose nusileido būtent “Sunderland” ir Londono “Crystal Palace” klubams. Taigi, “tigrai” galiausiai sugrįžo ten, kur buvo beveik visą sezoną, bei finišavo 18-i. Koją jiems pakišo apgailėtina gynyba, dėl kurios jie praleido net 10 įvarčių daugiau nei antra prasčiausiai besigynusi “Swansea” ekipa.

“Leicester City”rugpjūtį į aikštę žengė vis dar gyvendami svajonių pasaulyje – komandos marškinėlių rankoves puošė auksinis “Premier” lygos logotipas, laukė kovos UEFA Čempionų lygoje, o išvykus vieninteliam N’Golo Kante už naujokus buvo paklotos nemenkos sumos. Tai – 13 mln. svarų už Nampalys Medy, 16 mln. už Ahmedą Musą bei 28 mln. už Islamą Slimani.

Vis dėlto, “lapės” veikiausiai pamiršo, kad tapus stipriausiais toliau reikia žaisti ir pergalės pačios neateis. Itin organizuotai 2015-16 metais rungtyniavę  Claudio Ranieri auklėtiniai jau pirmajame ture pralaimėjo naujokui “Hull”, o rugsėjo pradžioje praleido keturis įvarčius prieš “Liverpool”. Tai buvo ne viskas – tą patį mėnesį į Lesterio ekipos vartus dar keturiskart įmušė “Manchester United”.

Pralaimėjimai bei lygiosios sekė ir toliau – pasibaigus pirmajam “Premier” lygos ratui “Leicester” rikiavosi 15 vietoje. Atrodė, kad tuo metu jau buvo pasiektas dugnas, tačiau po dar penkių pralaimėjimų iš eilės, kurių metu nebuvo pelnytas nė vienas įvartis, ant iškritimo zonos ribos buvusio klubo vadovai atleido Ranieri. Iki šio momento “lapės” žaidė lygiai taip pat blogai, kaip kad žaidė gerai savo pergalingą sezoną.

Neįtikėtina, bet pareigose paaukštintas italo asistentas Craigas Shakespeare’as sugebėjo komandai įpūsti naujos gyvybės ir ši pasiekė penkias pergales. Treneris į aikštę sugrąžino Jamie Vardy bei Shinji Okazaki duetą ir “lapės” per šiuos mačus iš viso pelnė 13 įvarčių. Vėliau, sezono pabaigoje, sekė labiau banguotas periodas, bet Shakespeare’o pokyčių pakako ramiam finišui turnyrinės lentelės viduryje.

Kito sezono “Leicester City” tikslai dar nėra galutinai aiškūs. Komandą neabejotinai nori palikti vienas lyderių Riyadas Mahrezas, tačiau jos statusas yra akivaizdžiai pasikeitęs. Tikėtina, jog atlikus sėkmingą darbą perėjimų lango metu galime vėl išvysti išties konkurencingą Lesterio klubą.

Pirmasis pilnas Jurgeno Kloppo sezonas “Liverpool” gretose žadėjo nemažai. Strategas iš Vokietijos galėjo susilipdyti sudėtį pagal savo norus ir ekipą papildė Joelis Matipas, Lorisas Kariusas, Ragnaras Klavanas, Sadio Mane bei Georginio Wijnaldumas. Pastarieji du futbolininkai buvo iš tiesų kertiniai naujojoje “raudonųjų” sistemoje.

Po pergalės prieš “Arsenal” Mersisaido klubas antrajame ture turėjo pripažinti “Burnley” pranašumą, bet niekas jo nesugebėjo įveikti visą rudenį, tad lapkričio mėnesį jis netgi buvo pasiekęs turnyrinės lentelės viršūnę. Ją vienintelį pralaimėjimą prieš “Bournemouth” patyrę Kloppo auklėtiniai turėjo užleisti “Chelsea” futbolininkams, tačiau rezultatai ir toliau buvo puikūs, ypač žaidžiant prieš aukščiausio kalibro klubus.

“Liverpool” buvo tas varžovas, kurio bene labiausiai bijojo pirmenybių lyderiai, bet “raudoniesiems” antrą sezoną iš eilės nesisekė nusiteikti kovoms prieš mažesnes ekipas. Nors nebuvo nusileista netgi “Chelsea”, mesti rimtesnį iššūkį dėl titulo Mersisaido klubui neleido pralaimėjimai tokioms komandoms kaip “Swansea” ar “Hull City”. Galiausiai “Liverpool” bent jau laimėjo lenktynes dėl vietos UEFA Čempionų lygoje bei užėmė ketvirtąją vietą ir kitą sezoną gali tikėtis savo rezultatus pagerinti.

Šiemet “raudonieji” atakavo tikrai uraganiškai ir priekaištauti nebūtų galima ne tik puikiai žaidusiems šios ekipos puolėjams, bet ir didelį indėlį į puolimą įdėjusiems saugams. Pagrindinė “Liverpool” stiprybė buvo ta, kad šio klubo gretose įmušti gali daugelis – po 13 kartų pasižymėjo Philippe’as Coutinho bei Sadio Mane, 11 – Roberto Firmino, aštuonis – Adamas Lallana, po septynis – Jamesas Milneris ir Divockas Origi, o dar šešis įvarčius pridėjo Georginio Wijnaldumas. Sąrašas, žinoma, nėra baigtinis, o komanda dar turi tokių rezervų kaip Danielis Sturridge’as ar neseniai įsigytas Mohamedas Salah.

“Manchester City”pakvietė Pepą Guardiolą sukurti revoliucijos Anglijos futbole, kaip jis tai padarė stovėdamas prie “Barcelona” vairo. “Miestiečiai” iškart įsigijo Ilkay’ų Gundoganą, Nolito, Leroy’ų Sane, Claudio Bravo, “naująjį Gerardą Pique” Johną Stonesą bei dar kelis jaunuolius. Nuotaika Mančesteryje buvo tokia, jog atėjo nauja era.

Strategas buvo toliau liaupsinamas, kai “Man City” sezoną pradėjo iškovodamas šešias pergales bei išlikdamas pirmojoje “Premier” lygos vietoje iki 10-ojo turo. Vis dėlto, komandos bėdos gynyboje buvo akivaizdžios net jai laimint, tad galiausiai pradėjus strigti puolimui baigėsi ir “miestiečių” pergalės. Dar gruodį pralaimėję “Chelsea” bei “Leicester” Guardiolos auklėtiniai nukrito į ketvirtąją vietą, o 21-ajame ture 4-0 nusileista “Everton” klubui.

Po šio mačo laikinas pakilimas prasidėjo su už 27 mln. svarų sterlingų įsigyto Gabrielio Jesuso atvykimu, tačiau paskui tris vasarį iškovotas pergales sekė tik penki taškai per tris mačus kovo mėnesį. Jesusas tuomet patyrė traumą, o su Guardiola ne pačius geriausius santykius palaikęs Sergio Aguero taip pat nesugebėjo kompensuoti netobulai veikiančios komandos gynybos.

Galiausiai “Man City” laimėjo šešerias iš paskutiniųjų aštuonerių sezono rungtynių bei per plauką užėmė trečiają vietą. “Miestiečių” saugų grandis yra tikrai dominuojanti ir komanda šį sezoną atliko daugiausiai perdavimų. Prie jos dar pridėjus Bernardo Silvą varžovams su ja lygintis bus apskritai sunku. Akivaizdu, kad ši ekipa turi begalę potencialo, o Guardiola jau imasi veiksmų ieškodamas aukščiausios klasės gynėjų.