Būsimieji "Žalgirio" varžovai: siaubą keliantis prisiminimas G.Arlauskiui ir brazilų legionas

FK „Žalgiris“ jau liepos 12-ąją dieną, stos akis į akį su varžovu, kuris UEFA Čempionų lygos atrankos varžybose per pridėtą laiką buvo patyręs dar skaudesnį nokautą, tačiau vėliau atsitiesė ir fantastišku būdu pasiekė savo tikslą.

2011–2012 metų sezone „Ludogorets“ klubas įsirašė į labai ryškius futbolo metraščius. Razgrado ekipa, vos tik patekusi į aukščiausią šalies lygą iš antro diviziono, sugebėjo triumfuoti šalies čempionate bei į viršų kelti Bulgarijos taurę bei Supertaurę. Tokiu pasiekimu gali pasigirti daugkartinis Estijos čempionatas – Talino „Levadia“ klubas.

Kitame sezone bulgarai debiutavo tarptautiniame fronte, tačiau pirmasis Čempionų lygos atrankos varžybų kąsnis buvo kaip reta kartus. Razgrado klubui burtai lėmė akistatą su daugkartine Kroatijos čempione Zagrebo „Dinamo“ ekipa. Pirmasis mačas, vykęs namų arenoje, prasidėjo sėkmingai: „Ludogorets“ futbolininkai pirmieji pelnė įvartį, po to buvo arti to, kad rezultatą padvigubintų, tačiau 91-ąją minutę suklupo, tad akistata baigėsi rezultatu 1:1.Atsakomosios rungtynės Kroatijos sostinėje taip pat nieko blogo nežadėjo. Po kontraversiško saugo Marcelinho įvarčio 38-ąją minutę bulgarai išsiveržė į priekį 2:1, tokiu būdu „Dinamo“ futbolininkams reikėjo bent dviejų įvarčių.

Šeimininkams antrame kėlinyje pavyko atstatyti pusiausvyrą, o vėliau nuleisti ant varžovų giljotiną. „Ludogorets“ klubo budeliu tapo Domagojus Vida, tiksliu smūgiu galva oponentus susmukti ant žemės privertęs aštuntą pridėto laiko minutę.Po šių rungtynių Bulgarijos klubo savininkas Kirilas Domuščijevas neslėpė apmaudo ir viešai koneveikė teisėją, kuris prie antrojo kėlinio buvo pridėjęs penkias minutes. Visgi po poros sezonų Razgrado ekipa sugebėjo prasibrauti į Čempionų lygos grupių etapą, turėdama mažesnį biudžetą tik už Borisovo BATE – maždaug 5 miljonus eurų.

„Po antrųjų rungtynių su „Dinamo“ aš svarsčiau apie pasitraukimą. Tu leidi pinigus, bandai kažką sukurti iš nieko ir tada įvyksta tokie dalykai. Pagalvojau apie tai ir supratau, jog pralaimėjimas padaro tave stipresniu, tad aš ir toliau dirbsiu dėl „Ludogorets“ ateities ir tikiuosi, jog mes vis stiprėsime ir stiprėsime“, – pasakojo karčią piliulę nurijęs, tačiau vėliau savo klubo triumfu džiaugęsis verslininkas.

Nors Razgrado klubas negali pasigirti turtinga istorija ir ilgu legendinių futbolininkų skaičiumi, tačiau vieną žaidėją galima išskirti – tai yra ne vietinis futbolininkas, o patyręs rumunas Cosminas Moti. Gynėjas Razgrado ekipos garbę gina nuo 2012 metų bei sužaidė jau daugiau nei 100 mačų, tačiau viena iš tų akistatų yra giliai įsitrigusi tiek vietiniams, tiek Europos futbolo sirgaliams.

2014–2015 metų sezono Čempionų lygos atrankos varžybų ketvirtajame etape „Ludogorets“ keliai suvedė su Bukarešto „Steaua“ ekipa, kuriai tuo metu atstovavo Giedrius Arlauskis. Pirmąjį mačą namuose rumunai laimėjo 1:0, tačiau išvykoje lietuvis praleido įvartį per teisėjo pridėtą laiką ir komandoms teko žaisti pratęsimą.

Jo metu futbolininkai įvarčių nepelnė, tačiau 119-ąją minutę raudona kortelė buvo parodyra šeimininkų vartininkui Vladislavui Stoyanovui ir tada išaušo C.Moti šlovės akimirkos.Komanda buvo atlikusi visus tris keitimus, tad gynėjas nepabijojo atsakomybės ir užbaigė rungtynes, o netrukus stojo į tiesioginę akistatą su varžovais ir G.Arlauskiu. Rumunas, prieš ilgą laiką atstovavęs Bukarešto „Dinamo“ ekipai, atrėmė dviejų principinių varžovų smūgius, G.Arlauskis – sykį, tad „Ludogorets“ klubo gynėjas įstabiu būdu įstūmė savo komandą į paskutinį Čempionų lygos vagoną.

„Steaua“ futbolininkai jautė didelį spaudimą, nes privalėjo man įmušti įvartį. Vis dėlto varžovai nesitikėjo, kaip aš žaisiu baudinių serijoje, nes aš ir pats to nežinojau.

Galima studijuoti vartininkų žaidimo ypatybes, į kokią pusę jie kris, tačiau net aš pats to nenumačiau. Nejaučiau jokio spaudimo, nes, pralaimėjimo atveju, niekas manęs pernelyg nekaltintų. Man pasisekė, nors, tiesą pasakius, nelabai žinojau, ką reikia daryti“, – pasakojo to mačo didvyris.

Įdomu tai, jog tai buvo pirmas sykis, kai C.Moti užsidėjo vartininko pirštines, maža to, gynėjas sykį sugebėjo nuginkluoti ir G.Arlauskį.

Klubo savininkas K.Domuščijevas netrukus pateikė rumunui kontraktą iki pat gyvenimo pabaigos, o netrukus futbolininkas buvo pripažintas Razgrado garbės piliečiu.

„Ludogorets“ ekipa pasižymi įspūdingu brazilų legionu – jų yra net devyni. Didžioji dalis Pietų Amerikos atstovų vaidina svarbią rolę klube, tačiau tarp visų žaidėjų, pirmiausia, derėtų išskirti Čempionų lygoje savo technikos arsenalu net pasaulyje pripažintus gynėjus plušėti vertusį Johnataną Cafu.

Kartu su Neymaru „Santos“ klubo akademijoje tobulėjęs brazilas trenerių neįtikino ir po šešių mėnesių buvo išmestas. 16-metis J.Cafu buvo itin nusivylęs bei nusprendė baigti savo tik prasidedančią karjerą. Tuo metu brazilas, kuris augo be tėvo su dar septyniais broliais, jau pats turėjo atžalą, ja rūpinosi bei dirbo paštininku.

Saugo bei puolėjo pozicijoje galintis žaisti futbolininkas sulaukė brolių bei motinos palaikymo ir, nepavykus įsitvirtinti Europos klubuose, pradėjo žygį nuo ketvirtos Brazilijos lygos, o 2015 metais jau rungtyniavo „Sao Paulo“ ekipoje. Kiek vėliau „Ludogorets“ skautams pavyko atrasti šį primirštą talentą ir paraginti jį atvykti į Europą.J.Cafu ne iš karto, bet sutiko su Razgrado klubo pasiūlymu ir greitai tapo žvaigžde Bulgarijoje.

Brazilas praėjusiame atliko daug techniškų reidų bei pelnė daug puikių įvarčių, tarp kurių galima išskirti smūgį Belgrade į „Crvena Zvezda“ komandos vartus. J.Cafu žaidimas yra tikrai vertas dėmesio, tad nieko keisto, jog „Ludogorets“ klubo vadovai tikisi gauti už šį futbolininką didelę išpirką.