Čempionų lygos finalo link: ar sukurs "Roma" dar viena stebuklą? (apžvalga)

Jau šiandien vakare sužinosime antrąjį UEFA Čempionų lygos 2017-18 metų sezono finalo dalyvį. Jis kovoje dėl prestižinio trofėjaus kausis su Madrido „Real“ klubu.

Italijos sostinėje ginklus tarpusavyje surems „Roma“ su „Liverpool“. Šioje dvikovoje „romėnai“ tikisi sukurti dar vieną stebuklą, tačiau „raudonieji“ yra neįtikėtinai geroje situacijoje.

Susitikimas startuos 21 valandą 45 minutės Lietuvos laiku.


Rungtynės Liverpulyje

Iškart po burtų ceremonijo neliko jokių abejonių, kad „Liverpool“ yra šios poros favoritas, tačiau mažai kas galėjo pagalvoti, jog pirmoje dvikovoje bus užfiksuoti net septyni įvarčiai.

Lyg ant sparnų rungtyniavę Jurgeno Kloppo auklėtiniai gniuždė svečius iš Italijos. „Liverpool“ vienu rungtynių metu varžovus triuškino rezultatu 5-0, tačiau „Roma“ sugebėjo pasiekti du įvarčius ir taip išsaugoti bent minimalius šansus žengti į finalą.

Rungtynių pradžia nežadėjo tokio įvarčių lietaus, nes pirmasis įvartis krito tik 35-ąją minutę, o prieš tai „Liverpool“ vartų konstrukciją buvo sudrebinęs Aleksandaras Kolarovas. Tačiau tada pradėjo savo klasę rodyti Mohamedas Salah – egiptietis dar iki pirmojo kėlinio pabaigos savo buvusiai komandai sumušė du įvarčius.

Antrajame kėlinyje „Liverpool“ puolimas nesustojo – trečią įvartį pelnė Sadio Mane, o varžovų triuškinimą dar dvejais tiksliais smūgiais užbaigė Roberto Firmino.

Po tokios fiestos atsipalaidavę „raudonieji“ rungtynių pabaigoje netikėtai praleido du įvarčius – sykį pasižymėjo Edinas Džeko, o vėliau nuo 11 metrų žymos taikliai smūgiavo Diego Perotti.

Rezultatas atrodo išties įspūdingai ir sunku tikėtis, kad „Roma“ gali sustabdyti „Liverpool“ puolimą, tačiau netikėti šia komanda nebegalima – ketvirtfinalyje „romėnai“ taip pat sugebėjo po pirmųjų rungtynių panaikinti trijų įvarčių deficitą prieš „Barcelona“ ir sensacingai žengti į pusfinalį.

„Roma“ komandai čia reikia dar vieno stebuklo – pergalės rezultatu 3-0 ar dar didesniu skirtumu. Šansus išsigelbėti šeimininkams nubrauktų vienas „Liverpool“ įvartis, nes tada „Roma“ ekipai jau reikėtų pelnyti mažiausiai keturis.

Rezultatai savaitgalį

Komandos savo šalies pirmenybėse šį savaitgalį turėjo skirtingus pasirodymus, tačiau pralaimėjimo skonio patirti neteko nei vienai.

„Roma“ komandai pasitikėjimo prieš svarbiausią sezono dvikovą turėjo pridėti „Serie A“ rungtynes prieš „Chievo“, kuriose buvo iškovota pergalė rezultatu 4-1. „Roma“ gretose taikliai smūgiavo visi trys atakuojantys žaidėjai – du įvarčius pelnė Edinas Džeko, o dar po vieną pridėjo Patrickas Schickas su El Shaarawy.

Itin sėkmingu pasirodymu Anglijos „Premier“ lygos pirmenybėse „Liverpool“ pasigirti negalėjo – namuose nebuvo įveiktas lygos autsaideris „Stoke City“, susitikimas baigėsi be įvarčių.

„Liverpool“ komandai tai buvo vos antrosios rungtynės iš pastarųjų dešimt, kuriose jie nesugebėjo nuginkluoti varžovų vartų. Savo vartus sausus prieš „raudonuosius“ taip pat išsaugojo Liverpulio „Everton“.

Abu klubai turnyrinėse lygų lentelėse užima identiškas pozicijas – trečiąją vietą. Labai realu, kad ir kitą sezoną šias komandas bus galima išvysti UEFA Čempionų lygos turnyre. Vieną iš jų bilietą kitiems metams gali užsitikrinti ir laimėjusi šį turnyrą.

Komandų naujienos

Problemų yra tik vienoje komandoje – „Liverpool“. Svečiai į Romą atvyko be krūvos žaidėjų – Liverpulyje liko Joelis Matipas, Emre Canas, Joe Gomezas ir Alexas-Oxlade‘as Chamberlainas. Į Romą taip pat išvyko Adamas Lallana, tačiau jis aikštėje pasirodyti negalės.

Savaitgalį šiokių tokių sumušimų patyrė Jordanas Hendersonas su Trentu Alexanderiu-Arnoldu, tačiau neabejojama, kad abu padės savo komandai. „Liverpool“ tikimasi išvysti tokį patį, koks buvo namuose, tik traumą patyrusį Chamberlainą pakeis Georginio Wijnaldumas.

„Liverpool“ didelių problemų turi saugų linijoje, kurioje beveik neturi keitimų. Dabartinis likęs trejetas yra sukaupęs nemažai žaidybinės patirties, tačiau ant atsarginių suolo Jurgenas Kloppas neturi lygiavertės pamainos nei vienam iš minėtų futbolininkų.

„Roma“ gretose tokių problemų nėra – visi pagrindiniai žaidėjai yra pasirengę žaisti. Dėl traumų toliau nerungtyniauja tik mažiau žinomos pavardės – Rickas Karsdorpas bei Gregoire Defrelis.

Prognozuojamos startinės sudėtys:

„Roma“: (4-3-3) Alisson; Alessandro Florenzi, Federico Fazio, Kostas Manolas, Aleksandar Kolarov; Kevin Strootman, Daniele De Rossi, Radja Nainggolan; Diego Perotti, Edin Džeko, Cengiz Under.

Liverpool“: (4-3-3) Loris Karius, Alexander-Arnold, Dejan Lovren, Virgil van Dijk, Andrew Robertson; Georginio Wijnaldum, Jordan Henderson, James Milner; Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mane.

Įdomūs faktai

Nė viena komanda Čempionų lygos istorijoje nesugebėjo atsitiesti ir žengti į kitą etapą po pralaimėjimo išvykoje rezultatu 2-5.

„Liverpool“ Čempionų lygoje dar niekada nėra pralaimėjęs „Roma“ klubui – dvi pergalės ir tiek pat lygiųjų. Vienos iš lygiųjų buvo užfiksuotos finale, kai „raudonieji“ varžovus pranoko baudinių serijoje.

Liverpulio komandai tai yra 10-asis Čempionų lygos pusfinalis. Iš visų bandymų „raudonieji“ septynis kartus žengė į finalą ir tik du kartus turėjo susitaikyti su nesėkme.

„Roma“ klubui viso labo tai yra pirmasis Čempionų lygos pusfinalis po 34-erių metų pertraukos. 1983-84 metų sezono pusfinalyje jie eliminavo „Dundee United“ ir finale susitiko su „Liverpool“.

„Roma“ vis dar yra vienintelė komanda, kuri šį sezoną visose Čempionų lygos namų rungtynėse nepraleido nei vieno įvarčio.

Savo ruožtu „Liverpool“ yra vienintelė ekipa, kuri dar nepatyrė pralaimėjimo skonio šiame sezone – septynios pergalės ir keturios lygiosios.

„Liverpool“ taip pat yra vienintelis klubas Čempionų lygos istorijoje, kurio gretose net trys žaidėjai – Salah, Firmino ir Mane – yra peržengė aštuonių įvarčių ribą.