Ekspertas Dainius: paplokite mūsiškiams, kai atliks tris tikslius perdavimus iš eilės

Portale "EuroFootball.lt" - nauja rubrika. Nuo šiol savo nuomonę apie Europos ir Lietuvos futbolo aktualijas dėstys ekspertas bei sirgalius Dainius Jankauskas.


„Ačiū už šiltą sutikimą ir drąsinamuosius žodžius pirmojo straipsnio komentaruose. Kai kurie lankytojai pageidavo apie mane sužinoti daugiau informacijos. Neturiu ko slėpti - man 35 metai, šiuo metu gyvenu Anglijoje. Kodėl save drįstu vadinti ekspertu? Na, vien kasdieninis kvėpavimas futbolo gimtinės oru suteikia nemažai privilegijų. O kur dar visai čia pat vykstantys "Premier" lygos, Čempionų lygos susitikimai, Anglijos rinktinė...

Sakoma, kad kiekvienas lietuvis yra krepšinio ekspertas, tačiau patikėkite, kad anglai žymiai labiau atsidavę futbolui ir jei jau patenki į atitinkamą aplinką, iš karto pradedi gyventi visai kitame pasaulyje.

Mėgstu aštriai pasisakyti apie įvairius futbolo įvykius. Ir manau, kad galėjote jau įsitikinti mano eksperto nuojauta: visiškai išsipildė prognozės dėl "Porto" pergalės prieš "Chelsea" 2:1 (rungtynės baigėsi tokiu pat rezultatu), BATE staigmenos prieš "Roma", įvarčių šou Miunchene, Londone bei "Liverpool" trenerio atleidimo", - kalbėjo D.Jankauskas.

- Pradėkime nuo "Premier" lygos reikalų. Ar dar ilgai tęsis "Chelsea" agonija?

- Dabartinė dviejų savaičių pertrauka čempionate - tarsi Dievo dovana treneriui Jose Mourinho. Ne veltui klubas platina drąsinamuosius straipsnius ir tiki, kad komanda išsiropš iš pavojingos zonos, kur vienas žingsnis link iškritimo.

Dabar "mėlynieji" žais namuose prieš "Aston Villa", tada spjaus į išvykos rungtynes prieš Kijevo "Dinamo" ir vėliau patikrins "plaktukų" stiprumą. Nacionalinėse rinktinėse ar šiaip Londono parkuose galvas pravėdinę "Chelsea" žaidėjai bus pajėgūs iškovoti gal net šešis taškus ir tapti čempionato vidutiniokais.

O spalio 31 dieną jau viskas priklausys nuo to, kokį trenerį bus ištraukę "Liverpool" - iš vietos Darbo biržos ar bent kažką panašaus į Jurgeną Kloppą.

- Spalio 12 dieną Lietuvos rinktinė LFF stadione žais prieš Anglijos nacionalinę ekipą. Kokios nuotaikos prieš šį susitikimą vyrauja futbolo gimtinėje?

- Pasakysiu tiesiai šviesiai. Tokia pati savijauta, kai žmogus po darbo savaitės atlikęs visas iškeltas užduotis su pagyrimu penktadienį eina į barą ir kelia bokalą po bokalo. Anglai kol kas laimėjo visas rungtynes, užtikrintai pateko į Europos čempionatą ir dabar sau gali leisti atsipalaiduoti bei eksperimentuoti.

Prieš atvažiuodami į Lietuvą jie namuose kaip katė su pele pažais su estais ir mūsų šalyje gali visiškai atleisti vadžias ir net prarasti taškus. O dėl nuotaikų mano aplinkoje - visi patenkinti rezultatais ir kalba apie sėkmę Europos čempionate Prancūzijoje.

- Kokius rezultatus prognozuojate Lietuvos rinktinei rungtynėse Slovėnijoje bei savų žiūrovų akivaizdoje?

- Aišku, pagal buvusius rezultatus, norėtųsi iš karto sakyti nulis taškų ir gėdingi sutriuškinimai. Bet Slovėnijoje bus daroma viskas, kad varžovai įmuštų ne daugiau nei du įvarčius. Taip bus išvengiama eilinės kritikos bangos LFF adresu - juk garbingai pralaimėta stipresniam priešininkui. Ko gero, panašus scenarijus tiks ir Slovėnijai, nes jiems norėsis pataupyti jėgas prieš paskutines rungtynes San Marine. O jei autobusas bus su neperšaunamais langais, galima pasvajoti ir apie nulines lygiąsias.

Anglai greičiausiai žais eksperimentine sudėtimi. Lietuvoje jiems netruks egzotikos, pradedant stadionu. Panašaus dydžio arenoje žaidžia penktosios pagal pajėgumą anglų lygos autsaiderių klubas. O prastu oru R.Hodgsono auklėtinių nenustebinsi, todėl drįsčiau spėti gan padorias rungtynes. Aišku, viskas priklausys ir nuo trenerio I.Pankratjevo pasirinktos taktikos - jei Slovėnijoje bus taupomi pagrindiniai žaidėjai, tada čia šviečiasi garbingas rezultatas 0:2, o prie visiško svečių atsipalaidavimo net neįtikėtinos 0:0.

- Pastaruoju metu daug kritikos sulaukia Lietuvos futbolo federacija. Ar ji pelnyta?

- Visų pirma, jiems reikėtų pasikeisti savo organizacijos pavadinimą. Arba turėtų sureaguoti atitinkamos valstybinės institucijos. Dėl mėgėjiškai vykdomos veiklos vis mindomas į purvą Lietuvos vardas, o ten dirbantys asmenys tvarkosi kaip savo bendrovėje ir neketina prisiimti atsakomybės. Tai suteikime jiems pavadinimą "Juliaus futbolo federacija" (JFF). Kodėl ne?

Dabar vykdomi vadinamieji ateities projektai yra absurdo viršūnė. "Užauginkime Ronaldo Lietuvai". Kaip be trenerių iš užsienio patirties, metodikų galime kažką išugdyti, jau nekalbant apie futbolo žvaigždę. Portugalas turėtų paduoti federaciją į teismą už jo vardo menkinimą - čia tas pats kaip gaminti pigias kiniškas klastotes su garsiais pavadinimais.

Įkaitų situacijoje yra atsidūrę žaidėjai. Jie dėl savo jausmų šaliai ir savo asmeninių perspektyvų negali ignoruoti kvietimų, nes žino, kad žaibiškai gali atsidurti juodajame sąraše šalia Deivido Šembero, Žydrūno Karčermarsko ir Mariaus Stankevičiaus. Futbolininkų, kurie gal jau nebūtų lyderiais aikštėje, bet sugebėtų įkvėpti ir sutelkti kovai likusius komandos draugus. Todėl ir pikta žiūrint iš šalies - kas JFF suteikė teisę pagristą kritiką jų adresu išsakusius žaidėjus amžiams nustumti į užribį?

O žiūrovams, kurie paklojo nemenkus pinigus už galimybę žvilgtelėti į antrąją Anglijos rinktinės sudėtį, norėtųsi palinkėti be įtampos stebėti rungtynes ir paploti mūsiškiams, kai jiems pavyks atlikti tris tikslius perdavimus iš eilės. Juk žaidėjai nekalti, kad tapo dabartinės futbolo ugdymo sistemos aukomis.