"Manchester United" - "Ajax": kam atiteks kelialapis į Čempionų lygą? (apžvalga)

Jau šį vakarą Stokholmo "Friends" arenoje bus žaidžiamas UEFA Europos lygos finalas, iki kurio po ilgo kelio nužygiavo "Manchester United" bei Amsterdamo "Ajax" klubai.

Abi komandos savo žygį pradėjo šio turnyro grupių etape, taigi, tam, kad atsidurtų lemiamoje stadijoje, prireikė ne tik meistriškumo, bet ir valios pastangų.

"Man United" kelias iki finalo

Anglijos klubas A grupėje varžėsi su Stambulo "Fenerbahce", Roterdamo "Feyenoord" bei Luhansko "Zorya". Nors vasarą buvo įsigytas ne vienas pajėgus futbolininkas, įskaitant brangiausią visų laikų Paulio Pogba perėjimą, tačiau "raudoniesiems velniams" nebuvo lengva.

Per šešis žaistus mačus jie patyrė dvi nesėkmes - po vieną prieš Nyderlandų bei Turkijos klubus - ir galiausiai finišavo tik antrojoje vietoje. Būtent dėl to "Man United" vaikinams šešioliktfinalyje teko pirmąją C grupės vietą užėmusio "Saint-Etienne" iššūkis. 

Visgi, Jose Mourinho auklėtiniai žaidė užtikrintai bei į kitą etapą žengė per dvejas rungtynes nepraleidę nė vieno įvarčio. Čia anglų jau laukė Rusijos stebuklas "Rostov", kur viskas klojosi nebe taip lengvai.

Pirmojoje akistatoje svečiuose buvo pasiektos tik lygiosios rezultatu 1-1. Mančesterio vienuolikė galiausiai vėl triumfavo savo puikios gynybos dėka bei namuose pasiekė pergalę dėl vienintelio Juano Matos įvarčio.

Toliau - ketvirtfinalis prieš Briuselio "Anderlecht", kuriame situacija buvo beveik tokia pati. Pirmasis mačas Belgijoje vėl baigėsi 1-1, tad viską teko spręsti ant "Old Trafford" vejos. Kita vertus, čia jau prireikė pratęsimo, bet "raudonieji velniai" galiausiai išsigelbėjo jo pabaigoje įmušus Marcusui Rashfordui.

Anglijos klubo sirgaliai negalėjo ramiai stebėti ir pusfinalio. Jeigu Ispanijoje prieš Vigo "Celta" Mourinho auklėtiniai sau įprastai puikiai gynėsi nuo varžovų atakų, o Marcuso Rashfordo baudos smūgis dar suteikė jiems pranašumą, namuose buvo iškilusi nemenka gresmė. Tąkart po Sebastiano Roncaglios įvarčio 85-ąją minutę antrųjų rungtynių rezultatas tapo 1-1, o svečiai buvo arti antrojo įvarčio.

"Ajax" kelias iki finalo

Grupės varžybose Nyderlandų atstovams sekėsi geriau - jie iškovojo keturias pergales bei tik dukart sužaidę lygiosiomis finišavo G grupės viršūnėje, už nugaros palikdami "Celta", Lježo "Standard" ir Atėnų "Panathinaikos".

Pirmajame atkrintamųjų varžybų etape Peterio Boszo auklėtiniams teko kautis su Varšuvos "Legia", kuris tikrai neatrodė itin rimtas priešininkas. Vis dėlto, rungtynės Lenkijoje baigėsi be įvarčių, o namuose "Ajax" į kitą etapą išvedė tik vienintelis tikslus gynėjo Nicko Viergeverio smūgis.

Dar sunkiau Amsterdamo ekipos futbolininkams prasidėjo aštuntfinalis, kur rezultatu 2-1 svečiuose buvo pralaimėta "Kobenhavn", tačiau "Ajax" atsitiesė ir čia, savų sirgalių akivaizdoje iškovodamas pergalę 2-0.

Ketvirtfinalyje teko stebėti pratęsimą bei įvarčių fiestą prieš Gelzenkircheno "Schalke". Šį turnyro etapą "Ajax" pradėjo namie nugalėdami vokiečius 2-0, tačiau išvykoje rezultatas apsivertė aukštyn kojomis, o 80-ąją minutę iš aikštės buvo pašalintas Joelis Veltmanas. Pratęsimo metu dar įmušė Danielis Caligiuri ir atrodė, jog "Ajax" dienos Europos lygoje suskaičiuotos. Visgi, jaunieji olandai savyje atrado jėgų atsitiesti, o itin svarbų įvartį įmušė Viergeveris. Negana to, paskutinę vinį "Schalke" komandai dar sugebėjo įkalti Aminas Younesas.

"Ajax" pasirodymas prieš vokiečius buvo tikrai įspūdingas, tačiau "Lyon" klubą pirmajame pusfinalio mače jie sudaužė net 4-1. Tiesa, vėl kitoks vaizdas buvo rungtynėse Prancūzijoje, kur baigiantis pagrindiniam laikui varžovai pirmavo 3-1, o olandai žaidė dešimtyje. Visgi, jie sugebėjo atsilaikyti, o tą vienintelį tikslų smūgį atlikęs Kasperas Dolbergas gali džiaugtis atvedęs savo ekipą į finalą.

Nacionalinis čempionatas

"Premier" lygoje "Manchester United" futbolininkai finišavo šešti, taigi, kitąmet juos tikrai išvysime žaidžiant bent jau UEFA Europos lygoje. 

Tiesa, "raudonieji velniai" galėjo drąsiai kautis ir dėl vietos didžiajame ketverte, tačiau traumos bei žaidėjų nuovargis privertė Jose Mourinho nacionalines pirmenybes paaukoti vardan rezultato tarptautiniame fronte.

Verta atkreipti dėmesį į tai, jog "Man United" per 38 susitikimus praleido vos 29 įvarčius ir buvo antra geriausiai besiginanti Anglijos komanda. 

Tuo tarpu Amsterdamo "Ajax" paskutiniame "Eredivisie" ture į aikštę išleido jauniausią vienuolikę visoje lygos istorijoje. Ši rezultatu 3-1 įveikė "Willem II", tačiau Peterio Boszo kariauna galiausiai vis tiek turėjo tenkintis sidabru.

Tai reiškia, kad olandai kitą sezoną bet kokiu atveju pradės bent jau Čempionų lygos atrankoje, tad spaudimas jiems bus gerokai mažesnis.

"Ajax" atveju verta išskirti gynybą - su 23 praleistais įvarčiais per 34 rungtynes šis klubas buvo geriausias Nyderlanduose, tačiau įmušęs 79 atsiliko tik nuo čempionu tapusio "Feyenoord".

Komandų lyderiai

Be jokios abejonės, "Man United" gretose visų akys nukryps į Paulį Pogba. Prancūzas ekipoje yra antras pagal sužaistas rungtynes, o per 50 jų prie komandos pergalių iš viso prisidėjo aštuoniais įvarčiais bei šešiais rezultatyviais perdavimais.

Kitas itin svarbus žmogus - 52 mačus sužaidęs Marcusas Rashfordas. Jaunuolis rungtynes turėtų pradėti atakos smaigalyje, o traumą patyrus Zlatanui Ibrahimovičiui visa našta puolime guls būtent ant jo pečių. Kol kas jis yra įmušęs tik 11 įvarčių, bet didelė dalis jų krito svarbiausiais momentais.

Finale bus itin svarbu laimėti kovą aikštės viduryje, todėl kartu su Pogba rungtynių baigtį gali nulemti ir Anderis Herrera bei Henrikhas Mkhitaryanas. Nors pastarasis žaidžia labiau priekyje, tačiau jo indėlis konstruojant puolimą taip pat yra neįtikėtinai svarbus, o 10 įvarčių bei penki rezultatyvūs perdavimai kalba patys už save. Herrera savo ruožtu šį sezoną yra atlikęs 11 rezultatyvių perdavimų.

"Ajax" gretose pagrindinį vaidmenį taip pat vaidins atakuojantys futbolininkai, nes dėl užsidirbtos raudonos kortelės negalės žaisti svarbiausias gynėjas Nickas Viergeveris. 

Aikštės viduryje svarbiausias žmogus yra Europos grandų jau medžiojamas Davy Klaassenas, per 49 mačus šį sezoną pelnęs net 20 įvarčių bei 12 kartų tiksliai asistavęs komandos draugams.

Dėmesį derėtų atkreipti ir kitą puikų kūrėją Hakimą Ziyechą, savo sąskaitoje turintį 10 įvarčių ir 19 rezultatyvių perdavimų bei taip pat galintį puikiai atakuoti iš krašto.

Tuo tarpu "Man United" gynybos kraštus turėtų siaubti Londono "Chelsea" priklausantis Bertrandas Traore bei itin svarbiais momentais Europos lygoje žibėjęs Aminas Younesas.

Galiausiai negalima pamiršti ir pagrindinio snaiperio Kaspero Dolbergo, kuris su 23 įvarčiais "Ajax" klube yra rezultatyviausias.

Traumos ir diskvalifikacijos

Čia ryškų pranašumą turės "Ajax" futbolininkai, nes "Manchester United" gretose traumas gydosi Ibra, gynėjai Marcosas Rojo bei Luke'as Shaw, krašto saugas Ashley Youngas, o dar vienas vidurio gynėjas Ericas Bailly yra suspenduotas. 

Pakinklinę sausgyslę susižeidęs Marouane'as Fellaini bei piršto traumą patyręs Chrisas Smalligas treniravosi su ekipa, tačiau nežaidė "Premier" lygos akistatoje su Londono "Crystal Palace". Taip pat nėra iki galo aiški minėtose rungtynėse pakeisto Pogba situacija.

"Ajax" ekipoje tuo tarpu nežais tik jau minėtas Viergeveris, o po kelio traumos taip pat gali nespėti atsigauti kairiojo krašto gynėjas Daley Sinkgravenas

Prognozuojamos startinės sudėtys

"Manchester United": Sergio Romero, Matteo Darmian, Daley Blind, Phil Jones, Antonio Valencia, Marouane Fellaini, Ander Herrera, Paul Pogba, Henrikh Mkhitaryan, Jesse Lingard, Marcus Rashford.

"Ajax": Andre Onana, Daley Sinkgraven, Mathijs De Ligt, Davinson Sanchez, Joel Veltman, Hakim Ziyech, Lasse Schone, Davy Klaassen, Amin Younes, Bertrand Traore, Kasper Dolberg.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/MUFC?src=hash">#MUFC</a> take in the Friends Arena ahead of tomorrow&#39;s <a href="https://twitter.com/hashtag/UELfinal?src=hash">#UELfinal</a>. <a href="https://t.co/PnSE4PVCC8">pic.twitter.com/PnSE4PVCC8</a></p>&mdash; UEFA Europa League (@EuropaLeague) <a href="https://twitter.com/EuropaLeague/status/867105683518492673">May 23, 2017</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Ajax train at the Friends Arena. <a href="https://twitter.com/hashtag/UELfinal?src=hash">#UELfinal</a>: <a href="https://t.co/z5zeOogXnC">https://t.co/z5zeOogXnC</a> <a href="https://t.co/UDIYEBArYf">pic.twitter.com/UDIYEBArYf</a></p>&mdash; UEFA Europa League (@EuropaLeague) <a href="https://twitter.com/EuropaLeague/status/867100146173128704">May 23, 2017</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...