Kova dėl vietos finale: Prancūzija stoja į mūšį su Belgija (apžvalga)

Antradienį Sankt Peterburge paaiškės pirmoji Rusijoje vykstančio pasaulio futbolo finalo dalyvė. Ja taps 1998 metų triumfą norinti pakartoti Prancūzijos rinktinė arba brazilų barjerą perlipusi talentingoji Belgijos komanda.

Roberto Martinezo auklėtiniai šiame čempionate jau pakartojo geriausią Belgijos futbolo pasiekimą pasaulio futbolo čempionate. 1986 metais Meksikoje vykusiame turnyre belgai nužygiavo iki pusfinalio, kur pralaimėjo tąkart čempionų taurę iškovojusiai Argentinos rinktinei. Mažajame finale „Raudonieji velniai“ susidūrė su Prancūzija, kuriai po pratęsimo pralaimėjo rezultatu 2:4.

Ir šiemet rinktinės itin aktyvios puolime bei turi itin talentingų žaidėjų, kurių individualus meistriškumas gali nulemti rungtynių baigtį. Tačiau žiūrovai antradienį gali išvysti ir atsargesnį futbolą, mat rungtynių kaina, lyginant su prieš daugiau nei 30 metų vykusiomis pirmenybėmis, kur kas didesnė. Rinktinės kausis dėl patekimo į finalą, kuris automatiškai garantuotų bent jau sidabro medalius. Tačiau apie juos niekas negalvoja, kai daugybės liaupsių sulaukusios komandos mato tik viena – nugalėtojų taurę.

Ypač, kai abiejų komandų žaidimas leidžia mėgautis futbolo grožiu. Pamažu įsivažiavusi Prancūzija grupių etape iškovojo pergales prieš Australijos ir Peru rinktines. Tik paskutinėse šio etapo rungtynėse buvo užfiksuotos pirmosios nulinės lygiosios turnyre su Danijos rinktine. Šioje akistatoje abi komandos buvo nušvilptos dėl itin savo vangaus žaidimo. Aštuntfinalyje tribūnos nebeturėjo priekaištų, kai 19-metis prancūzas Kylianas Mbappe tiesiog nuskandino Argentinos laivą – rungtynės baigėsi europiečių triumfu 4:3. Ketvirtfinalyje „Les Bleus“ laukė dar vienas Pietų Argentinos atstovų barjeras – Urugvajaus rinktinė. Tačiau savo lyderį Edinsoną Cavani praradusi „La Celeste“ galiausiai kapituliavo.

„Raudonųjų velnių“ kelias iki pusfinalio – taip pat įspūdingas. Grupės etape jie tiesiog traiškė varžovus: pirma 3:0 sutriuškino Panamos futbolininkus, tada net 5:2 pervažiavo Tuniso futbolininkus, o paskutiniame grupės susitikime belgai 1:0 palaužė anglus. Tačiau ten Kaliningrade susitiko toli gražu ne pagrindinės komandų sudėtys. Apakinti tokiu žaidimu belgai atrodo patikėjo, kad yra neįveikiami, tačiau aštuntfinalio dvikova jiems atvėrė akis – vos pavyko išnešti sveiką kailį rungtynėse su Japonija. Čia tik paskutinę minutę įspirtas Belgijos rinktinės įvartis atvėrė vartus į kitą etapą. O jame laukė viena turnyro favoričių – Brazilijos rinktinė. Puikiai neutralizavę pavojingiausius jų žaidėjus belgai puikiai pasirodė puolime ir triumfavo gavę bilietą į pusfinalį.

„Kai nugali Brazilijos rinktinę, tau nebėra ko bijoti. Baimė trukdo žaisti. Turi gerbti visus varžovus, tai svarbu suvokti kiekvienam žaidėjui. Bet jeigu rungtyniauji bijodamas, niekada nesužaisi visu šimtu procentų“, – teigė Belgijos rinktinės saugas Naceras Chadli.

Tačiau šįkart i patys belgai gali pakliūti į gynybos pančius. Pavojingiausią „Raudonųjų velnių“ ginklą Edeną Hazardą bandys neutralizuoti jo komandos draugas „Chelsea“ klube N`Golo Kante. Bet tai ne vienintelė belgus treniruojančio R. Martinezo bėda. „Raudonųjų“ gretose dėl surinktų geltonų kortelių pusfinalyje padėti negalės Thomas Meunieris, tad komandą treniruojantis ispanas komandą gali formuoti schema 4-4-2.

„Les Bleus“ vedlys Didier Deschamps didesnių nuostolių neturi. 65 tūkst. vietų stadione turėtumėme pamatyti visas ryškiausias Prancūzijos futbolo žvaigždes. Tiesa, viena ankstesnių – 1998 metų turnyre triumfavęs Thierry Henry – šįkart kitoje barikadų pusėje. Jis savo patirtimi dalijasi su Belgijos žaidėjais, tačiau „Les Bleus“ nemato tame nieko blogo.

„Jaučiame abipusę pagarbą Thierry Henry. Nėra jokių nuoskaudų dėl to, kai jis pasirinko komentatoriaus darbą ir turėjo būti kandesnis, kalbėdamas apie mūsų žaidimą. Bet man nesvarbu. Mano užduotis – kuo geriau atstovauti Prancūzijos rinktinei pasaulio čempionate, vesti komandą į priekį, laimėti. Aišku, labai norėčiau parodyti Th. Henry, kad pasirinkdamas Belgiją, jis pasirinko ne tą stovyklą“, – teigia Prancūzijos rinktinės puolėjas Olivier Giroud.

Abi rinktinės prieš tai buvo susitikusios net 74 kartus, tačiau tik dukart pasaulio futbolo čempionate. Paskutinį kartą – Meksikoje, o nuo tada komandos žaidė 8 draugiškas rungtynes.

Numanomos rinktinių sudėtys:

Prancūzija: Hugo Lloris; Lucas Hernandez, Samuel Umtiti, Raphael Varane, Benjamin Pavard; Ngolo Kante, Paul Pogba; Blaise Matuidi, Antoine Griezmann, Kylian Mbappe; Olivier Giroud.

Belgija: Thibaut Courtois; Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld; Yannick Carrasco, Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Nacer Chadli; Eden Hazard, Romelu Lukaku.

lrt.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...