A lygos apžvalga: legionas, popieriai ir konstanta

Atostogos. Čempionato kovos į aikštes grįžo po daugiau nei trijų savaičių pertraukos. Oficialių rungtynių ilgiausiai - lygiai mėnesį - nežaidė Utenos "Utenis", nors "SMScredit.lt lygoje" kai kurios komandos nesirodė dar ilgiau: Klaipėdos "Atlantas" - 36, o "Trakai" - net 39 dienas.

Europa. Uostamiesčio ir senosios sostinės futbolininkai  - kaip ir "Žalgiris" bei Pakruojo "Kruoja" - per čempionato pertrauką žaidė Europos turnyrų atrankoje. Grįžimas prie reikalų nacionaliniame fronte niekam nesusiklostė lengvai - pergalę iš keturių europinių klubų iškovojo tik vienas - Vilniaus "Žalgiris", išvykoje 2:1 įveikęs "Klaipėdos granitą".

Legionas. Bosnis Nerminas Jamakas ir serbas Admiras Kecapas iš Marijampolės "Sūduvos", kirgizas Tamirlanas Kozubajevas ir serbas Pavle Sušičius iš "Klaipėdos granito", olandas Donovanas Slijngardas iš "Žalgirio", rusas Tarasas Michailiukas bei ukrainiečiai Aleksandras Tarasenka ir Vadimas Barba iš "Kruojos" - komandos bandė būrį naujų legionierių. Žaidėjų vasaros turgaus darbymetis suteikė "SMScredit.lt A lygos" dalyviams progą pasipildyti ir naujokais iš Lietuvos - dauguma komandų pasinaudojo šia galimybe.

Lyderis.  Galima sakyti, kad "Žalgirio" lyderystė dabar - vėl visavertė. "Trakams" sužaidus su "Kruoja" 0:0, vilniečiai tapo mažiausiai šį sezoną taškų praradusia komanda. Riterius, kurie yra sužaidę už čempionus dvejomis rungtynėmis mažiau, "Žalgiris" lenkia aštuoniais taškais.

Nuliai. Kelio į vartus po vasaros atostogų kamuolys ieškojo nenoriai - įmušti nepavyko penkioms lygos komandoms, o be įvarčių baigėsi ne tik "Trakų" dvikova su "Kruoja", bet ir Utenos "Utenio" akistata su "Atlantu". Per penkerias turo rungtynes įmušta tik 10 įvarčių.

Asistentas. D.Slijngardas Klaipėdoje negailėjo dovanų nei saviems, nei svetimiems. Du "Žalgirio" naujoko pakelti kampiniai virto Algio Jankausko ir Jurijaus Kendyšo įvarčiais, o paskui futbolininkas atliko trečią "rezultatyvų" perdavimą - D.Slijngaardas patogiai paklojo kamuolį po Mariaus Papšio, kuris liko vienas prieš "Žalgirio" vartus, kojomis. Klaipėdietis, aišku, įmušė. 

Skaudžiai. Čempionų komandos portugalas Jorge Chula Klaipėdoje žaidė vos 12 minučių. Antrajame kėlinyje aikštėje pasirodęs "Žalgirio" legionierius netrukus keliavo į ligoninę. Lūžus blauzdikauliui priverstinės J.Chulos atostogos gali užtrukti iki pusės metų.

Popieriai. "Klaipėdos granito" treneris Gedeminas Jarmalavičius tikisi, kad valdininkai ir Lietuvos futbolo federacija dirbs greitai. Uostamiesčio klubas ketina artimiausiu metu įregistruoti naujokų iš Kanados, Bosnijos ir Hercegovinos, Rusijos, Estijos. O kol kas situacija tokia - į rungtynių su "Žalgiriu" protokolą klaipėdiečiai įrašė vos 13 pavardžių.

Situacija. "Kruoja" nelaimėjo jau tryliktųjų čempionato rungtynių iš eilės - 5 lygiosios, 8 nesėkmės. Tačiau šviesa tunelio gale ryškėja - per pastarąsias keturias dvikovas Aukštaitijos komanda pralaimėjo tik sykį ir atėmė taškų iš abiejų lygos lyderių. Anksčiau buvo lygiosios su "Žalgiriu", dabar - ir su "Trakais".

Snaiperis. "Sūduvos" įvarčių mašina šaudo neužsikirsdama. Marijampolės komandos veteranas Tomas Radzinevičius 4:0 laimėtose rungtynėse dukart įmušė Kauno "Stumbrui", savo asmeninę sezono sąskaitą praplėtė iki 17 tikslių smūgių ir "SMScredit.lt A lygos" rezultatyviausiųjų sąrašo viršūnėje pavijo Andrejų Paniukovą iš "Atlanto", kuriam "Utenio" gynyba šįsyk neleido laisviau kvėptelėti.

Įvarčiai. Atėjo, pamatė ir primušė įvarčių. Tokios buvo N.Jamako pirmosios rungtynės po liepos pertraukos Lietuvoje. Iki tol vienerios rungtynėse "Sūduvai" atstovavęs bosnis, kaip ir T.Radzinevičius, "Stumbro" vartų tinklo tvirtumą patikrino dukart.

Įvertinimas. "Rezultatas dėsningas, nes nei mes turėjome progų, nei jie", - be subtilių išvedžiojimų įvarčių sausros sekintą dvikovą su "Uteniu" įvertino "Atlanto" saugas Robertas Vėževičius.

Konstanta. Jei Kauno "Spyris" žaidžia su "Šiauliais", viskas visada baigiasi taip pat - laikinosios sostinės komanda laimi 2:1. Švieslentėje esant šiam rezultatui komandos šiemet išsiskyrė jau trečią kartą. "Spyris" išsaugojo trečią turnyro lentelės vietą, o prie "Šiaulių" vairo grįžusiam treneriui Deiviui Kančelskiui pirmųjų taškų pirmuoju bandymu iškovoti nepavyko.

Nerijus Kesminas