Kodėl šios "Bundesliga" pirmenybės bus vienos iš įdomiausių Europoje? (straipsnis)

Jau šiandien 21:30 rungtynėmis tarp šalies čempiono „Bayern“ ir „Werder“ klubo startuos naujasis „Bundesliga“ sezonas. Prieš Vokietijos pirmenybių startą The Guardian nusprendė apžvelgti būsimą sezoną ir pabandyti atsakyti į klausimą: kodėl šios „Bundesliga“ pirmenybės bus vienomis iš įdomiausių Europoje šį sezoną?


Tai naujas sezonas su didžiuliais pokyčiais komandų sudėtyse (iš viso įsigyta 211 žaidėjų, o už juos išleista 400 milijonų eurų), naujais treneriais trečdalyje ekipų (be to, netrukus naujus trenerius turės ir „Werder“ bei „Eintracht Frankfurt“ klubai) bei turtingu naujoku („RB Leipzig“), kuris turėtų tapti pagrindiniu šalies rytų pusės atstovu, kuris tik padidins intrigą ir atneš dar vieną klubą, kuris sukels ypatingai teigiamas ar neigiamas emocijas.

Tačiau ar naujų džiuginančių dalykų lygoje neužgoš tai, kad 54-asis „Bundesliga“ sezonas pasibaigs su iš karto prognozuota baigtimi? Penktasis lygos titulas iš eilės „Bayern“ klubui, kuris ir pradės sezoną su krizės purtoma „Werder“ ekipa, yra laukiamas ir prognozuojamas beveik visur.

Bavarai po to, kai įsigijo Matsą Hummelsą ir Renato Sanchesą už bendrą 70 milijonų eurų sumą, dabar turi ypatingai didelį žaidėjų pasirinkimą. Vienintelis galimas vilties šviesulys konkurencijai dėl titulo yra tai, kad Čempionų lygos specialistas Carlo Ancelotti pernelyg nesijaudins dėl rezultatų Vokietijoje. Vienintelis įmanomas būdas nutraukti jų dominavimą yra sulaukti jų pačių per didelio pasitenkinimo rezultatais ir atsipalaidavimo.

„Bayern“ lygą laimėtų laikydamas rankas savo kišenėje“, - taip likus keletui mėnesių iki sutikimo treniruoti šią ekipą kalbėjo Ancelotti. Italas dabar privalo užtikrinti, kad šie žodžiai neatsisuktų prieš jį patį.

Realiausi kandidatai atimti titulą iš Bavarijos ekipos – „Borussia“. Jie buvo itin aktyvūs transferų rinkoje ir išleido daugiau nei jų varžovai – 110 milijonų eurų už septynis naujokus. Jų ekipoje matysime ir neįvertintų žaidėjų (Sebastianas Rode), ir būsimų superžvaigždžių (Ousmane Dembele) ir buvusių komandos narių, kuriems reikalinga nauja pradžia (Mario Gotze). Thomaso Tuchelio komandos atnaujinimo projektas tampa vienu iš įdomiausių visame Europos futbole, kuriame dar didesnę intrigą padaro tai, kad niekas negali pasakyti kuo tai pasibaigs.

Dortmundo ekipos fanai, panašu, kad taip pat nežino, ar dideli pokyčiai atneš pozityvius rezultatus ir leis kovoti dėl titulų. Iš gerbėjų jau buvo skirtų priekaištų dėl kai kurių iš jų favoritų pardavimo, pavyzdžiui, Jakubo Blaszczykowskio. Visgi, žiūrint į žaidėjų pavardes, o ypač atakuojančių žaidėjų grandyje, matome aukšto lygio žaidėjų gausą, kurie leis Tucheliui sėkmingai naudoti jo norimą didelios rotacijos žaidimo stilių. Tačiau nereikia atmesti ir to varianto, kad tai gali atnešti ir papildomų problemų.

Berlyno „Hertha“ treneris Palas Dardai, pareiškė, jog jis mano, kad „Bayer“ gali „pakartoti „Leicester City“ istoriją“. Jo nuomone, du naujokai – Kevinas Vollandas (atvyko iš „Hoffenheim“) ir Julianas Baumgarlingeris (atvyko iš „Mainz“) gali sėkmingai atlikti Jamie Vardy ir N`Golo Kante roles. Taip pat jis įsitikinęs, kad Vokietijos rinktinės narys Julianas Brandtas galėtų būti „Bayer“ ekipos Riyadu Mahrezu. Tai nėra visiškai apsurdiškas teiginys, tačiau vis tiek sunku įsivaizduot šią ekipą sezono metu pranokstant abu lygos grandus.

Kiti sako, kad puikų žaidimą ir gerus rezultatus demonstruos „Gladbach“ ir „Schalke“, kurioje dirba vienas iš gudriausių vaikinų šioje lygoje (sporto direktorius Christianas Heidelis) ir jie turi jauną bei energingą trenerį (Markusą Weinzierlą), kuris gali vesti komandą į priekį. Tiesa, verta prisiminti, jog vos prieš metus „Schalke“ kėlė tokius pačius ambicingus tikslus su Andre Breitenreiteriu, kuris po praėjusio sezono neteko savo darbo.

Tad šį sezoną mes ir vėl matysime atviras „Bundesliga“ pirmenybes, kurios nieko neįžeidžiant, bus vienos iš konkurencingiausių Europoje. Neskaičiuojant keleto stipriausių klubų, kurie išsiskiria savo žaidėjų kokybe, apart savo stebukladarį Dirką Schusterį praradusios „Darmstadt“ ekipos, kuri iš visų lygos ekipų išsiskiria tuo, kad yra finansiškai mažiausiai pajėgus klubas, nebus jokių kitų rimtų pretendentų iškristi iš lygos. Ateinantį sezoną matysime beveik tuziną komandų, kurios gali tiek atsidurti turnyrinės lentelės zonoje, kurioje iškovojamos vietos Europoje, tiek pozicijoje, kurioje likusios ekipos iškrenta iš „Bundesliga“, ar net per visą sezoną pabuvoti tiek vienoje, tiek kitoje situacijoje.

Išties įdomu, kad nepaisant to, jog nuo 2011 metų nebuvo tikros kovos dėl Čempionų titulo, susidomėjimas šia lyga tik auga. Lygos vadovas Christianas Seifertas sugebėjo suderėti naują TV sutartį, pagal kurią gaunama suma išaugs net 85%, o nuo 2017-2018 metų sezono Vokietijos klubai išsidalins 1,16 milijardo eurų. Taip, ši suma vis dar prilygsta tik pusei tos sumos, kurią gauna „Premier“ lyga, ir bus padalinta tarp 36 „Bundesliga“ ir „Bundesliga 2“ klubų, tačiau tai dar kartą įrodo, kad „Bayern“ dominavimas ir „Borussia“ atotrūkis nuo kitų komandų nė kiek nesumažino žiūrovų dėmesio šiai lygai.

Nors, be jokios abejonės, didesnis klubų, kurie kovoja dėl titulo, skaičius dar labiau padidintų susidomėjimą šia lyga, didesnis nerimas Vokietijoje vis dar kyla dėl to, kad mažesni klubai, kurie neturi didelės fanų bazės stiprėja dėka miegančių gigantų. Tokie klubai kaip „Hamburg“, „Werder“, „Koln“ ir „Schalke“ nepasinaudoja savo turimais resursais, o tai gali į lygą atnešti užsienio investitorių susidomėjimą šiomis ekipomis bei pakeisti Vokietijos pirmenybes.

Didžiąja savo dalimi, „Bundesliga“ labai sėkmingai susidorojo su futbolo globalizacija ir skyrė pagrindinį dėmesį žiūrovų pritraukimui į stadionus ir savų žaidėjų auginimui, vietoj didžiulių sumų išleidimo transferų rinkoje. Tačiau po dabar ateinančios Kinijos investitorių bangos, kuri jau pasiekė Angliją ir Italiją, šiai jų politikai iškilo rimta grėsmė.

Ar kitoms lygoms svaistantis pinigais, futbolo gerbėjai pozityviai priims mažesnius pinigus išleidžiančią „Bundesliga“? Kaip jiems seksis išlaikyti savo vietines žvaigždes lygoje bei būti kompetentingiems Europoje, gali nulemti tai, kaip ši lyga keisis per ateinančius metus ir ar pagaliau mes išvysime daug didesnę konkurenciją dėl čempionų titulo. Tačiau tai nebūtinai gali reikšti pozityvius dalykus – daugiau pretendentų laimėti lygą gali atsirasti ne tik dėl pačios lygos sustiprėjimo, tačiau ir taip pat dėl stipriausių klubų susilpnėjimo, kurio nenori nei Vokietijos, nei visos Europos futbolo gerbėjai.