Bredfordo stadiono gaisras. Tragedija, iš kurios nepasimokyta (FOTO, VIDEO)

Gegužės 11-ąją dieną sukanka lygiai trisdešimt metų nuo vienos kraupiausių visų laikų sporto tragedijų. Tą 1985-ųjų dieną „Bradford City“ komanda šventė – paskutinės sezono rungtynės Anglijos trečiojo diviziono turnyro lentelėje jiems buvo tik formalumas, kadangi komanda jau buvo užsitikrinusi ne tik patekimą į antrąjį divizioną, bet ir lygos titulą. Tačiau šventė Bredforde pirmo kėlinio pabaigoje virto siaubinga tragedija.

Tamsusis Anglijos futbolo dešimtmetis

Devintasis praėjusio amžiaus dešimtmetis buvo bene tragiškiausias laikotarpis Anglijos futbolo istorijoje, o 1985-ieji visam laikui bus prisiminti kaip juodžiausi šio dešimtmečio, o gal apskritai visos Anglijos futbolo istorijos, metai.

Tai buvo metai, kai chuliganizmas tapo nebevaldomas ir kaip niekada anksčiau išryškėjo katastrofiška kai kurių stadionų būklė.

Šiame dešimtmetyje aukštyn pradėjo kilti bene labiausiai su chuliganizmu asocijuojamas klubas Anglijoje „Millwall“. 1985-ųjų metų kovo mėnesį per FA Taurės rungtynes tarp „Luton Town“ ir „Millwall“ ekipų, chuliganai sukėle didžiules riaušes. Jų metu buvo sužeistas 81 žmogus, tarp sužeistųjų buvo 31 policininkas. Į pareigūnus skraidė kėdės ir kiti daiktai, o žaidėjams teko bėgti į rūbines tikintis, jog jų niekas neužmuš.

Visa tai vyko visos šalies akivaizdoje, kadangi rungtynes transliavo BBC. Laimei, bent jau nebuvo žuvusiųjų.

Gegužės 11-osios rytą kilo dar vienos riaušės, kuriose aukų išvengti jau nepavyko. Antrojo diviziono rungtynėse tarp „Leeds United“ ir „Birmingham City“ ekipų kilusių susirėmimų metu žuvo jaunas „Leeds United“ fanas. Tačiau visą tai užtemdė tos pačios dienos įvykiai Bredforde.

Antikvarinis „Valley Parade“ stadionas

Kai galvojame apie futbolo stadionų tragedijas, visų pirma mintyse iššoka du pavadinimai – „Heysel“ (beje, ši tragedija įvyko vos po kelių savaičių nuo Bredfordo gaisro) ir „Hillsborough“, o gaisras „Valley Parade“ stadione kiek primirštamas, nes tai, palyginti su su minėtomis tragedijomis, buvo pakankamai nekaltas incidentas. Jis nebuvo susijęs nei su policijos, nei su fanų žiaurumu.

„Valley Parade“ stadionas buvo atidarytas gūdžiais 1903-aisiais metais ir iki pat tragedijos jis sulaukė tik kosmetinių pakeitimų. O pagrindinė tribūna per 82 metus apskritai net nebuvo paliesta.

Stadiono pagrindinė tribūna buvo sukalta paprasčiausiai iš lentų, stadiono ramsčiai ir kitos konstrukcijos buvo visiškas atgyvenusios. „Bradford City“ klubas buvo ne kartą perspėtas – „Valley Parade“ stadionas yra pavojingas ir čia bet kada gali įvykti koks nors nelaimingas atsitikimas.

Stadiono problemos neprasprūdo pro akis ir Bredfordo apygardos tarybai. Viename laiške jie ragino klubą kuo greičiau rekonstruoti stadioną. Kitame perspėjo, jog netgi viena numesta cigaretė kelia didelį gaisro pavojų.

„Bradford City“ adekvačiai nesuragavo. Nesureagavo ir Anglijos futbolo lyga, tais laikais nepersistengusi su aukštais futbolo stadionų standartais. Panašu, jog visiems buvo nė motais, kad „Valley Parade“ iš esmės buvo avarinės būklės. Šis neapdairumas gegužės 11-ąją tapo siaubingos tragedijos pasėkme.

Šventė, virtusi tragedija

Prieš rungtynes su „Lincoln City“ komanda, „Bradford City“ ekipai buvo įteiktas trečiojo diviziono čempionų titulas. „Valley Parade“ stadionas buvo sausakimšas – žmonės čia susirinko švęsti vieno sėkmingiausių sezonų klubo istorijoje.

Tai, kas vyko aikštėje, neturėjo didelės reikšmės. Netgi „Lincoln City“ pergalė tikrai nebūtų sugadinusi šventės. Pirmosios 40 minučių praėjo ramiai ir nė viena komanda nesukūrė rimtesnių progų įmušti.

Maždaug 44-ąją minutę pagrindinės tribūnos krašte įsižiebė nedidelė liepsna, o tribūnose prasidėjo panika. Padėtį itin komplikavo stiprus vėjas. Vaizdo įraše liepsna pirmą sykį matoma tie 15 val. 44 min. 28 sek. vietos laiku. Gaisras plito tokiu greičiu, jog jau po penkiolikos sekundžių maža liepsna virto didžiuliu gaisru. Ties 15 val. 46 min. pagrindinė „Valley Parade“ stadiono tribūna jau buvo virtusi tikrų tikriausiu pragaru.

Laimingi tie, kurie rungtynes stebėjo šalia aikštės. Vos pamatę gaisrą, priekinėse eilėse buvę žmonės pradėjo plūsti į aikštę ir tokiu būdu išsigelbėjo nuo mirties.

Tačiau laimingi buvo ne visi. Tie, kurie sėdėjo aukščiau, išsigelbėti turėjo geriausiu atveju pustrečios minutės. Žmonės vertėsi žemyn per tribūnas – jiems jau buvo nė motais, kad krisdami ant nugaros ar netgi galvos gali susižeisti. Jie tiesiog norėjo likti gyvi.

Tai pavyko ne visiems – liepsnose žuvo 56 žmonės. Bene ryškiausią tragedijos momentą – į aikštę išėjusį degantį vyrą – pavyko užfiksuoti televizijos kameroms. Pastebėję tai, aplinkui buvę žmonės paniškai savo striukėmis ir švarkais bandė užgesinti degantį žmogų. Šio vyro išgelbėti medikams nepavyko ir jis tapo vienu iš 56-ių žmonių, kurie tą dieną stadione neteko savo gyvybės.

„Nelaimingas atsitikimas“

Manoma, kad gaisrą įžiebė pilnai neužgesinta cigaretė. Po medinėmis stadiono konstrukcijomis gulėjo ištisos šiukšlių krūvos, kurių tvarkymas stadiono prižiūrėtojų per daug nejaudino. Neužgesinta cigaretė prasprūdo pro medinėse tribūnos konstrukcijose buvusią skylę ir uždegė šiukšles. Galiausiai ugnis pasiekė ir tribūnas, o tai, kas vyko po to, jau yra istorija.

„Valley Parade“ gaisras – siaubingo neaplaidumo pasėkmė. Tačiau iki šiol niekas taip ir neišsiaiškino, kas yra atsakingas už šią tragediją.

Koroneris Jamesas Turnbullas teigia, jog jo galvoje buvo mintis šią bylą traktuoti kaip žmogžudystę. Tai buvo įmanoma dėl to, jog „Bradford City“ klubas buvo gavęs visą eilę perspėjimų dėl avarinės stadiono būklės, tad yra pagrindo manyti, jog tragediją buvo galima numatyti, o „Bradford City“ galėjo imtis atitinkamų veiksmų tragedijai išvengti.

Galiausiai J.Turnbullas priėjo prie išvados, jog „Valley Parade“ gaisras buvo tiesiog nelaimingas atsitikimas. Jam pritarė ir prisiekusieji. Kaltųjų paieška tuo ir baigėsi. Tik vėliau kai kuriems nukentėjusiems pavyko prisiteisti pinigų iš klubo.

Neišmoktos pamokos

Vienas liūdniausių šios tragedijos aspektų yra tai, jog gaisro pamokos nebuvo išmoktos. Po šios tragedijos buvo rekomenduota, kad visi stadionai būtų tikrinami ir jiems suteikiami saugumo sertifikatai. Taip pat buvo siūlyta visiškai atsisakyti medinių tribūnų bei praplatinti tvoras aplink stadionus, užuot jų tiesiog atsisakius ir tokiu būdu palengvinti evakuaciją iš stadiono nelaimės atveju.

Niekas nepaklausė. Jeigu būtų paklausę, galbūt 1989-ųjų balandžio 15-ąją dieną FA Taurės pusfinalio rungtynės tarp „Liverpool“ ir „Nottingham Forest“ „Hillsborough“ stadione 96 „Liverpool“ sirgaliams nebūtų pasibaigusios mirtimi.

Prireikė dar didesnio masto tragedijos ir dar 96 nekaltų žmonių aukų tam, kad pagaliau būtų pradėta rimtai žiūrėti į prastos būklės Anglijos stadionų problemą.

Tik po „Hillsborough“ buvo visiškai atsisakyta stovimų vietų, uždraustos medinės tribūnos, pradėta kreipti dėmesį į per daug siauras tvoras ir į sektorius skiriančias metalines konstrukcijas, į kurias buvo sutraiškytos kelios dešimtys „Liverpool“ gerbėjų.

O visa tai buvo galima padaryti jau po gaisro „Valley Parade“ stadione.

Paulius Viluckas – futbolą įdėmiai seku jau daugiau nei 7 metus ir per tą laiką savo galvoje sukaupiau daug žinių ir faktų, kuriais noriu pasidalinti. Atidžiai domiuosi Anglijos, Ispanijos, Vokietijos bei ypač Italijos futbolo lygomis. Džiaugsiuosi, jeigu mano rašinių pagalba bent vienas futbolo nesekantis žmogus susidomės šia sporto šaka.

15min.lt, P.Viluckas