Kaip N. Bendtneris atgaivino karjerą "Rosenborg" ekipoje ir tapo "Imperatoriumi Bendtneriu" (straipsnis)

Nicklasas Bendtneris pirmą kartą per pastarąjį dešimtmetį pelnė dviženklį įvarčių skaičių, padėjo „Rosenborg“ laimėti šalies pirmenybes, o sugrįžęs į rinktinę jis stengsis padėti Danijos rinktinei įveikti Airijos nacionalinę ekipą pasaulio čempionato lemiamose atrankos rungtynėse. Tačiau kaip šiam puolėjui pavyko atgaivinti savo taikiklį mušant įvarčius ir nuo „Lordo Bendtnerio“ jis tapo „Imperatoriumi Bendtneriu“? Sky Sports apžvalgininkas Jamesas Walkeris-Robertsas pabandė sužinoti atsakymus į šiuos klausimus.


„Aš visada jaučiau aistrą futbolui, tačiau veikiausiai ne visada į jį žiūrėjau iš reikiamos perspektyvos.“

Perspektyva: jei paklaustumėte Anglijos futbolo fanų iš kokios „perspektyvos“ jie žiūri į N. Bendtnerio pasirodymus aikštėje, vargu ar sulauktumėte daug teigimų atsakymų. Per devynis metus, kuriuos jis praleido Anglijoje, iš kurių aštuoni buvo „Premier“ lygoje, jis vos kartą pelnė dviženklį įvarčių skaičių – 2006-2007 metų sezone, kai jis metus praleido išnuomotas į „Birmingham“ ekipą žaidžiančią „Championship“ divizione.

Žaidėją visi dažniausiai atsimena ne dėl jo produktyvaus žaidimo, tačiau dėl suteikto „titulo“ – „Lordas“, arba dėl jo įvarčio šventimo, kuriame puolėjas parodė savo trumpikes, o už tai jis buvo nubaustas net 100 tūkstančių eurų bauda. Tiesa, jį prisiminti galima ir iš skambių pasisakymų, iš kurių viename jis teigė, kad bus „vienas iš geriausių puolėjų pasaulyje“.

N. Bendtnerio įvarčio šventimas, už kurį jis buvo nubaustas 100 tūkstančių eurų bauda:

29-erių metų futbolininkui pasiekti užsibrėžtų tikslų iki šiol nepavyko, tačiau puolėjas pagaliau savo karjeroje išgyveno pakilimą. Užbaigęs savo dešimt metų trukusius santykius su „Arsenal“ komanda, N. Bendtneris iš pradžių praleido porą neproduktyvių sezonų „Wolfsburg“ ekipoje, o vėliau vienerius nesėkmingus metus „Nottingham Forest“ klube, kol galiausiai atvyko į Norvegijos „Rosenborg“ ekipą.

„Tai yra fantastiškas pirkinys „Rosenborg“ klubui ir visam Norvegijos futbolui. Tokio kalibro žaidėjo atvykimas į „Rosenborg“ klubą yra įvykis, kuriuo Norvegijos lyga turėtų didžiuotis“, - puolėjo pristatymo metu kalbėjo komandos treneris Kare Ingebrigtsenas.

Pats N. Bendtneris tuomet pripažino, jog į Norvegiją jis vyko tikėdamas išmokti šioje šalyje žaidžiamo futbolo paslapčių bei pasimokyti ekipoje, kuri buvo žinoma dėl savo sugebėjimo iš futbolininkų išspausti maksimumą.

Pozityvūs buvo jau pirmieji futbolininko žingsniai ekipoje: debiutinėse rungtynėse kildamas nuo suolo jis atliko rezultatyvų perdavimą ir padėjo ekipai laimėti Norvegijos Supertaurę. Tuo tarpu pirmose dvejose lygos rungtynėse jis pelnė du įvarčius, o jo komanda sezoną pradėjo keturiomis pergalėmis iš eilės. Tačiau futbolininko komandos draugai tuo metu stebėjosi ne jo sėkmingais pasirodymais aikštėje.

„Bendtneris yra geriausias žaidėjas, su kuriuo man yra tekę žaisti. Kai mes jį įsigijome, spaudoje kilo didžiulis susidomėjimas ir aš tai puikiai suprantu. Jis yra aukščiausio lygio žaidėjas ir tai galima pastebėti tiek treniruotėse, tiek rungtynėse, kuriose jis demonstruoja savo lygį.

Iš tiesų, tai jis neturi didelio ego. Tikėjausi, kad toks žaidėjas kaip jis bus pasipūtęs ir arogantiškas, tačiau iš tikrųjų jis yra geras vyrukas“, - apie komandos naujoką Goal pasakojo gynėjas Alexas Gersbachas.

Tiesa, negalvokite, kad futbolininkas staiga tapo kitu žmogumi: kai žurnalistas jo kartą paklausė, ar smagu būti Nicklasu Bendtneriu Norvegijoje, puolėjas atsakė jam įprastą atsakymą: „Nicklasu Bendtneriu smagu būti bet kur“. Naujoje šalyje futbolininkui lengva taip pat nebuvo, po sėkmingos sezono pradžios vėliau puolėjas nustojo mušti įvarčius, o komandos treneris K. Ingebrigtsenas buvo kritikuojamas dėl to, kad po to nepasodino dano ant suolo. Pats treneris tai pateisindavo tikėjimu, kad nuolatinis žaidimas padarys N. Bendtnerį geresniu.

„Mano pranašumas prieš kritikavusius žmones buvo tas, kad aš kiekvieną dieną mačiau Nicklasą treniruotėse. Matėme ir tokių dalykų, kurių „Lerkendal“ stadione („Rosenborg“ namų aikštė) mes nebuvome matę jau seniai. Nicklasui reikėjo įgauti gerą žaidybinę formą. Per pastaruosius keletą metų jis buvo sužaidęs tiek nedaug mačų, kad jam reikėjo laiko sugrįžti į žaidybinį ritmą, o tai jis galėjo pasiekti tik žaisdamas. Ir aš turėjau jį leisti į aikštę, kad jis sugebėtų tai pasiekti“, - Norvegijos laikraščiui VG teigė treneris.

Stratego priimtas sprendimas davė vaisių: „Rosenborg“ sezoną užbaigė laimėdami 25-ąjį šalies čempionų titulą, o N. Bendtneris su 18 įvarčių tapo rezultatyviausiu „Eliteserien“ žaidėju. Po sezono, žaidėjo pasirodymą gyrė ir tas pats VG dienraštis, kuriame sezono pradžioje buvo pasirodę ir danui skirtos kritikos.

„Jei jūs palygintumėte dabartinį N. Bendtnerį ir tą N. Bendtnerį, kurį jūs matėte pastaraisiais sezonais, tai galėtumėte kalbėti apie tikrą persilaužimo istoriją. Nestandartinis karjeros sprendimas pagaliau jam atnešė teigiamų rezultatų. Jis nesiginčydamas priėmė „Rosenborg“ komandoje jam suteiktą rolę ir vis dažniau matydavome tokių momentų, kurių niekas kitas „Eliteserien“ pirmenybėse nesugebėdavo atkartoti. Dabar nebeliko nė vieno kritiko, kuris svarstytų ar sprendimas pasikviesti jį į komandą buvo teisingas. „Rosenborg“ laimėjo titulą ir N. Bendtneriui priklauso nemaža dalis to nuopelnų. Sveikiname su auksu, Lordai Bendtneri. Tu jo nusipelnei“, - po sezono finišo dienraštyje rašė Leifas Welhavenas.

Puolėjo demonstruota forma, kuri neabejotinai yra geriausia per visą jo karjerą, atkreipė ir Danijos rinktinės dėmesį, kurioje jis pastaruosius du metus buvo nereikalingas. „Bendtnerį į aikštę – mes norime Bendtnerio aikštėje“ – tokią skanduotę atliko visas Kopenhagos stadionas rugsėjį, kai Danija kovojo su Lenkija. 30 tūkstančių gerbėjų noras buvo išpildytas, kai puolėjas į aikštę žengė po keitimo 4:0 laimėtose rungtynėse.

„Tas žiūrovų sutikimas man pasirodant aikštėje man sukėlė ypatingus jausmus. Tai buvo nepakartojama. Aš labai retai ką nors jaučiu savo kūne, tačiau įbėgęs į aikštę šį kartą jaučiausi susijaudinęs“, - po mačo kalbėjo N. Bendtneris.

Nors puolėjas vis dar nepelnė įvarčio nuo savo sugrįžimo į aikštę, paskutinėse rungtynėse su Rumunija jis pateko į startinę sudėtį ir uždirbo vienuolikos metrų baudinį, kuris leido komandai iškovoti lygiąsias 1:1.

Jau šiandien futbolininkas gali gauti šansą dar kartą žengti į startinę Danijos rinktinės sudėtį, šį kartą svarbiausioms rungtynėms su Airija, ypač, kai Nicolai`us Jorgensenas mačą gali praleisti dėl traumos. Tačiau nepaisant to, ar N. Bendtneris pasirodys aikštėje ar ne, 29-erių metų žaidėjas šiuos metus gali laikyti itin sėkmingais.

„Prieš man atvykstant į šią komandą, aš daugiau nebenorėjau žaisti futbolo. Man buvo sunku suprasti, ką aš per savo karjerą padariau ne taip. Situacija pasikeitė tada, kai aš sugrįžau į aikštę ir man sugrįžo malonumas rungtyniauti. Man tereikėjo surasti vietą, kurioje aš tai galėčiau padaryti“, - prieš keletą dienų NRK teigė žaidėjas.

 

Success was required. Success was delivered.

A post shared by Nicklas Bendtner (@bendtner14) on

Kalbant apie futbolininko ateitį – „Rosenborg“ klubas jau dabar žino, kad gali prarasti savo geriausią žaidėją. Šios komandos treneris pripažino, jog futbolininkas yra „per geras „Eliteserien“ pirmenybėms“, tačiau viliasi, jog vienu scenarijumi jam gali pavykti išlaikyti žaidėją.

„Mes turime viltis, kad Danija pateks į planetos pirmenybes. Tokiu atveju, aš manau, kad mums būtų galimybė išlaikyti futbolininką Trondheime. Čia jis turi pažįstamą aplinką ir žino, kad tikrai bus komandos sudėtyje“, - kalbėjo K. Ingebrigtsenas.

Pats klajoklio karjerą iki šiol išgyvenęs N. Bendtneris atvirai kalba, kad naujos darbovietės neieško.

„Kol tu kažkur esi laimingas ir tai tau atrodo tinkama vieta, aš nematau jokių priežasčių tai keisti. Čia aš atvykau ir suradau savyje tai, ką jau seniai buvau pamiršęs... Visa tai man reiškia labai daug. Čia aš iš naujo atradau meilę žaisti futbolą. Aš susigrąžinau meilę, kuri manyje buvo didžiąją mano gyvenimo dalį“, - apie ateitį kalbėjo puolėjas.

Beje, Norvegijoje N. Bendtneris ne tik atgaivino savo karjerą, tačiau ir gavo naują pravardę. Kadangi „Lordo“ pravardė „Rosenborg“ rūbinėje jau buvo užimta, nuo šiol žaidėją Norvegijoje vadina „Imperatoriumi Bendtneriu“.

„Savo komandos rūbinėje mes turime karalių, lordų ir kitokių titulų. Kadangi mes jau turėjome „Lordą Bakengą“, šis titulas atvykstant N. Bendtneriui jau buvo užimtas. Galiausiai mes visi nusprendėme, jog tokiam žaidėjui kaip Nicklasas, turinčiam tokį įspūdingą CV, toks titulas kaip „Lordas“ buvo tiesiog nepakankamas“, - Norvegijos dienraščiui Nettavisen naujo titulo kilmę pristatė „Rosenborg“ krašto saugas Palas Andre Hellandas.

Į N. Bendtnerio CV pastaruosius šešis mėnesius buvo kreipiama daugybė dėmesio, o ją futbolininkas gali dar labiau papildyti jau netrukus, jeigu jam pavyktų padėti savo rinktinei patekti į pasaulio čempionatą.

Pirmosios rungtynės tarp Danijos ir Airijos įvyks jau šiandien 21:45 val.

Fantastiškas N. Bendtnerio įvartis Norvegijoje: