Kova dėl A lygos aukso: žodį tarė ekspertai

Sekmadienį vyksianti Marijampolės „Sūduvos“ ir Vilniaus „Žalgirio“ kova nebus paskutinė šį sezoną. Bet jos rezultatas gali būti lemtingas mūšyje dėl aukso, rašo sportas.info

Ilgą laiką A lygoje ramiai pirmavęs Vilniaus „Žalgiris“ sezono pabaigoje pajuto rimtą konkurenciją. Aštuonis mačus iš eilės laimėjusi Marijampolės „Sūduva“ nuo pastaruoju metu buksuojančių čempionų atsilieka vos dviem taškais ir labai rimtai pretenduoja į žalgiriečiams iš anksto kabintą auksą.
 
Sekmadienį šios dvi komandos susitiks tarpusavio rungtynėse Marijampolėje. Tai bus paskutinio ketvirtojo rato mačas. Šeimininkų pergalės atveju „Sūduva“ aplenktų „Žalgirį“ vienu tašku ir jau patys turėtų geresnes pozicijas finišo tiesiajai – penktajam, lemiamam čempionato ratui, kuriame komandos sužais tik penkis turus.  
 
A lygos čempionato paskutiniame ture „Žalgiris“ ir „Sūduva“ vėl susidurs tarpusavyje.

Jei šį sekmadienį laimėtų „Sūduva“, finalinis A lygos akordas būtų grojamas Marijampolėje. Lygiųjų ar „Žalgirio“ pergalės atveju – Vilniuje.
 
Tad bilietai į sekmadienio rungtynes tirpsta, kaip ir vietų skaičius į Marijampolę „Žalgirio“ fanus vešiančiose transporto priemonėse, o komandos ruošiasi svarbiausiam iš visų iki šiol vykusių A lygos susitikimų.
 
„Žalgiris“ mačui rengiasi neįprastai. Šią savaitę Vilniaus klubas rengs treniruočių stovyklą ir treniruosis natūralios žolės aikštėje. Iš pradžių vilniečiai norėjo apsistoti Alytuje ir treniruotis šio miesto stadione, tačiau išnuomoti stadioną čempionams atsakyta. Todėl nuo ketvirtadienio „Žalgirio“ vyrai darbuosis Birštone.
 
Teorinių vilčių tapti čempionais dar neprarado ir trečiąją vietą turnyro lentelėje užimantys „Trakai“. Jie nuo „Sūduvos“ atsilieka penkiais, nuo „Žalgirio“ – septyniais taškais.
 
Futbolo mėgėjų diskusijose šiuo metu vyrauja nuomonė, kad čempionas gali pasikeisti. Dauguma tiki ir „Sūduvos“ pergale sekmadienio rungtynėse.
 
Nuomonės, kas turėtų tapti Lietuvos čempionais, paklausėme sporto komentatoriaus, Kauno „Stumbro“ komandos atstovo ryšiams su žiniasklaida Pauliaus Jakelio, dar pavasarį Klaipėdos „Atlante“ dirbusio trenerio Rimanto Žvingilo ir į Čempionių lygos aštuntfinalį patekusios stipriausios šalies moterų ekipos Šiaulių „Gintros-Universiteto“ stratego Rimanto Viktoravičiaus.
 
Paulius Jakelis: „Daugiau galimybių laimėti A lygą turi Vilniaus "Žalgiris". Nors ir pateko į rimtą žaidybinę duobę, vilniečiai vis dar yra vienvaldžiai lyderiai ir jiems sekmadienį pakaktų lygiųjų, norint įgyti savos aikštės  pranašumą penktajame rate. Vilniečių pusėje yra svarbių rungtynių patirtis ir nugalėtojų mentalitetas. Tai Valdo Dambrausko treniruojama komanda yra ne kartą pademonstravusi ir anksčiau pačiose svarbiausiose rungtynėse, aišku, išskyrus LFF taurės finalo akistatą su „Stumbru“.
 
„Sūduvos“ šansus laimėti auksą vertinu 40 procentų. Komanda įgijusi fantastišką formą, pasitiki savimi ir yra psichologiniame pakilime. Nuostabus klimatas matosi tiesiog plika akimi, o trenerio įdirbis duoda savo. Svarbiausia, kad žaidėjai, matydami, jog ši žaidimo sistema veikia, ja visiškai pasitiki. Jei „Sūduva“ laimės sekmadienį, o tai dabar nieko nenustebintų, marijampoliečiai taps pagrindiniais pretendentais į auksą.
 
„Trakai“ čempionatą turėtų užbaigti trečioje vietoje. Kitoks galutinis rezultatas mane labai nustebintų. Tiesiog atsilikimas nuo vilniečių ir marijampoliečių yra pernelyg didelis. Kad pakiltų aukščiau, reikėtų laimėti tarpusavio dvikovas, bet tai vargiai tikėtina.“

Rimantas Viktoravičius: „Čempionu bus „Žalgiris“. Jis yra stipresnis pagal sudėtį, pagal biudžetą. Bet kova tarp „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ bus labai atkakli.

„Sūduva“, aišku, dabar yra dideliame emociniame pakilime ir labai gali būti, kad skirtumas tarp dviejų komandų bus minimalus, čempionus lems viena kita klaida aikštėje. Bet vis dėlto manau, kad svarstykles nusvers „Žalgirio“ patirtis. Bet kokiu atveju čempionato pabaiga bus labai įdomi.
 
Jei dar „Trakai“ įsiterptų į kovą dėl aukso, būtų dar įdomiau. Bet aš nemanau, kad taip bus.“
 
Rimantas Žvingilas: „Pagal psichologinę situaciją spėčiau, kad tapti čempione labai dideles galimybes turi „Sūduva“, jos apetitas yra gerokai pakilęs. Juolab, kad dabar vyksta kažkas panašaus, kaip 2013 metais, kai „Atlantas“ beveik pavijo „Žalgirį“, bet suklupo rungtynėse su „Banga“. Jei tada būtų tekę žaisti papildomas rungtynes, mūsų psichologija juose būtų buvusi daug geresnė, nes „Žalgiris“ tada atrodė sugniuždytas. Kadangi dabar yra kažkas panašaus, tai mes dabar turim tikrą intrigą, nėra taip, kad čempionas laimi atsiplėšęs kokių 15 taškų, o kova vyksta tik dėl 2-3 vietų. Ir dėl to mūsų čempionatas tapo labai įdomus.
 
Daug gali lemti aikštės pranašumas. O tai vėl ne į naudą „Žalgiriui“. Vilniečiai yra kiliminė komanda. Ji neturi sąlygų gerai atrodyti ant žolės. Manau, kad žalgiriečiai turėtų bent keletą dienų kažkur pasitreniruoti ant žolės, kad ją pajustų.
 
Kita vertus, nemanau, kad „Žalgiris“ paleis viską iš savo rankų. Gal mes ir norėtume tų permainų, bet vargiai tai įvyks. Kaip jau sakiau – „Sūduva“ psichologiškai pranašesnė, bet marijampoliečiai gali ir perdegti. Nes sekmadienio rungtynių svarba bus labai didelė. O „Žalgiris“ turi daugiau patyrusių žaidėjų, kurie gali su atsakomybės našta susitvarkyti. 
Taip, „Sūduva“ šiemet sėkmingai sužaidusi Europoje pasipildė vienu kitu aukštesnės klasės žaidėju, bet vis vien  negali atsverti „Žalgirio“ sudėties. Kita vertus, nors aš nuo vaikystės sirgau už „Žalgirį“, bet iš trenerio pusės matau, kad klubas yra šiek tiek išpūstas burbulas, kad ir žvelgiant į biudžetą. O sudėties komplektavimas, žaidėjų atranka neatitinka biudžeto. „Žalgiris“ su tokiu biudžetu privalėtų būti tikrai stipresnė komanda.
 
„Trakai“ iškrenta iš kovos dėl aukso. Nors, aišku, dar gali būti visko, bet neatrodo, kad jie į tą kovą realiai galėtų įsiterpti."

I.Butautas, sportas.info

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...