Agentas: Žaidėjai iš A lygos užsieniečių nedomina

Lietuvos futbolininkų karjeros maršrutai pastaraisiais metais dažnai krypdavo į Lenkiją arba į tolimuosius Azerbaidžaną ir Kazachstaną.

Sunku prognozuoti, kada Lietuvos rinktinės nariai vėl sudomins didžiojo penketo klubus.

Apie Lietuvos futbolininkų rangą Europoje ir žaidėjų perėjimo detales „Lietuvos žinios“ kalbėjosi su futbolo agentu Valerijumi Mižigurskiu, daugiausia dirbančiu Rytų Europos rinkoje.

– Kaip šią žiemą lietuviams sekasi futbolo turguje?

– Tendencijos išlieka panašios. Žaidėjai iš Lietuvos A lygos užsieniečių nedomina. Jiems rūpi jauni futbolininkai, ypač šešiolikmečiai, kuriuos kviečia į peržiūras, analizuoja jų galimybes ir tuomet sprendžia, ar verta į tokius žaidėjus investuoti.

– Anksčiau mūsiškiai dažnai vykdavo į Rusiją, Lenkiją, vėliau atrado Azerbaidžaną ir Kazachstaną. Ar situacija keičiasi?

– Keliai į Rusiją užsidarė, nes šios šalies čempionate labai pakilo žaidimo lygis, klubai tapo turtingesni ir gali nusipirkti geresnių žaidėjų. Kalbant apie Kazachstaną – daug pajėgių futbolininkų nenori ten važiuoti žaisti, nes vietinis čempionatas ne toks populiarus kaip Turkijos ar Rusijos. Jie bando prasimušti būtent į šias šalis. Todėl Kazachstane atsiranda vietos lietuviams, ukrainiečiams, baltarusiams. Ir jie šiuo šansu naudojasi.

– Vyrauja stereotipas, kad futbolininkai į Rytus traukia dėl galimybės užsidirbti.

– Taip. Turtingiausi Kazachstane yra klubai „Astana“ ir Almatos „Kairat“. Šioje šalyje legionieriams per mėnesį mokama apie 20 tūkst. eurų. Pavyzdžiui, Lenkijoje žaidėjas gautų 5–7 tūkst. eurų. Taigi Rytuose galima uždirbti 3–4 kartus daugiau. Be to, Kazachstane futbolininkai už kiekvieną pergalę gauna po 3 tūkst. eurų premiją. Iš tiesų mūsiškiai neturi didelio pasirinkimo – dažniausiai kvietimas atkeliauja iš Lenkijos, Vengrijos ar Kazachstano. Renkasi pastarąją šalį, nes tai ir gera galimybė daug užsidirbti.

– O kaip Azerbaidžane?

– Padėtis ten pasikeitė. Pastaraisiais metais investicijomis į futbolą, rėmėjų skiriamais pinigais Kazachstanas gerokai pranoksta Azerbaidžaną.

"Lietuvos žinios", V.Remeika

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...