Devyni pastebėjimai įpusėjus Čempionų lygos grupių etapo kovoms (straipsnis)

Po vakar vakare sužaistų Čempionų lygos mačų, šio turnyro grupių etapo kovos pasiekė pusiaukelę. Visoms ekipoms sužaidus po tris mačus, pateikiame įdomiausius pastebėjimus įpusėjus grupių etapo kovoms.


3 rungtynės, 9 taškai – vieta kitame etape?

Įpusėjus Čempionų lygos grupių etapui, taškų vis dar neprarado penkios ekipos – „Manchester United“, „Paris Saint-Germain“, „Barcelona“, „Manchester City“ ir „Besiktas“. Tiesa, jei pirmosios keturios buvo laikomos savo grupės favoritėmis jau po burtų, tai turkams G grupėje buvo prognozuojamas autsaiderių vaidmuo. Visgi, patiesę visus tris varžovus „Besiktas“ futbolininkai ne tik vis dar neprarado taškų ir paneigė visas prognozes, tačiau ir įgijo solidžią persvarą prieš kitas grupės komandas.

Nors teoriškai visos šios ekipos vis dar gali nepatekti į atkrintamąsias varžybas, istorija joms yra itin palanki: dar nė viena trimis pergalėmis Čempionų lygos grupių etape startavusi komanda nėra nepatekusi į atkrintamąsias varžybas, o per pastaruosius penkis metus tik vienintelė tokia komanda grupėje neužėmė pirmosios vietos. 2012-2013 metų sezone „Porto“ po trijų pergalių pirmenybių starte, į priekį užleido PSG komandą ir liko antra.

Nenugalimieji anglai

Jei praėjusiais sezonais Anglijos „Premier“ lygos klubams neretai Čempionų lygoje kildavo rimtų problemų jau grupių etape, tai šiais metais šios šalies komandos įrodinėja, kad yra pasiryžusios šiame etape demonstruoti puikius rezultatus. Visos penkios Anglijos komandos po trijų turų savo grupėje žengia pirmoje pozicijoje („Tottenham Hotspur“ ją dalijasi su „Real“), o per 15 sužaistų mačų „Premier“ lygos klubai vis dar nepatyrė pralaimėjimų – iškovojo 11 pergalių ir 4 kartus sužaidė lygiosiomis.

Negana to, Anglijos klubai demonstruoja pavyzdinį žaidimą puolime ir per pirmuosius mačus jų ekipos jau pelnė 44 įvarčius – vidutiniškai po beveik tris per kiekvieną susitikimą.

Labiausiai nuvylusios ekipos

Trys praėjusį sezoną į Čempionų lygos ketvirtfinalį patekusios komandos, per pirmuosius tris turus vis dar neiškovojo pergalės – laimėjimo skonio šio sezono Čempionų lygoje vis dar nepatyrė „Monaco“, „Atletico“ ir „Borussia“.

Sudėtingiausioje situacijoje iš jų atsidūrė „Borussia“, kurios gerbėjai net ir po itin sudėtingų burtų negalėjo tikėtis, jog jau po trijų turų jų palaikoma komanda atsidurs situacijoje, kurioje antrajame rate jiems reikės ne tik neklysti, tačiau ir sulaukti palankių rezultatų kitose rungtynėse. Jei „Real“ ir „Tottenham Hotspur“ ir antrąsias tarpusavio rungtynes pabaigs lygiosiomis bei abi įveiks „APOEL“, Vokietijos klubui durys į kitą etapą bus užkirstos nepriklausomai nuo to, kaip pati „Borussia“ sužais paskutines tris rungtynes.

Du taškus savo sąskaitoje turinti „Atletico“ ir tašką surinkusi „Monaco“, nuo antrosios vietos atsilieka trimis taškais, tad jos vis dar yra savo likimo kalvės. Tiesa, abejoms praėjusį sezoną Čempionų lygos pusfinalyje žaidusioms komandoms, norint išlaikyti viską savo rankose, klysti jau nebegalima.

Perrašyta šalies istorija

Azerbaidžano ekipai „Qarabag“ prireikė trijų mačų, kad įsirašytų savo vardą į šalies futbolo istoriją. Po lygiųjų su „Atletico“ 0:0, jie tapo pirmąją savo šalies ekipa, kuri iškovojo tašką Čempionų lygos grupių etape.

Į sunkią grupę patekusiai komandai prieš grupių etapo startą buvo sutartinai prognozuojamos šešios nesėkmės, tad jau dabar ši ekipa gali džiaugtis paneigusi visas skeptikų prognozes, o per likusius tris mačus jiems beliks bandyti dar kartą nustebinti Europos futbolo pasaulį.

Nepalanki istorija

Nė vienos pergalės neiškovoję „Atletico“ futbolininkai vos antrą kartą per klubo istoriją po pirmojo rato Čempionų lygoje neturi nė vienos pergalės. Iki tol, be pergalių ši ekipa pabaigė tik 2009-2010 metų pirmąjį ratą, o tada jiems išsigelbėti nepavyko – Madrido komanda taip ir neiškovojusi pergalių į atkrintamąsias varžybas nepateko. Tiesa, verta pastebėti, jog trečiąją vietą grupėje užėmusi Madrido ekipa tą sezoną sužibėjo iškritusi į Europos lygos turnyrą, kuriame iškovojo nugalėtojų titulą.

Kartą tokioje pačioje situacijoje, kaip ir dabar buvo atsidūrusi ir „Borussia“ ekipa: 2011-2012 metų sezone ji po trijų turų taip pat turėjo vos vieną tašką. Pataisyti situacijos tuomet vokiečiams nepavyko – su keturiais taškais jie grupių etapą baigė paskutinėje pozicijoje ir anksčiau nei norėjo užbaigė sezono kovas Europoje.

Rezultatyviausieji

Po trijų turų rezultatyviausių Čempionų lygos žaidėjų viršūnėje įsitaisė du žaidėjai – Harry Kane`as ir Cristiano Ronaldo. Abu šie futbolininkai per pirmąjį ratą pasižymėjo po penkis turus, o jei jiems pavyktų išlaikyti tokį tempą, jie užfiksuotų tokį patį rezultatą, kurį praėjusį sezoną pasiekė rezultatyviausias to meto grupių etapo žaidėjas Lionelis Messi (10 įvarčių).

Beje, rezultatyviausių Čempionų lygos žaidėjų sąrašo viršuje, galima pamatyti kaip niekad daug įvairių tautybių atstovų. Tarp 13 žaidėjų, kurie per pirmuosius tris turus pelnė tris įvarčius arba daugiau, yra net 12 skirtingų šalių atstovų. Vienintelė šalis, kuri gali pasigirti tuo, kad į rezultatyviausių žaidėjų tryliktuką delegavo du atstovus yra Brazilija, iš kurios yra kilę du tris įvarčius pelnę žaidėjai (R. Firmino ir Neymaras).

Geriausias „Besiktas“ sezonas

Viena iš didžiausių šio sezono Čempionų lygos staigmenų – trys „Besiktas“ pergalės iš eilės grupių etapo starte. Toks sėkmingas turkų sezono startas ne tik nustebino futbolo pasaulį, tačiau ir leido jau dabar šiai komandai užfiksuoti geriausią rezultatą per klubo istoriją Čempionų lygoje.

Septintą kartą Čempionų lygos grupių etape dalyvaujanti komanda iki šiol geriausiu savo pasirodymu galėjo laikyti 2003-2004 ir 2016-2017 metų sezonus, kai grupių etapą baigė su septyniais taškais ir grupėje užėmė trečiąją poziciją.

Beje, skaičiuojant nuo praėjusio sezono, Čempionų lygos grupių etape „Besiktas“ per paskutinius 9 mačus patyrė vos vieną pralaimėjimą. Turkijos klubas ir jo gerbėjai viliasi, jog šią seriją jų ekipai pavyks pratęsti ir antrajame rate, o sėkmingą sezono startą jie pavers pirmuoju vizitu Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas.

„Paris Saint-Germain“ dominavimas

Tris triuškinančias pergales Čempionų lygos pirmajame grupių etapo rate iškovojusi „Paris Saint-Germain“ komanda ne tik vis dar neprarado taškų, tačiau ir gali puikuotis užimdama pirmąją poziciją lygoje tiek pagal pelnytus įvarčius, tiek pagal gynybą. PSG išlieka vienintele vis dar įvarčių grupių etape nepraleidusia ekipa, o jos 12 pelnytų įvarčių taip pat yra rodiklis, kuriam negali prilygti jokia kita lygos komanda.

Beviltiškas „Anderlecht“ pasirodymas

Belgijos čempionė „Anderlecht“ komanda po pirmojo Čempionų lygos grupių etapo rato vargu ar gali rasti daug pozityvių dalykų. Ši ekipa patyrė tris triuškinamas nesėkmės, vis dar nėra pelniusi nė vieno įvarčio ir yra viena iš dviejų komandų, į kurios vartus per pirmąjį ratą jau krito dešimt varžovų įvarčių.

Į Čempionų lygos grupių etapą po dvejų metų pertraukos sugrįžusi komanda tikėjosi kur kas geresnių rezultatų, o komandai nepadėjo ir trenerių keitimas – visose trejose pirmojo rato grupių etapo rungtynėse, šiai ekipai vadovavo skirtingi strategai.

Turnyrinė grupių lentelė: