Kas diktuos madas A lygoje? (apžvalga)

Jau šį šeštadienį rungtynėmis Kaune tarp „Stumbro“ ir „Šiaulių“ prasidės ilgai lauktas naujasis A lygos sezonas, kuris futbolo gerbėjams žada daugybę intrigų, nesuvaidintas emocijas, pergalių džiaugsmą ir pralaimėjimų kartėlį.

Futbolo.TV nusprendėme, jog laikas naujojo sezono užsklandą pakelti kiek anksčiau. Kviečiame iš labai arti susipažinti su visomis dešimt A lygos komandų, kurios grumsis dėl nugalėtojų titulo. Tarpsezonio nuostoliai ir laimėjimai, komandų lyderiai, žvaigždės ir prognozės. Visa tai šioje itin išsamioje A lygos klubų apžvalgoje.

Vilniaus “Žalgiris”

Klubas, kurio jėga Lietuvoje neabejoja niekas, o stebint tendencijas vargu ar artimiausiu metu turės progų suabejoti, sezoną pradeda vedini naujo stratego. Marekas Zubas nudirbęs svarbų darbą Vilniuje nusprendė ieškoti naujų medžioklės plotų, o jo vietą po saulę užėmė pernai anaiptol ne kurortinėmis sąlygomis Panevėžio “Ekrane” dirbęs Valdas Dambrauskas.

Nemažai liaupsių pernai sulaukęs treneris „Žalgiryje” buvo pasitiktas nevienareikšmiškai. Be jokios abejonės standartai Vilniuje aukštesni ir jeigu pernai lygiosios Panevėžyje su tuo pačiu „Žalgiriu” buvo traktuojamos kaip trenerio pergalė, tai vadovaujant „žaliai-baltiems” kiekvieni prarasti taškai A lygoje bus tolygūs pralaimėjimui.

Nors komandą paliko eilė žaidėjų, tačiau svarbų vaidmenį pernai atliko anaiptol ne visi iš jų. Vienas kertinių žaidėjų Artūras Žulpa išvyko į Kazachstaną, tačiau jam buvo rasta labai solidi pamaina ir į atraminio saugo poziciją įsigytas vienas geriausių praėjusio A lygos sezono žaidėjų - Jurijus Kendyšas.

Taip pat ekipa atsisveikino su Andriumi Velička, Vaidotu Šilėnu, Aivaru Bražinsku, Ryčiu Leliūga bei Ramūnu Radavičiumi. Išvyko ir brazilas Adi Rocha, tačiau sunku tai vadinti praradimu žinant, kad žaidėjas praėjusį sezoną A lygoje sužaidė vos 3 rungtynes.

Čempionų gretas papildė puikiai pernai užsirekomendavę Vytautas Lukša ir brazilas Elivelto, kuris labai gerai pažįstamas su treneriu Valdu Dambrausku, pernai jie abu gynė Panevėžio „Ekrano” garbę. Taip pat komandą papildė kelis sezonus užsienio klubuose praleidęs vartų sargas Saulius Klevinskas.

Galutinės išvados gan dviprasmiškos. Nors pavyko išlaikyti komandos branduolį ir išsaugoti pagrindinius karius, visgi „Žalgiriečių” armija Europos turnyrams atrodo per kukli, ypač kalbant apie puolėjų grandį. Lietuvoje viskas paprasčiau ir su tokia sudėtimi A lygos čempionais vilniečiai netaptų tik jeigu patys to nenorėtų.

Pernai užimta vieta: 1

Prognozuojama vieta: 1

Ryškiausios žvaigždės:  Deividas Šemberas, Jakub Wilk, Elivelto

Pakruojo „Kruoja“

Lietuvos futbolo žemėlapyje nykštukinį Pakruojo miestą reprezentuojantis „Kruojos“ klubas praėjusiame A lygos sezone iškovojo sidabrą ir pakilo į dar neregėtas sporto aukštumas bei taip pat iškovojo vietą UEFA Europos lygos atrankos turnyre. Vis tik nenumaldomai artėjant naujojo sezono startui ties šia komanda yra daug nežinomųjų.

Prieš kelias dienas Lietuvos futbolo federacijos vykdomasis komitetas po konsultacijų su UEFA neleido komandos valdymo perimti mįslingiems investuotojams iš Azijos, kurių munduras suteptas įtarimais negarbingu žaidimu. Nekyla abejonių – tokios naujienos sudrumstė vicečempionų stovyklą, juolab, kad ekipos vadovas Emilijus Junevičius dar visai neseniai viename interviu pareiškė, jog naujųjų investuotojų indėlis sudarys didžiąją biudžeto dalį. Žvelgiant iš kitos pusės, galimas daiktas, LFF ir UEFA tokiu būdu apsaugojo „Kruoją“ nuo kur kas didesnių problemų. Puikiausias pavyzdys – Gargždų „Banga“.

Nors „Kruoja“ kol kas oficialiai nepatvirtino, komandą nuo šios savaitės pradžios treniruoja portugalų specialistas Rui Capela, dirbęs ne tik gimtinėje, bet ir Paragvajuje, Bangladeše ir Maroke. Prieš tai mėnesį ekipos treniruotėms dirigavo kroatas Miroslavas Buljanas, su kuriuo sutartis taip ir nebuvo pasirašyta.

Naujasis „Kruojos“ vairininkas R.Capela viename socialiniame tinkle jau spėjo pasidžiaugti pasirašyta sutartimi ir tikino, jog pasitraukus investuotojams komandai konkretūs tikslai nėra keliami. Klubo vadovai portugalo prašo suburti tikrą, vieningą kolektyvą, kuriame netrūks jaunimo.

Kalbant apie sudėtį, ji po sidabrinio sezono stipriai pasikeitė. Prie didžiausių nuostolių reikėtų priskirti netgi ne žaidėją, o antrą geriausią praėjusių metų A lygos trenerį Vladimirą Čeburiną, kurį suviliojo Kazachstano grando „Šachtior“ pasiūlymas.

Tarpsezonyje į Danijos HB „Koge“, kurį anksčiau treniravo Aurelijus Skarbalius, persikėlė vienas geriausių A lygos vidurio gynėjų Radanfahas Abu Bakras. Kitas centro gynėjas Samu Nieminenas grįžo į gimtinę ir ten sukirto rankomis su „Ilves“. Klube neliko ir kitų legionierių: Trayono Bobbo, Mikitos Ploskonoso, Nikolajaus Filatovo, Harunos Garbos, Modi Mahrano. Tiesa, kai kurie iš jų A lygoje spėjo sužaisti vos kelias minutes.

Prie labai rimtų nuostolių drąsiai galime priskirti vidurio saugą, komandos protą ir smegenis, antrąją jaunystę išgyvenantį Nerijų Mačiulį, jis žais „Stumbro“ vienuolikėje. Kitas startinės sudėties žaidėjas Robertas Vėževičius persikėlė į „Atlantą“, kai tuo tarpu Tadas Simaitis išvyko į „Klaipėdos granitą“. Pakruojyje neliko ir Ernesto Pilypo.

Savaime suprantama, kad visas šias spragas „Kruojai“ teko lopyti. Buvo pasiekti susitarimai su Dominyku Galkevičiumi, Tomu Salamanavičiumi, Ryčiu Pilotu, atvyko vartininkas Aivaras Bražinskas, brazilas vartų sargas Felipe Gomesas ir iš Lisabonos „Sporting“ paskolintas Edelino. Taip pat portugalų spauda rašo apie iš „Boavista“ paskolintą Diogo Gouveią. Portugalai A lygoje? Kažkas naujo, tačiau net antrose tokių klubų kaip „Sporting“ ar „Boavista“ komandose nebūna prastų futbolininkų.

Be kita ko „Kruoja“ paskelbė apie naujas sutartis su praėjusio sezono lyderiu Ričardu Beniušiu, gynėjais Valdu Pocevičiumi, Alfredu Skroblu, Donatu Strockiu, saugu Aivaru Bagočiumi, vartininku Martynu Matuzu. Lieka ir super sezoną sužaidęs Lietuvos rinktinės kandidatas Tautvydas Eliošius bei krašte žaidžiantis Tomas Birškys. Kita vertus, kol kas neaišku, kiek laiko T.Eliošius dar negalės žaisti dėl traumos. Draugiškose rungtynėse jis taip ir nepasirodė.

Akivaizdu, jog sezono pradžioje „Kruojai“ turėtų stigti tarpusavio supratimo, taip pat reikės laiko priprasti prie naujojo trenerio schemų. Sezono pradžioje klubas žais Panevėžio futbolo akademijos dirbtinės dangos stadione. Kartelė vicečempionai praėjusiame sezone iškėlė labai aukštai, tad pakartoti tokį pasiekimą bus išties nelengva.  

Pernai užimta vieta: 2

Prognozuojama vieta: 6

Ryškiausios žvaigždės: Tautvydas Eliošius, Ričardas Beniušis, Dominykas Galkevičius

Klaipėdos „Atlantas”

Uostamiesčio ekipa tampa vienu iš stabilumo simbolių pastaraisiais sezonais A lygoje. Pernai gan lėtai įsibėgėjusi jauna komanda sezono tiesiojoje finišavo tiesiog tobulai ir tiesiog iš po nosies nugvelbė bronzos medalius iš juos jau besimatavusių „Trakų” futbolininkų. Charizmatiškasis komandos treneris Konstantinas Sarsanija puikiai suderina jaunimo ir kelių patyrusių žaidėjų lydinį, bei jį sutvirtina vis įpildamas šviežio kraujo.

A lygos klubai lyg grifai šį tarpsezonį supuolė prie vos kvėpuojančio Panevėžio „Ekrano” slenksčio ir po gabalėlį išsidalino skaniausius kąsnelius. Ne išimtis buvo ir „Atlantas”, kuriam šioje puotoje atiteko Simonas Urbys ir Dovydas Norvilas. Pakeliui iš Panevėžio, klaipėdiečiai nepamiršo ir deserto, sidabru pernai pasidabinęs vienas Pakruojo „Kruojos” vedlių Robertas Veževičius taip pat sutiko persikelti į Klaipėdą.

Jauną puolėją „Atlantas” įsigijo iš puikiai Konstantinui Sarsanijai pažįstamos, gimtosios Rusijos rinkos. Apie žaidėją tiek treneris, tiek klaipėdiečių sporto direktorius Valdas Trakys atsiliepė labai gerai ir tikisi, kad ateityje jis taps vieną iš A lygos žvaigždžių.

Klaipėdiečiai tarpsezonį ir nukraujavo. Donato Kazlausko ir Evaldo Razulio kontraktus išpirko kaimyninės Lenkijos aukščiausios lygos klubai. Kazlauskas atsidūrė Gdansko „Lechia” klube, o Razulis tapo Lietuvos nacionalinės rinktinės saugo Fiodoro Černycho komandos draugu Lenčnos „Gornik” klube. Į Ispaniją rungtyniauti išvyko taip pat vienas geriausių jaunųjų A lygos futbolininkų Ovidijus Verbickas.

Klubas taip pat atsisveikino su Mariumi Papšiu, Tadu Eliošiumi, Kazimieru Gnedojumi, Gediminu Kruša, latviu Antonu Jemelins bei rusu Jurijumi Kirilovu.

Atlantas nors ir praradęs nemažai žaidėjų, išlaikė pakankamai solidžiai pernai žaidusią gynybos grandį bei įsigijo solidžių naujokų. Beabejo nederėtų pamiršti, kad jaunimas su kiekvienais metais vis labiau tobulėja ir vis aktyviau beldžia į pagrindinio vienuoliktuko duris arba bent jau kartkartėmis barbena į langus.

Pernai užimta vieta: 3

Prognozuojama vieta: 2

Ryškiausios žvaigždės: Edvinas Gertmonas, Dovydas Norvilas, Andrėjus Paniukovas.

Trakų „Trakai“

Praėjusio sezono pabaigoje į duobę pakliuvusiems „Trakų“ futbolininkams medaliai iš rankų išslydo itin apmaudžiai, tačiau klubo sporto direktorius Virmantas Lemežis pripažino, kad lygoje debiutavusiai komandai patekimas į ketvertuką – geras pasiekimas. Šiam sezonui prie komandos vairo stoja treneris Valdas Urbonas, praeityje skynęs trofėjus su Panevėžio „Ekranu“.

Sunku pasakyti, kiek efektyvūs bus patyrusio stratego metodai žemesnio kalibro komandoje, tačiau autoritetą tarp auklėtinių jis turės. Klubo sudėtis neatrodo tokia galinga, kaip pernai. Komandą paliko ryškūs lyderiai: Jurijus Kendišas, Vytautas Lukša, Tadas Labukas, Darius Miceika, Dimitrijus Koubas. Jų netektį kompensuoti turės nauji legionieriai, tačiau rasti tokius žaidėjus, kaip praėjusiame sezone riterių ekipos marškinėlius vilkėję baltarusiai yra be galo sunku. 

Kendyšas pernai buvo vienas geriausių atraminių saugų lygoje, o Koubas – bene pagrindinis „Trakų“ snaiperis. Saugų grandį neabejotinai sustiprins Edvardas Gaurilovas, o klube liks ir veteranas Deividas Česnauskis. Praėjusio sezono eigoje į komandą puikiai įsiliejęs Lukas Kochanauskas šiemet turėtų būti dar svarbesnis. Atakuojantis saugas Jurijus Mamajevas taip pat turės imtis dar daugiau iniciatyvos.

„Trakai“ gali džiaugtis išlaikytu gynybos branduoliu. Justino Januševskio ir Lino Klimavičiaus vidurio gynėjų tandemas veikė užtikrintai, o iki traumos solidžiai rungtyniavo ir krašto gynėjas gruzinas Besiki Amašukeli. Sulaukę palankių rezultatų LFF taurės turnyre „Trakai“ patektų į Europos lygos atranką, tad galima tikėtis, kad ši komanda dar stiprinsis. Verdiktas – „Trakai“ gali kautis dėl medalių, tačiau nėra ryškūs favoritai jais pasidabinti.

Pernai užimta vieta: 4

Prognozuojama vieta: 5

Ryškiausios žvaigždės: Jurijus Mamajevas, Lukas Kochanauskas, Deividas Česnauskis

Marijampolės „Sūduva”

Sunku prisiminti sezoną, kai Marijampoliečiai nekėlė sau aukščiausių tikslų ir kai negalvojo apie kuo aukštesnės prabos medalius. Deja, pernai metai buvo kaip reta nesėkmingi suvalkiečiams, jie nesugebėjo iškovoti ne tik medalių, tačiau ir užsitikrinti vietos Europos taurių turnyruose. Tai visiškai netenkina vieno iš geriausią futbolo infrastruktūrą turinčio Lietuvos miesto komandos fanų.

Šiemet norint sugrąžinti komandą į Lietuvos futbolo klubų elitą buvo imtasi neįprasto „Sūduvai” sprendimo.  Buvo pakviestas treneris iš užsieni, juo tapo serbas Aleksandar Veselinovič. Beje, tai tik antrasis kartas komandos istorijoje, kai už vairo stoja ne lietuvis.

Sūduvos naujasis strategas sakė matęs visas praeito sezono Sūduvos rungtynes ir todėl tikrai turėtų būti puikiai susipažinęs su žaidėjų galimybėmis.

Komanda atsisakė dviejų legionierių, kurie tikrai neatrodė kažkuo geresni už vietinius žaidėjus. Mohamedas Kadouh ir Giorgio Russo buvo priversti susikrauti lagaminus ir be didelio liūdesio išlydėti. Kiek įdomesnis ir tuo pačiu skausmingesnis sprendimas buvo nepratęsti sutarties su vienu iš praėjusio sezono A lygos atradimų Mindaugu Grigaravičiumi.

Turbūt keista būtų buvę jeigu atvykus treneriui iš Balkanų, „Sūduva” nebūtų sulaukusi pastiprinimo būtent iš to regiono. Du gynėjai iš Serbijos atvyko į Marijampolę, komandoje liko ir pernai rungtyniavęs serbas Milošas Kovačevičius. Būtent ši trijulė padės treneriui neprimiršti gimtosios kalbos.

Marijampoliečiai taip pat atsipjovė „Ekrano” pyrago, į komandą atvyko Edvardas Tamulevičius bei Kornelijus Timofejevas, taip pat savo karjerą „Ekrane” pradėjęs Ernestas Veliulis.  Suvalkiečiai šį tarpsezonį skūpūs nebuvo ir į ekipa prisiviliojo labai patyrusį, buvusį Lietuvos nacionalinės rinktinės vartininką Paulių Grybauską, o taip pat su „Žalgiriu” visus įmanomus trofėjus Lietuvoje iškovojųsį Vaidotą Šilėną.

Užgautos ambicijos gali būti stiprus varikliukas, kurį užsikūrę ir serbiškų emocijų vedini „Sūduvos” futbolininkai žygiuos labai toli 2015-aisiais. Marijampoliečiai kaip visada gausiai palaikys savo komandą ir jeigu futbolininkai demonstruos tokį žaidimą kokį gali, tai „Arvi” arenoje bus karšta bet kuriai A lygos ekipai.

Pernai užimta vieta: 5

Prognozuojama vieta: 3                

Ryškiausios žvaigždės: Tomas Radzinevičius, Karolis Chvedukas, Maximiliano Ugge.

„Šiauliai“

2015-aisiais futbolo gerbėjai aikčiojo stebėdami „Šiaulių“ darbą žaidėjų rinkoje. Tarp komandą papildžiusių futbolininkų – ilgametis Lietuvos rinktinės žaidėjas Ramūnas Radavičius, 2010-aisiais geriausio šalyje rungtyniaujančio jauno futbolininko prizą laimėjęs Tadas Eliošius, į nacionalinę Lietuvos komandą kviestas Donatas Petrauskas, legionieriaus duonos ragavęs vartininkas Povilas Valinčius.

Tai – ne vieninteliai komandos naujokai. Į ekipą iš Pakruojo „Kruojos“ grįžo šiaulietis gynėjas Ernestas Pilypas. Ekipa sulaukė ir legionierių desanto – atvyko gruzinas Tamazis Chargeishvilis, latvis Sergėjus Kožanas, ukrainietis Sergėjus Semeniukas, brazilas Lucas Luizas da Silva Moraesas.

Pasikaitė ir klubo administracija. Generalinio direktoriaus postą užėmė Antanas Sakavickas. Jis į komandą pasikvietė ir, kaip pats tvirtina, didžiausią ekipos žvaigždę bei geriausią naujoką – vyriausiojo trenerio kėdėje debiutuosiantį Tomą Ražanauską. Jam talkins du asistentai iš Ukrainos – Andrejus Kuptsovas ir su vartininkais dirbsiantis Bohdanas Strontsitskis.

„Komplektacija apie 80 procentų tenkina. Kodėl tik tiek? Treneriui visuomet kažko trūksta. Visose pozicijose galėtų būti dar po vieną geresnį žaidėją. Tuomet komandoje gimsta sveika konkurencija“, – „Futbolo.TV“ sakė T. Ražanauskas.

Šiauliečiai, sezonui pradėję rengtis sausio pabaigoje, spėjo sužaisti aštuonerias draugiškas rungtynes. Pasiektos dvi pergalės – 4:0 sutriuškintas Kauno „Spyris“ ir 2:1 nugalėta Pakruojo „Kruoja“. Trys susitikimai baigėsi lygiosiomis – 0:0 su Utenos „Uteniu“, 2:2 – „Klaipėdos granitu“ ir Rygos „Skonto“. Šiauliečiai patyrė tris nesėkmes – 1:4 „Skonto“, 1:2 „Ventspils“ ir 1:4 „Trakams“.

T. Ražanausko teigimu, nors „SMScredit.lt A lygos“ startas – ant nosies, komandai trūksta poros savaičių iki pilnaverčio pasiruošimo. „Teks žaidimą šlifuoti ir sezono metu“, – įsitikinęs „Šiaulių“ vyriausiasis treneris.

Pernai „Šiauliai“ užėmė septintąją vietą. Lyginant su praėjusiu sezonu, šiemet komandoje neliko rezultatyviausio lygos žaidėjo Niko Tokičiaus, Stjepano Babičiaus, Valdemaro Borovskio, Jevgenijaus Morozo, Justo Raziūno, Mindaugo Straukos, Tito Vitukyno, Tamirlano Kozubaevo.

Išvykusius pakietė naujokai, kurie padės siekti aukštesnių tikslų, nei pastaraisiais klubo gyvavimo metais. Pernai apskrities sostinei antausį tėškė komanda iš Pakruojo – „Kruoja“. Per 20 kartų mažesnio miesto komanda sugebėjo tapti šalies vicečempione. Šiemet „Šiauliai“ bandys išgydyti užgautas ambicijas.

Pernai užimta vieta: 7

Prognozuojama vieta: 5

Ryškiausios žvaigždės: Ramūnas Radavičius, Tadas Eliošius, Donatas Petrauskas

„Klaipėdos granitas“

„Ugdysime vietinį jaunimą“, – tokie šūksniai girdimi iš pagrindų pasikeitusio ir „Klaipėdos granito“ stovykloje. Uostamiesčio klubas, atsisveikinęs su didžiąja dauguma žaidėjų, tarpsezonio metu rinką drebino ir patyrusių vietinių futbolininkų įsigijimu.

Šilto ir šalto matęs naujasis „Klaipėdos granito“ strategas Gediminas Jarmalavičius į komandą prisiviliojo pastaraisiais sezonais tarp lygos geriausiųjų renkamą Marių Papšį. Saugas į ekipą atvyko iš artimiausios kaimynės – tos paties miesto „Atlanto“ vienuolikės. Iš tos pačios komandos į „Klaipėdos granitą“ persikėlė ir Kazimieras Gnedojus, Karolis Laukžemis.

Praėjusiame sezone „Šiaulius“ treniravęs G. Jarmalavičius uostamiestyje sulaukė ir buvusios komandos atstovų – alytiškių Mindaugo Straukos ir Tito Vitukyno. Pakruojį į gimtąją Klaipėdą iškeitė vartininkas Tadas Simaitis. Prie „Klaipėdos granito“ prisijungė ir legionierių – pernai Vilniaus MRU žaidęs brazilas Alisonas Silva bei centro gynėjas iš Rusijos Jegoras Potapovas.

„Yra pozicijų, kurias norėčiau stiprinti. Jų neminėsiu. Galiu pasakyti tiek, kad didžiausia konkurencija – tarp vartininkų. Turime ir T. Simaitį, ir Tadą Norbutą. Jų žaidimas mane džiugina bei tenkina“, – atviravo G. Jarmalavičius.

„Klaipėdos granitas“, besirengdamas artėjančiam sezonui, keturiskart išbandė save ir draugiškose rungtynėse. Klaipėdiečiai 4:0 nugalėjo Kauno „Spyrį“, 3:2 – Kazlų Rūdos „Šilą“, 2:2 sužaidė su „Šiauliais“ ir 0:1 pralaimėjo Pakruojo „Kruojai“.

„Kontrolinių mačų skaičius – mažokas. Tiesa, porą kartų sužaidėme rungtynes, pasidaliję į dvi komandas, – pasakojo G. Jarmalavičius. – Apibendrinant, pasiruošimas vyko gana sklandžiai. Niekur nevažiavome, treniravomės namie, buvo geros gamtinės sąlygos, aikštė. Galbūt stinga pilnaverčių sukomplektuotos komandos treniruočių. Norėtųsi dar bent pusantros savaitės pasiruošimo, nes rengtis pradėjome vėlokai.“

Pernai debiutiniame „SMScredit.lt A lygos“ klaipėdiečiai užėmė aštuntąją vietą. Šiemet ambicingas „Klaipėdos granitas“ sieks rekordinių klubui aukštumų. „Apie konkrečią vietą su vadovais nekalbėjome. Tačiau norėtųsi būti aukščiau, nei pernai“, – tvirtino G. Jarmalavičius.

Kitas uostamiesčio komandos tikslas – neoficialus. „Klaipėdos granitas“ sieks nuolat kovoti su principiniu varžovu – to paties miesto „Atlantu“.

„Popieriuje, žinoma, stipresnis „Atlantas“. Tačiau mes tikrai nepasiduosime ir kovosime. Kas pajėgesnis, paaiškės aikštėje“, – pirštinę buvusiai komandai meta K. Laukžemis.

Pernai užimta vieta: 8

Prognozuojama vieta: 10

Ryškiausios žvaigždės: Marius Papšys, Kazimieras Gnedojus, Tadas Simaitis

Kauno „Stumbras“

Per pastaruosius keletą metų futbolo gerbėjai jau spėjo pamiršti, ką reiškia antrame pagal dydį šalies mieste matyti savo komandą. Šiame sezone kauniečių laukia dviguba šventė – A lygoje rungtyniaus net du laikinosios sostinės klubai. Vienas iš jų – „Stumbras“, vienintelis iš naujokų į elitą patekęs sportiniu keliu, kadangi laimėjo LFF I lygos pirmenybes.

„Stumbro“ sėkmės istorija palieka įspūdį. Futbolo padangėje sąlyginai naujas klubas įjungęs aukščiausią pavarą ir negailėdamas varžovų per vos kelis sezonus pasiekė savo tikslą – iškovojo kelialapį į A lygą. Nors mažiau žemesnėmis šalies lygomis besidomintys gerbėjai gali pagalvoti, jog triumfuoti pirmoje lygoje nėra sunku, realybė – visiškai kitokia. Ne vienas treneris praėjusiais metais pareiškė, jog pirma lyga buvo viena stipriausių per visą istoriją. Tai puikiai atspindi ne tik į LFF taurės pusfinalį patekę du pirmos lygos klubai, bet ir trys naujokai A lygoje, įgyvendinę visus licencijavimo reikalavimus.

„Stumbras“ pasiruošimą pradėjo anksčiausiai iš A lygos klubų, dar gruodžio mėnesį. Komandos vairą perėmė anksčiau Marijampolės „Sūduvą“ treniravęs Darius Gvildys, kurio užduotis – sulipdyti alkaną, jaunatvišku maksimalizmu kupiną kolektyvą. Viena iš prioritetinių „Stumbro“ užduočių, kurią pavyko sėkmingai įvykdyti – išlaikyti rezultatyviausią pirmos lygos snaiperį Artūrą Rimkevičių. Jo galimybių pasakoti veikiausiai net nereikia, dar prieš kelis metus Artūras „Šiauliuose“ gerino A lygos rezultatyvumo rekordus, o jo sustabdyti gynėjams nepavyko ir pernai.

Savaime suprantama, jog žengiant į šalies futbolo elitą reikia ne tik išsaugoti lyderius, bet ir sustiprinti sudėtį naujokais. Nerijus Mačiulis – Lietuvos vicečempionas, vienas „Kruojos“ lyderių. Jo patirtis ir meistriškumas komandai duos daugiau solidumo aikštės viduryje. Ne mažiau skambi ir Martyno Dapkaus pavardė, šis saugas jau spėjo pažaisti ne tik Izraelyje, bet ir Lietuvos rinktinėje.

Iš Kipro į Lietuvą sugrįžo saulėtoje šalyje sėkmingai kelis sezonus rungtyniavęs krašto gynėjas Mantvydas Eiza, taip pat į gimtinę parvyko ir Norvegijoje kurį laiką praleidęs vartininkas, anksčiau „Kruojos“ garbę gynęs Giedrius Kvedaras. Sustiprinti šią poziciją kauniečiams buvo itin svarbu. D.Gvildys puikiai pažįsta ir kitą „Stumbro“ papildymą Tomą Snapkauską, kuris buvo jo auklėtinis „Sūduvoje“. Šis žaidėjas pasižymi ypatingu universalumu ir gali rungtyniauti ne tik krašto ar vidurio gynėjo, bet ir atraminio saugo pozicijose. 

„Stumbras“ ir šiemet bus labai lietuviška komanda. Pasirašytos sutartys tik su dviem legionieriais iš Rusijos - vartininku A.Sikorskiu ir saugu A.Belovu. Nederėtų pamiršti ir praėjusiais metais „Bangoje“ vienu lyderių buvusio kovingojo krašto saugo Klaudijaus Upsto.

Sezonui „Stumbras“ rengėsi Lietuvoje ir per aštuonis susitikimus pasiekė penkias pergales. Kauniečiai savo gerbėjams parengė puikią dovaną – viso sezono metu įėjimas į šio klubo rungtynes bus visiškai nemokamas. Sezoną „Stumbras“ pradės Kauno NFA dirbtinės dangos stadione, o vėliau persikels į Dariaus ir Girėno sporto centro stadioną.

Prognozuoti „Stumbro“ poziciją galutinėje turnyro lentelės rikiuotėje – išskirtinai keblu. Konkurencingą sudėtį surinkusi ekipa pasižymi jaunu amžiumi, tad ne vienam varžovui nusileis patirtimi. Kita vertus, tai kompensuos kovingumas ir jaunimo siekis įrodyti savo vertę.

Pernai užimta vieta: 1 (I lygoje)

Prognozuojama vieta: 8

Ryškiausios žvaigždės: A.Rimkevičius, N.Mačiulis, M.Dapkus

Kauno „Spyris“

Kokiu pavadinimu A lygoje debiutuos Kauno „Spyrio“ klubas paaiškėjo iki čempionato starto likus vos kelioms dienoms. Prieš kurį laiką spaudos konferencijoje Kauno „Žalgirio“ arenoje paskelbę apie ambicingus tikslus, naują pavadinimą ir susiliejimą su šalies krepšinio grandu, kauniečiai nudegė vykdomojo komiteto posėdyje, kur buvo svarstomas „Spyrio“ prašymas keisti pavadinimą. Vilniaus „Žalgirio“ pretenzija ir argumentai buvo pakankamai svarūs – klubams teks susitarti tarpusavyje arba viską spręsti šalies įstatymų nustatyta tvarka.

Kad ir kaip viskas pasibaigtų, aišku viena – A lygoje klubas žais Kauno „Spyrio“ pavadinimu. Tokiu, koks šalies futbolo gerbėjams yra labiausiai įprastas ir žinomas. Į šalies elitą „Spyris“ pateko išimties tvarka – klubui buvo suteikta A lygos licencija, nors kauniečiai pirmoje lygoje finišavo tik ketvirti. „Bangos“ ir „Ekrano“ problemos Laimio Bičkausko treniruojamai komandai atvėrė tiesų kelią į pajėgiausių šalies klubų jūrą.

Ar „Spyrio“ laivas nuskęs, ar sėkmingai įveiks net didžiausias audras ir nustebins net labiausiai patyrusius jūros vilkus, parodys laikas. Šių naujokų koncepcija – jaunystės ir patirties derinys. Prie Igno Deduros ir Audriaus Kšanavičiaus šiemet prisijungė ir batelius ant vinies jau žadėjęs kabinti, bet nuomonę pakeitęs tituluočiausias A lygos žaidėjas Andrius Velička.

Likusi komandos dalis – praktiškai vien jaunimas. 1992 m. gimę Lukas Sendžikas, Darius Šinkūnas ir Marius Miškinis šiame klube jau yra tarsi veteranai. Didelis „Spyrio“ pliusas – susižaidusi ir vienas kitą puikiai pažįstanti sudėtis, kuri žino, ko iš jos nori ir tikisi treneris L.Bičkauskas. Kauniečiai už savęs turi sėkmingai veikiančią futbolo mokyklą, tad jauni talentai čia atsiskleidžia kiekviename sezone.

Praėjusiais metais viena esminių bėdų buvo aukštos klasės puolėjo trūkumas. Jeigu tai tapo galvos skausmu pirmoje lygoje, labai realu, jog tai bus problema ir A lygoje. A.Velička šią problemą iš dalies turėtų išspręsti, tačiau tikėtis iš jo 90 minučių žaidimo viso sezono metu – naivu ir nelogiška.

Prieš keletą dienų Italijos spaudoje pasirodė pranešimų, jog „Spyrio“ sudėtį sustiprins talentingas dvidešimtmetis italas Giuseppe Palma. Nors klubas to oficialiai dar nepatvirtino, futbolininkas apie tai paskelbė viename socialinių tinklų.  Guiseppe yra rungtyniavęs Italijos U-19 rinktinėje, o į Kauną atvyksta iš Italijos grando „Napoli“. Pastaraisiais sezonais jis buvo skolinamas „Vicenza“ ir „Paganese“ klubams.

Viską apibendrinant, „Spyrio“ sudėtis po praėjusio sezono keitėsi labai nežymiai, tad šalies elite naujokai turėtų kautis dėl išlikimo.

Pernai užimta vieta: 4 (LFF I lygoje, LFF taurės pusfinalis)

Prognozuojama vieta: 9

Ryškiausios žvaigždės: I.Dedura, T.Bučma, A.Velička

Utenos „Utenis“

Praėjusiame sezone LFF I lygoje bronzos medaliais pasidabinęs Utenos „Utenis“ į A lygą atvyksta vedinas ambicijų nustebinti Lietuvos futbolo mėgėjus. Prie komandos vairo likęs treneris Mindaugas Čepas jau praėjusiame sezone įrodė, kad jo vadovaujama ekipa gali žaisti inovatyvų, technika ir žemais perdavimais pagrįstą futbolą. Norint tokį patį stilių išlaikyti ir aukštesniame lygyje „Uteniui“ neišvengiamai reikėjo stiprintis ir komanda pasikvietė pajėgių futbolininkų.

Praėjusiame sezone soldžiai A lygoje rungtyniavę Povilas Krasnovskis ir Mindaugas Grigaravičius neabejotinai sustiprins saugų grandį ir pretenduoja tapti vienais lyderių. Prie jų prisijungs ir sezoną Baltarusijoje praleidęs Edgaras Mastianica bei „Kruojos“ gretose neįsitvirtinęs atraminis saugas Andrius Arlauskas.  Vidurio saugas Žilvinas Banys toliau turėtų atlikti dispečerio vaidmenį, o blykstelėjimo galima tikėtis ir iš Lino Savasto.

Praėjusiame sezone komanda turėdavo problemų rotuojant gynybos grandies žaidėjus. Šias spragas sėkmingai užkaišyti turėtų patyrusio 26-erių Roberto Freidgeimo, A lygoje jau žaidusio Martyno Dūdos ir U-21 rinktinės kandidato Juliaus Aleksandravičiaus prisijungimas. Galima tikėtis, kad pažangą padaręs sezoną pasitiks ir Danielis Gunevičius.

Vis tik nepaisant naujų pirkinių, „Utenio“ komandoje yra akivaizdžių silpnųjų vietų. Labai sunku išskirti aiškų puolimo lyderį ir žmogų, kuris turėtų būti pagrindinis varžovų vartininkų siaubas. Vitalijus Kavaliauskas I-oje lygoje labiau pratinosi prie krašto saugo pozicijos, o iš Vilniaus „Žalgirio“ išsinuomotas Darius Kazubovičius kojas A lygoje jau apšilo pernai, bet vargu, ar yra pasirengęs jau dabar tapti komandos vedliu.

Aišku viena, jog „Utenis“ sugrįžęs į savo miesto stadioną turės didelį užnugarį – fanus. Klubo mačai buvo gerai lankomi net I-oje lygoje, tad galima tikėtis, kad namuose „Utenis“ pasikandžios net kovodamas su A lygos favoritais.

Pernai užimta vieta: 3 (LFF I lyga)

Prognozuojama vieta: 7

Ryškiausios žvaigždės: Žilvinas Banys, Mindaugas Grigaravičius, Povilas Krasnovskis

E.Kvitkauskas, R.Vyšniauskas, G.Vaitkevičius ir P.Jakelis / Futbolo.TV

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...