Kaip niekada dideles lenkų viltis kursto įvarčių ištroškęs lyderis

Pasaulio futbolo čempionate šiandien prasidės paskutiniosios – H – grupės kovos, o jose į aikštę žengs ir Lietuvos kaimynų lenkų futbolininkai.

Bene didžiausia visos H grupės žvaigžde galima laikyti Lenkijos rinktinės puolėją Robertą Lewandowskį, pastaraisiais metais tapusį savo šalies futbolo simboliu bei demonstruojantį įspūdingus įvarčių mušimo tempus.

Atrankoje į pasaulio čempionatą Miuncheno „Bayern“ snaiperis per 10 mačų pelnė net 16 įvarčių, pagerindamas Europos atrankos zonos rekordą. Bent sykį jis pasižymėjo net devyniuose susitikimuose – sulaikyti R. Lewandowskį pavyko tik danams, Kopenhagoje lenkus nušlavusiems net 4:0.

Pirmą kartą planetos pirmenybėse žaidžiantis puolėjas savo šalies komandą į priekį jau vedė dviejuose Europos čempionatuose, tačiau šįsyk spaudimas ir lenkų keliamos viltys yra kaip niekad didelės. 

„Lenkai yra tauta, kuri visuomet tavimi tiki, tačiau kartu ir nemažai tikisi“, – oficialiai čempionato svetainei prieš startą Rusijoje sakė R. Lewandowskis.

Pats puolėjas pripažįsta, kad šiam čempionatui jis pasiruošė geriau negu prieš dvejus vykusioms Senojo žemyno pirmenybėms Prancūzijoje. Tuomet pirmą kartą iki ketvirtfinalio nukeliavę lenkai per vienuolikos metrų baudinių seriją krito prieš būsimuosius čempionus portugalus, tačiau R. Lewandowskis pasižymėjo vos vienu įvarčiu per penkerias rungtynes. Nors lenko atstovaujamas „Bayern“ šiemet eilinį kartą tapo Vokietijos čempionu, o UEFA Čempionų lygoje ir vėl nukeliavo iki pat pusfinalio, puolėjas tikina, kad į Rusiją jis vyksta gerokai labiau išsiilsėjęs.

„Praėjęs mano sezonas buvo kiek kitoks negu 2015–2016 m. sezonas, prieš pat Europos čempionatą, – tikino R. Lewandowskis. – Sužaidžiau mažiau rungtynių, kas reiškia, kad esu mažiau pavargęs. Tikiuosi, kad šį savo šviežumą pademonstruosiu ir pasaulio čempionate.“

Vis tik šį kartą į pirmenybes lenkas vyksta ne tik labiau pailsėjęs, bet ir su dar didesne spaudimo našta ant pečių. Į grupę su Kolumbija, Japonija ir Senegalu patekusi rinktinė kelia nemažai vilčių gerbėjams, o didžiausias viltis lenkai sieja būtent su R. Lewandowskiu, per pasiruošimo mačus su Čile ir Lietuva pelniusiu du įvarčius.

„Tos rungtynės nebuvo tokios svarbios. Svarbiausi momentai mūsų dar tik laukia, – tikino puolėjas. – Mano įvarčių alkis yra didžiulis ir tikiuosi, kad sugebėsiu jį numalšinti mušdamas juos svarbiausiame turnyre – pasaulio čempionate.“

Pirmasis iššūkis lenkų laukia jau šįvakar, kai Maskvos „Spartak“ stadione jie kausis su Senegalo rinktine. Svarbią dieną pasitinkantys lenkai besąlygiškai tiki savo komanda, o R. Lewandowskį jau lygina su šios šalies futbolo legenda Grzegorzu Lato. 

Šis puolėjas 1974-ųjų pasaulio pirmenybėse Vakarų Vokietijoje pelnė net septynis įvarčius ir ne tik laimėjo Auksinį turnyro batelį, bet ir atvedė Lenkiją iki trečiosios vietos. Vis tik „Bayern“ snaiperis tikina, kad palyginimų su G. Lato pasiekimais jam nereikia – svarbiausia yra komandinė sėkmė.

„Žinau, kad, kaip ir Prancūzijoje, mane itin spaus varžovų gynėjai. Nežinau, kiek progų turėsiu, tačiau jei gynėjai mane dvigubins ir prieš mane prasiženginės, tai atlaisvins daug vietos mano draugams. Būsiu laimingas, jei įvarčius muš ir jie, kadangi svarbiausia – komandinė sėkmė“, – sakė R. Lewandowskis.

Pirmą kartą į svarbiausią planetos futbolo renginį su rinktine patekęs lenkas atskleidė, kad tai buvo viena didžiausių jo svajonių. 29-erių puolėjas tikina, kad pirmieji jo prisiminimai iš pasaulio čempionato yra susiję su 1998-ųjų turnyru Prancūzijoje, o geriausiai atsiminimuose yra išlikusios 2002 m. pirmenybės, kai jose dalyvavo ir Lenkija.

„Kadangi turnyras vyko Pietų Korėjoje ir Japonijoje, dėl laiko juostų skirtumo turėjau praleisti pamokas, kad galėčiau pamatyti Lenkijos rungtynes. Laikiau sukryžiavęs pirštus ir buvau labai laimingas, kad mano šalies rinktinė žaidžia tokiame turnyre. Iki šiol tai puikiai prisimenu, o dabar pats esu čia“, – spaudos konferencijoje kalbėjo R. Lewandowskis.

Pirmasis „Bayern“ puolėjo bandymas nuliūdinti varžovų vartininką ir aistruolius prasidės jau netrukus, kai 18 val. Lenkija kausis su Senegalu.

alfa.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...