Čempionų lygos sezono startas: "Barcelona" - "Juventus" (apžvalga)

Didžioji rudens diena atėjo – į žydruosius televizoriaus ekranus sugrįžta prestižiškiausias futbolo turnyras Europoje. Jau šį vakarą startuos 2017-18 metų sezono UEFA Čempionų lygos turnyras.

Kaip ir įprasta, Čempionų lyga prasidės nuo A-D grupių kovų. Jau pati pirmoji diena žada intriguojantį susitikimą – „Barcelona“ namuose priims praėjusio sezono finalininką Turino „Juventus“.

D grupėje abi šios komandos yra laikomas pagrindinėmis favoritėmis žengti tolyn. Pirėjo „Olympiakos“ ir Lisabonos „Sporting“ šioje grupėje greičiausiai kausis dėl trečios pozicijos.

Sezono pasiruošimas ir jo pradžia

„Barcelona“ sezonui ruošėsi Jungtinėse Amerikos Valstijose ir rungtyniavo beveik idealiai – pasiekė tris pergales iš tiek pat galimų. Katalonai įveikė tą patį „Juventus“ klubą, „Manchester United“ ir Madrido „Real“.

Vėliau oficialių rungtynių „Barcai“ taip sėkmingai pradėti nepavyko – pralaimėti abu Ispanijos Supertaurės mačai „Real“ klubui ir tikras žaidimas krachas. Bendru rezultatu 5-1 katalonai turėjo pripažinti „baltųjų“ pranašumą.

Tačiau ir tai „Barcos“ nesustabdė – Ispanijos „La Liga“ pirmenybėse reikalai klostosi puikiai. Katalonai nugalėjo Sevilijos „Real Betis“, „Alaves“ ir Barselonos „Espanyol“. Per šias tris rungtynes „Barca“ pasiekė devynis įvarčius, nepraleido nei vieno įvarčio ir yra turnyrinės lentelės lyderiai.

„Juventus“ ekipai taip sėkmingai rungtyniauti pasiruošimo metu nesisekė – laimėtos vienerios rungtynės prieš PSG. Italijos čempionai patyrė du pralaimėjimus – turėjo pripažinti „Barcos“ ir „Tottenham“ pranašumą. Dar vienerios rungtynės baigėsi lygiosiomis su „Roma“.

Sezono startas oficialiose rungtynėse „Juvei“ taip pat nesusiklostė sėkmingai – Romos „Lazio“ ekipai pralaimėjo kovą dėl Italijos Supertaurės trofėjaus.

Vis dėlto „Serie A“ pirmenybėse „senoji senjora“ su dideliais sunkumais dar nesusidūrė – iškovojo tris iš tiek pat galimų pergalių. Po šalies čempionų kojomis krito „Cagliari“, „Genoa“ ir „Chievo“ futbolininkai.

Praėjęs sezonas Čempionų lygoje

„Barcelona“ ekipai grupių etapas praėjusį sezoną klostėsi puikiai – iš šešių rungtynių pralaimėtos vos vienerios ir iškovotos penkios pergalės. Tačiau tolimesniuose etapuose katalonams reikalai klostėsi kur kas sunkiau.

Aštuntfinalyje „Barca“ pirmąjį tarpusavio susitikimą PSG klubui pralaimėjo netikėtu rezultatu 0-4, tačiau atsakomajame susitikime sukūrė tikrą futbolo stebuklą – pasiekė įspūdingą pergalę rezultatu 6-1 ir žengė tolyn.

Ketvirtfinalyje „Barcai“ būtent atiteko „Juve“ – su italais Luiso Enrique auklėtiniai nesusitvarkė: pirmąjį susitikimą pralaimėjo rezultatu 0-3, o antroje akistatoje abi komandos įvarčių nepasiekė. „Barcelona“ kelias Čempionų lygoje tada ir buvo baigtas.

„Juve“ praėjusiais metais turėjo įspūdingą sezoną Čempionų lygoje – grupių etapą užbaigė be pralaimėjimo, o aštuntfinalyje bendru rezultatu 3-0 pranoko „Porto“.

Ketvirtfinalyje „Juve“, kaip ir jau buvo rašyta, už savo nugaros paliko „Barca“, o pusfinalyje atiteko ambicinga „Monaco“ ekipa, tačiau ir su prancūzais „senoji senjora“ susitvarkė – pelnė keturis įvarčius ir po dviejų metų pertraukos pateko į finalą.

Į finalą patekusi „Juve“ buvo laikoma net favorite galiausiai iškovoti Čempionų lygos titulą, tačiau Gianluigi Buffonui vėl teko nusivilti – įspūdingai rungtyniavęs Madrido „Real“ rezultatu 4-1 finale sutriuškino italus.

Komandų naujienos

„Barcelona“ vasarą žaidėjų turguje dirbėjo iš peties, bet nebereikalo – už 220 mln. eurų Neymaras buvo parduotas PSG klubui. Nuo to prasidėjo „Barcos“ pinigų „taškymas“ – ekipą papildė Neymaro įpėdiniu laikomas Ousmane Dembele.

Taip pat į komandą atvyko Nelsonas Semedo, Paulinho ir Gerardas Deulofeu. Beveik neabejojama, kad du ekipos naujokai startuos ir rungtynėse prieš „Juventus“ – tai O. Dembele bei N. Semedo.

„Juventus“ vasarą taip pat buvo aktyvus – į komandą atvyko septyni naujokai. Massimiliano Allegri į Turiną pasikvietė Rodrido Bentancurą, Douglasą Costą, Wojciechą Szczęsny, Mattia De Sciglio, Federico Bernardeschi, Blaise‘ą Matuidi ir Benediktą Howedesą.

Dėl traumų „Juvei“ negalės padėti nemaža dalis žaidėjų: Giorgio Chiellini, Mario Manždukičius, Claudio Marchisio ir Sami Khedira. Šioms rungtynėms yra suspenduotas Juanas Cuadrado.

Prognozuojamos startinės sudėtys:

„Barcelona“: Marc-Andre ter Stegen; Nelson Semedo, Gerard Pique, Samuel Umtiti, Jordi Alba; Andres Iniesta, Sergio Busquets, Ivan Rakitič; Ousmane Dembele, Lionel Messi, Luis Suarez.

„Juventus“: Gianluigi Buffon; Mattia De Sciglio, Andrea Barzagli, Daniele Rugani, Alex Sandro; Miralem Pjanič, Blaise Matuidi; Douglas Costa, Paulo Dybala, Federico Bernardeschi, Gonzalo Higuain.

Įdomūs faktai

„Barcelona“ Čempionų lygoje savo grupėje yra triumfavusi jau 18 sezonų, o nuo 2006 metų žemiau pirmos pozicijos taip ir nekrenta.

„Barca“ savo stadione nepralaimi jau 21 rungtynių Čempionų lygoje – 19 pergalių ir dvejos lygiosios.

Ernesto Valverde treniruojami auklėtiniai prieš „Serie A“ komandas savo stadione žaidžia itin sėkmingai – 14 pergalių, 6 lygiosios ir du pralaimėjimai.

Gonzalo Higuanas puikiai pažįsta „Barca“ ir „Camp Nou“ – su Madrido „Real“ prieš katalonus argentinietis rungtyniavo 18 kartų ir pasiekė tris įvarčius.

„Juventus“ iš savo grupės į tolimesnius etapos prasibrauna jau trečią sezoną iš eilės.