"Barcos" vasara, per kurią ji "nešvarius" transferų triukus pakėlė į kitą lygį (straipsnis)

Šią vasarą „Barcelona“ pasitiko pasiryžusi sustiprinti savo komandos sudėtį ir taikėsi į ne vieną garsų žaidėją. Visgi, įsigyti norimų futbolininkų katalonams nepavyko, o rugpjūčio pradžioje komanda sulaukė dar vieno smūgio – ekipą paliko vienas iš klubo lyderių Neymaras. Po šio transfero „Barca“ ėmėsi itin aktyvių ir net desperatiškų veiksmų bandydama prisivilioti naujų žaidėjų, o apie jų šią vasarą atliktus „nešvarius“ triukus plačiau papasakojo Goal.com žurnalistas Benas Haywardas.


Tokie veiksmai yra viena iš prasčiausiai slepiamų paslapčių futbole. Bandymai paveikti klubus susitariant su žaidėjais egzistavo taip pat seniai, kaip ir patys transferai. Nepaisant to, jog tai pažeidžia taisykles, tokie veiksmai vyksta nuolatos. Visgi, šią vasarą „Barcelona“ šią praktiką pakėlė iki itin ekstremalaus lygio.

Šią taktiką įsigyjant žaidėjus naudoja beveik visos ekipos, o pats garsiausias to pavyzdys buvo užfiksuotas 2005 metais. Tuo metu vis dar „Arsenal“ priklausęs Ashley Cole`as buvo pagautas slaptame susitikime su „Chelsea“ treneriu Jose Mourinho, šios komandos vykdomuoju direktoriumi Peteriu Kenyonu bei savo agentu Jonathanu Barnettu. Po vėliau atlikto tyrimo krašto gynėjas buvo pripažintas pažeidusiu taisykles ir „Premier“ lygai turėjo sumokėti 100 tūkstančių svarų baudą.

Tačiau tokios baudos yra labai retos išimtys futbolo pasaulyje: beveik visi transferai visų pirma būna aptariami su žaidėjų agentu, įsitikinant, jog jis nori prisijungti prie juo besidominčio klubo, o su esama futbolininko ekipa kontaktai yra užmezgami jau gerokai vėliau. Bene labiausiai šioje srityje yra pasižymėjusi būtent „Barcelona“ ekipa, kai 2011 metais jie Neymaro šeimai sumokėjo 10 milijonų eurų, kad būtų užtikrinta, jog po dviejų metų žaidėjas prisijungs būtent prie jų komandos.

Ironiška, tačiau šią vasarą „Barcelona“ Neymarą prarado labai panašiu būdu: susitarimas tarp Prancūzijos ekipos ir žaidėjo buvo pasiektas paliekant tuometinę puolėjo ekipą nuošalyje. Tai išprovokavo katalonų pyktį, tačiau „Paris Saint-Germain“ ekipa viso labo darė lygiai tą patį, ką „Barcelona“ darė su Marco Verratti ir kitais savo transferų taikiniais. Būtent dėl to, vargu ar Ispanijos Supertaurėje prieš „Real“ kritusi ekipa gali turėti argumentuotų nusiskundimų veiksmais, kuriuos patys nuolatos įtraukia į savo transferų politiką.

Šios vasaros pradžioje „Barca“ buvo įsitikinusi, kad jie sugebės įtikinti M. Verratti prisijungti prie jų ekipos. Juolab, kad pats žaidėjas anksčiau yra prisipažinęs, jog žavisi jų komanda, tad niekam nebuvo paslaptis, jog italas tikrai gundėsi galimybe persikelti į Ispaniją. Visgi, žaidėjas nebuvo linkęs imtis drastiškų veiksmų ir nenorėjo grasinti „PSG“ vadovams streiku, kad šie išleistų jį į Ispanijos vicečempionų gretas. Netrukus saugas sugrįžo į Paryžiaus ekipos treniruotes bei nusifilmavo specialiame vaizdo klipe, kuriame išreiškė savo džiaugsmą tuo, kad gali žaisti „Parc des Princes“ stadione ir taip užbaigė visas savo kalbas su „Barcelona“ ekipa.

„Barca“ taip pat bendravo su Theo Hernandezu ir Dani Cebellosu, dėl galimybės įsigyti šiuos žaidėjus, tačiau jie pasirinko Madrido „Real“ ekipą, kuri lygiai taip pat kontaktavo su šiais žaidėjais. Abiem atvejais, komandos, kurias šie žaidėjai paliko – Madrido „Atletico“ ir „Real Betis“, apie būsimus šių futbolininkų transferus perspėti nebuvo ir apie juos sužinojo tik paskutinėmis akimirkomis.

Strategija, kurią naudoja katalonai yra panaši į tą, kurią prie Florentino Perezo įsisavino pagrindiniai jų konkurentai iš Madrido: įtikinti žaidėjus prisijungti prie ekipos pasiūlant jiems didžiulius pinigus ir galimybę atstovauti garsiam klubui bei pasakyti jiems, jog jie turi patys spausti savo tuometines komandas pradėti derybas dėl būsimo perėjimo. Žaidėjai šiuolaikiniame futbole turi daug daugiau galių, tad vos futbolininkas nusprendžia, jog jis nori persikelti į garsesnę ir finansiškai pajėgesnę ekipą, dažniausiai jis į ją ir išvyksta.

Visgi, T. Hernandezas ir D. Cabellosas pasirinko žaidimą Madride, „Arsenal“ gynėjas Hectoras Ballerinas, net ir norėdamas sugrįžti į Kataloniją, nedrįso reikalauti klubo jį parduoti, o tai tik patvirtina, jog „Barcos“ sugebėjimai įtikinti žaidėjus prisijungti prie jų ekipos jau nebėra tokie aštrūs, kaip ankstesniais metais. Tad galiausiai gynybos grandyje buvo pasirinktas kitas variantas ir „Blaugrana“ marškinėlius nuo šio sezono vilkės „Benfica“ ekipoje iki tol rungtyniavęs Nelsonas Semedo.

Lygiai taip pat, kaip ir N. Semedo, taip ir naujasis komandos pirkinys Paulinho, pirmausia asmeniškai buvo įkalbėtas palikti „Guangzhou Evergrande“ ekipą. Brazilas pranešė Kinijos klubui, kad nori palikti komandą ir ji neturėjo jokių galimybių išlaikyti jį savo gretose. „Barca“ vylėsi, kad toks žaidėjo pareiškimas padės sumažinti jo išpirkos sumą, tačiau Kinijos ekipa nenusileido ir jiems galiausiai buvo sumokėta visa sutartyje numatyta išpirkos suma.

Dabar Katalonijos ekipa ėmėsi tos pačios taktikos siekdama prisivilioti Neymarą pakeisti turinčius Philippe Coutinho ir Ousmane Dembele.

P. Coutinho liepos 11 dieną grįžo į treniruotes „Liverpool“ ekipoje ir duodamas interviu šio klubo svetainei pripažino, jog su nekantrumu laukia naujojo sezono „raudonųjų“ gretose. Tiek išvykoje į Honkongą, tiek treniruočių stovykloje Vokietijoje, brazilas elgėsi normaliai, neturėjo jokių problemų ir išliko visiškai profesionalus, bet tada viską pakeitė „Barca“.

Katalonų spaudoje vienas po kito atsirado išpūsti pranešimai apie būsimą žaidėjo transferą į „Barcą“, o iš pačios šios komandos buvo nutekinta informacija apie bendravimą su šiuo žaidėju. P. Coutinho buvo įtikintas, kad tai yra vienintelė jo galimybė prisijungti prie „Barcelona“ ekipos, o jei „Liverpool“ nesutiks derėtis dėl žaidėjo perėjimo, būtent pačiam brazilui teks atsakomybė priversti klubą jį parduoti. Galiausiai, praėjusią savaitę žaidėjas buvo įtikintas pateikti prašymą jį parduoti, kai dar vasaros pradžioje jis neturėjo jokių minčių palikti „Liverpool“ klubą.

„Šios situacijos problema yra „Barcelona“. Jie pasakė žaidėjo atstovams: „Dabar arba niekada. Jei tu neatvyksi į mūsų ekipą dabar, mes daugiau niekados nepateiksime už tave jokio pasiūlymo.“ Taip jie sukėlė jam spaudimą ir būtent dėl to tokia buvo Philippe reakcija“, - kalbėdamas su BT Sport situaciją apibūdino „Liverpool“ legenda Stevenas Gerrardas.

„Šis vaikis atvyko iš Šiaurės Amerikos ir visada svajojo žaisti „Barcelona“ klube. Dabar jis panikuoja galvodamas, kad jei jis dabar nepadarys visko, ko iš jo prašo ši ekipa, jis niekada neturės progos užsivilkti jų marškinėlių. Aš žinau šį vaikiną, aš žinau, kad jis nėra blogas žmogus ir taip pat žinau, kad jis tikrai nenori sukelti karo tam, kad paliktų ekipą. Tačiau galiausiai, turime prisiminti, kad jis neseniai pasirašė penkių metų sutartį su klubu, kuris visada su juo elgėsi nuostabiai ir padarė jį tokiu žaidėju, koks jis yra dabar“, - įsitikinęs S. Gerrardas.

Situacija su O. Dembele panaši – žaidėjas prieš savaitę be pasiteisinimo praleido komandos treniruotę ir taip bandė priversti „Borussia“ komandą parduoti jį į „Barcą“. Tiesa, katalonai neliepė žaidėjui imtis būtent tokių veiksmų, tačiau lygiai taip pat, kaip ir P. Coutinho, jis buvo įspėtas daryti viską, ką jis gali, kad šis transferas būtų įvykdytas.

„Ousmane Dembele ketvirtadienį be pateisinamos priežasties nepasirodė komandos treniruotėse, o tokį žingsnį žaidėjas neabejotinai priėmė sąmoningai. Tikriausiai akivaizdu, kad komanda nubaus žaidėją už tokį netinkamą elgesį. Po diskusijų su treneriu, mes iki kitos savaitės suspendavome žaidėją nuo dalyvavimo rungtynėse bei treniruotėse su komanda“, - viešai išplatintame pareiškime tuomet pareiškė „Borussia“ sporto direktorius Michaelis Zorcas.

Nors „Barcos“ didžiuliai pasiūlymai buvo atmesti tiek „Liverpool“, tiek „Borussia“ ekipų, tačiau dabar jie sukūrė situaciją, kurioje abu jų norimi žaidėjai viešai išreiškė norą palikti dabartinius klubus. Tokie veiksmai gali atsiliepti ir patiems futbolininkams – jei bent vienam iš jų nepavyks pasiekti savo tikslo ir jiems teks likti dabartinėje ekipoje, atkurti dabartinių komandos vadovų ir trenerių pasitikėjimą nebebus taip paprasta, kaip iki tol.

Panašiai, kaip ir anksčiau darydavo Madrido „Real“ ekipa, „Barcelona“ taip pat naudojasi visomis sau palankiomis žiniasklaidos priemonėmis, kartu su futbolininkais ir jų agentais bandydama priversti „Liverpool“ ir „Borussia“ ekipas pasiduoti ir nusileidus parduoti katalonų norimus žaidėjus. Visgi, kaip įrodė ši vasara, tai ne tik po truputį gadina „Barcelona“ ekipos įvaizdį, tačiau ir iki šiol nedavė beveik jokios naudos: kalbos apie transferus komandos aistruolius gali paguosti tik laikinai, o galiausiai, visos šios priemonės gali būti bergždžios ir „Barcos“ veiksmai tikrai negarantuoja, jog jų spaudžiami žaidėjai galiausiai prisijungs prie katalonų ekipos.