CAS: LFF sprendimai dėl nuobaudų "Kruojai" yra teisėti

Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) atmetė „Kruojos" klubo ir buvusių klubo žaidėjų apeliaciją dėl nuobaudų, skirtų už garbingo žaidimo principų pažeidimus.

Po daugiau nei pusę metų trukusio proceso CAS nutarė, jog  praėjusių metų Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Drausmės ir Apeliacinio komiteto sprendimai dėl piniginės baudos „Kruojos" klubui bei diskvalifikacijų devyniems žaidėjams buvo priimti teisėtai ir lieka galioti.

„Šis sprendimas pirmiausia reikšmingas kaip tarptautinio lygmens precedentas.  Jis patvirtino, jog mūsų  pasitelktos priemonės kovai su nesąžiningu žaidimu buvo teisėtos ir pagrįstos. Tokio pobūdžio byla buvo pirmoji Lietuvoje ir apskritai Europoje, todėl tikimės, jog mūsų turėta patirtis bus naudinga ir kitoms šalims bei sporto šakoms", - sprendimą komentavo LFF prezidentas Edvinas Eimontas.

Pasak LFF prezidento, pastarieji metai, kuomet teko bausti nesąžiningus klubus ir žaidėjus, buvo ilgas ir skausmingas apsivalymo procesas visai futbolo bendruomenei, nes patikrintų ir efektyvių įrankių kovai prieš nesąžiningą žaidimą iki šiol nebuvo.

„Ėjome sunkesniu keliu kurdami precedentus, kurie retkarčiais neišvengė prieštaravimų, prisiėmėme atsakomybę bei riziką ant savo pečių, nes tai viso sporto ateities klausimas ir jį buvo reikalinga spręsti nedelsiant. Kelerius metus  kryptingai dirbome kartu su tarptautiniais partneriais, kvietėme prisijungti įvairias institucijas ir sporto federacijas Lietuvoje, rengėme seminarus, taikėme prevencines priemones",-  teigė LFF vadovas.

Pasak E. Eimonto, dėl to matome pirmuosius rezultatus ir aukščiausios lygos organizavimą šiemet perėmusiai naujai  klubų asociacijai, kuri taip pat deda pastangas šiuo klausimu, šiemet netenka abejoti dėl komandų ar žaidėjų švarumo. „Tikimės, jog neseniai LR Seime priimtos įstatymų pataisos dėl sukčiavimo sporte kriminalizavimo, kuriam skyrėme didelį dėmesį, padės išgyvendinti nesąžiningą žaidimą iš futbolo ir ateityje neprireiks panašių drausminių sankcijų ir bylų. Savo ruožtu toliau užsiimsime prevencija ir švietimu bei visomis išgalėmis sieksime stiprinti klubinio futbolo kultūrą", - sakė LFF prezidentas.

Bylos esmė ir chronologija

2015 m. rugsėjo 4 d. LFF Drausmės komitetas už garbingo žaidimo principų pažeidimus diskvalifikavo devynis „Kruojos" žaidėjus ir skyrė maksimalią piniginę baudą - 12 tūkst. eurų - klubui.

LFF Drausmės komitetas (LFF DK) rėmėsi LFF  Tyrimų komiteto išvadomis dėl 2015 m. gegužės 27 d. įvykusių rungtynių tarp „Šiaulių" ir „Kruojos" bei 2015 m. rugpjūčio 16 d. įvykusių rungtynių tarp „Kruojos" ir „Šiaulių".

Už nesąžiningą elgesį 2015 m. gegužės 27 d. rungtynėse „Kruojos" žaidėjai Diogo Gouveia  diskvalifikuotas 8 rungtynėms, o Darius Jankauskas, Donatas Strockis ir Crisan Horia Alexandru - 4 rungtynėms. 

Už nesąžiningą elgesį 2015 m. rugpjūčio 16 d. vykusiose rungtynėse Valdui Pocevičiui, kuris jau buvo baustas už panašų nusižengimą 2015 m. sezono metu, skirta 8 rungtynių diskvalifikacija, o Sigitui Olberkiui, Tarasui Michailiukui ir Arnui Mikaičiui - 6 rungtynių diskvalifikacijos. Alfredui Skroblui už abejas rungtynes skirta subendrinta 12 rungtynių diskvalifikacijos sankcija.

„Kruoja" bei minėti žaidėjai pateikė apeliacijas LFF Apeliaciniam komitetui. 2015 m. spalio 17 d. Apeliacinis komitetas paliko Drausmės komiteto sprendimą nepakeistą dėl diskvalifikacijų žaidėjams ir sumažino baudą „Kruojai" iki 9 tūkst. eurų.

2015 m. gruodžio 17 d. futbolo klubas „Kruoja" ir buvę šios komandos žaidėjai pasinaudojo teise pateikti apeliaciją Tarptautiniam sporto arbitražo teismui (CAS). 2016 m. kovo 24 d. Arbitražas sutiko su apeliacijas teikusios pusės prašymu, jog sprendimas diskvalifikuoti žaidėjus būtų sustabdytas tol, kol byloje bus priimtas galutinis sprendimas.
2016 m. balandžio 22 d. vykusiame posėdyje savo paaiškinimus pateikė „Kruojos" klubo atstovas, visi žaidėjai, LFF, UEFA ir „Sportradar" atstovai.

Išnagrinėjusi visus bylos duomenis, CAS priėmė sprendimą, kuriame  argumentavo, jog LFF sprendimai priimti teisėtai pagal galiojančias LFF Drausmės kodekso nuostatas ir kitas teisės normas. Todėl „Kruojos" ir buvusių jos žaidėjų apeliacija atmesta.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...