Kas taps paskutiniais Europos čempionato dalyviais?

Šios rinktinių pertraukos metu prie dvidešimties į Europos čempionatą tiesiogiai pakliuvusių ekipų prisijungs keturios rinktinės, kurios laimės papildomas atrankos varžybų dvikovas. Per pastarąsias tris dienas buvo sužaisti pirmieji susitikimai, o dabar rinktinės sužais atsakomiuosius mačus, po kurių ir paaiškės visos pirmenybių dalyvės. Kada įvyks atsakomosios dvikovos, ko galima tikėtis šiuose susitikimuose ir kas yra šių kovų favoritai – šiame „Eurofootball.lt“ straipsnyje.


Ar Vengrija išsaugos išvykoje įgytą pranašumą?

Pirmoji dvikova: Norvegija 0 – 1 Vengrija

Pirmajame susitikime namuose Norvegija turėjo iniciatyvą, ilgiau kontroliavo kamuolį, atliko beveik keturis kartus daugiau smūgių nei varžovai (22 prieš 6), tačiau įvarčių nepelnė ir minimaliai pralaimėjo.

Norvegams šios atrankos į Europos čempionatą pabaiga klostosi tiesiog tragiškai. Prieš paskutinį grupių etapo turą jie turėjo dviejų taškų persvarą prieš Kroatiją, o susitikime su Italija pirmavo iki 73 rungtynių minutės. Tačiau per likusį laiką praleidę du įvarčius jie nusirito į trečią poziciją ir buvo priversti žaisti papildomas rungtynes. Dabar pralaimėję pirmas rungtynes Norvegijos futbolininkai nebeturi kur trauktis, o Vengrijoje teks mušti bent du kartus.

Norėdami išsaugoti teigiamą rezultatą, Vengrijos futbolininkai ir vėl pasitelks stipriausią savo rinktinės ginklą – tvirtą gynybą. Per pirmas devynerias atrankos rungtynes jie praleido vos 5 įvarčius ir šį rodiklį pasiblogino tik per nieko nebelėmusį susitikimą su Graikija, kuriame leido varžovams pasižymėti keturis kartus.

Prieš pirmąją šių rinktinių akistatą favoritais buvo laikomi Norvegijos futbolininkai. Po Vengrijos pergalės išvykoje, komandų rolės apsikeitė, tačiau su į Budapeštą abi rinktinės vyksta su tikslu iškopti į Europos čempionatą. Jei Vengrija gali džiaugtis įvarčio persvara, tai jų varžovai į svečius vyks pratęsti tokio žaidimo, koks vyko antrajame rungtynių kėlinyje, kai dominavo varžovus visose statistikos kategorijose (Kamuolio kontrolė 68% - 32%, smūgiai 11 – 1, kampiniai 11 – 0). Prognozuoti rungtynių baigtį ir kelialapio į Europos čempionatą savininką šiuo metu dar yra tikrai per sunku.

Atsakomųjų rungtynių laikas ir vieta: Sekmadienį 21:45 val. Budapešte, Vengrijoje.

Kuri komanda geriau žaidžia tada, kai aikštėje nėra rūko?

Pirmoji dvikova: Bosnija ir Hercogovina 1 – 1 Airija

Pirmosios rungtynės tarp Bosnijos ir Hercegovinos ir Airijos rinktinių labiausiai įsiminė dėl aikštėje tvyrojusio rūko, nei dėl abejų komandų pasirodymo ar vėlyvų įvarčių. Atsižvelgus į šį aspektą, susitimas Airijoje turėtų būti visiškai kitoks.

Pirmosios rungtynės namuose Bosnijos ekipai galėjo baigtis ir daug liūdniau. Nors aikštėje buvo juntama jų žaidybinė persvara, tačiau labai nedaug trūko iki to, kad airiai į namus išsivežtų pergalę – jie pirmavo po 82-ają minutę pelnyto įvarčio, bet vos po trijų minučių Edinas Džeko išlygino rungtynių rezultatą. Planas Džeko šiame atrankos cikle veikia tikrai neblogai – puolėjas grupėje pelnė aštuonis įvarčius, o pridėjęs vieną pirmose rungtynėse, atsakomajame susitikime vaikysis ir dešimtojo. Jei bosnių lyderis nesustos ir šiame susitikime, šansų Airijoje jo komanda tikrai turės.

Airiai turėtų būti patenkinta pirmojo susitikimo baigtimi. Nors varžovai ir išlygino rezultatą, tačiau rezultatyvios lygiosios tikrai nėra prastas rezultatas žaidžiant svečiuose. Airijos rinktinė sudaryta iš beveik vien Anglijoje žaidžiančių futbolininkų ir vedama patyrusio stratego Martino O`Neillo yra pasiruošusi įrodyti, jog ji pasirengusi trečią kartą patekti į Europos čempionatą. Juolab, kad pergalė atrankos varžybose jiems nebūtų nauja patirtis – prieš keturis metus į Europos pirmenybes jie pateko būtent žaisdami papildomą dvikovą ir 5 – 1 įveikę Estijos nacionalinę komandą.

Šiame mače šeimininkai norėtų, jog pasikartotų praėjusios atrankos scenarijus, kai Airija atrankos varžybose šventė pergalę, o bosniai buvo priversti pripažinti nesėkmę ir praleisti Europos čempionatą. Komandos demonstruoja kiek skirtingą taktiką – airiai labiau remiasi komandiniu žaidimu, o jų varžovų žaidimas akcentuotas į puolimo lyderį Džeko. Nors neryškiais favoritais prieš šią dvikovą laikomi šeimininkai, būtent Edinas Džeko yra tas žmogus, kuris gali pakeisti rungtynių eigą ir pagaliau išvesti savo šalies rinktinę į pirmąjį Europos čempionatą.

Atsakomųjų rungtynių laikas ir vieta: Pirmadienį 21:45 val. Dubline, Airijoje.

Ar Ukraina šį kartą išlaikys namuose įgytą pranašumą?

Pirmoji dvikova: Ukraina 2 – 0 Slovėnija

Iš visų atrankos varžybų, būtent šioje dvikovoje yra ryškiausias favoritas patekti į Europos pirmenybes – Ukrainos rinktinė. Pirmose rungtynėse namuose jie įtikinamai įrodė savo pranašumą prieš Slovėniją ir į svečius vešis poros įvarčių persvarą.

Pirmoji tarpusavio dvikova įvyko būtent taip, kaip Ukraina ir planavo. Varžovai nesukėlė jokios grėsmės šeimininkų vartams, o Yarmolenko ir Seleznyovo įvarčiai suteikė apčiuopiamą persvarą. Ukrainiečiai turėtų jaustis užtikrinti savo jėgomis ir sunku įsivaizduoti, kad jie svečiuose išvaištytų dviejų įvarčių persvarą.

Ukrainoje vykusių rungtynių statistika iškalbinga – Slovėnija per visą susitikimą neatliko nė vieno smūgio į varžovų vartų plotą. Grupėje su Lietuvos rinktine besivaržiusiems slovėnams nepadėjo ir tai, kad rungtynių metu jie pakeitė visus tris atakuojančio plano žaidėjus. Norėdami pakeisti šios atrankos dvikovos eigą Slovėnai privalės namuose pademonstruoti visiškai kitokį žaidimą.

Šioje dvikovoje galima būtų sakyti, jog viskas beveik aišku, tačiau to neleidžia daryti nesena patirtis, kurią patyrė tie patys ukrainiečiai. Prieš du metus atkrintamosiose varžybose į Pasaulio čempionatą jie taip pat 2 – 0 laimėjo pirmąsias rungtynes, tačiau atsakomojoje dvikovoje pralaimėjo 0 – 3 ir pirmenybes buvo priversti stebėti per televizoriaus ekraną. Beabejo, Slovėnijos rinktinė neprilygsta prieš du metus tokį rezultatą pasiekusiems prancūzams, bet futbole yra įvykę ir daug netikėtesnių dalykų.

Atsakomųjų rungtynių laikas ir vieta: Antradienį 21:45 val. Maribore, Slovėnijoje.

Ibrahimovičius ar Bendtneris? Kas laimės skandinavų dvikovą?

Pirmoji dvikova: Švedija 2 – 1 Danija

Skandinavijos rinktinių dvikovoje buvo akcentuojama šių komandų puolėjų Zlatano Ibrahimovičiaus ir Nicklaso Bendtnerio tarpusavio dvikova. Vakarykščiame susitikime pranašesnis buvo Ibrahimovičius ir jo Švedijos rinktinė – Ibra realizavo vienuolikos metrų baudinį, o švedai iškovojo minimalią pergalę.

Patyrusi Švedijos rinktinė yra pasiryžusi patekti į penktąjį Europos čempionatą iš eilės. Nors per keturias iki tol vykusias pirmenybes tik kartą pavyko patekti į ketvirfinalį, tačiau šį kartą švedai nori parodyti, kad tai nėra šios kartos galimybių viršūnė. Juolab, kad visa Švedija supranta – šis čempionatas gali būti paskutinis, kuriame žais Ibrahimovičius. Jam jau 34-eri ir laukti dar keturis metus iki kitų žemyno pirmenybių nebegali nei jis, nei Švedijos rinktinė.

Nors pirmąjį susitikimą danai pralaimėjo, bet jie gali būti patenkinti, jog grįžta tik su vieno įvarčio deficitu – likus dešimčiai minučių iki susitikimo pabaigos Švedija dar pirmavo dviejų įvarčių persvara. Norėdami namuose įveikti varžovus ir prasibrauti į Europos pirmenybes, danai visų pirma turi sulaukti geresnio žaidimo iš Cristiano Erikseno. Žaidžiant namuose saugas turės būti geriausiu žaidėju aikštėje ir įrodyti už ką yra taip vertinamas „Tottenham Hotspur“ klube.

Šios rinktinės tarpusavyje susikaus jau 106 kartą per savo šalių istoriją ir ši dvikova tikrai bus įsimintina tiek vieniems, tiek kitiems. Nors Danija turi visas galimybes namuose iškopti į Europos čempionatą, tačiau švedai padarys viską, jog Ibrahimovičius turėtų dar vieną šansą sublizgėti Europos pirmenybėse. Švedija yra labiau patyrusi rinktinė ir tai gali būti dar vienas pranašumas prieš varžovus, kuris galėtų padėti jiems Kopenhagą palikti su bilietu į 2016 metų žemyno pirmenybes.

Atsakomųjų rungtynių laikas ir vieta: Antradienį 21:45 val. Kopenhagoje, Danijoje.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...