Kaip A. Lallana tapo "Liverpool" bei Anglijos žvaigžde (straipsnis)

“Liverpool” EFL taurės pusfinalyje besikaunant su “Southampton”, “Sky Sports” žurnalistas Adamas Bate’as nusprendė pažvelgti į tai, kaip buvusiam “šventųjų” atstovui Adamui Lallanai šį sezoną pavyko tapti labiausiai išsiskiriančiu anglų futbolininku.

Saugas į “St Mary’s” stadioną kaip “Liverpool” narys buvo sugrįžęs ir anksčiau. Visgi, dabar akivaizdu tai, jog jis nebėra tas pats žaidėjas. Adamas Lallana pasikeitė.

“Southampton” gretose jis sužaidė daugiau nei 250 mačų ir jie galvojo, kad puikiai žino jo žaidimą. Būtent čia visiems pažįstami tapo dar Johano Cruyffo užpatentuoti apsisukimai su kamuoliu. Taip pat buvo žinoma, jog Lallana yra ‘geras futbolininkas valandai’ ir po to turi būti pakeistas.

Paskutinį savo sezoną Pietų Anglijos klube Lallana ant suolo sėdosi 19-oje “Premier” lygos susitikimų. Kitais metais, jo pirmaisiais “Liverpool” gretose po 2014-aisiais įvykusio transfero, 75 minutes ar daugiau jis sužaidė vos devyniuose iš 27 pirmenybių mačų.

Dabar istorija yra kita. Prie daug reikalaujančio Jurgeno Kloppo režimo jis 75 minučių ribą šį sezoną peržengė jau daugiau nei 10 kartų. Be to, Lallana tapo ištvermės sinonimu – gruodžio mėnesį prieš Londono “West Ham” jis užfiksavo geriausią sezono rezultatą nubėgdamas 13,76 km bei pamušdamas savo paties rekordą, pasiektą prieš “Leicester City”.

Jis nubėgo daugiau kilometrų už bet kurį kitą “Premier” lygos futbolininką Naujųjų metų išvakarėse, o dar kartą tai padarė po dviejų dienų. Tie, kurie matė jį jaunesnį, gali būti nustebę, tačiau Lallana įrodė, jog žinios apie jį yra klaidingos. Jis tapo visiškai kitokiu žaidėju dėl daugiau nei vieno dalyko.

“Per pastaruosius 12 mėnesių viskas pas jį apsivertė aukštyn kojomis”, - sakė Jamie Carragheris. “Jis yra Brendano Rodgerso pirkinys, kuriuo mes abejojome, kai jis tik atvyko, bet galima ginčytis, jog per 12 mėnesių, kuomet čia yra Jurgenas Kloppas, jis galbūt yra geriausias “Liverpool” žaidėjas.”

Visada buvo lengva mėgautis stebint Lallanos žaidimą, tačiau apčiuopiamų jo įtakos rungtynėms įrodymų įžvelgti pavykdavo ne visada. Net kai jis žaisdavo priekiniame trejete, jo indėlis įvarčiais ar rezultatyviais perdavimais reguliariai nevirsdavo.

Pirmaisiais savo metais “Liverpool” gretose “Premier” lygoje jis įmušė penkis įvarčius bei atliko tris rezultatyvius perdavimus. Praėjusį sezoną istorija buvo panaši – keturi įvarčiai ir šeši rezultatyvūs perdavimai. Abejais metais pagal tai, kiek minučių jam prireikdavo tiesiogiai prisidėti prie įvarčio, jis “Premier” lygoje užėmė 79 vietą. Tai – šioks toks stabilumas.

“Tokia kritika buvo visada”, - praėjusį mėnesį pridėjo Carragheris. “Ar jis aikštėje nuveikia pakankamai? Ar jis sukuria reikšmingą poveikį? Jis visuomet buvo fantastiškas lakstydamas tarp baudos aikštelių, labai gerai atrodė akyse. Visgi, ar jis įmuša tą svarbų įvartį?”

Dabar įmuša. Viskas prasidėjo patį pirmąjį savaitgalį, kai jis “Liverpool” išvedė į priekį prieš Londono “Arsenal”, o tęsėsi pelnant pirmą įvartį mačuose prieš “Hull City”, “West Ham”, “Middlesbrough” bei “Stoke City”. Pridėjus jo tikslius smūgius Anglijos rinktinėje, jis jau gali pasigirti dviženkliu jų skaičiumi.

Tačiau svarbūs ne tik įvarčiai. Šis “Premier” lygos sezonas taip pat yra geriausias žvelgiant į rezultatyvius perdavimus. Su septyniais tiksliais smūgiais ir septyniais rezultatyviais perdavimais, Lallana pagal tiesioginį indėlį į įvarčius atsilieka tik nuo Diego Costos bei Alexio Sanchezo.

Stebint žaidėjo pasikeitimą įdomu tai, jog atrodo, kad jį lėmė 28-erių metų futbolininko atitraukimas į aikštės gilumą. “Aš tiesiog manau, jog svarbus dalykas yra pozicijos pasikeitimas”, - sako Carragheris. “Jis iš tiesų žaidžia giliau, bet pelno daugiau įvarčių bei atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų.”

Lallana su kamuoliu jaučiasi taip gerai, kad jo įtraukimas į “Liverpool” puolimo konstravimą atrodo logiškas. Be to, jis yra toks energingas, jog vis dar sugeba prisidėti prie pačios atakos – dažnai išvengdamas varžovų gynėjų į baudos aikštelę įbėgdamas vėlai.

Jis užima 10-ąją vietą pagal oponentų baudos aikštelėje atliekamus kamuolio lietimus, bet sujungė tai su kovingesniu požiūriu, propaguojamu Kloppo stiliaus. Iš šios saugų grupės daugiau kartų perėmęs kamuolį yra tik Paulis Pogba.

Lallana atlieka visko po truputį. “Tai – jo turima energija ir jis iš tiesų ištiesia savo koją”, - aiškina Carragheris. “Atsižvelgiant į techniką, jis veikiausiai yra geriausias Anglijos futbolininkas ir gali žaisti abiem kojomis, tačiau dabar jis taip pat prideda ir tuos dalykus baudos aikštelėse.”

Tai – žaidėjas, kuris talento turėjo visada. Visgi, sulaukęs 28-erių, futbolininkas atrodo pasiekęs aukštesnį lygį. Adamas Lallana pasikeitė, o šie pokyčiai yra į gera.