Kodėl Debuchy yra tobula pamaina Sagna

31-erių gynėjo Bacary Sagna netektis buvo didelis smūgis Londono „Arsenal“ komandai. Tačiau „Newcastle United“ žvaigždės Mathieu Debuchy patirtis, gynybiniai sugebėjimai, žaidimas „antrajame aukšte“ bei nugalėtojo mentalitetas išskiria jį kaip tinkamiausią pamainą – teigia portalo „goal.com“ žurnalistas Liamas Twomey, parengęs šią analizę.

Ankstesniais metais svarbaus klubo žaidėjo netektis būtų sukėlusi kalbas apie krizę „Arsenal“ viduje. Treneris Arsene‘as Wengeras, kita vertus, šįkart veikė greitai ir „Newcastle“ dešiniojo krašto gynėjas Mathieu Debuchy turėtų būti pristatytas kaip naujausias „kanonierių“ futbolininkas jau šią savaitę.

Galima teigti, jog Wengerui daug laiko kurti ateities planams be Sagna suteikė užsitęsęs gynėjo išvykimas iš Šiaurės Londono. Sebastiano Jungo iš Frankfurto „Eintracht“ kandidatūra svarstyta jau sausį, o derybos su „Toulouse“ dėl Serge‘o Aurier įsigijimo buvo pažengusios labai toli.

Vis dėlto Debuchy besiruošiant gyvenimui Londone, Wengeras gali būti užtikrintas, kad įsigijo labai patikimą futbolininką, jau įsitvirtinusį Premier lygoje, kuris sugebės iš karto užpildyti Sagna paliktą tuštumą.

Gynėjui esant 28-erių, sunku vadintį buvusį „Lille“ žaidėją ilgalaikiu pakeitimu, nepaisant to, kad jis ir  yra jaunesnis dvejais metais už Sagna. Tačiau jeigu Wengeras vis dar nuoširdžiai tiki Carlu Jenkinsonu, anglas gali tapti kitu pagrindiniu klubo gynėju.  „Arsenal“ treneris garsėja pasitikėjimu klubo jaunuoliais, todėl tai nebūtų didelė staigmena. Šiuo atveju, Debuchy amžius ir patirtis yra tik teigiamas dalykas.

Manoma, jog vis didėjant spaudimui laimėti trofėjus prancūzo patirtis Premier lygoje suvaidino pagrindinį vaidmenį padedant jam pakilti Wengero vasaros taikinių sąraše. Per 18 mėnesių Anglijoje 28-erių gynėjas žibėjo dažniau ir ryškiau negu dauguma talentingų „Newcastle“ ekipos, valdomos visiškai neambicingo savininko, žaidėjų.

Debuchy praėjusį sezoną per rungtynes vidutiniškai 3,3 karto sustabdydavo varžovų atakas, savo pozicijoje Premier lygoje atsilikdamas tik nuo Jono Flanagano, Pablo Zabaletos ir Cesaro Azpilicuetos. Taip pat per rungtynes jis vidutiniškai 2,4 karto perimdavo kamuolį – daugiausiai visoje „Newcastle“ komandoje.

Aurier statistika išskiria jį kaip didesnę jėgą puolime – Dramblio Kaulo Kranto atstovas praėjusį sezoną Ligue 1 sukūrė 32 progas komandos draugams (Debuchy – 23) ir pelnė du įvarčius pasaulio čempionate Brazilijoje. „Toulouse“ klube jam dažnai būdavo priskiriama daugiau funkcijų puolime, negu gynyboje. Debuchy, palyginus, gegužę viešai paskelbė nusivylimą, kad treneris Alanas Pardew draudžia jam laisvai veržtis į priekį, kaip jis tai daro Prancūzijos rinktinėje.

„Newcastle“ gynėjo bendra gynybos statistika (atakų stabdymas, kamuolio perėmimai bei išmušimai nuo savų vartų) yra 10,5 per mačą. Tuo tarpu Aurier rezultatas yra tik 8. Taip pat, prancūzas padarė dvigubai mažiau klaidų.

Wengeras pirmiausia pasirinko Debuchy dėl jo žaidimo gynyboje. Gali būti šiek tiek keista, tačiau labiausiai vertinamas prancūzo sugebėjimas yra žaidimas „antrajame aukšte“. Nei vienas dešiniojo krašto gynėjas pagrindinėsė penkiose Europos lygose nelaimėjo tiek daug oro dvikovų, kiek Debuchy – vidutiniškai 4 per rungtynes. Aurier per rungtynes jų laimėdavo vos 2.7, o Sagna, keletą kartų žaidęs net vidurio gynėju, per rungtynes kamuolį ore laimėdavo 3.5 karto.

Debuchy atvykimas beveik užtikrina, kad galingi Premier lygos puolėjai bei perdavimus į baudos aikštelę atliekantys krašto saugai nesitaikys į dešinįjį „Arsenal“ gynybos kraštą. Taip pat, jo sugebėjimai padės komandai gintis standartinėse situacijose.

Taip pat yra ir psichologinis aspektas. Praradęs Sagna, Wengeras neteko ne tik vienos stipriausių bei labiausiai patyrusių asmenybių, bet tubūt ir labiausiai iškalbingo žmogaus, žvelgiant į norą, jog „Arsenal“ parodytų didesnes ambicijas „transferų turguje“ bei kovoje dėl trofėjų. Toks požiūris privertė „kanonierių“ gerbėjus jį pamilti ir neleido lengvai susitaikyti su jo perėjimu į „Manchester City“.

Tačiau priešingai, nei Sagna, Debuchy į Angliją jau atvyko kaip čempionas – „Newcastle“ jis papildė praleidęs 20 metų „Lille“ gretose bei 2011-aisiais iškovojęs istorinį lygos bei taurės dublį. Tai išskiria jį kaip vieną daugiausiai pasiekusių „Arsenal“ žaidėjų ir tuo pačiu išryškina, kiek Wengero kariaunai dar liko eiti kelyje, vedančiame atgal į šlovę.

Dar sausio mėnesį buvęs bendraklubis Yohanas Cabaye gyrė tokias savo geriausio draugo savybes  kaip stipri psichologija, kovingumas bei fizinis pasirengimas. Pastaraisiais metais šių savybių su „Arsenal“ sieti negalima. Naujasis pirkinys vienas nepavers „kanonierių“ čempionais, bet šis sandoris yra žingsnis teisinga kryptimi.