Europos TOP lygų sezono pabaigos intrigos (II dalis, "La Liga", "Serie A", "Ligue 1")

Nors iki sezono pabaigos stipriausių Europos lygų komandoms liko sužaisti vos po 2-3 rungtynes, kiekvienose pirmenybėse vis dar yra neaiškumų, o į paskutinius klausimus atsakys tik lemiamos čempionato dvikovos. Lankomiausias šalies futbolo naujienų portalas  – „Eurofootball.lt“, jums pateikia įdomiausius Europos TOP 5 lygų sezono pabaigos klausimus. Pirmojoje dalyje buvo apžvelgtos Anglijos ir Vokietijos pirmenybės, o ją galite paskaityti čia. Šį kartą dėmesys bus sutelktas į Ispanijos, Italijos ir Prancūzijos čempionatus.


„La Liga“

Kaip išsidėstys pirmasis trejetukas?

Iki čempionato pabaigos likus vos dviems turams, pirmą ir trečią vietą Ispanijoje skiria vos vienas taškas, tad čempionais dar gali tapti tiek „Barcelona“, tiek „Atletico“, tiek „Real“ ekipos.

Palankiausioje situacijoje, neabejotinai, yra „Barca“, kuriai tereikia iškovoti dvi pergales ir titulas bus jų rankose. „Atletico“ turi sulaukti „Barcelona“ nesėkmės ir laimėti patys, o „Real“ klubas norėdamas pakilti turės sulaukti dovanų iš savo pagrindinių varžovų.

Barcelona“ (85 taškai) – „Espanyol“ (14 vieta, namuose), „Granada“ (16 vieta, išvykoje)

Atletico“ (85 taškai) – „Levante“ (20 vieta, išvykoje), „Celta“ (6 vieta, namuose).

Real“ (84 taškai) – „Valencia“ (9 vieta, namuose), „Deportivo“ (15 vieta, išvykoje).

X-Faktorius: Barselonos derbis. Nors „Espanyol“ paskutinį kartą iš savo principinių varžovų taškus išvykoje atėmė dar 2009 metais, būtent Barselonos derbis yra ta dvikova, kurioje „Atletico“ ir „Real“ vilsis, jog „Barcelona“ nesugebės laimėti. Į šias rungtynes „Espanyol“ visada eina kautis su daug didesne motyvacija ir kitokiu nusiteikimu, o pirmąjame tarpusavio mače šį sezoną jie jau atėmė taškus iš „Barcos“, susitikimą pabaigę lygiosiomis 0-0. Geresnės progos skaudžiai įkasti principiniams varžovams taip atimant iš jų „La Liga“ titulą, „Espanyol“ gali nesulaukti daugybę metų į priekį.

Kas paliks lygą?

Dėl išlikimo lygoje šį sezoną verda nuožmi ir bekompromisė kova. 16 ir 19 vietas skiria vos taškas, o šiuo metu saugioje zonoje esanti „Rayo Vallecano“ turi tiek pat taškų, kiek ir priešpaskutinę vietą užimanti „Getafe“ ekipa. Dėl savo likimo jau nebekovoja tik „Levante“, kuri liko paskutinėje „La Liga“ pirmenybių vietoje ir jau atsisveikino su lyga.

Net ir turėdama tašku daugiau už varžovus, „Granada“ turėtų susidurti su didžiausiomis problemomis kovoje dėl išlikimo. Jų laukia namuose beveik neklumpanti „Sevilla“ ir dėl čempionų titulo kovojanti „Barcelona“, tad iškovoti bent tašką jiems bus tikrai sunku. Tuo tarpu „Rayo Vallecano“ dar žais prieš iš lygos jau iškritusią „Levante“, o „Getafe“ ir „Sporting Gijon“ sužais tarpusavyje, tad bent viena ekipa dar tikrai iškovos taškų. Šiais metais kova dėl išlikimo lygoje nusimato kaip niekad atkakli ir iki paskutinių sezono akimirkų.

Granada“ (36 taškai) – „Sevilla“ (7 vieta, išvykoje), „Barcelona“ (1 vieta, namuose).

Rayo Vallecano“ (35 taškai) – „Real Sociedad“ (11 vieta, išvykoje), „Levante“ (20 vieta, namuose).

Sporting Gijon“ (35 taškai) – „Getafe“ (19 vieta, išvykoje), „Villarreal“ (4 vieta, namuose).

Getafe“ (35 taškai) – „Sporting Gijon“ (18 vieta, namuose), „Real Betis“ (13 vieta, išvykoje).

X-Faktorius: „Getafe“ ir „Sporting Gijon“ dvikova. 37-ąjame ture tarpusavyje susitiks dvi dėl išlikimo besikaunančios komandos. Jos abi pastaruoju metu demonstruoja neblogą formą, o iš trijų paskutinių dvikovų laimėjo po du kartus. Visgi, šis mačas gali būti lemtingu abejų klubų sezone, po kurio jie galvos apie išlikimą arba pasitraukimą iš aukščiausios lygos. Nusileisti tikrai nežada nei vieni, nei kiti, tad ši dvikova turėtų būti atkakli ir nenuspėjama.

Ar Giedrius Arlauskis sulauks dar vienos galimybės?

„Espanyol“ klube Arlauskis šį sezoną sužaidė tris mačus ir nė viename iš jų neturėjo likti patenkintas rungtynių baigtimi. Savo debiute prieš „Real“ jis praleido šešis įvarčius, o antrame mače prieš „Real Sociedad“ per pirmąjį kėlinį jis praleido dukart, o per pertrauką buvo pakeistas dėl traumos. Kito savo šanso lietuvis laukė daugiau nei du mėnesius, o vėl išbėgęs į aikštę jis prieš „Las Palmas“ praleido keturis įvarčius, ekipa patyrė dar vieną nesėkmę, o kitame mače jis vėl buvo priverstas tenkintis atsarginio vartininko pozicija. „Espanyol“ iki sezono pabaigos dar laukia Barselonos derbis ir dvikova prieš „Eibar“, tad daug laiko atimti pagrindinio vartininko postą iš savo kolegos Pau Lopezo jis nebeturi.

X-Faktorius: Pau Lopezas. 21-erių metų vartininkas įsigijus Arlauskį buvo priverstas tenkintis antrojo vartininko role, tačiau viskas pasikeitė lietuviui patyrus traumą mače prieš „Real Sociedad“. Nuo tos akimirkos jaunasis ispanas pagerino savo žaidimą ir ant suolo atsisėdo tik mače prieš „Las Palmas“. Paskutiniame ture jis vėl grįžo į aikštę ir savo vartus išlaikė sausus, tad panašu, jog sugrąžinti Arlauskį į aikštę gali tik prastas Lopezo žaidimas kitose rungtynėse.


„Serie A“

Kas liks antri?

Italijoje jau aišku, kad Čempionais taps „Juventus“, o į Čempionų lygą keliauja „Napoli“ ir „Roma“ ekipos. Visgi, dar neaišku, kuri iš šių komandų liks antra, o kuriai teks tenkintis bronzos medaliais.

„Napoli“ yra surinkusi dviem taškais daugiau ir jų laukia kur kas mažiau pavojingi varžovai, tačiau Francesco Totti vedama „Roma“ ekipa nepralaimėjo jau 15 dvikovų iš eilės ir sieks padaryti viską, kad laimėtų ir dvi likusias rungtynes, taip sukeldami maksimalų spaudimą savo varžovams.

Napoli“ (76 taškai) – „Torino“ (10 vieta, išvykoje), „Frosinone“ (19 vieta, namuose)

Roma“ (74 taškai) – „Chievo Verona“ (9 vieta, namuose), „Milan“ (7 vieta, išvykoje)

X-Faktorius: „Napoli“ išvykų forma. Dar visai neseniai dėl „Serie A“ titulo su „Juventus“ besivaržiusi „Napoli“ ekipa, dabar gali nukristi į trečią poziciją, o dėl to kaltas jų žaidimas išvykose. Jei namuose jie retai susiduria su problemomis, tai išvykose jiems taškus rinkti pastaruoju metu yra labai sunku. Per paskutinius šešis mačus varžovų aikštėse jie iškovojo vos keturis taškus, o artmiausios jų rungtynės laukia būtent išvykoje, prieš „Torino“. Norėdami ir toliau būti savo likimo kalviais, jie privalo nutraukti trijų nesėkmių iš eilės seriją varžovų arenose ir nugalėti artimiausius savo varžovus.

Kas keliaus į „Serie B“?

Nors iš lygos dar neiškrito ir „Frosinone“, tačiau jiem reikėtų laimėti dvi rungtynes iš eilės prieš pirmojo šešetuko komandas, o tai gali būti per sunki užduotis šiai ekipai. „Verona“ jau atsisveikino su lyga, tad didžiausi neaiškumai kyla dėl paskutinės ekipos, kuri iškris į „Serie B“.

„Palermo“ ir „Carpi“ turi po vienodai taškų ir realiausiai pretenduoja į tą poziciją, tačiau saugi tikrai nesijaučia ir „Udinese“, kuri prieš dvi žemesnėse vietose esančias ekipas pirmauja trimis taškais, tačiau dar žais prieš vieną iš jų – „Carpi“. „Palermo“ pastaruoju metu rodo gerus rezultatus, o pagrindinių varžovų tarpusavio dvikova reiškia, jog viskas jų rankose, o paskutiniame ture jų laukia dvikova prieš iš lygos jau iškritusią „Verona“.

Udinese“ (38 taškai) – „Atalanta“ (13 vieta, išvykoje), „Carpi“ (18 vieta, namuose).

Palermo“ (35 taškai) – „Fiorentina“ (5 vieta, išvykoje), „Verona“ (20 vieta, namuose).

Carpi“ (35 taškai) – „Lazio“ (8 vieta, namuose), „Udinese“ (16 vieta, išvykoje).

X-Faktorius: Paskutinis turas. Jei „Udinese“ 37-ąjame ture nepabėgs nuo kitų dviejų komandų, paskutinis turas žada didžiulę intrigą kovoje dėl išlikimo lygoje. „Palermo“ namuose priims autsaiderius „Verona“ ir tikėsis trijų taškų, o „Udinese“ namuose su „Carpi“ žais susitikimą, kuris gali lemti tai, kuris klubas paliks lygą. Vienintelis variantas, kuriuo „Udinese“ gali pabėgti nuo tokio scenarijaus yra atimti taškai prieš „Atalanta“ ir bent vienų iš varžovų kluptelėjimas kitame mače.


„Ligue 1“

Kas iškovos sidabro medalius?

Nors prieš porą mėnesių tai atrodė sunkiai tikėtina, puikiais rezultatais per dešimt turų iš vienuoliktos pozicijos iki antros pakilusi „Lyon“ jau beveik užsitikrino čempionato medalius ir vietą kitų metų Čempionų lygoje. Tiesa, dėl sidabro jiems dar reikės pakovoti.

„Lyon“ turi tiek pat taškų, kiek ir „Monaco“, o šios komandos jau kitame ture stos į tarpusavio dvikovą. „Lyon“ turi daug geresnį įvarčių santykį, tad gali sau leisti šiose rungtynėse ir sužaisti lygiosiomis, o jų pergalė garantuotų jiems antrąją poziciją. Tuo tarpu „Monaco“ norėdami pasidabinti sidabro medaliais turės įveikti pagrindinius varžovus jų pačių stadione, arba sužaidusi lygiosiomis laukti jų kluptelėjimo paskutiniame ture.

Lyon“ (62 taškai) – „Monaco“ (3 vieta, namuose), „Reims“ (18 vieta, išvykoje).

Monaco“ (62 taškai) – „Lyon“ (2 vieta, išvykoje), „Montpellier“ (11 vieta, namuose).

X-Faktorius: Tarpusavio dvikova. Viską išspręsti šios komandos galės jau artimiausioje dvikovoje, kai susitiks akis į akį. Pirmoji tarpusavio akistata baigėsi lygiosiomis 1-1, o dabar tokia rungtynių baigtis tenkintų tik vieną iš šių komandų – „Lyon“. Jei šeimininkai iškovos pergalę, jie jau užsitikrins antrąją vietą, o jei laimės „Monaco“, jiems paskutiniame ture beliks iškovoti bent tašką.

Kas atsisveikins su Prancūzijos aukščiausia lyga?

Ilgą laiką Prancūzijoje devynioliktą vietą, net ir nuo Europos varžybas garantuojančių vietų skyrė nedidelis taškų skirtumas, tačiau dabar 17-19 vietose esančios komandos jau atsiliko nuo kitų ir tarpusavyje kovoja dėl vienintelės vietos kitų metų „Ligue 1“ pirmenybėse.

„Ajaccio“ ir „Reims“ dar turės sužaisti prieš dvi pirmaujančias ekipas, o „Toulouse“ laukia akistata prieš paskutinę vietą užėmusią ir iš lygos jau iškritusią „Troyes“, tad komandų galimybės išlikti lygoje yra vertinamos labai panašiai.

Ajaccio“ (37 taškai) – „Paris Saint-Germain“ (1 vieta, namuose), „Lorient“ (16 vieta, išvykoje).

Reims“ (36 taškai) – „Marseille“ (13 vieta, išvykoje), „Lyon“ (2 vieta, namuose).

Toulouse“ (34 taškai) – „Troyes“ (20 vieta, namuose), „Angers“ (8 vieta, išvykoje).

X-Faktorius: Troyes. Su viltimis išlikti lygoje jau senokai atsisveikinusi „Troyes“ ekipa prieš tris turus jau nubaudė „Reims“ ekipą, nugalėdami juos ir taip nustumdami juos į poziciją, kurioje sezoną pabaigusi komanda kartu su jais keliaus į „Ligue 2“ pirmenybes. Jau kitame ture, jie gali padaryti tą patį su „Toulouse“, kuriems pergalė šiose rungtynėse bus reikalinga kaip oras. Pergalės, kurios nustumtų dvi kitas komandas į antrąjį divizioną, galėtų būti vieninteliu teigiamu dalyku per šį blankų „Troyes“ sezoną.

Tautvydas Sakalauskas