Itališkas futbolas įleido šaknis Vilniuje (interviu)

Prieš beveik dvejus metus Vilniuje atidaryta pirmoji Lietuvos vaikų futbolo akademija, veikianti pagal itališkojo „Milan“ ugdymo sistemą sulaukė Italijos specialistų įvertinimo.

„Kovo mėnesį lankėmės Milane, kur aptarėme bendradarbiavimą. Sulaukėme daug pagyrų ir padrąsinimo žodžių. Jei darbą toliau tęsime sėkmingai, ateityje turėsime ne vieną talentą, kuris garsins akademijos ir Lietuvos vardą“, – sakė „TFA-Milan“ direktorius Virmantas Lemežis.


„TFA-Milan“ netrukus švęs antrąjį gimtadienį. Ką pavyko pasiekti per pirmuosius dvejus veiklos metus?

– Sunku patikėti, kad jau šį rudenį sukaks du metai, kai dirbame su jaunaisiais futbolininkais. Lietuviai labai konservatyvūs, sunkiai priima naujoves. Turėjome didelį iššūkį įrodyti tėvams, kad nuosekliai ir kryptingai dirbant pagal itališką metodologiją ateityje laukia pergalės. Tėvams sunku suvokti, kad ne pergalių skaičius svarbiausia, kai vaikui tėra vos penkeri ar aštuoneri metai. Svarbiausia suprasti futbolą, žaisti ir mėgautis.

Akademija auga, plečiasi. Ar tenkina toks plėtros tempas?

Galime pasidžiaugti, kad turime apie 160 auklėtinių. Savos bazės, kaip ir daugelis futbolo mokyklų Vilniuje neturime. Tačiau galime pasiūlyti patį puikiausią variantą treniruotėms Vilniuje – šiltuoju metų laiku užsiėmimus Vilniaus Fanų futbolo stadione, o žiemą  – Sportimos manieže. Smagu, kai mūsų akademijos auklėtinių draugų tėveliai skambina, rašo, ar gali pradėti treniruotis Talentų futbolo akademijoje. Tai tik įrodo, jog dirbame gera linkme.

Kuo itališka metodologija skiriasi nuo lietuviškos? Ar lietuvių vaikai ją lengvai priima?

AC „Milan“ metodologija ir visa sistema paremta protingo žaidėjo ugdymu. Pratimai skatina žaidėjus mąstyti aikštėje, nuo mažų dienų priimti sprendimus ir nebijoti prisiimti atsakomybės.  Treniruotės būna linksmos ir nuotaikingos, todėl vaikai noriai treniruojasi ir sparčiai tobulėja. Italų techniniai direktoriai nuolatos atvyksta įvertinti padaryto progreso ir nenustoja stebėtis, kaip vaikai keičiasi, kokią didelę pažangą daro. Tai yra didelis mūsų trenerių darbas.

Kaip vyksta bendradarbiavimas su italais?

Kaip ir minėjau, nuolatos atvyksta techninis direktorius iš AC „Milan“, kuris stebi treniruočių procesą, darbo organizavimą, veda mokymus treneriams, supažindina su naujausiomis treniravimo tendencijomis. Mūsų treneriai turi unikalią galimybę su techniniais direktoriais padiskutuoti jiems rūpimais vaikų treniravimo klausimais. Gegužės mėnesį sulauksime naujo techninio direktoriaus Danilo Tedoldi. Žmonės, atvykstantys keičiasi, todėl semiamės žinių iš skirtingų specialistų, plečiame savo akiratį, mokomės ir tobulėjame kartu su vaikais.

Neatskiriama „TFA-Milan“ akademijos dalis yra – vasaros stovyklos Trakuose.

Šiemet planuojame surengti dvi stovyklas. Pirmoji vyks Trakuose birželio 1-5 dienomis ir bus skirta išskirtinai mūsų akademijos auklėtiniams. Jos metu tobulinsime silpnąsias vietas, rengsime teorines pamokėles, dėmesį sutelksime į praktinių įgūdžių tobulinimą. Stovyklos metu, mus aplankys ir FK „Trakai“ futbolininkai profesionalai.

Antrąją stovyklą, kaip ir kasmet, rengsime rugpjūčio mėnesį visos Lietuvos jauniesiems futbolininkams. Tiksli data dar nėra aiški, tačiau, tikimės, kad artimiausiu metu suderinę visas smulkmenas su italais, galėsime paskelbti, kuriomis dienomis ji vyks.

„TFA-Milan“ auklėtiniai per kiekvienas „Trakų“ klubo namų rungtynes palydi futbolininkus į aikštę. Pratinate vaikus prie rimtojo futbolo?

Vaikams, besidomintiems futbolu, profesionalo karjera yra siekiamybė. Džiaugiamės bendradarbiaudami su Trakų klubu, kuris suteikia mūsų akademijos auklėtiniams galimybę juos palydėti į aikštę ir prisidėti prie jų pergalių. Smagu, kai treniruočių metu skirstantis į komandas ir renkantis pavadinimus, būna ne tik AC Milan, Barcelona, Manchester United, bet  ir Trakai.

Kokių naujovių dar žada „TFA-Milan“ akademija?

Akademija turi ilgalaikę strategiją ir veiklos planą. Svajojame ne tik išugdyti žaidėjus, kurie atstovautų garsiausius pasaulio klubus. Galiu išduoti paslaptį, jog iki rudens akademija pristatys dar vieną ir labai svarbią naujovę, kuri reikšmingai padės siekti svajonės.

tfamilanas.lt