A. Kurtijanas: „Sąlygos Panevėžyje – idealios“

LFF Pirmos lygos pirmenybėse FK „Panevėžys“ jau įveikė pusiaukelę. Komanda sužaidė visas trylika pirmojo rato rungtynių. Kitoms ekipoms pirmajame rate dar liko sužaisti po vieną – du susitikimus, o panevėžiečiai jau išėjo atostogauti ir į aikštelę grįš liepos mėnesį. Komandos nariai į treniruotes rinksis liepos 9 dieną, o pirmąsias antrojo rato rungtynes žais tik to mėnesio pabaigoje.

Pirmajame rate reprezentacinė miesto komanda iškovojo 9 pergales, patyrė 3 pralaimėjimus ir kartą sužaidė lygiosiomis. FK „Panevėžys“ surinko 28 taškus ir rikiuojasi pirmoje turnyro lentelės vietoje, tačiau kai kurios komandos dar nėra sužaidusios visų pirmojo rato rungtynių.

Sužaidus pusę sezono rungtynių, pasikalbėjome su FK „Panevėžys“ direktoriumi Broniumi Vaitiekūnu ir komandos vyriausiuoju treneriu Aleksandru Kurtijanu.

„Šio sezono rezultatas kol kas geras, užimame pirmąją turnyro lentelės vietą. Tokio gero mikroklimato klube man vadovaujant dar nėra buvę. Manau, pagrindinė priežastis ta, kad šiame sezone klube dirba ir rungtyniauja tikri profesionalai – pradedant trenerių štabu ir baigiant žaidėjais“, – teigia FK „Panevėžys“ antrą sezoną direktoriaus pareigas einantis Bronius Vaitiekūnas.

Pasak pašnekovo, per kelerius gyvavimo metus FK „Panevėžys“ žengė didelį žingsnį į priekį.

Dauguma komandos žaidėjų turi profesionalius kontraktus su klubu, to anksčiau nėra buvę. „Pasirašydami sutartis su futbolininkais mes taip pat žengėme didelį žingsnį į priekį. Dabar žaidėjai gali treniruotis du kartus per dieną ir visą dėmesį skirti tik futbolui. Suprantama, kad dar negalime sau leisti tiek, kiek A lygos klubai. Kai kuriuos darbus darome patys, nesamdome kitų žmonių, bet tai mus užgrūdina ir  suvienija. Pasimokę iš praeities klaidų, mes sparčiai tobulėjame“, –tvirtina FK „Panevėžys“ direktorius.

FK „Panevėžys“ vyriausiasis treneris A. Kurtijanas atsakė į jam klausimus.

Ar esate patenkintas iškovotų taškų kraičiu?

Pirmoji vieta turnyro lentelėje yra geras rezultatas. Taškų galėjo būti ir daugiau. Manau, kad papildomus bent penkis taškus savo taupyklėje po pirmojo rato galėjome turėti.

Kur juos praradote?

Alytuje su „Dainava“ turėjome visas galimybes iškovoti pergalę, bet mačo pabaigoje po labai abejotino 11 metrų baudinio patyrėme pralaimėjimą. Manau, kad buvome verti pergalės ir namų rungtynėse su Kėdainių „Nevėžiu“ – daugiau nei pusę laiko žaidėme turėdami vienu futbolininku aikštėje mažiau. Aš nekalbu apie prastai sužaistas rungtynes Vilniuje su „Vyčiu“, tada mes nenusipelnėme net lygiųjų.

Kodėl komanda namuose rungtyniauja sėkmingiau nei išvykose?

Žaidėjams kai kada pritrūksta profesionalumo. Po namuose sėkmingai sužaistų mačų svečiuose ne visada pavyksta iškovoti pergalę. Galbūt žaidėjai pagalvoja, kad varžovus įveiksime lengvai, bet iš tikro taip nebūna. Komandai dar trūksta ir stabilumo.

Kodėl jo trūksta?

Komanda jauna ir, palyginti su ankstesniu sezonu, smarkiai pasikeitusi. Reikia šiek tiek daugiau laiko, kad žaidėjų tarpusavio ryšiai taptų glaudesni. Labai greitai tokie dalykai neatsiranda.

Kurios rungtynės labiausiai nuvylė pirmajame rate?

Be abejo, susitikimas Gargžduose su „Bangos“ klubu. Šiam susitikimui itin rimtai ruošiamės, žiūrėjome gargždiškių rungtynių įrašus, analizavome varžovų žaidimą. Tačiau aikštėje futbolininkai nesilaikė aptarto plano, rungtyniavo ne taip, kaip buvome taręsi. Jeigu ne sėkmingas vartininko Mariaus Suvaizdžio žaidimas, jau pačioje mačo pradžioje galėjome praleisti du įvarčius.

LFF taurės rungtynėse su A lygos klubu „Palanga“ žaidėte lygiai?

Taip. Tas rungtynes pralaimėjome tik po pratęsimo ir 11 metrų baudinių serijos. Susitikimas vyko visiškai lygiai, tai rodo, kad galime sėkmingai kovoti ir su A lygos komandomis. Kol kas ne visada pavyksta išnaudoti žaidėjų potencialą, nors jo turi tikrai daug.

Ar esate patenkintas klubo legionierių žaidimu?

Į šį klausimą sunku atsakyti. Nors ir nerealizuoja daugybės progų puolime, D. Kingo žaidimu esu patenkintas. Savo darbą aikštėje puikiai atlieka ir E. Fiodorovas. Iš I. Tsyvilkos ir A. Karvackio tikiuosi daugiau – šie futbolininkai dar neišnaudojo savo potencialo.

Kaip įvertintumėte jaunųjų futbolininkų pasirodymą?

Maloniai nustebino T. Kačerauskas. Manau, kad šio futbolininko laukia puiki ateitis. Nors Tomui dar tik šešiolika, rungtyniaudamas vyrų komandoje, jau dabar jis demonstruoja gana aukštą žaidimo lygį. Paskutiniuose susitikimuose akivaizdžiai savo žaidimą pagerino M. Butkus. Kol kas dar neatsiskleidė R. Lazdinauskas ir R. Misiūnas – jie turi puikius duomenis ir gali rungtyniauti daug geriau.

Ar neturės neigiamos įtakos žaidimui pusantro mėnesio pertrauka?

Nemanau, kad pertrauka turės neigiamos įtakos. Mes labai didelį darbą nuveikėme žiemą, kai rengėmės artėjančiam sezonui. Žaidėjai gerai pasirengė fiziškai, ir to šiuo metu pakanka.

Gal patarėte žaidėjams, kaip praleisti atostogas?

Žaidėjai profesionalai, patys viską supranta. Pasakiau, kad pirmą savaitę nesportuotų ir pasiilsėtų nuo futbolo. Antrą atostogų savaitę gali pabėgioti, apsilankyti treniruoklių salėje, pajudėti. Laikas bėga greitai, todėl po atostogų vėl lauks sunkus darbas, nes komandai iškelti patys aukščiausi uždaviniai.

Galbūt komandą papildys nauji žaidėjai?

Ketiname į  komandą pakviesti vieną arba du naujus futbolininkus – reikėtų kiek sustiprinti vidurio zoną. Klubas jau baigia derybas su vienu šiuo metu Lietuvos A lygoje rungtyniaujančiu futbolininku.

Ar galite išskirti LFF pirmosios lygos favoritus?

Išskyrus kelias komandas, esančias turnyro lentelės apačioje, visos kitos yra panašaus arba beveik panašaus pajėgumo. Tai parodo ir tarpusavio susitikimų rezultatai,  ir tai, kad jau seniai neliko lygoje klubo, kuris nebūtų patyręs pralaimėjimo kartėlio.

Ar esate patenkintas darbo sąlygomis Panevėžyje?

Pasakysiu nuoširdžiai: sąlygos idealios. Teko dirbti treneriu kitose šalyse, todėl turiu su kuo palyginti. Moldovoje ir Latvijoje kai kuriuose aukščiausių lygų komandose sąlygos nėra geresnės nei Panevėžyje. Jūsų mieste yra dvi dirbtinės dangos aikštės, atskiros žaliosios vejos aikštės treniruotėms ir rungtynėms. Klubo vadovai paslaugūs ir draugiški, padeda kuo tik gali, yra rūpestingi. Džiaugiuosi, kad likimas mane atvedė į Panevėžį.

Kaip praleisite atostogas?

Trumpam grįšiu į Sankt Peterburgą, kur gyvenu. Ten pabūsiu kelias dienas, paskui  su žmona vyksime į Lietuvą ir čia savaitę atostogausime. Pabūsime Vilniuje, Trakuose,  aplankysime kitas įdomias vietas ir taip iš arčiau susipažinsime su jūsų šalimi.

Galbūt Sankt Peterburge eisite į stadioną stebėti pasaulio futbolo čempionato rungtynių?

Buvusiems  „Zenito“ komandos žaidėjams, tuo pačiu ir man, organizatoriai davė bilietus į Sankt Peterburge vyksiančias planetos pirmenybių rungtynes. Dar neapsisprendžiau – stebėsiu stadione rungtynes ar ne.

Kurią komandą palaikote pasaulio čempionate?

Mano mėgstamiausia komanda – Italijos rinktinė – nepateko į pasaulio čempionatą, todėl kurios nors vienos šalies nepalaikysiu.

Liepos viduryje panevėžiečiai ketina sužaisti kontrolines rungtynes su Latvijos pirmosios lygos čempionate rungtyniaujančiu klubu. Pirmąsias antrojo rato rungtynes FK „Panevėžys“ žais liepos 29 dieną – išvykoje susitiks su „Pakruojo“ klubu.

fk-panevezys.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...