Kaip atrodytų "Ajax", jei nebūtų pardavęs savo lyderių?

Paskutinis Amsterdamo "Ajax " palikęs talentingas futbolininkas yra Davinsonas Sanchezas, kuris šią vasarą už 42 mln. svarų sterlingų persikėlė į Londono "Tottenham". Anglijos klubui tai buvo rekordinė suma.

Vidurio gynėjas iš Kolumbijos prisijungė prie viso būrio aukšto lygio žaidėjų, kuriems Nyderlandų vicečempionų gretose galiausiai tapo per ankšta.

Yra nemažai manančių, kad "Ajax" vis dar galėtų būti rimta futbolo jėga, jeigu sugebėtų išlaikyti jaunuosius talentus. Tai olandai puikiai įrodė praėjusį sezoną, kai nužygiavo iki UEFA Europos lygos finalo. Visgi, po jo į Dortmundo "Borussia" išvyko netgi klubo treneris Peteris Boszas.

Taigi, kaip atrodytų ši komanda, jei garsiausi joje žaidę futbininkai vis dar būtų čia? Į tai pažvelgti nusprendė "Squawka Football" žurnalistas Jeorge'as Birdas.


Vartininkas - Jasperas Cillessenas (143 rungtynės už "Ajax")

Per penkerius metus iš NEC atvykęs Jasperas Cillessenas "Ajax" ekipai padėjo iškovoti tris šalies čempionų titulus.

Tiek tai, tiek jo žaidimas Nyderlandų rinktinėje privedė prie to, jog 2016-ųjų vasarą už vartininką 11,7 mln. svarų sumokėjo "Barcelona".

Nors katalonų gretose 28-erių metų futbolininkas atlieka tik antraeilį vaidmenį, progą jiems atstovauti gauna toli gražu ne visi.

Vidurio gynėjas - Davinsonas Sanchezas (45 rungtynės)

Minėtasis Sanchezas į Nyderlandų sostinę iš "Atletico Nacional" persikėlė tik prieš kiek daugiau nei metus, tačiau iškart patraukė grandų dėmesį.

Galiausiai kovą dėl šio jaunuolio parašo laimėjo "Tottenham", kurio treneris Mauricio Pochettino taip pat juo pakankamai pasitiki, jog leistų į startinę sudėtį.

Vidurio gynėjas - Toby Alderweireldas (186 rungtynės)

Sanchezo komandos draugas "Tottenham" komandoje Toby Alderweireldas prieš palikdamas "Ajax" iškovojo tris "Eredivisie" titulus. Tuomet jis už 6,3 mln. svarų prisijungė prie Madrido "Atletico".

Belgijos rinktinės nario viešnagė Ispanijoje nenusisekė, bet persikėlęs į "Southampton" jis tapo vienu geriausių "Premier" lygos gynėjų. Būtent tai lėmė jo persikėlimą į "Tottenham".

Vidurio gynėjas - Janas Vertonghenas (220 rungtynių)

Janas Vertonghenas kartu su Alderweireldu baigė klubo akademiją, o į "Tottenham" atvykus Sanchezui gali sudaryti "ex-Ajax" gynybos trejetą.

Tiek Nyderlandų, tiek Anglijos sostinėje Vertonghenas yra itin svarbi figūra. Nenuostabu, jog "pentinai" 2012 metais už jį nepagailėjo 11,25 mln. svarų.

Atakuojantis dešiniojo krašto gynėjas - Gregory van der Wielis (187 rungtynės)

Dar vienas pirmuosius karjeros žingsnius "Ajax" gretose žengęs gynėjas Gregory van der Wielis su šia ekipa iškovojo du Nyderlandų titulus.

Sužavėjęs 2010-ųjų pasaulio čempionate po dvejų metų jis už 5,4 mln. svarų papildė Kataro šeichų įsigytą "Paris Saint-Germain", o dabar antrą sezoną leidžia Stambulo "Fenerbahce".

Atakuojantis kairiojo krašto gynėjas - Daley Blindas (143 rungtynės)

Šio universalaus gynėjo ryšiai su "Ajax" yra itin stiprūs, nes klube anksčiau žaidė ir jį treniravo jo tėvas Danny Blindas.

Pats Daley čia laimėjo keturis šalies čempiono titulus, o 2013-ųjų buvo pripažintas geriausiu "Ajax" sezono žaidėju. Būtent tų metų vasarą beveik 16 mln. svarų už jį sumokėjo "Manchester United".

Vidurio saugas- Davy Klaassenas (181 rungtynė)

Ilgą laiką klubo akademijoje praleidęs Davy Klaassenas "Eredivisie" pirmenybėse iš viso triumfavo triskart, o pernai buvo iki Europos lygos finalo nužygiavusios komandos dalimi.

Jo puikų žaidimą pastebėjo Liverpulio "Everton" treniruojantis tautietis Ronaldas Koemanas, už saugą sumokėjęs 24,3 mln. svarų.

Vidurio saugas - Wesley Sneijderis (180 rungtynių)

Šis futbolininkas yra bene garsiausias “Ajax” akademijos auklėtinis ir po penkių sezonų su raudonai baltais marškinėliais už 24,3 mln. svarų 2007-aisiais jis išvyko į Madrido “Real”.

Nors Wesley Sneijderis “karališkajame” klube svarbi figūra nebuvo, vėliau Milano “Inter” jis atvedė iki pat UEFA Čempionų lygos trofėjaus, o daugelis fanų dar dabar jaučia nuoskaudą, kad 2010 metais jam nebuvo skirtas “Ballon d’Or” apdovanojimas.

Palikęs Italiją saugas išvyko užsidirbti į Stambulo “Galatasaray”, o šiuo metu žaidžia “Nice” gretose. Nyderlandų rinktinėje Sneijderis yra sužaidęs per 100 rungtynių.

Atakuojantis saugas – Christianas Eriksenas (162 rungtynės)

Keturis “Eredivisie” trofėjus laimėjęs Christianas Eriksenas savo talentu abejonių nekėlė niekam. 2013 metų vasarą juo domėjosi visa eilė Europos grandų.

“Ajax” gretose sužaidęs 162 mačus danas galiausiai persikėlė į Londono “Tottenham”, kuris paklojo šiek tiek didesnę nei 12 mln. svarų sumą. Viena ryškiausių žvaigždžių Eriksenas iš karto tapo ir Anglijoje.

Snaiperis – Luisas Suarezas (159 rungtynės)

Luisas Suarezas “Ajax” žaidė nuo 2007-ųjų, kuomet atvyko iš “Groningen” klubo. Nyderlanduose šis puolėjas demonstravo neįtikėtiną sportinę formą ir jį galiausiai pastebėjo “Liverpool”, po ketverių metų sutikęs sumokėti beveik 24 mln. svarų.

“Premier” lygoje Suarezas įsitvirtino kaip vienas geriausių snaiperių visame pasaulyje, tad 2014-aisiais jo paslaugomis susidomėjo “Barcelona”, su kuriuo jis vėliau laimėjo Čempionų lygą.

Snaiperis – Zlatanas Ibrahimovičius (110 rungtynių)

Vyriausias šios sudėties žaidėjas iš “Malmo” į Nyderlandų sostinę persikėlė dar 2001 metais. Zlatano talentas visiškai atsiskleidė būtent “Ajax” komandoje, su kuria šalies pirmenybes jis laimėjo dukart.

Po trijų sezonų 14,4 mln. svarų už jį paklojo Turino “Juventus”. Iš viso Ibra puikiai žaidė visoje eilėje garsiausių Europos klubų: “Milan”, “Barcelona”, “Inter”, “Paris Saint-Germain” bei “Manchester United”. Jam gydantis traumą futbolo pasaulis atrodo gerokai nykesnis.