Atgimusiam „Žalgiriui“ - 20-osios rungtynės Europoje

Ketvirtadienio akistata su „KI Klaksvik“ komanda iš Farerų salų bus jau 20-oji Europos turnyruose nuo to laiko, kai „Žalgirio“ futbolo ekipa atgimė iš pelenų.

2009 metais atkurta ir Lietuvos Pirmoje lygoje startavusi „Žalgirio“ komanda jau kitąmet sugrįžo į elitinį šalies futbolo divizioną ir tapo A lygos prizininke. Tačiau nepaisant iškovotos sportinės teisės startuoti Europos turnyruose, ja „Žalgiris“ galėjo pasinaudoti tik nuo 2012 m., prabėgus trims sezonams nuo atsikūrimo – tokį formalų laikotarpį nustato UEFA taisyklės.
 
Liepos 19-ąją sukanka lygiai šešeri metai nuo „Žalgirio“ grįžimo į Europos turnyrus. Būtent šią dieną žalgiriečiai UEFA Europos lygos antrojo atrankos etapo pirmose rungtynėse susitiko su „Admira Wacker“ klubu iš Austrijos.
 
Ta proga siūlome prisiminti kelis esminius šešerius metus trunkančio „Žalgirio“ žygio Europoje faktus ir skaičius:

Po ilgesnės pertraukos „Žalgiris“ Europoje pasirodė 2012/13 m. UEFA Europos lygos atrankos rungtynėse namuose su Austrijos klubu „Admira Wacker“. Rungtynės baigėsi lygiosiomis 1:1, įvartį žalgiriečiams pelnė Ramūnas Radavičius.

Sėkmingiausias Europos taurėse „Žalgiriui“ buvo 2013/14 m. sezonas. Tuomet buvo įveikti „St. Patrick’s Athletic“ (Airija), Jerevano „Pyunik“ (Armėnija), Poznanės „Lech“ (Lenkija) barjerai ir nusileista tik pajėgiam „Salzburg“ (Austrija) klubui. Pastarojo gretose tuomet žaidė dabartinė „Liverpool“ puolimo žvaigždė Sadio Mane.

Iš viso nuo 2012 m. vasaros UEFA Europos lygoje ir Čempionų lygoje sužaista 19 rungtynių. Paskutinės iš jų sužaistos praėjusią savaitę Farerų salose.

Visus šiuos kartus komandoje buvo neseniai į ją grįžęs vartininkas Armantas Vitkauskas. Jis žaliai-baltų vartus Europos varžybose gynė per 16 rungtynių, o dar triskart buvo atsargoje.

Per šį laikotarpį daugiau rungtynių Europos turnyruose už Vilniaus ekipą žaidė tik Egidijus Vaitkūnas (18) ir Mantas Kuklys (17).
M. Kuklys su penkiais įvarčiais yra rezultatyviausias visų laikų „Žalgirio“ žaidėjas Europoje. Po keturis kartus yra pasižymėję Robertas Fridrikas, Virmantas Lemežis, Artūras Steško ir Donatas Vencevičius.

Apskritai „Žalgiris“ Europos varžybose dalyvauja jau beveik tris dešimtmečius – pirmąjį kartą tuometiniame UEFA taurės turnyre startavo 1988 metais rugsėjo 7 dieną Vilniuje įvykusia dvikova su Vienos „Austria“.

Per visą istoriją Vilniaus klubas Europos turnyruose jau yra sužaidęs 73 rungtynes, pasiekęs 22 pergales, 13 lygiųjų bei 38 kartus patyręs nesėkmes. Tai – rekordiniai skaičiai tarp visų Lietuvos komandų.

Daugiausiai „Žalgiriui“ Europos taurėse atstovavo Sergejus Novikovas (23), Andrejus Sorokinas, broliai Artūras ir Igoris Steško (po 19).