Finansiškai pajėgiausių pasaulio futbolo klubų sąraše - netikėti lyderiai (straipsnis)

Šiuolaikiniame futbolo pasaulyje vis dažniau didelę įtaką rezultatams daro finansinis komandų pajėgumas, o Soccerex atliko tyrimą, kurio metu siekė nustatyti finansiškai pajėgiausius planetos futbolo klubus.

Rinkdami finansiškai pajėgiausių klubų šimtuką jo kūrėjai rėmėsi penkiais kriterijais: turimų žaidėjų verte, fiksuotu turtu, banko sąskaitose turimomis lėšomis, potencialiomis savininkų investavimo galimybėmis ir turimomis skolomis.


Viršūnėje – Anglijos klubai

Sąrašo viršūnėje įsitaisė pastaraisiais metais šimtus milijonų transferams išleidusi „Premier“ lygos lyderė „Manchester City“ komanda. „Miestiečiai“ ne tik turi vieną iš vertingiausių sudėčių, tačiau ir nemažai turto, o jų investuotojai ne kartą pademonstravo, jog jiems nėra problemų plačiai atverti savo piniginę. Negana to, „City“ turi tik 15 milijonų eurų skolų, o ši suma yra viena iš mažiausių tarp didžiausių Europos klubų.

Į antrąją vietą kiek netikėtai prasibrovė „Arsenal“ klubas. Šiam klubui šiame reitinge labiausiai padeda didelis fiksuoto turto kiekis: „Emirates“ stadioną pasistačiusi ekipa šiuo metu savo dispozicijoje turi 766 milijonų vertės turto, o tuo jiems negali prilygti joks kitas klubas. Negana to, didelių išlaidų transferų rinkoje beveik neturėję „kanonieriai“ banko sąskaitoje turi net 300 milijonų eurų, o pagal šį rodiklį jie tik nedaug nusileidžia pirmaujančiam „Manchester United“ klubui. „Arsenal“ taip pat baigia išmokėti ir stadionui pasiimtą paskolą, o dabar jiems beliko grąžinti 8 milijonus eurų.

„Tottenham Hotspur“ šiame sąraše liko penkti, o dešimtuke taip pat atsidūrė ir „Manchester United“ bei „Chelsea“ klubai, kurie užėmė atitinkamai 7 ir 9 vietas. Abiem šiems klubams koją pakišo turimos skolos: „United“ paskolos siekia net 536 milijonus eurų, kai tuo tarpu „Chelsea“ ne tik turi 400 milijonų eurų siekiančių skolų, tačiau ir pagal tyrimo duomenis savo banko sąskaitoje neturi jokio pinigų rezervo.

„LIverpool“ klubas šiame sąraše liko šešioliktas, o jiems aukštesnę vietą užimti sutrukdė tai, kad „Premier“ lygos mastais, jų savininkai negali skirti tokių sumų, kurias savo klubams laisvai gali suteikti kitų ekipų savininkai.

Ispanijos grandams koją pakišo klubų valdymo modelis

Du Ispanijos futbolo flagmanai - „Barcelona“ ir „Real“ šiame sąraše turėjo tenkintis kuklesnėmis pozicijomis, o tai lėmė viena priežastis: šios komandos yra valdomos klubo narių, kurie balsavimu išrenka ekipos prezidentus. Būtent dėl to, jų potencialios savininkų investicijos buvo prilygintos nuliui, o tai joms sutrukdė mesti iššūkį kitiems klubams dėl aukščiausių šio reitingo pozicijų.

Nepaisant šio faktoriaus ir fakto, kad „Real“ turi 263 milijonus eurų siekiančių skolų, ji sugebėjo likti šeštoje šio sąrašo vietoje. Ją jiems garantavo tiek itin brangiai vertinama sudėtis, tiek nemažai fiksuoto turto, tiek ir didžiulės pinigų atsargos banke (211 milijonų eurų).

Tuo tarpu „Barcelona“ klubas, net ir turėdamas brangiausiai pasaulyje įvertintą sudėtį (780 milijonų) liko vos tryliktoje pozicijoje. Palypėti aukščiau jiems nepavyko dėl nemažų skolų (315 milijonų eurų), už konkurentus turimas mažesnis fiksuoto turto kiekis ir sąlyginai nedidelė pinigų atsarga banke (27 milijonai eurų).

Skirtingai nuo jų konkurentų, „Atletico“ vadovaujasi kitokiu valdymo modeliu ir jų vieta reitinge dėl to nenukentėjo, bet jiems vis tiek šiame sąraše iš savo šalies klubų teko trečia pozicija. Madrido klubas neseniai išleidęs nemažą sumą įsigyjant Diego Costa, savo banko sąskaitoje beturi 20 milijonų likutį, o statydami naująjį „Wanda Metropolitano“ stadioną „Atletico“ pasiėmė 370 milijonų eurų siekančią paskolą. Būtent dėl to, šio klubo finansinis pajėgumas buvo įvertintas penkiolikta vieta.

Mažiausiai skolų – Vokietijos klubuose

Kaip ir buvo galima tikėtis, mažiausiai problemų su skolomis turi Vokietijos klubai. Iš keturių tarp 25 finansiškai pajėgiausių klubų patekusių ekipų trys – „Bayern“, „RB Leipzig“ ir „Bayer“ galėjo pasigirti tuo, kad jos neturi absoliučiai jokių skolų. Tuo tarpu tarp savo šalies klubų išskirtine tapusi „Borussia“ šiuo metu išmoka 55 milijonus eurų siekiančią paskolą.

„Bayern“ ir „Borussia“ klubai liko atitinkamai 10 ir 17 vietose, o jų pozicijos būtų aukštesnės, jei šie klubai galėtų pasigirti turtingais savininkais. Visgi, „Bayern“ komanda savininko postą dažniausiai patiki buvusiems žaidėjams, o „Borussia“ valdo jos paties sukurta organizacija.

Turtingų savininkų įtaka

Jei trečioje šio sąrašo vietoje atsidūrusi „Paris Saint-Germain“ komanda vien dėl beprotiško išlaidavimo praėjusią vasarą, vargu ar ką stebina dėl savo pozicijos, tai ketvirtoje vietoje atsidūrė tikrai netikėtas klubas – „Guangzhou Evergrande“ iš Kinijos. Ši komanda turi didžiausią finansinį užnugarį iš visų pasaulio futbolo klubų – juos valdo 5 milijardų vertės turtą turintis vienas iš turtingiausių Kinijos žmonių Xu Jiayinas, kuris skirtingai nuo Europos ekipų, gali išlaidauti kiek tik panorėjęs, nes šios šalies klubams negalioja Europos komandoms taikomos UEFA išlaidavimo taisyklės.

Tiesa, jei PSG savo finansinį pajėgumą puikiausiai parodė praėjusią vasarą, kai sumušė visų laikų perėjimų rekordą sumokėję 222 milijonus eurų už Neymarą, tai Kinijos čempionė šiame kontekste gerokai nusileidžia net ir kitiems savo šalies klubams. Vos kartą daugiau nei 20 milijonų eurų transferui išleidusi komanda (2016 metų sausį už 42 milijonus eurų nusipirkdama Jacksoną Martinezą) su šiuo pirkiniu gerokai nudegė, o pasimokiusi ir nebesigainiojusi pinigų trokštančių žvaigždžių praėjusiais metais pardavusi Paulinho ji net ir uždirbo 40 milijonų eurų.

Dvi Italijos klubų problemos

Su vienintele „Juventus“ išimtimi, visi kiti Italijos klubai beveik neturi jokio fiksuoto turto, o tai neleidžia jiems patekti tarp finansiškai pajėgiausių planetos klubų reitingo lyderių. Negana to, dauguma iš jų taip pat turi ir didžiules skolas, kurios taip pat varžo šių komandų veiksmus.

Nors „Milan“ klubą įsigijo turtingi savininkai, kurie vasarą naujiems žaidėjams išleido beveik 200 milijonų eurų, dėl UEFA taisyklių ši ekipa jau dabar pretenduoja į nuobaudas, o reaguodami į tai šios komandos vadovai nebegali laisvai švaistytis pinigais. Prie to pridėjus ir 250 milijonų eurų siekančias skolas, šis klubas atsidūrė vos 34 reitingo pozicijoje.

Ne ką aukščiau žengia ir savo fiksuoto turto beveik neturinti „Inter“ komanda, kurią slegia ne tik 306 milijonus eurų siekianti skola, tačiau ir finansų stygius: banke šis klubas turi vos keturis milijonus, o tai apsunkina jų galimybes įsigyti naujus žaidėjus. Apie tai dar vakar pripažino ir 30 vietą reitinge užėmusios „Inter“ strategas Luciano Spalletti.

Visų kategorijų lyderiai

Turinčios vertingiausius žaidėjus: „Barcelona“ (780 milijonų eurų), „Real“ (771 milijonas eurų), „Manchester City“ (637 milijonai eurų).

Turinčios daugiausiai fiksuoto turto: „Arsenal“ (766 milijonai eurų), „Manchester City“ (534 milijonai eurų), „Lyon“ (421 milijonas eurų).

Turinčios didžiausią pinigų rezervą banke: „Manchester United“ (307 milijonai eurų), „Arsenal“ (300 milijonų eurų), „Tottenham Hotspur“ (231 milijonas eurų).

Turinčios daugiausiai investuoti galinčius savininkus: „Guangzhou Evergrande“ (1 milijardas, 120 milijonų eurų), „Paris Saint-Germain“ (1 milijardas, 50 milijonų eurų), „Manchester City“ (788 milijonai eurų).

Turinčios daugiausiai skolų: „Manchester United“ (536 milijonai eurų), „Chelsea“ (400 milijonų eurų), „Atletico“ (370 milijonų eurų).

Finansiškai pajėgiausių klubų Top 25:

1. „Manchester City“ (Anglija)

2. „Arsenal“ (Anglija)

3. „Paris Saint-Germain“ (Prancūzija)

4. „Guangzhou Evergrande“ (Kinija)

5. „Tottenham Hotspur“ (Anglija)

6. „Real“ (Ispanija)

7. „Manchester United“ (Anglija)

8. „Juventus“ (Italija)

9. „Chelsea“ (Anglija)

10. „Bayern“ (Vokietija)

11. „Zenit“ (Rusija)

12. „RB Leipzig“ (Vokietija)

13. „Barcelona“ (Ispanija)

14. „LA Galaxy“ (JAV)

15. „Atletico“ (Ispanija)

16. „Liverpool“ (Anglija)

17. „Borussia“ (Vokietija)

18. „Lyon“ (Prancūzija)

19. „Monaco“ (Prancūzija)

20. „Leicester City“ (Anglija)

21. „Bayer“ (Vokietija)

22. „Shakhtar“ (Ukraina)

23. „New York Red Bulls“ (JAV)

24. „Siettle Sounders“ (JAV)

25. „New York City“ (JAV)