K.Latoža: „Tikiu, kad šioje situacijoje „Žalgiriui“ pavyks išlaviruoti“

2014, 2015 ir 2016 metais Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai A lygos čempionų titulą užsitikrino dar gerokai iki sezono pabaigos. Tačiau šiemet lemiamuose čempionato turuose nusimato arši kova su Marijampolės „Sūduva“. Prieš sekmadienį Marijampolėje vyksiančias tarpusavio rungtynes žalgiriečiai turi tik 2 taškų persvarą.

Artėjant intriguojančiai 28 turo akistatai, portalas alyga.lt kalbėjosi su legendinio „Žalgirio“ žaidėju Kęstučiu Latoža, vėliau treniravusiu šį klubą ir 1999 metais sugrąžinusiam jam čempionų titulą.

- Treneri, ar „Žalgirio“ čempionų titului iškilo rimtas pavojus? - paklausėme K. Latožos.

- Situacija primena 2013 metų sezoną, kai „Žalgiris“ taip pat buvo atsiplėšęs nuo visų persekiotojų, bet pranašumą iššvaistė ir pirmą vietą laimėjo tik padedamas Gargždų „Bangos“, kuri paskutiniame ture lygiosiomis sužaidė su Klaipėdos „Atlantu“. Kai turėta solidi persvara beveik sudega, ramybės būseną komandoje gali pakeisti panikos nuotaikos. Ar taip nutiks žalgiriečiams - sunku pasakyti. Bet dabartinė situacija jiems ramybės tikrai neprideda.

- Kodėl taip nutiko? Gal žaidėjai per anksti atsipalaidavo ir po to jau nesugebėjo susiimti?

- Futbole gana dažnas reiškinys, kai per didelis pasitikėjimas savo jėgomis kiša koją. Kas vyksta „Žalgirio“ komandoje, geriausiai gali paaiškinti tik šios komandos treneriai. Mes galime tik spėlioti. Akivaizdu, kad po Čempionų lygos varžybų atsirado nusivylimas ir psichologinis nuovargis, nes tikslas nebuvo pasiektas. Tokį reiškinį pastebėdavau dar tuomet, kai pats treniravau „Žalgirį“. Kuomet vyksta pasiruošimas Europos taurių varžyboms, komandoje juntamas didelis pakylėjimas, visi dirba entuziastingai, nuotaikos puikios. Futbolininkai nori kuo geriau pasirodyti ir tikisi sudominti stiprius užsienio klubus. O kai nepavyksta - atsiranda didelis nusivylimas. Ir po to būna sunku susigrąžinti tą prarastą sportinę formą ir pažadinti motyvaciją. O „Sūduvos“ situacija priešinga. Jų pakilimas tęsiasi, komanda išalkusi pergalių ir apsukų nemažina.

- Turbūt nemenkas trenerio Vladimiro Čeburino nuopelnas, kad vasarą pasiekusi geriausią sportinę formą, „Sūduva“ ją išlaiko iki šiol?

- Taip, įvesti komandą į jos sportinės formos piką ir jį išlaikyti kuo ilgiau yra tikras menas. Šiek tiek stebiuosi, kad marijampoliečiai sėkmingą seriją tęsia taip ilgai.

- Prieš sekmadienio rungtynes „Žalgirio“ atstovai nutarė nebendrauti su žiniasklaida, komanda bus uždaryta į karantiną. Ar tokios priemonės gali padėti laimėti?

- Daroma viskas, kad komanda laimėtų. Kai pats žaidžiau, į karantiną patekdavome labai dažnai. Dar prieš dvi dienas iki rungtynių mus uždarydavo Sapieginėje. Kartais net telefonus atjungdavo, kad su niekuo nebendrautume. Netikiu, kad dabar iš žalgiriečių atims telefonus ir kompiuterius. Ne visiems patinka karantinai, bet tai yra būdas mobilizuoti ir sukaupti žaidėjus, kad jie neapkrautų savęs asmeniniais rūpesčiais. Galima tai suprasti, nes sezono viduryje atrodė, kad vilniečiai neturės problemų. Dabar titulas slysta iš rankų, tad imamasi visų priemonių.

- Tikriausiai žalgiriečius slegia ir spaudimas - jų biudžetas gerokai didesnis, sirgalių lūkesčiai irgi dideli. Nelaimėsi čempionato - niekas nesupras...

- Be abejo, spaudimą čempionai patiria nemenką. Komanda žino, kad neapginus titulo bus problemų, galbūt net sumažės miesto savivaldybės parama. Todėl niekas nenori rizikuoti. Kaip žinome, ne visuomet didesnis biudžetas yra pergalės garantas. Laukia nenuspėjama sezono atomazga. Tačiau aš tikiu, kad šioje sudėtingoje situacijoje „Žalgiriui“ pavyks išlaviruoti ir galiausiai pasiekti savo tikslą.

V.Remeika, alyga.lt