Anglai supažindina su Lietuva: SSRS, Hanibalas Lekteris ir cepelinai su ryžiais

Penktadienio vakarą Anglijos futbolo rinktinė susitinka su mažai kam futbolo pasaulyje žinoma Lietuva. Dienraštis „Daily Mirror“ nusprendė savo skaitytojus supažindinti su mūsų šalimi, kad futbolo sirgaliai turėtų ką papasakoti draugams bare.

Leidinys išskyrė 10 faktų apie Lietuvą, tačiau neišvengė ir netikslumų. Į cepelinų receptą įtraukė ryžius, o garsias roko žvaigždes Anthony Kiedį ir Brandoną Flowersą priartino prie Lietuvos. Leidinys teigia, kad jų tėvai yra lietuviai, nors atlikėjai su Lietuva susieti savo seneliais.

Lietuvos galybė 15 amžiuje

Surasti Lietuvą žemėlapyje būtų daug lengviau prieš 600 metų. Tuomet Lietuva buvo viena iš didžiausių Europos valstybių ir valdė dabartines Ukrainos ir Baltarusijos teritorijas.

Atsiskyrimas nuo SSRS

Lietuva buvo pirmoji valstybė, kuri 1990 metais paskelbė apie nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos. Tai paskatino sąjungos iširimą.

Velykų bobutė

Lietuvoje kiaušinius per Velykas daužo ne Velykų zuikutis, o įtartinai skambanti Velykų bobutė.

Hanibalas Lekteris

Tikriausiai garsiausias Lietuvos atstovas yra išgalvotas. Lietuvoje gimė „Avinėlių tylėjimo“ personažas ir kanibalizmo mėgėjas Hanibalas Lekteris. Tačiau jis yra netikras, tai gal ir nesiskaito.

Filmai Lietuvoje

Lietuvoje buvo filmuojami filmai apie Hanibalą Lekterį, tačiau kūrėjai ir dažniau renkasi šią šalį. Čia buvo kuriamas ir „Kalnietis: ištakos“, kuris nesusilaukė didelės sėkmės – IMDB jis vertinamas vos trejetu.

Cepelinai

Vienas iš tradicinių lietuviškų patiekalų yra cepelinai. Tai didžkukuliai iš bulvių, ryžių, sūrio, grybų ir faršo. Kaloringa. 

Vienas karalius

Nepaisant ilgos istorijos, Lietuva yra turėjusi tik vieną karalių – vyruką, vardu Mindaugas. Jis šalį valdė nuo 1253 metų iki 1263, kai buvo nužudytas.

Religingas krepšinis

Lietuvoje futbolas stipriai atsilieka nuo krepšinio. Nacionalinė rinktinė yra ketvirta pasaulyje ir tris kartus yra iškovojusi olimpinių žaidynių bronzą. Rinktinės pravardė yra „Antroji religija“, taigi jie visai svarbūs...

Futbolo istorija

Pirmąjį futbolo mačą Lietuvos rinktinė sužaidė 1923 metais su kaimynais estais. Tuomet lietuviai pralaimėjo 0:5. Šie įkyrūs estai padovanojo lietuviams ir didžiausią pralaimėjimą istorijoje – 1925 metais šventė pergalę 7:0. Nuo 1940 metų futbolo istorija nurimsta, nes šalį praryja SSRS. Ji atgyja tik 1990 metais.

Roko žvaigždės

Garsių lietuvių sąrašas nėra toks įspūdingas, tačiau jie gali pasigirti vardais tarp JAV roko žvaigždžių. „Red Hot Chili Peppers“ lyderis Anthony Kiedis ir „Killers“ lyderis Brandonas Flowersas turi lietuvius tėvus (atlikėjų seneliai yra lietuviai – aut.pastaba).

15min.lt