LFF peržvelgė strategiją ir dabar skatins klubų bei jaunių lygos profesionalėjimą

Į kasmetinį Lietuvos futbolo strategijos suvažiavimą lapkričio pabaigoje susirinkę futbolo visuomenės nariai kartu su Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) atstovais atnaujino futbolo vystymo gaires.

Dvi dienas Vilniuje vykusioje diskusijoje dalyvavo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) skyrių vadovai, šakinių asociacijų ir apskričių federacijų atstovai. Diskusijas moderavo ir savo patirtimi iš kitų šalių futbolo federacijų dalijosi FIFA Vystymo pareigūnė Eva Pasquier bei konsultantai Hansas Rudolfas Hasleris, Alistairas Grey'us ir Peteris Diare'as.

Prieš ketverius metus sudarytame futbolo kelrodyje - strategijoje iki 2020 metų - buvo nustatytos keturios pagrindinės kryptys: profesionalus futbolas, masinis futbolas, infrastruktūros plėtra ir futbolo kultūros ugdymas.

Apžvelgus dabartinę situaciją ir nuveiktus darbus, kartu su FIFA konsultantų pagalba pateiktos pastabos, pasiūlymai ir rekomendacijos strategijos koregavimui ir atnaujinimui pagal aktualijas ir laukiančius iššūkius.

Remiantis futbolo strategija formuojami trumpalaikiai ir ilgalaikiai uždaviniai, planuojama LFF veikla ir investicinės programos.

Ypatingas dėmesys buvo skiriamas jaunių futbolui ir šiemet sukurtos Elitinės jaunių lygos klausimams. Artimiausi prioritetai - skatinti klubų ir jaunių lygos profesionalėjimą.

„Visos keturios strategijos kolonos atsiremia į jaunių futbolą. Šis klausimas ir sfera turėtų būti aktualiausia visiems - tiek federacijai, tiek apskritims, tiek visai šaliai. Jaunių futbolo reformos reikalauja daug darbo ir  tai ne tik federacijos reikalas. Didžiausią darbą čia turi atlikti šalies sporto skyriai, apskričių darbuotojai",- teigė FIFA atstovė E.Pasquier.

Masinio futbolo srityje iki šių metų organizuota labai daug projektų, kurie yra puikiai žinomi ir susilaukė didelio populiarumo - pradedant senjorų pirmenybėmis, mokyklų žaidynėmis „Golas!" ir baigiant darželių projektu „Futboliukas".  Dėl jų futbolas sparčiai plinta ne tik berniukų, bet ir mergaičių tarpe.

Venas iš uždavinių - plėsti aktyvių žmonių tinklą, kurie perimtų jau įsibėgėjusių projektų organizavimą savo bendruomenėse, miesteliuose, regionuose ir apskrityse. Pažymėta, kad masinio futbolo projektuose privalo aktyviau dalyvauti ir apskričių federacijų atstovai, futbolo treneriai, kurie paskatintų vaikus lankyti profesionalias futbolo treniruotes.

Infrastruktūros plėtrą artimiausiais metais paskatins standartinių matmenų dirbtinių dangų projekto tęsinys, kuris su UEFA parama planuojamas kitąmet. Pirmajame projekto etape buvo atnaujinta nemažai A ir I lygos klubų stadionai, o antrajame  numatoma didesnį dėmesį skirti bendrojo lavinimo įstaigų infrastruktūros vystymui.

Tarp strategijos uždavinių - futbolo infrastruktūros geografinio žemėlapio sukūrimas. Jis būtų naudingas ateityje tarptautinių turnyrų organizavimui, nes jiems aktualus tik aikštynų ar stadionų kiekis ir kokybė, bet ir atstumai.

Strategijos vizijoje numatoma, jog futbolas iki 2020-ųjų turėtų tapti populiariausia ir profesionaliausiai organizuota sporto šaka, kurią bendruomenės renkasi laisvalaikiu.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...