I. Kibirkštis: „Žaisti su tokio aukšto lygio komandomis buvo nuostabi patirtis“

Lietuvos rinktinės trenerė Ieva Kibirkštis po paskutinių grupių etapo rungtynių pagyrė savo auklėtines už parodytą kovą prieš Europos čempiones ir dalyvavimą elitinėse žemyno varžybose įvertino kaip nuostabią patirtį. Vokietijos rinktinės strategė Anouschka Bernhard pažymėjo, jog Lietuvos komanda pažengė į priekį lyginant su ankstesne ekipų akistata.

Antradienio rungtynėse Lietuvos futbolininkės prieš tituluotas varžoves atsilaikė pirmąjį pusvalandį ir pirmajame kėlinyje praleido tik vieną įvartį, tačiau gavo raudoną kortelę ir po pertraukos nebeatsilaikė.

„Pirmas kėlinys buvo labai geras. Merginos kovojo itin sėkmingai, tam padėjo mūsų pasiruošimas. Pradėjome rungtynes stipriai, tačiau nepasisekė, jog gavome raudoną kortelę. Tačiau komanda iki pertraukos nepalūžo, sugebėjo puikiai išlaikyti drausmę. Atlikome šiek tiek pakeitimų savo taktikoje, pozicijose. Galiu tik pagirti merginas. Kalbant apie antrąjį kėlinį, rungtyniavome be vienos žaidėjos, todėl buvo sunku. Bet merginos dirbo iš visų jėgų ir už savo šalį kovėsi garbingai“, – vertino rinktinės trenerė I. Kibirkštis.

„Pirmasis kėlinys gynybos atžvilgiu buvo tikrai geras. Antrasis taip pat nebuvo blogas, kovojome ir stengėmės, darėme ką galėjome. Atidavėme visą širdį. Žaisti be vienos žaidėjos buvo daug sunkiau, bet žiūrovai mus labai palaikė, tai buvo kaip papildomas žaidėjas“, – kalbėjo komandos kapitonė Gintarė Blažytė.

Trenerės teigimu, dalyvavimas šiame čempionate buvo nuostabi patirtis. „Dirbau su komanda pusantrų metų ir kiekvienose rungtynėse komanda žaidė vis geriau. Mums tai didelis žingsnis į priekį. Žaidėme su aukšto lygio komandomis, konkurencija grupėje buvo labai didelė. Kartais žaidžiant su tokio lygio komandomis reikia šiek tiek sėkmės ir šį kartą mums jos trūko, - tikino I. Kibirkštis - Kiekviena komanda grupėje turėjo tam tikras ryškias savybes, sugebėjimus. Kiekviena žaidė gana skirtingai ir iš to galime pasimokyti, panaudoti tobulinant savo žaidimą. Matėme, kokia fiziškai stipri Suomijos komanda, kaip drausmingai žaidžia vokietės ir taip toliau. Tai praplės žaidėjų mąstymą ir patirtį.“

Pasak kapitonės, ilgi mėnesiai pasiruošimo ir sunkūs išbandymai taip pat suartino žaidėjas ir davė naujos patirties. „Kaip komanda iš šio čempionato daug pasiimsime. Drauge praleidome daug laiko, tai mus sutvirtins, kiekviena žaidėja tapo artimesne ir brangesnė, tapome dar didesne šeima. Rungtynės su stipriomis komandomis pridės daugiau pasitikėjimo, būsime drąsesnės aikštėje“, – sakė G. Blažytė.

Nors žvelgiant vien į rezultatus atrodytų, jog pasirodymas nebuvo sėkmingas, rinktinės trenerė pažymėjo, jog reikia įvertinti kontekstą ir komandos galimybes.

„Skaičiai švieslentėje nebūtinai parodo, ar esi gera komanda, gera žaidėja. Mums tai nėra itin svarbu, nes žinome, kaip sunkiai dirbo žaidėjos. Svarbu tai, kaip žaidi, ar laikaisi savo principų, žaidimo planą, kiek stiprus esi psichologiškai. Tai yra procesas, savotiškas kelias į priekį. Mokome žaidėjas, jog kiekvienas žingsnis, kiekviena minutė aikštėje yra svarbi. Suprantame, jog neatitinkame aukščiausio lygio, ir žinome, jog mūsų rinktinės negali pasidžiaugti rezultatais. Todėl turime susitelkti į tobulėjimą ir rezultatai su laiku ateis“, – vylėsi I. Kibirkštis.

Ji džiaugėsi, jog merginų akademija sostinės Ozo gimnazijoje, kurioje mokėsi ir rinktinės branduolys, bus tęsiama toliau: „Tikiuosi, jog su komanda liks dirbti treneriai ir toliau žengsime moderniu keliu. Svarbu, jog čempionatas nebūtų tas galutinis taškas, ties kuriuo darbas sustotų, o kad jis taptų atspirties tašku – iki jo padarėme tiek darbo, tačiau galime padaryti dar daugiau per artimiausius vienerius, dvejus, trejus ar ketverius metus.“

Vokietijos rinktinės trenerė Anouschka Bernhard po finalinio švilpuko galėjo lengviau atsikvėpti – jos komandai neteks pusfinalyje susidurti su Ispanija. Vokietės nesugebėjo dvikovoje prieš Lietuvą pagal įvarčių skirtumą pasivyti Olandijos ir tai galėjo kainuoti pirmąją poziciją grupėje, tačiau olandės pačios suklupo prieš suomes

„Laimėjome grupę, todėl esame patenkinti. Rungtynės buvo pradžioje sunkios, nes Lietuva atkakliai gynėsi ir pirmajame kėlinyje įmušėme tik vieną įvartį. Įprastai turėtume įmušti daugiau. Po trečio įvarčio, ir turėdamos viena žaidėja mažiau, varžovės palūžo. Tuomet mums buvo lengviau, - dėstė trenerė - Įmušti daugiau nei Olandija nebuvo mūsų esminis tikslas, nežinojome, kaip vyksta jų rungtynės. Ši grupė buvo labai sunki, dvi varžovės buvo labai stiprios ir bet kuri galėjo patekti į finalą. Suomijos patekimas į pusfinalį labai nenustebino, nes tai tikrai gera komanda.“

Pasaulio futbolo čempionate Vokietijai atstovavusi buvusi gynėja per pastaruosius metus antrą kartą žaidė Alytuje – komandos susitiko pasiruošimo turnyre pernai rugpjūtį – todėl turėjo galimybę įvertinti mūsiškių progresą.

„Lietuvos komanda patobulino savo žaidimą, savo struktūrą. Visos merginos žaidžia geriau nei anksčiau. Tačiau suprantama, moterų futbolo tradicijos Jūsų šalyje nėra didelės. Lietuvos rinktinei buvo sunku mūsų grupėje, nes teko kautis su labai stipriomis komandomis. Manau, jog jos pasirodė tikrai gerai, geriausiai, kaip sugeba. Pagrindinis dalykas ir yra tas, jog jos žengė žingsnį pirmyn. Svarbu progresas ir jis pastaruoju metu vyko. Tikiuosi, kad tokiu keliu Lietuva eis ir toliau ir bus skiriama resursų moterų futbolo vystymui“, – sakė A. Bernhard.

Vokietija Europos čempionato pusfinalyje žais su Anglija, o kitose rungtynėse Ispanija susitiks su Suomija. Dvikovos vyks gegužės 18 d. Alytuje ir Marijampolėje.