D.Česnauskis: "Duosime "Žalgiriui" gerą kovą"

Dvejus metus iš eilės pirmą ir antrą vietas užėmę Vilniaus “Žalgirio” ir “Trakų” klubai ir šį sezoną yra turnyro lentelės viršuje. Šią akimirką žalgiriečiai už riterius yra praradę šešiais taškais mažiau. Tai reiškia, kad laimėjus “Trakams”, bent kuriam laikui į čempionatą sugrįžtų intriga.

Nuo 2014 metų “Trakai” ir “Žalgiris” yra žaidę 20 kartų, iš kurių 12 kartų pajėgesni buvo žalgiriečiai. Čia įskaitant ir tuos kartus, kai rungtynės (LFF taurės finale ir Supertaurėje) reikalaudavo pratęsimų.

Paskutinį kartą “Trakai” “Žalgirį” nugalėjo praėjusio sezono penktajame rate, kai abi komandos dar prieš rungtynes žinojo, kurias vietas užims.

Visiškai kitokia situacija buvo prieš trejus metus, kai stebint 2500 žiūrovų šios komandos tarpusavyje ginklus surėmė pirmą kartą. Tąsyk žalgiriečiai pirmavo, tačiau Jurijus Mamajevas antrojo kėlinio viduryje rezultatą išlygino bei riteriams garantavo tašką.

Analogiškai klostėsi ir antrosios rungtynės, kurios ne tik padovanojo puikų reginį, tačiau – ir iki šiol populiariausią klipuką, kalbant apie lietuvišką futbolą. Tuometinis “Trakų” puolėjas Dmitrijus Koubas vos tik pasirodęs aikštėje po keitimo 86 minutę išlygino rezultatą, nubėgo į tribūną ir sau paplojo už nuostabų įvartį.

Tais pačiais metais “Trakai” ir “Žalgiris” žaidė dar keturis (įskaitant LFF taurės pusfinalį) kartus – tris kartus pajėgesnis buvo “Žalgiris”, vienas susitikimas baigėsi be įvarčių.

“Trakai” vis dar laukė pirmosios pergalės prieš “Žalgirį” ir jos sulaukė 2015 metų balandžio 9 – ąją. Tuomet riteriai buvo iškovoję šešias pergales iš eilės, o žalgiriečiai per aštuonis turus apskritai nepraradę nei vieno taško.

Pirmasis kėlinys “Trakams” susiklostė idealiai. Iš pradžių įmušė Artiomas Gurenka, vėliau Aleksandras Byčenokas, o švieslentė rodė “Trakų” persvarą 2:0. Antrajame kėlinyje Deividas Šemberas realizavo 11 metrų baudinį, žalgiriečiai visiškai perėmė iniciatyvą, tačiau atimti taškų iš senosios sostinės riterių nesugebėjo.

Antrose sezono rungtynėse žalgiriečiai po įnirtingos kovos iškovojo pergalę 2:0, o trečiose – lygiai po tokios pačios įnirtingos kovos 2:1 triumfavo “Trakai”. Tąsyk visi įvarčiai sumušti per paskutiniąsias 20 minučių. Iš pradžių po standartinės situacijos riterius į priekį išvedė dabar “Žalgiriui” atstovaujantis Linas Klimavičius, o dar po keturių minučių skirtumą padvigubino Davidas Aršakianas.

Paskutiniajame sezono ture “Žalgiris” “Trakus” sutriuškino 3:0. Tiesa, tos rungtynės nieko nebelėmė nei vienai komandai, o žalgiriečius motyvavo tai, kad tąsyk atsisveikinimo rungtynes žaidė vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolininkų Deividas Šemberas.

2016 – ieji Lietuvos futbolui prasidėjo Supertaurės rungtynėmis. Nors “Trakai” nelaimėjo nei čempionato, nei taurės, tačiau norėdama surengti kasmetinę šventę, Lietuvos futbolo federacija nusprendė, kad abu trofėjus laimėjus tai pačiai komandai, dėl supertaurės varžysis šalies čempionai ir vicečempionai.

Tokio formato pirmasis blynas riteriams kepė neblogai, tačiau galiausiai pridegė. D.Aršakianas tada išvedė trakiškius į priekį, bet dar pirmajame kėlinyje kompensuoto laiko metu “Žalgiris” rezultatą išlygino.

Per pagrindinį laiką įvarčių daugiau įmušta nebuvo, o pratęsime dominavo penkis naujus žaidėjus išleidęs Vilniaus “Žalgiris”. Per tas papildomas 30 minučių į “Trakų” vartus buvo sumušti trys įvarčiai bei pelnytai laimėtas pirmasis sezono trofėjus. Po trijų dienos komandos susitiko dar kartą ir tuomet žalgiriečiai laimėjo dar lengviau (2:0).

Po šio pralaimėjimo tuometinio trenerio Valdo Urbono auklėtiniai pradėjo viską laimėti. Buvo iškovotos šešios pergalės paeiliui ir pagal tvarkaraštį vėl laukė “Žalgiris”. Šiose rungtynėse “Trakai” ne tik iškovojo pergalę, tačiau ir sužaidė kol kas geriausias rungtynes prieš ne vienus metus A lygoje karaliaujančius “Žalgirio” futbolininkus. Tąsyk vienintelį įvartį įmušė D.Aršakianas, tačiau Vilniaus komanda į jo tikslų smūgį neturėjo jokio atsakymo.

Abi sostinės regiono komandos iškovojo teisę žaisti LFF taurės finalo rungtynėse Telšiuose. Labai atsargų futbolą demonstravusios komandos per 90 minučių ne tik neįmušė įvarčio, tačiau net ir nesukūrė realios progos. Pratęsimo metu L.Klimavičius nubaudė savo buvusią komandą, “Žalgiriui” užtarnaudamas dar vieną taurę.

Žalgiriečių sportinė forma gerėjo, nepaisant to, kad sužaidus keturiolika turų “Trakai” turnyre užėmė pirmą vietą bei turėjo keturių taškų atotrūkį. Dar viena pergalė būtų leidusi atitolti dar toliau, tačiau tąsyk fantastiškai po pertraukos žaidę žalgiriečiai mažiau nei per pusvalandį sumušė tris įvarčius, po to dar leido pasižymėti Dmitrijui Rekišui bei iškovojo labai svarbią pergalę.

Ketvirtajame rate žalgiriečiai vėl laimėjo 2:1, o penktajame – jau minėtose nieko nelėmusiose rungtynėse 3:1 triumfavo “Trakai”.

Šiemet “Žalgiris” riterius nugalėjo dukart įmušę vėlyvus įvarčius. Vienas toks įvartis garantavo “Žalgiriui” supertaurę, antras įvartis – tris taškus. Trečioje šio sezono dvikovoje žalgiriečiai vėl pirmi įmušė įvartį, tačiau iškart po pertraukos Oscaras rezultatą išlygino. Toje dvikovoje “Žalgiris” žaidė tik iki pertraukos, “Trakai” – tik po pertraukos.

Šeštadienį dar viena trilerio dalis. Po sėkmingo pasirodymo UEFA Europos lygoje “Trakai”, neabejotinai, dar kartelį savo sugebėjimus norės įrodyti ir vietiniame fronte.

Arūnas Klimavičius: “Kaip rodo istorija, mūsų rungtynės su Vilniaus “Žalgiriu” būna įdomios ir kovingos. Dėl to, linkiu apsilankyti stadione ir tai pamatyti savo akimis”.

Deividas Česnauskis: “Kelios paskutinės rungtynės parodė, kad esame ištvermingi ir pasiruošę. Rungtynėse su “Žalgiriu”, galite neabejoti, duosime gerą kovą”.