FA taurės finalas: "Arsenal" - "Chelsea" (apžvalga)

Šiandien vakare Anglijoje baigsis futbolo sezonas. 19 valandą 30 minučių Lietuvos laiku dėl paskutinio sezono trofėjaus susikaus dvi Londono ekipos - "Arsenal" ir "Chelsea".

"Arsenal" - "Chelsea"
Turnyras: FA taurė (finalas)
Stadionas: "Wembley" (Londonas)
Teisėjas: Anthony Taylor
Data ir laikas: 2017-05-27, 19 val. 30 min.

Vieniems - tai proga išgelbėti itin prastą sezoną, kitiems - uždėti vyšnaitę ant torto. Arsene'o Wengero auklėtiniai šį sezoną dar neiškovojo ne tik nei vieno trofėjaus, bet ir "Premier" lygoje finišavo penktoje pozicijoje, kai tuo tarpu jų būsimi oponentai "Chelsea" tapo šalies čempionais.

Kelias iki finalo

"Arsenal" klubui pirmajame etape teko peržengti "Preston North End" ekipos barjerą. Lengvą nebuvo - tik Oliverio Giroud įvarčio pagalba rungtynių pabaigoje "kanonieriai" iškovojo pergalę rezultatu 2-1.

Kitame etape Šiaurės Londono ekipos laukė "Southampton" klubas - Arsene'o Wengero auklėtiniai šiose rungtynėse nejuokavo ir varžovus sutriuškino rezultatu 5-0. Trečiajame etape "kanonieriai" rezultatu 2-0 nugalėjo "Sutton United", o ketvirtfinalyje dar kartą rezultatu 5-0 nepaliko vilčių "Lincoln City" vienuolikei.

Pusfinalyje "Arsenal" komandai atiteko rimtas varžovas - "Manchester City". Šioje kovoje prireikė daugiau nei 90 minučių - po pratęsimo "ginkluočiai" rezultatu 2-1 palaužė "miestiečius". Pergalę išplėšė pratęsimo metu pasižymėjęs Alexis Sanchezas.

Tuo metu "Chelsea" klubas savo žygį FA taurėje pradėjo rezultatu 4-1 įveikdamas "Peterborough United". Antrajame etape po "mėlynųjų" kojomis krito "Brentford" (4-0), trečiajame - "Wolverhampton" (0-2), o ketvirtfinalyje minimaliu skirtumu buvo įveiktas "Manchester United".

Pusfinalyje "Premier" lygos čempionams taip pat atiteko nelengvas kąsnelis. Po įnirtingos ir permainingos kovos "Chelsea" rezultatu 4-2 palaužė Londono "Tottenham" bei užsitikrino patekimą į turnyro finalą.

Komandų naujienos

Arsene'as Wengeras turi nemažai problemų prieš šias rungtynes, o ypač - gynyboje. Komandai tikrai padėti negalės diskvalifikuotas Laurentas Koscielny ir traumą patyręs Gabrielis, o Kieranas Gibbsas ir Shkodranas Mustafi yra po klaustuku. Didelė tikimybė, kad į startinę sudėtį gali sugrįžti Peras Mertasackeris.

Antonio Conte panašių problemų neturi ir visi startinės sudėties žaidėjai yra pasiruošę žengti į aikštę. Strategui lieka tik maloni problema - kaip atrasti vietos aikštėje Cescui Fabregasui ir Willianui.

Prognozuojamos startinės sudėtys:

"Arsenal": Petr Čech; Hector Bellerin, Per Mertasacker, Rob Holding, Nacho Monreal; Granit Xhaka, Aaron Ramsey; Alex-Oxlade Chamberlain, Mesut Ozil, Alexis Sanchez; Olivier Giroud.

"Chelsea": Thibaut Courtois; Cezar Azpilicueta, David Luiz, Gary Cahill; Victor Moses, N'Golo Kante, Nemanja Matič, Marcos Alonso; Pedro, Diego Costa, Eden Hazard.

Įdomūs faktai

Septynios iš pastarųjų aštuonių tarpusavio dvikovų FA taurėje baigėsi "Arsenal" klubo pergalėmis prieš "Chelsea".

Paskutinį kartą "Chelsea" ekipa "Arsenal" FA taurėje nugalėjo 2009 metų pusfinalyje (2-1), tačiau tai buvo vos vienintelė "mėlynųjų" pergalė prieš "kanonierius" per 70 metų.

Iš viso šios komandos FA taurėje per visą turnyro istoriją buvo susigrūmusios 13 kartų - aštuonias pergales iškovojo "Arsenal", o dar penkiomis sėkmėmis džiaugėsi "Chelsea".

"Chelsea" tiek lygoje, tiek šalies taurėje per pastarąsias 13 rungtynių pasiekė aštuonias pergales - dar trejos lygiosios ir du pralaimėjimai.

Tai bus vos antras FA taurės finalas per pastaruosius 35 metus, kai kovoje dėl trofėjaus susigrums dvi Londono komandos. Paskutinį kartą - 2002 metais - finale taip pat buvo susikovusios šios komandos ir pergalę pasiekė "Arsenal".