D.Šernas: "Kvietimo į rinktinę laukiau beveik ketverius metus"

2013 m. kovo 22 d. Žilinos mieste atrankos į 2014 m. pasaulio čempionatą rungtynėse susitiko Lietuvos ir Slovakijos rinktinės. Mačas baigėsi lygiosiomis 1:1, o mūsų šalies ekipos gretose pasižymėjo Darvydas Šernas. Tai buvo 5-asis – ir iki šiol paskutinis – puolėjo įvartis Lietuvos nacionalinėje vyrų futbolo rinktinėje.

Geriausias 2010 m. Lietuvos futbolininkas po susitikimo su Slovakija dar sužaidė keliuose atrankos ciklo mačuose: Rygoje su Latvija ir Marijampolėje su Lichtenšteinu. Po šių rungtynių iš rinktinei vadovavusio Csaba Laszlo dirigento lazdelę perėmė Igoris Pankratjevas. Naujojo stratego planuose D.Šernui vietos neatsirado.
 
Tačiau pernai I.Pankratjevą rinktinėje pakeitęs Edgaras Jankauskas patyrusiam puolėjui suteikė dar vieną šansą. Šį sezoną „Žalgirio“ aprangą vilkintis D.Šernas sulaukė kvietimo prisijungti prie rinktinės dar kovo mėnesį. Tačiau A lygos 3-iojo turo dvikovoje su „Kauno Žalgiriu“ D.Šernui trūko kojos raumuo ir rinktinės stovyklą bei rungtynes su Čekija ir Anglija teko iškeisti į „Gemma“ fizinės reabilitacijos centrą.

„Pirmos dienos po traumos buvo labai nesmagios. Kvietimo į rinktinę laukiau beveik ketverius metus, atrodė, kad pagaliau turėsiu galimybę parodyti, ką galiu, tačiau paskutinėse rungtynėse patyriau traumą. Buvo apmaudu. Tačiau supratau, kad tai yra dar vienas iššūkis. Traumos – sudėtinė futbolo dalis, jos nuolat lydi visus profesionalius futbolininkus. Nusprendžiau padaryti viską, kas buvo mano jėgose, kad kuo greičiau sugrįžčiau į aikštę. Džiaugiuosi, kad man pavyko gana greitai atsistoti ant kojų“, – teigė D.Šernas.
 
32 metų puolėjas dėl traumos praleido tik vienerias A lygos rungtynes, o jau antrose rungtynėse po sugrįžimo įmušė tris įvarčius į Kauno „Stumbro“ vartus. Kitame ture D.Šernas trimis šūviais nuskandino ir Marijampolės „Sūduvos“ ekipą. Tačiau puikią sportinę formą demonstravusiam futbolininkui koją pakišo dar viena trauma. Šį kartą lūžo dešinės rankos delnakaulis. Nors D.Šernas iki šiol žaidžia su specialiu įtvaru, bet įvarčių versmė išseko.

„Atrodo, kad tai smulkmena, lūžęs delnas, įtvaras. Tačiau profesionaliame futbole smulkmenų nebūna. Žaidimas su įtvaru yra šiek tiek kitoks, keičiasi bėgimas, koordinacija, balansas. Atrodo, darai viską taip pat, bet kamuolys vis nepatenka į vartus, vis kažko pritrūksta. Belieka viltis, kad ta įvarčių sausra ilgai nesitęs“, – samprotavo D.Šernas.
 
Nors galingai sezoną pradėjęs „Žalgiris“ paskutiniu metu pateko į žaidimo duobę, tačiau Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris ruoštis akistatai su Slovakija pakvietė šešis žalgiriečius. Kvietimo sulaukė ir D.Šernas. „Neslėpsiu, tai tikrai labai rimtas įvertinimas. Per ketverius metus įvyko nemažai pokyčių, bet tikrai nesijaučiu naujoku. Aišku, dabar rinktinė gerokai jaunesnė, tačiau dalis futbolininkų joje žaidė ir prieš ketverius metus. Esminis pasikeitimas įvyko trenerių štabe. E.Jankauskas su savo padėjėjais dirba šiek tiek kitaip nei buvę treneriai, taiko šiuolaikinius darbo metodus, dėlioja kitokius akcentus. Bet esmė nepasikeitė – žaidžiame už Lietuvą ir privalome aikštėje padaryti viską, kad pasiektume teigiamą rezultatą“, – konstatavo D.Šernas.
 
Atrankos į 2014 m. pasaulio čempionatą varžybose Lietuvos ir Slovakijos susitikimai baigėsi lygiosiomis 1:1. Tačiau praėjusių metų lapkritį į Slovakiją nuvykę lietuviai aikštę paliko nuleistomis galvomis. Lygiosiomis su Slovėnija ir Škotija, bei pergale prieš Maltą atrankos į 2018 m. pasaulio čempionatą ciklą pradėjusią Lietuvos rinktinę slovakai sutriuškino 4:0. „Slovakija tikrai yra labai solidi, patyrusi ir pajėgi komanda. Ji ir prieš ketverius metus demonstravo gerą žaidimą, bet dabar jos lyderiai įgijo dar daugiau patirties, atsiskleidė ir nauji futbolininkai. Neabejoju, kad šeštadienį mūsų laukia labai sunki dvikova. Tačiau šį kartą žaisime savo aikštėje, savų žiūrovų akivaizdoje ir padarysime viską, kad pernykštė istorija nepasikartotų“, – patikino D.Šernas.
 
Lietuvos ir Slovakijos rungtynės įvyks šeštadienį, 21.45 val. sostinės LFF stadione. 

fkzalgiris.lt