A.Urbšys: „Tiek aikštėje, tiek gyvenime noriu būti lyderiu”

„Šilo”  sirgaliai šiais metais vėl galės stebėti ir žavėtis kovingu bei temperamentingu ekipos kapitono Andriaus Urbšio žaidimu.

A.Urbšys, praeitą sezoną buvęs viena kertinių figūrų „Šilo” vidurio linijoje (30 rungtynių, 8 įvarčiai ir 15 rezultatyvių perdavimų), yra pasiruošęs ir šiemet būti vienu iš ekipos vedlių. Didesnę savo karjeros dalį praleidęs Marijampolės „Sūduvos“ ekipoje, Andrius ateinančiame sezone neišskiria nė vieno varžovo ir tikisi, jog kartu su komanda įrodys esą verti vietos A lygoje.

Pokalbis su su futbolininku pradėtas nuo pasakojimo apie futbolo kelio pradžią.

Andriau, ką prisimeni apie savo pirmuosius žingsnius futbole? Ar iš karto pradėjai lankyti futbolo treniruotes, o gal bandei ir kitose srityse pasireikšti?

Kaip ir daugelį, į pirmąją treniruotę mane nuvede tėtis. Tai buvo Kaune, kai aš buvau 8-erių. Pirmąją treniruotę prisimenu puikiai, nes treneris Algirdas Gruzdas pasakė, kad Lietuva tik tada žais Europos ir Pasaulio čempionato finaluose, kai aš žaisiu už jos rinktinę. Tie žodžiai įstrigo atmintyje, bet, kaip parodė gyvenimas, treneris kiek pagražino.

Po poros metų mūsų šeima persikraustė gyventi į Vilkaviškio rajoną, tuomet treniruotes tęsiau Marijampolėje, pas trenerį Algimantą Gabrį. Sakyčiau jis ir yra treneris, kuris davė daugiausiai, kad tapčiau futbolininku.

Kitų sporto šakų rimčiau nebandžiau, nors, neslėpsiu, labai patiko ir krepšinis, bet dėl savo ūgio taip jo ir nepabandžiau.

O gal vertėjo pabandyti? Manau, kad energingas ir kovingas, pavyzdžiui, įžaidėjas praverstų ir Lietuvos krepšinio rinktinei. Beje, apie kovingumą – tu pasižymi juo aikštėje. Ar ir gyvenime toks esi?

Taip, tiek aikštėje, tiek gyvenime noriu ir stengiuosiu būti lyderiu bei pavyzdžiu kitiems.

Ar nuo pat vaikystės pradėjai žaisti aikštės viduryje, saugo pozicijoje? Kurioje pozicijoje pats smagiausiai aikštėje jautiesi ir kodėl?

Teko žaisti ir kraštiniu saugu, bet man patogiausia yra žaisti aikštės viduryje, šioje pozicijoje daugiausiai valdai kamuolį, atlieki daug perdavimų ir gali kontruoliuoti visą žaidimą.

Stipriosios tavo, kaip žaidėjo, pusės?

Manau, sugebu gerai matyti aikštę, atlikti daug tikslių, rezultatyvių perdavimų. Aikštėje nesu savanaudis, jei partneris atsiduria geresnėje situacijoje, negailiu jam kamuolio.

Esi ir komandos kapitonas. Kaip manai, kokios savybės lėmė tokį pasirinkimą?

Turbūt nemaža patirtis, gebėjimas „užvesti” komandą, bet daugiau apie tai galėtų pasakyti komandos draugai, treneriai.

Kokiomis sporto šakomis dar domiesi?  Ką mėgsti laisvalaikiu?

Nebūsiu itin originalus, kaip ir daugeliui žmonių Lietuvoje, labai patinka krepšinis. Laisvalaikiu patinka žvejoti, leisti laiką gamtoje.

Minėjai, kad futbolan atvedė tėtis. Gal kas iš artimųjų aktyviai sportavo ar sportuoja? Kas iš artimųjų labiausiai domisi tavaisiais pasiekimais futbolo aikštėje?

Profesionaliai iš artimųjų niekas nesportavo, sportas mano šeimynos tarpe – gal labiau kaip hobis, laisvalaikio praleidimo būdas. O dėl karščiausių sirgalių titulo varžosi žmona Rasa, dukra Guoda ir tėtis, kuris stengiasi nepraleisti nė vienerių rungtynių.

Labiausiai patinkantis  miestas Lietuvoje? Pasaulyje?

Lietuvoje labiausiai patinka Klaipėda. O kalbant apie pasaulį – tai svajonių miestu pavadinčiau Barseloną.

Turbūt nereikia net ir klausti, ir taip aišku, kad futbolininko idealas žaidžia „Barselonoje“?

Taip, nors atsakymas gal ne visai tradicinis. Man asmeniškai geriausias žaidėjas, kurį galėčiau pavadinti idealu, yra Iniesta.

„Šilo” ekipoje yra tradicija kartas nuo karto visai komandai aplankyti kinoteatrą. Kokio žanro filmai tau labiausiai patinka? Gal turi mėgstamą filmą?

Labiausiai patinka vyriški, „kieti” filmų žanrai. Žiūriu fantastiką, istorinius, karinius, o labiausiai turbūt – siaubo filmus. Iš jų didelį įspūdį padarė „Pjūklas”.

Hm, negąsdinsime skaitytojų ir susilaikysime nuo klausimo apie tavo mėgstamiausią kino aktorių, grįšime prie futbolo. Šiemet laukia kovos „SMScredit.lt A lygoje”. Ar tau asmeniškai yra principinių varžovų, prieš kuriuos laimėti norėtųsi labiausiai?

Manau, principinės bus visos rungtynės, stengsimės įrodyti visiems, kad ne veltui žengėme A lygon.

Futbolo statistikai skaičiuoja daug įvairių taktinių - techninių veiksmų bei duomenų. Bet apie vieną rodiklį nepavyksta rasti žinių, pabandysime tave pakamantinėti. Kaip galvoji, kas rungtynių metu iš aikštėje esančių „Šilo” žaidėjų pasako daugiausiai žodžių? Ir kas – mažiausiai?

Triukšmingiausias turbūt yra Povilas Kiselevskis, o  tyliausias – tai aš (juokiasi, – aut. pastaba). Aišku, iš tikrųjų viskas yra atvirkščiai.