A.Skarbalius: „Savo tikslą pasiekėme“

Šeštadienį „Sportimos“ manieže „Žalgirio“ futbolininkai pirmą kartą šį sezoną išbandė jėgas kontrolinėse rungtynėse. Nors iš pradžių buvo planuojama, kad pagrindinė komanda žais prie dublerius, bet galiausiai treneriai nusprendė paskirstyti visus turimus žaidėjus į dvi vienuolikes ir skirti žaidimui 60 minučių.

„Žalgiris A“ komandai vadovavo vyriausias treneris Aurelijus Skarbalius, o „B“ ekipai – jaunimo integravimo į pagrindinę ekipą procesą kuruojantis Vaidas Sabaliauskas. Pirmame kėlinyje jaunųjų ir vyresnių futbolininkų santykis komandose buvo apylygis, bet geriau sekėsi A.Skarbaliaus diriguojamai vienuolikei, kurioje po įvartį pelnė Liviu Antalis ir naujasis „Žalgirio“ legionierius iš Brazilijos Marquinhos. Prieš antrą kėlinį treneriai atliko nemažai keitimų, tačiau keitėsi tik abiejų komandų sudėtys – didžioji dalis jaunesnių futbolininkų atsidūrė V.Sabaliausko dispozicijoje, o A.Skarbaliaus intstrukcijų klausėsi vyresni – Mamadou Mbodjis, Marko Tomičius, Slavko Blagojevičius, Jeremy Manzorro, Marquinhos, Serge‘as Nyuiadzis, L.Antalis, Danielis Romanovskis ir kt. Vis dėlto, nors antrame kėlinyje iniciatyva priklausė vyresniems futbolininkams, bet vienintelį įvartį pelnė po greitos kontratakos pasižymėjęs B komandos žaidėjas Dominik Kodz.
 
Vos valandą trukusios žalgiriečių tarpusavio rungtynės baigėsi A komandos pergale 2:1, tačiau vyriausias treneris A.Skarbalius neslėoė, kad švieslentėje degantys skaičiai jo visiškai nedomino. „Mane domina ne įvarčiai ar švieslentėje degantys skaičiai, o tai, kiek ir kokių progų mes sugebėjome susikurti. Manau, kad įvarčiai labiausiai svarbūs futbolininkams, tad galiu tik pasidžiaugti, kad Liviu bei Marquinhos pajuto jų skonį. Vis dėlto, tokios rungtynėse treneriams yra svarbesnių dalykų, – teigė A.Skarbalius. – Visų pirma, mes šiandien norėjome padidinti žaidėjams treniruotėse tenkančius fizinius krūvius ir kiek įmanoma priartinti žaidimą prie realių rungtynių aplinkos. Siekėmė, kad atlikdami daug aukšto intensyvumo veiksmų futbolininkai pratintų kūną kuo greičiau atsigauti. Antroji treniruočių savaitė buvo sunkesnė nei pirmoji, tad nenuostabu, kad žaidėjai jautė nuovargį. Visi duomenys rodo, kad iki 45 minutės jiems dar pavyko palaikyti intensyvų žaidimą, bet po to faktiškai visi sustojo. Bet mes to ir tikėjomės, tad savo tikslą pasiekėme.“
 
Pasak „Žalgirio“ stratego, komandoms buvo suformuluotos ir tam tikros taktinės užduotys. „A komandai akcentavome gynybą nuo aikštės vidurio ir greitą išėjimą į ataką, iki jos užbaigimo fazės. Pirmą kėlinį tai pavyko labai gerai, antrame jau kliudė nuovargis, bet visumoje matėme nemažai sėkmingų perėjimų iš gynybos į ataką, o tai ir svarbiausia. B komanda turėjo daugiau laisvės žaidimo organizavime, bet norėjome, kad kamuolį įžaistų bent dviem lietimais. Nors dar neturiu visų skaičių, bet vien iš bendro vaizdo galiu pasakyti, kad bendras vaizdas buvo teigiamas. Norėjau matyti visuose žaidėjuose ugnelę, aistrą – ir šie aspektai taip pat buvo žaidime. Taip pat svarbu buvo žaidimo kokybė ir noras laimėti. Kokybės prasme bent vieną kėlinį vaizdas buvo geras, vėliau kreivė smuko žemyn, nuovargis padarė savo darbą. O noras laimėti ir atsidavimas, apie kurį mes nuolat kalbame treniruotėse, buvo ryškiai pastebimas pas visus žaidėjas“, – pasidžiaugė A.Skarbalius.
 
Antrą pasirengimo sezonui savaitę užbaigusios komandos treneriai pasidžiaugė, kad kovingose ir kietose rungtynėse žaidėjams pavyko išvengti rimtesnių traumų. „Mažiausiai norėjome, kad žaidėjai patirtų traumas. Kol kas atrodo, kad niekas rimtų nusiskundimų neturi, bet aiškiau apie konkrečių futbolininkų sveikatą žinosime pirmadienį. Marquinhos antrame kėlinyje nemaloniai pasuko čiurną, bet matėme, kad jis galėjo tęsti žaidimą ir aikštėje išbuvo visas 60 minučių. Tikimės, kad pirmadienį visi futbolininkai galės treniruotis. Galiu tik pagirti juos, nes visi žaidėjai dirba su dideliu noru ir užsidegimu“, – konstatavo A.Skarbalius.
 
Nuo pirmadienio iki penktadienio žalgiriečiai ir toliau treniruosis „Sportimos“ manieže, o kitą šeštadienį Rygoje išmėgins jėgas su Valdo Dambrausko vadovaujama RFS komanda. Pastaroji penktadienį viešėjo Marijampolėje ir draugiškose rungtynėse 4:3 įveikė vietos „Sūduvos“ ekipą.