G.Freidgeimas: Taškas būtų nuostabus pasiekimas

Sekmadienį 2018 m. pasaulio futbolo čempionato atrankos etapo rungtynėse Lietuva susitiks su Anglija. Prieš dvejus metus įvykusi lietuvių ir anglų akistata Londono „Wembley“ stadione baigėsi šeimininkų pergale 4:0. Tose rungtynėse visas 90 min. aikštėje praleidęs „Žalgirio“ gynėjas Georgas Freidgeimas tiki, kad šį kartą lietuviai gali perrašyti istoriją.

Lietuvos rinktinės sudėtyje šiame atrankos cikle visas rungtynes startinėje vienuolikėje pradėjęs G.Freidgeimas išvyką į Londoną praleidžia dėl viršyto geltonų kortelių limito. Jo teigimu, žaisti „Wembley“ stadione prieš Anglijos rinktinę yra kiekvieno futbolininko svajonė. Juo labiau, kad 2015 m. kovą Londone įvykęs susitikimas su futbolo išradėjais teigiamų emocijų pašykštėjo. „Įspūdžiai iš tų rungtynių liko dvejopi. Pats faktas, kad žaidžiau „Wembley“ stadione buvo labai malonus, nes ne kiekvienam futbolininkui per karjerą pavyksta ten apsilankyti. Bet po tų rungtynių išliko ir tam tikra nuoskauda, mat turėjau unikalų šansą išmėginti jėgas su pačio aukščiausio lygio žaidėjais, pamatyti, ko pats esu vertas, tačiau ta galimybe pasinaudojau ne taip, kaip galėjau ar norėjau. Anglai įrodė, kad tai dienai jie buvo net ne viena, o keliomis galvomis geresni, visais atžvilgiais aukštesnio lygio komanda ir užtikrintai laimėjo“, – kelerių metų senumo prisiminimais pasidalino G.Freidgeimas.

2016 m. Europos čempionato atrankos varžybose Anglija triuškino ne tik Lietuvos rinktinę. Iškovoję 10 pergalių anglai pelnė 31 įvartį, o varžovams leido pasižymėti tik 3 kartus. Vis dėlto, pasak G.Freidgeimo, dabartinė Anglijos rinktinė nėra tokia galinga ir neįveikiama. „Šiame atrankos cikle anglai lygiosiomis sužaidė su slovėnais, o mes juk taip pat žaidėme su Slovėnija, pirmavome didžiąją dalį rungtynių ir tik paskutinėmis mačo akimirkomis išleidome pergalę, – prisiminė futbolininkas. – Manau, kad šį kartą galime pasiekti teigiamą rezultatą. Neabejoju, kad bus atlikta išsami varžovų analizė, o jei mūsų futbolininkams pavyks ilgiau atsilaikyti, neleisti anglams žaisti jiems įprasto žaidimo, varžovai su kiekviena minute jaus vis didesnę įtampą, ir tas nervingumas gali nulemti ir dvikovos baigtį. Be abejo, jei tektų tarpusavyje sužaisti 10 rungtynių, anglai neabejotinai laimėtų absoliučią daugumą tokių dvikovų, nes jie paprasčiausiai yra gerokai aukštesnės klasės. Bet vieneriose atskirose rungtynėse visada yra galimybė pasiekti gerą rezultatą“.

Kol kas atrankos varžybose lietuviai per ketverias rungtynes surinko 5 taškus ir užima ketvirtą vietą. 10 taškų turintys anglai žengia F grupės lentelės viršūnėje. „Visada norisi, kad būtų geriau, juo labiau, kad žinome, jog su Slovėnija ir Škotija mes ilgą laiką pirmavome ir varžovai tik pačioje pabaigoje išplėšė lygiąsias. Dėl to labai apmaudu. Su Slovakija mums koją kišo individualios klaidos, gal ir momentiniai koncentracijos praradimai, o aukštos klasės priešininkai tokių klaidų neatleidžia. Visgi, turime būti realistai ir pripažinti, kad pernai rinktinės rezultatai tikrai nebuvo blogi“, – konstatavo 28 rungtynes nacionalinėje rinktinėje sužaidęs G.Freidgeimas.

Prieš susitikimą su anglais Lietuvos rinktinė Čekijoje išmėgino jėgas su šios šalies rinktine. Lietuvos rinktinės vyriausias treneris Edgaras Jankauskas leido pasireikšti visiems 22 futbolininkams, o lietuviai pralaimėjo 0:3. G.Freidgeimo teigimu, šios rungtynės parodė, kad žaidžiant su aukšto lygio priešininkais net ir menkiausia klaida gali būti lemtinga. „Dėl to ir reikia kiekvienose rungtynėse išlaikyti maksimalią koncentraciją. A lygoje suklydęs gali tikėtis išvengti bausmės, bet žaidžiant su slovėnais, slovakais ar anglais vilties išsisukti faktiškai nėra. O tai rinktinei kainuoja brangius taškus, – samprotavo 29 metų futbolininkas. – Kita vertus, pasakyti, kad reikia visas rungtynes žaisti iš visų jėgų ir maksimaliai susikoncentravus yra lengviau, nei tai padaryti. Lietuvoje žaidžiantiems futbolininkas panašaus intensyvumo rungtynių per metus tenka labai nedaug, o tie patys anglai tokiu lygiu žaidžia kiekvieną savaitgalį. Praktikos stoka tokio lygio rungtynėse yra labai opi. Bet tai nereiškia, kad su anglais neįmanoma žaisti. Kaip jau sakiau, šias rungtynes reikia vertinti kaip unikalią galimybę petys į petį grumtis su geriausiais „Premier“ lygos futbolininkais. Kiekvienas Lietuvos rinktinės narys turi progą įrodyti sau ir kitiems, kad gali žaisti su aukščiausio lygio priešininkais. Ir tik nuo pačio futbolininko priklauso, ar jis ta galimybe pasinaudos.“

Nors sekmadienį vyksiančios dvikovos favoritais laikomi Anglijos futbolininkai, bet G.Freidgeimas nebuvo linkęs suabsoliutinti jų persvaros. „Tikiu, kad sėkmingai susiklosčius aplinkybėms lietuviai gali pasiekti teigiamą rezultatą. „Wembley“ stadione taškas būtų nuostabus pasiekimas. Ir tikrai manau, kad tai yra realu. Nedarant klaidų gynyboje, žaidžiant atidžiai ir tiksliai tai tikrai yra realus variantas. Be to, pastarieji Anglijos rinktinės rezultatai rodo, kad komanda nėra geriausios formos, tad iš anksto nurašyti Lietuvos rinktinės nereikėtų“, – optimistiškai kalbėjo G.Freidgeimas.

Lietuvos ir Anglijos rinktinių dvikova Londono „Wembley“ stadione sekmadienį prasidės 19 val.

fkzalgiris.lt