"Auksinio berniuko" laureatų pakilimai ir nuosmukiai: R. Sanchesas (straipsnis)

Futbolo pasaulyje nuolatos kalbama apie talentingiausius ir perspektyviausius futbolininkus, kurie netrukus turėtų tapti ryškiausiomis šio sporto žvaigždėmis. Nuo 2003 metų talentingiausiam pasaulio žaidėjui yra įteikiamas „Auksinio berniuko“ apdovanojimas, į kurį pretenduoja visi 20-ties metų amžiaus arba jaunesni futbolininkai.

Tačiau ar visi šį apdovanojimą gavę žaidėjai tapdavo ryškiausiomis pasaulio futbolo žvaigždėmis? Paskelbus 2017 metų „Auksinio berniuko“ nugalėtoją, Eurofootball.lt nusprendė pasidomėti, kaip susiklostė visų šį apdovanojimą laimėjusių žaidėjų karjeros ir garsiausius žaidėjus, kuriems šio titulo laimėti nepavyko.

Prieš tai buvę straipsniai:

2003 metai – Rafaelis van der Vaartas; 2004 metai – Wayne`as Rooney; 2005 metai – Lionelis Messi; 2006 metai – Cescas Fabregasas; 2007 metai – Sergio Aguero; 2008 metai Andersonas2009 metai – Alexandre`as Pato, 2010 metai – M. Balotelli, 2011 metai – M. Gotze, 2012 metai - Isco, 2013 metai - P. Pogba, 2014 metai - R. Sterlingas, 2015 metai - A. Martialis.


2016 metai: Renato Sanchesas

Tuometinė ekipa: „Bayern“

Dabartinė ekipa: „Swansea“ (išnuomotas iš „Bayern“)

 

Renato Sanchesas gimė nuskurdusiame Lisabonos rajone, o jo gimimą tėvai oficialiai įregistravo tik praėjus penkeriems metams po jo gimimo. Ne pačioje ramiausioje aplinkoje jaunystėje augęs jaunuolis taip pat negalėjo pasigirti ir laimingu šeimyniniu gyvenimu – jo tėvai išsiskyrė praėjus vos keletui mėnesių po Renato gimimo.

Į futbolo treniruotes jis pirmą kartą atėjo aštuonerių, kai pradėjo sportuoti „Aguias da Musgueira“ jaunimo ekipoje, tačiau jau po metų, jis bandė patekti į prestižinę „Benfica“ akademiją. Jaunuolis šios komandos treneriams paliko tokį neišdildomą įspūdį, kad šie jam kontraktą pasiūlyti nusprendė vos po 15 minučių treniruotėje, o jo buvusiam jaunimo klubui už 9-erių metų talentą sumokėjo 750 eurų ir padovanojo 25 futbolo kamuolius.

„Benfica“ akademijoje jis nesustojo tobulėti, o nuo 2012 metų buvo kviečiamas ir į savo amžiaus Portugalijos jaunimo rinktines. 2014 metų vasarą jis su Portugalijos jaunimo iki 17 metų rinktine dalyvavo Europos jaunimo čempionate, kuriame saugo atstovaujama rinktinė suklupo pusfinalyje, o jis buvo išrinktas į simbolinę turnyro komandą.

2014-2015 metų sezone jis pradėjo žaisti „Benfica B“ klube, tačiau 17-mečiui pirmi metai antroje Portugalijos lygoje nebuvo lengvi. R. Sanchesas gavo daugiau raudonų kortelių (2), nei tiesiogiai prisidėjo prie komandos įvarčių (1 rezultatyvus perdavimas), o kiek ryškiau sublizgėti jis sugebėjo tik UEFA Jaunimo lygoje, kurioje atliko keturis rezultatyvius perdavimus.

Kitą vasarą jis buvo pakviestas į „Benfica“ pagrindinę komandą ir nors klubo treneriai planavo, jog jis su pagrindinės sudėties žaidėjais tik treniruosis, jaunasis talentas netruko įrodyti, kad yra vertas galimybės ir pagrindinėje ekipoje. Jo kilimas vien debiutu nesibaigė: R. Sanchesui prireikė vos dviejų rungtynių pasirodant po keitimo, kad įtikintų komandos trenerius išleisti jį į startinį vienuoliktuką, o nuo pirmojo mačo su „Braga“ daugiau per visą likusį sezoną jis į startinę sudėtį nepateko tik vieną kartą, kai buvo paliktas ant suolo.

Atsiskleidusį saugą pastabėjo ir Portugalijos rinktinės treneris Fernando Santosas, kuris jau 2016 metų kovą suteikė jam galimybę debiutuoti nacionalinėje ekipoje, kai jam buvo vos 18 metų. Visgi, tais pačiais metais jam teko susidurti ir su ne vienam juodaodžiui sportininkui puikiai pažįstama futbolo problema – rasizmu. Tiesa, R. Sancheso reakcija į jam skirtus „Rio Ave“ skleidžiamus beždžionę imituojančius garsus buvo pavydėtina – saugas su šypsena veide paplojo priešiškai nusiteikusiems varžovų gerbėjams ir rankų judesiu pavaizdavo jų šaukiamą gyvūną.

R. Sancheso atsakas jį užgauliojusiems „Rio Ave“ gerbėjams:

Sunkiai sezoną pradėjusi „Benfica“ su R. Sanchezu sudėtyje patyrė vos vieną nesėkmę ir iškovojo Portugalijos čempionų titulą, o pats saugas pelnė du įvarčius bei atliko vieną rezultatyvų perdavimą. Visgi, pačiam jaunuoliui ši kova buvo dar principingesnė, nei jo komandos draugams: įsiaudrinus kovoms dėl šalies čempionų titulo, pagrindinės jų varžovės „Sporting“ buvęs prezidentas Bruno de Carvalho apkaltino žaidėją slepiant savo tikrąjį amžių. Pats futbolininkas į tai sureagavo pareikšdamas, kad jei šis viešai neatsiprašys, jis jį paduos į teismą dėl šmeižto.

Vasarą jis su rinktine išvyko į Europos čempionatą, o ten kaltinimai amžiaus klastojimu nesibaigė – šį kartą tokį pareiškimą pateikė buvęs Prancūzijos treneris Guy`us Rouxas. Apie šią situaciją rašęs Goal apžvalgininkas Milesas Chambersas pabrėžė, jog tokie kaltinimai buvo grindžiami rasistiniais stereotipais bei istorijomis, kaip Afrikos atstovai klastodavo savo amžių. Visgi, R. Sanchesas gimė ir užaugo Portugalijoje, o už žaidėją atsaką šį kartą paruošė ligoninė, kurioje gimė futbolininkas, pateikdama dokumentus, kuriuose buvo patvirtinta portugalo pase įrašyta gimimo data.

Visgi, Europos čempionatą pats R. Sanchesas prisimins tikrai ne dėl šių kaltinimų – jo metu jis pelnė pirmąją įvartį atstovaujant Portugalijos rinktinei, o kartu su komandos draugais jis iškovojo ir senojo žemyno pirmenybių auksą. Negana to, pats saugas atsiėmė ir geriausio jaunojo turnyro žaidėjo titulą.

Dar prieš išvykstant į Europos čempionatą šį futbolininką viliojo daugybė stipriausių Europos komandų, o kovą dėl jo parašo laimėjo „Bayern“ klubas, kuris sumokėjo 35 milijonų eurų išpirką, kuri ateityje gali išaugti net iki 80 milijonų, jei bus įvykdyti sutartyje numatytų bonusų reikalavimai. Jis tapo brangiausiu visų laikų iš Portugalijos lygos įsigytu žaidėju bei pirmuoju portugalu „Bayern“ klube.

Sezono pradžioje gydęsis traumą, naujoje ekipoje jis debiutavo rugsėjo mėnesį, rungtynėse su „Schalke“. Susitikime netrūko jo padarytų klaidų, tačiau žaidėją tuo metu gynė tiek Philipas Lahmas, tiek Manuelis Neueris.

„Jis yra labai, labai geras žaidėjas, nes jei jis toks nebūtų – jo paprasčiausiai čia nebūtų. Jis yra Europos čempionas ir tikrai mums pravers ateityje“, - kalbėjo „Bayern“ kapitonas.

R. Sancheso kova prieš D. Alabą standartinių situacijų iššūkyje:

Netrukus jis tapo pirmuoju portugalu laimėjusiu „Auksinio berniuko“ apdovanojimą, kai jis balsavime aplenkė Marcusą Rashfordą. Po šio žurnalistų sprendimo daug kas abejojo, ar R. Sanchesas yra vertas šio apdovanojimo, o pačiam žaidėjui įrodyti savo vertės aikštėje Vokietijoje nepavyko.

Per visą sezoną jis visas 90 minučių aikštėje praleido vos kartą, o per 25 sužaistus mačus jam nepavyko pasižymėti nei įvarčiais, nei rezultatyviais perdavimais. Negana to, kritikos jis susilaukė ir iš „Bayern“ legendų – Lotharas Matthausas jį pavadino vienu iš trijų blogiausių sezono žaidėjų, o savo pasirodymais buvo nusivylęs ir pats portugalas.

Nors praėjusią vasarą Carlo Ancelotti buvo kalbėjęs apie tai, jog žaidėjui bus suteikta proga komandoje ir kitam sezonui, paskutinę transferų lango dieną, jis buvo išnuomotas į „Swansea“ klubą. Per aštuonis „Premier“ lygoje sužaistus mačus saugui kažkuo išsiskirti nepavyko, o nesėkmingai rungtyniaujanti „Swansea“ užima priešpaskutinę vietą Anglijos čempionate.

Nesėkmingi pasirodymai klubuose atėmė iš R. Sancheso vietą Portugalijos rinktinėje – paskutinį kartą atstovauti savo šalies rinktinei jis buvo pakviestas dar kovo mėnesį, o vasarą jis nevyko su nacionaline ekipa į Konfederacijų taurės turnyrą.

Gražiausi R. Sancheso žaidimo epizodai:

Renato Sancheso karjera:

2006-2016 metai „Benfica“ – 35 rungtynės, 2 įvarčiai;

2016- metai „Bayern“ – 26 rungtynės.

2017- metai „Swansea City“ – 9 rungtynės.

Portugalijos rinktinė – 13 rungtynių, 1 įvartis.

Garsiausi šios amžiaus grupės (1996-1997 metų gimimo) žaidėjai, kurie nelaimėjo šio titulo:

Andreasas Christensenas, Kingsley Comanas, Ousmane Dembele, Gianluigi Donnarumma, Marcusas Rashfordas, Leroy`us Sane, Alenas Halilovičius, Kelechi Iheanacho, Marco Asensio, Julianas Brandtas.