Kas pateks į Europos TOP lygas: "Championship" apžvalga

Antrąjame pagal pajėgumą Anglijos „Championship“ divizione jau sužaisti 42 turai, o iki pirmenybių pabaigos komandoms beliko sužaisti keturis susitikimus. Pasibaigus 46 turui, dvi ekipos iškovos tiesioginį kelialapį į „Premier“ lygą, o 3-6 vietas užėmusios komandos tarpusavyje kovos atkrintamosiose dvikovose dėl paskutinio kelialapio į aukščiausią Anglijos divizioną. Eurofootball.lt jums pateikia „Championship“ pirmenybių apžvalgą.


Kas pretenduoja į tiesioginius pakilimus?

Į dvi pirmąsias vietas, kurios garantuoja vietą kitų metų „Premier“ lygoje pretenduoja trys ekipos – „Middlesbrough“ (85 taškai), „Burnley“ (83 taškai) ir „Brighton“ (81 taškas).  Kitos komandos nuo antros vietos atsilieka bent dešimčia taškų, todėl akivaizdu, jog į pirmąjį dvejetą jos patekti galėtų tik sulaukusios neįtikėtinos sėkmės ir palankių rezultatų.

Pasižiūrėkime į tai, kas šį sezoną dar laukia šių trijų komandų ir kas lėmė jų sėkmę šiame sezone.

Middlesbrough“ - „Burnley“ (2 vieta, išvykoje), „Ipswich (8 vieta, namuose), „Birmingham“ (9 vieta, išvykoje), „Brighton“ (3 vieta, namuose).

Geriausią gynybą šį sezoną „Championship“ demonstruojanti „Middlesbrough“ ekipa (27 praleisti įvarčiai) savo sėkmę atrado drausmingu ir komandišku žaidimu. Nė vienas žaidėjas lygos varžybose nepelnė daugiau nei 8 įvarčių, tačiau iš viso šį sezoną įvartį lygos varžybose įmušė net 16 šios komandos futbolininkų.

2013 metų rudenį komandos vairą perėmė buvęs Jose Mourinho asistentas Madrido „Real“ ekipoje – Aitonas Karanka, kuris komandos rezultatus gerino kiekviename sezone. Pirmaisiais metais jie liko 12 pozicijoje, pernai liko ketvirti ir pralaimėjo tik lemiamoje atkrintamųjų varžybų dvikovoje prieš „Norwich“, o šiemet stabiliu žaidimu jie pirmauja antrąjame Anglijos divizione.

Nors šiuo metu jie yra pirmoje vietoje ir prieš trečią poziciją užimantį „Brighton“ klubą pirmauja keturių taškų persvara, jų tvarkaraštis yra itin nepalankus, kadangi jų laukia dvikovos prieš abu tiesioginius konkurentus. Norėdami išlaikyti viską savo rankose, jie negali nusileisti abiems šioms ekipoms.

Burnley“ – „Middlesbrough“ (1 vieta, namuose), „Preston“ (10 vieta, išvykoje), QPR (11 vieta, namuose), „Charlton“ (23 vieta, išvykoje).

„Burnley“ šį sezoną yra rezultatyviausia pirmenybių ekipa (66 įmušti įvarčiai), o į antrą vietą jie pakilo dėka puikaus žaidimo 2016 metais. Pernai metų lapkritį jie buvo įkritę į duobę, kurios metu nelaimėjo šešių dvikovų iš eilės, o per aštuonis turus iškovojo vos 7 taškus. Visgi, nesėkmingą seriją jie nutraukė praėjusių metų pabaigoje, o šiemet „Burnley“ dar nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.

Į priekį šią komandą vedą šio sezono pradžioje iš kito „Championship“ klubo – „Brentford“, už 12,4 milijono eurų sumą įsigytas puolėjas Andre Gray`us, kuris iš viso pirmenybėse pelnė 24 įvarčius bei atliko 9 rezultatyvius perdavimus. 24-erių metų puolėjas yra rezultatyviausias lygos žaidėjas.

Lyginant su pagrindinėmis konkurentėmis – „Burnley“ turi palankiausią tvarkaraštį. Prieš „Middlesbrough“ jie žais namuose, o paskutinėse rungtynėse jų lauks iš lygos iškrentanti „Charlton“ ekipa. Jei šiandienos susitikime prieš „Middlesbrough“ jie bent jau nepralaimės, jiems nereikės dairytis į varžovus, o trys pergalės garantuotų susigrąžintą vietą „Premier“ lygoje. 19 iš eilės dvikovų nepralaimėjusi ekipa lažybų bendrovėse yra laikoma pagrindine favorite laimėti kelialapį į aukščiausiąjį divizioną.

Brighton“ - QPR (11 vieta, namuose), „Charlton“ (23 vieta, išvykoje), „Derby“ (5 vieta, namuose), „Middlesbrough“ (1 vieta, išvykoje).

„Brighton“ sezoną pradėjo taip, jog buvo galima manyti, jog šioje sezono stadijoje jie jau bus garantuoti dėl vietos „Premier“ lygoje. Pirmąjį pralaimėjimą jie patyrė tik 22 turo varžybose prieš „Middlesbrough“. Tiesa, ši nesėkmė kiek išmušė „Brighton“ futbolininkus iš ritmo, o tuo metu per penkis turus jie nepelnė nė vieno įvarčio ir iškovojo vos tašką. Prasta serija buvo juos nubloškusi iki šeštos pozicijos, tačiau dabar jie vėl atrado savąjį žaidimą ir pralaimėjimo nepatyrė jau dešimtyje rungtynių iš eilės.

Tokie „Brighton“ rezultatai buvo netikėti daugumai futbolo ekspertų. Praėjusį sezoną vos 20 vietą užėmusi ekipa, geriausiu atveju buvo vertinama kai pirmenybių vidutiniokė, tačiau jie paneigė visas prognozes, o į priekį juos veda Izraelio rinktinės puolėjas Tomeris Hemedas. Praėjusį sezoną „La Liga“ pirmenybėse aštuonis įvarčius pelnęs žaidėjas prieš sezoną už 1,4 milijono eurų papildė „Brighton“ ekipą, o šiuo metu jau turi 16 tikslių smūgių „Championship“ pirmenybėse.

„Brighton“ ne tik turi mažiausiai taškų iš pirmaujančių ekipų, tačiau ir sezono pabaigoje turės dvi sunkias bei žūtbūtines dvikovas. Iš pradžių 45 ture jų lauks rungtynės namuose su „Derby“, kuri stengsis pagerinti savo poziciją prieš atkrintamąsias varžybas. Tuo tarpu paskutinis mačas bus dar sunkesnis – išvykoje prieš „Middlesbrough“, kuriame gali būti, jog net ir prieš tai iškovoję tris pergales, jie vis tiek turės siekti tik pergalės. Nors jie vis dar yra savo likimo kalviai ir keturios pergalės leistų jiems tiesiogiai patekti į „Premier“ lygą, jų situacija iš visų trijų pirmaujančių komandų yra kebliausia.

Kas pateks į atkrintamąsias varžybas dėl paskutinio kelialapio?

Atkrintamosiose varžybose tikrai žais viena iš trijų prieš tai paminėtų komandų. Kitas dvi vietas turėtų užimti „Hull City“ ir „Derby“, kurioms tam, kad užsitikrintų vietą atkrintamosiose dvikovose, tereikia per likusius keturis turus iškovoti vieną pergalę, arba sulaukti „Cardiff“ nesėkmės. Į paskutinę vietą realiausiai pretenduoja „Sheffield Wednesday“, kurie prieš laipteliu žemiau žengiančią „Cardiff“ ekipą pirmauja penkiais taškais.

Lietuvis

Šiame „Championship“ sezone į aikštę išbėgo vienas lietuvis – „Nottingham Forest“ atstovas Deimantas Petravičius. Krašto saugas pirmą kartą rungtynėms buvo registruotas 35 ture, ir iš karto sulaukė savojo šanso - į aikštę jis žengė 78 minutę, taip debiutuodamas šiame klube. Kitame ture lietuvis taip pat buvo tarp paraiškoje esančių žaidėjų, tačiau į aikštę jis nebuvo išleistas. Daugiau šiame sezone jis nė karto nebuvo patekęs tarp 18 rungtynėms registruotų žaidėjų.

Dar dvi rungtynes (46 minutes) jis sužaidė „League Two“ divizione, kai sausį mėnesiui buvo išnuomotas „Stevenage“ ekipai. Žaisdamas už „Nottingham Forest“ jaunimo iki 21-erių metų komandą jis sužaidė 17 dvikovų ir pelnė tris įvarčius.

Įdomiausios likusio sezono „Championship“ dvikovos

43 turas (balandžio 19, 21:45 val.) „Burnley“ (2 vieta) – „Middlesbrough“ (1 vieta)

44 turas (balandžio 23, 14:30 val.) „Derby“ (5 vieta) – „Sheffield Wednesday“ (6 vieta)

45 turas (balandžio 30, 17:00 val.) „Sheffield Wednesday“ (6 vieta) – „Cardiff“ (7 vieta)

45 turas (gegužės 2, 16:30 val.) „Brighton“ (3 vieta) – „Derby“ (5 vieta)

46 turas (gegužės 7, 14:30 val.) „Middlesbrough“ (1 vieta) – „Brighton“ (3 vieta)

Turnyrinė lentelė:

Tautvydas Sakalauskas