"Bournemouth". Pelenės istorija su chemikalų prieskoniu keliasi į "Premier" lygą (straipsnis)

Kuklaus Anglijos pietų klubo „Bournemouth” istorijoje 2014-15 metų sezonas bus įrašytas aukso raidėmis. Mažai kam už Anglijos ribų žinomas klubas skaičiuoja jau 115-ąjį gimtadienį, tačiau aukščiausiame šalies divizione iki šiol nebuvo žaidęs nė karto.

 
 

Tiesą pasakius, netgi „Championship” pirmenybės šiam klubui yra pakankamai svetimas reiškinys – aukščiau nei trečiasis Anglijos futbolo piramidės lygis „Bournemouth” iš viso praleido vos penkis sezonus. Tačiau viskas pasikeitė klubą perėmus paslaptingam verslininkui iš Rusijos Maksimui Deminui.

Patekimas į „Premier“ lygą

2015-ųjų balandžio 27 dieną vos 12 tūkstančių žiūrovų talpinantis „Dean Court” stadionas Bornmute buvo sausakimšas. Čia susitiko jų palaikomi „Bournemouth” futbolininkai bei gerokai žinomesni jų varžovai „Bolton Wanderers”.

„Bournemouth” reikėjo pergalės tam, kad užsitikrintų patekimą į aukščiausią Anglijos divizioną. Pergalės prieš „Bolton Wanderers” atveju, trečioje vietoje esantiems „Middlesborough” futbolininkams reikėtų ne tik tikėtis „Bournemouth” nesėkmės paskutiniame sezono ture, tačiau ir patiems traiškyti rezultatyvumo rekordus ir panaikinti didžiulį įvarčių deficitą turnyro lentelėje.

„Bournemouth”, be abejo, varžovams iš Boltono nepaliko nė menkiausių vilčių. Beveik 100-ą įvarčių šį sezoną lygoje pelniusi ekipa neišsigando didžiausio iššūkio klubo istorijoje bei mušdami vieną už kitą gražesnius įvarčius, iš esmės užsitikrino patekimą į „Premier” lygą.

39-ąją minutę pirmąjį įvartį puikiu smūgiu iš aštraus kampo pelnė Marcas Pughas. Jau po 5-ių minučių „Bournemouth” žaidėjai atliko fantastišką kombinaciją, kurioje dalyvavo Callumas Wilsonas, Yann’as Kermogant’as, o užbaigė Mattas Ritchie. Dar viena įspūdinga karuselė „Bolton Wanderers“ baudos aikštelėje įsisuko 78-ąją minutę – trečią komandos įvartį pelnė C.Wilsonas.

Švieslentė rodė rezultatą 3:0 ir nuaidėjus finaliniam teisėjo švilpukui „Bournemouth” fanų jūra užtvindė stadioną, o jų klubo pasiekimas Anglijoje buvo prilygintas pasakai.

Rusiškas užnugaris

Tačiau tiesa, deja, yra truputį kitokia – „Bournemouth” nykštukai yra tik iš pažiūros. Už šio klubo nugaros stovi paslaptingas turtuolis iš Rusijos Maksimas Deminas. 2011-aisiais klubą įsigijęs kelių chemijos kompanijų savininkas per ketverius savo valdymo metus iki šiol nė sykio nebendravo su anglų žiniasklaida. Ko gero, galime drąsiai teigti, jog po „Bournemouth” patekimo į „Premier” lygą šis rusų verslininkas tapo bene paslaptingiausiu žmogumi Anglijos futbole.

Apie M. Demino asmeninį gyvenimą nežinoma beveik nieko. Sunku rasti netgi apytikslę jo valdomo turto vertę. Tačiau panašu, kad nors dažnai liekantis šešėlyje, M.Deminas nevengia ir ekstravagantiškų poelgių.

Štai 2012-aisiais, kai „Bournemouth” vis dar rungtyniavo trečiame pagal pajėgumą „League One“ divizione, jo komanda į pertrauką išėjo pralaiminėdama 0:1 „MK Dons” komandai. Pertraukos metu žaidėjams rūbinėje kalbą sakė ne kas kitas, o M.Demino žmona Irina. Keista, tačiau šis metodas suveikė visai neblogai ir rungtynės baigėsi rezultatu 2:2. Vis dėlto verta pripažinti – tai yra situacija, kuri papuoštų netgi Vladimiro Romanovo ar „Cardiff City“ savininko Vincento Tano biografijas.

Tačiau aišku yra viena – šešėliuose tūnantis chemijos magnatas M.Deminas į „Bournemouth” klubą pumpuoja didelius pinigus. Tai yra sumos, kurios dar prieš penketą metų šio klubo fanams greičiausiai būtų apsukusios galvas.

Rekordai ir nuostoliai

Įspūdingas faktas – 2012-ųjų sausio mėnesio perėjimų lango metu, vis dar „League One” rungtyniavęs „Bournemouth” klubas išleido daugiau pinigų nei „Arsenal”, „Manchester City”, „Manchester United”, „Liverpool” ir „Tottenham” klubai kartu sudėjus. Tų metų sausį „Bournemouth” tėškė 1,6 milijono svarų sterlingų už naujus žaidėjus, kurių tarpe buvo ir beveik milijoną kainavęs „Crawley Town” puolėjas Mattas Tubbsas. Brangiausio klubo žaidėjo rekordas buvo sumuštas daugiau nei keturis kartus. 

Į „Championship” pirmenybes Bornmuto klubas pateko išleidęs milijonu svarų daugiau nei bet kuri kita „League One” komanda. Faktas taip pat stulbinantis, žinant, kad trečiąjame Anglijos divizione didžioji dalis perėjimų įvyksta pasibaigus žaidėjų kontraktams, t.y. patys perėjimai nekainuoja nieko. 

Deja, to sezono finansinės ataskaitos parodė, jog 2011-12 sezone „Bournemouth” patyrė beveik 16 milijonų svarų vertės nuostolius. Nemažą išlaidų dalį padengė parduoti žaidėjai, tačiau M.Deminas turėjo pakrapštyti kišenę ir iš savo sąskaitos klubui „paskolinti” beveik 9 milijonus svarų tam, kad užkaišiotų finansines skyles.

Atsidūręs antrojoje pagal pajėgumą Anglijos lygoje, M.Deminas arklių stabdyti nesiruošė. „Bournemouth” toliau mušė savo perėjimų sumų rekordus, išleisdami daugiau nei uždirba. 2,5 milijono svarų už „Malmo“ puolėją iš PAR Tokelo Rantie. 3 milijonai svarų už „Coventry City“ atakų lyderį C.Wilsoną. 5 milijonų svarų pasiūlymas „Birmingham City“ už talentingą krašto saugą Demarai’ų Gray’ų, kuris buvo atmestas. M.Deminas akivaizdžiai pradėjo demonstruoti savo finansinę galią konkurentams.

Pagal naujiems žaidėjams išleistus pinigus nuo 2013-ųjų vasaros, „Championship” komandų tarpe „Bournemouth” atsilieka tik nuo gerokai garsesnių „Nottingham Forest”, „Middlesborough” ir „Leeds United” klubų. Taigi, M.Demino klubas toli gražu nebuvo Dovydas, atsidūręs 23-jų Galijotų apsuptyje.

Nesektini pavyzdžiai

„Premier” lygoje mes jau matėme visą eilę į „Bournemouth” panašių pavyzdžių.

Ką reiškia gyvenimas ne pagal savo galimybes, geriausiai papasakoti gali jau minėto „Leeds United” klubo gerbėjai. Dar ne taip seniai stambių pirkinių dėka net Čempionų lygos pusfinalį pasiekęs klubas galiausiai patyrė finansinį krachą, iškrito iš „Premier“ lygos, o dabar jį valdo su sveiku protu mažai ką bendro turintis italas Massimo Cellino.

„Portsmouth” klubas savo gretose turėjo tokius žaidėjus kaip Peteris Crouchas, Jermaine’as Defoe, Solas Campbellas ir t.t. Su didelių investicijų pagalba pietiečiai iškovojo Anglijos Futbolo Asociacijos taurę, tačiau galiausiai viskas baigėsi totaliu finansiniu krachu, kuris vos neprivedė prie klubo žlugimo. Dabar „Portsmouth” rungiasi ketvirtame pagal pajėgumą Anglijos divizione.

„Wigan Athletic” istorija taip pat turėtų būti pamokanti. Ambicingas jų sąvininkas Dave’as Whelanas irgi investavo nemažus pinigus į nepopuliarų ir nemadingą klubą. Taip jis sugebėjo pakelti savo komandą iki „Premier“ lygos bei ten išsilaikyti iki pat 2013-ųjų. Staigus sugrįžimas į elitą beveik nemažinant išlaidų nepavyko, o šis sezonas „Wigan“ ekipai baigėsi iškritimu į „League One”. Ir tai yra tik keletas nesektinų pavyzdžių Anglijos futbole.

Eddie Howe’as – talentingas darboholikas

Tačiau yra vienas žmogus, užsitarnavęs pačių didžiausių pagyrų šiame žygyje į „Premier” lygą – klubo spalvas savo kraujyje turintis treneris Eddie Howe’as. Kai 2008-aisiais 31-erių metų E. Howe’as pirmą kartą į savo rankas paėmė „Bournemouth” ekipos vairą, komanda išgyveno katastrofišką laikotarpį. Administratorių valdomas klubas sezoną pradėjo su 17 taškų deficitu, tačiau antroje sezono pusėje komandą treniruoti pradėjęs E.Howe’as sugebėjo ją išlaikyti lygoje, o jau kitą sezoną pakilo į „League One”.

Po to jo karjeroje sekė laikotarpis su „Burnley” ekipa, tačiau jis netikėtai baigėsi atsistatydinimu dėl asmeninių priežasčių. Jau tą patį mėnesį jis grįžo į divizionu žemiau buvusį „Bournemouth”.

Pinigai futbole negarantuoja sėkmės, tad M.Demino investicijos nė kiek nesumenkina E.Howe’o pasiekimų. Šiam treneriui pavyko sukurti komandą, žaidžiančią antrąjai Anglijos lygai nebūdingą greitą, trumpais perdavimais paremtą kombinacinį futbolą. 

E.Howe’as yra pats tikriausias darboholikas, įrašinėjantis kiekvieną komandos treniruočių sesiją, kasdien įdėmiai sekantis kiekvieno žaidėjo progresą ir iki išnaktų analizuojantis savo komandos rungtynes.

E.Howe’ui vis dar tik 37-eri ir jį jau dabar turbūt galima vadinti vienu talentingiausių trenerių Anglijoje. Kitą sezoną jo laukia didžiausias karjeros iššūkis, kuris iš tikrųjų parodys, ko yra vertas šis talentingas specialistas.

Paulius Viluckas, www.15min.lt