"Borussia" autobusą sprogdino rusas: jis tikėjosi pasipelnyti iš klubo akcijų

Vokietijos policija per savaitę išnarpliojo teroristinio išpuolio prieš Dortmindo „Borussia“ futbolo klubą mazgą, rašo lrytas.lt.

Nors pradžioje kalbėta, kad tai galimai islamistų bandymas kirsti Vakarų pasauliui, tačiau tiesa yra kur kas banalesnė – viską lėmė žmogaus godumas. Vokietijos federalinė prokuratūra ketvirtadienį suėmė iš Rusijos kilusį ir rusų bei Vokietijos pilietybes turinti Sergejų B., kuriam inkriminuojamas nusikaltimas iš savanaudžių paskatų.

Balandžio 11-oios pavakarę į Čempionų lygos ketvirtfinalio susitikimą su prancūzų „Monaco“ atstovais vykusi Vokietijos Dortmundo „Borussia“ ekipa buvo sprogdinama – šalia į rungtynes važiavusio autobuso nugriaudėjo trys sprogimai. Be to šalia įvykio vietos pareigūnai rado ne tik vieną nesuveikusį sprogmenį, bet ir tris raštelius.

Nors Vokietijos policija spaudos konferencijoje sprogimus pavadino specialiai į komandą nutaikyta „ataka“, tačiau teigta, kad „jokie elementai“ nesuteikia aiškios priežasties manyti, jog tai buvo teroristinio pobūdžio išpuolis.

Netoli įvykių vietos rastas ir, kaip spėjama, užpuoliko palikti rašteliai, kuriuose prisiimama atsakomybė dėl sprogimų.

Jų autentiškumas vis dar tiriamas, o daugiau detalių policijos atstovai nepateikė. Pareigūnai taip pat atskleidė, jog medžioja užsienietiškais numeriais paženklintą automobilį, kuris, manoma, yra susijęs su įvykusiais sprogimais.

Tačiau jau vakar vokiečių prokuratūra atskleidė šio sprogdinimo motyvus. Pasirodo, 28 metų Sergejus B. buvo nutaręs pasipelnyti iš klubo akcijų. Prieš išpuolį jis internetu nusipirko 15 tūkst. „Borussia“ klubo akcijų opcioną už 78 tūkst. eurų. Jei po sprogimo klubo akcijos kristų, rusas po pasibaigusio sandėrio ir „Borussia“ priverstinio akcijų pardavimo būtų užsidirbęs net 4 mln. eurų.

Kaip teigia policija, Sergejus B. apsistojo tame pačiame viešbutyje, kuriame buvo ir Dortmundo ekipos nariai. Jis anksčiau rezervavo kambarius skirtingoms dienoms – balandžio 9-13 ir 16-20 dienoms.

Rusas tai padarė dar prieš UEFA čempionų lygos ketvirtfinalio burtus, nes nežinojo, kada būtent namie žais „Borussia“ savo akistatą.

Visus tris sprogmenis Sergejus B. padėjo gatvėje, kuria turėjo vykti Dortmundo ekipos autobusas ir susprogdino distanciniu būdu.

Pametėjęs raštelius, Sergejus B. bandė visais būdai nukreipti tyrėjų dėmesį į šalutinius dalykus: viename kalbėta apie kanclerės Angelos Merkel darbus ir „Tornado“, skaidančius virš halifato“, kitame – apie antifašistinį judėjimą, o trečiame – apie reikalavimą uždaryti Amerikos karinę bazę Ramštaine. 

Per ruso išpuolį balandžio 11-ąją nukentėjo vienas žmogus – „Borussia“ komandos gynėjas Marcas Bartra patyrė rankos lūžį bei sužalojimus ir buvo išvežtas į ligoninę, kurioje jam buvo tlikta operacija.

lrytas.lt