Marina Granovskaia: "Chelsea" "geležinė ledi", kuri pripažįstama įtakingiausia moterimi futbolo pasaulyje (straipsnis)

Po to, kai praėjusią savaitę „Chelsea“ už 15 milijonų svarų iš „Everton“ įsigijo Rossą Barkley, futbolo visuomenė atkreipė dėmesį ne tik į sąlyginai mažą išpirkos sumą, tačiau ir į žavią moterį įsiamžinusią greta saugo jam pasirašant sutartį. Ši 42-ejų metų moteris - Marina Granovskaia, kuri šiuo metu ne tik yra klubo direktorė, tačiau ir pasitraukus Michaelui Emenalo perėmė iš jo visą atsakomybę už klubo derybas dėl transferų ar žaidėjų sutarčių. Visgi, nors naujas pareigas ji gavo dar visai neseniai, jau kuris laikas ji yra vadinama bene įtakingiausia savo lyties futbolo pasaulio atstove.


Rusijoje gimusi M. Granovskaia 1997 metais baigė Maskvos universitetą ir iš karto įsidarbino asmenine Romano Abramovičiaus asistente. Iš pradžių jai teko rūpintis „Sidneft“ naftos kompanija, o vėliau, kai Rusijos magnatas įsigijo „Chelsea“ komandą, ji persikėlė į Londoną bei tapo jo atstove klube, kuriame ji jau dirba septynis metus.

Laisvai keliomis kalbomis šnekanti moteris netruko įsilieti į komandos vidaus operacijas, o šiomis dienomis be jos žinios neįvyksta beveik joks veiksmas „mėlynųjų“ ekipoje. Klubo direktorė rūpinasi ne tik derybomis su žaidėjais, ar kitais klubais, tačiau ir priima sprendimą net ir dėl tokių dalykų kaip komandai pateikiamo maisto ar vietos parinkimo kai klubas apsistoja viešbutyje išvykos rungtynėse.

Visgi, būtent derybos yra ta sritis, kurioje M. Granovskaia labiausiai pademonstruoja savo kietą charakterį, už kurį ji jau susilaukė ir futbolo pasaulio pripažinimo. Prieš keletą metų į viešumą iškilo jos derybų su „Chelsea“ legenda Johnu Terry frazė, kai ji pareiškė: „Priimk pasiūlymą, arba s******i pasitrauk“.

Panašu, kad griežtas tonas derybų metu atneša ir saldžių vaisių: būtent rusė sugebėjo susitarti su „Nike“ dėl 60 milijonų svarų per metus siekiančios rėmimo sutarties, kuri galios iki 2032 metų. Tuo metu tai buvo trečia pagal dydį rėmimo sutartis pasaulyje.

Veikiausiai, kad būtent dėl jos vis didesnės įtakos darbe su transferais, „Chelsea“ klube nebeliko vietos M. Emenalo. Šešis metus Londono klubo techniniu direktoriumi dirbęs buvęs Nigerijos rinktinės žaidėjas nusprendė pasitraukti iš klubo ir netrukus prisijungė prie „Monaco“, o į jo vietą iki šiol nėra surasta kito žmogaus – visą jo darbą perėmė būtent M. Granovskaia.

Tiesa, net ir dirbdamas „Chelsea“ techniniu direktoriumi M. Emenalo ne visada būdavo tas žmogus, kuris spręsdavo kas papildys komandą. 2013 metais, kai į klubą sugrįžo Jose Mourinho, šiam veiksmui nepritaręs M. Emenalo buvo paprašęs atleisti jį iš pareigų, tačiau tuo metu prašymas nebuvo patenkintas.

Pasitraukus M. Emenalo, iki šiol uždara persona buvusi rusė yra pasiruošusi prisiimti ir daugiau viešumo. Būtent ji pozavo nuotraukoje su R. Barkley, kurio įsigijimą galima vadinti pirmąją naujo oficialaus darbo pradžios pergale. Dar vasarą „Chelsea“ už šį žaidėją buvo pasiryžusi pakloti 35 milijonus svarų, tačiau paskutinę akimirką atsisakė šio sumanymo, o jau po keturių mėnesių jis klubą papildė vos už 15 milijonų svarų. Tokia perėjimo suma nustebino daugumą, o Liverpulio miesto meras tai net vadino sukčiavimu bei vagyste ir liepė ištirti šio perėjimo skaidrumą.

Nepaisant to, kad oficialiai už transferus atsakingo asmens pareigos M. Granovskaiai buvo įteiktos tik po M. Emenalo pasitraukimo, kalbama, jog ji jau seniai buvo pagrindinė transferų derybininkė. Manoma, kad ji jau dabar yra atsakinga už daugiau nei 120 pasirašytų žaidėjų kontraktų su „mėlynųjų“ klubu, o jau ne kartą ji parodė ir puikią intuiciją. 2009 metais visi „Chelsea“ atstovai buvo nusprendę, kad Didier Drogba nebėra reikalingas klubui, tačiau su tuo nesutikusi M. Granovskaia nenusileido ir įtikino komandą pasirašyti su juo naują trejų metų sutartį. Jau pirmais metais po naujos sutarties D. Drogba demonstravo tiesiog pasakišką žaidimą bei pelnė 29 įvarčius „Premier“ lygoje, o taip pat po poros metų buvo kertine vienintelės komandos pergalės Čempionų lygoje dalimi.

Per pastaruosius metus „Chelsea“ turi daugybę nuomos sutartimi išsiunčiamų žaidėjų, o pasak pranešimų, tai taip pat buvo šios rusės idėja. Šiuo metu komanda turi net 33 nuomos pagrindais išsiųstus futbolininkus, o jų tarpinėmis karjeros stotelėmis rūpinasi pati M. Granovskaia. Šią vasarą Antonio Conte savo planuose nematė nei Kurto Zouma, nei Rubeno Loftuso-Cheeko ir prašė juos parduoti, tačiau šiais futbolininkais tikėjusi „Chelsea“ direktorė priėmė kitą sprendimą bei nusprendė juos išnuomoti metams į kitus klubus.

Negana to, M. Granovskaia pakeitė ir klubo filosofiją transferų rinkoje. Jei anksčiau „Chelsea“ tiesiog sumokėdavo klubų prašomą išpirkos sumą, tai dabar komanda yra kur kas lankstesnė transferų rinkoje. Dar šią vasarą kai „Juventus“ paprašė ne mažiau nei 70 milijonų svarų už „mėlynųjų“ norimą Alexą Sandro ir nesutiko nei kiek nuleisti prašomos išpirkos, M. Granovskaia paprasčiausiai pareiškė, kad tokiu atveju tarp komandų nebus jokio susitarimo.

Rusė nepasidavė ir Diego Costos sukeltai dramai. Ispanijos rinktinei atstovaujantis brazilas vasarą po trenerio Antonio Conte žinutės, kurioje jis pasakė, kad puolėjas nebėra jam reikalingas, nustojo bendrauti su klubu ir per žiniasklaidą ne kartą keikė komandą už tai, jog ji už jį prašo per didelės sumos. Nesutikusi su „Atletico“ mažesniais pasiūlymais M. Granovskaia galiausiai pasiekė savo, kai Ispanijos klubas buvo priverstas kapituliuoti ir sumokėjo „Chelsea“ norimą 66 milijonų eurų išpirką.

Nepaisant sėkmingo naujai išreikšto darbo starto M. Granovskaia artimiausiu metu susidurs su dar daugiau iššūkių: iki šiol neaiški trenerio Antonio Conte ateitis klube, o du iš pagrindinių „Chelsea“ žaidėjų - Edenas Hazardas bei Thibaut Courtois jau ilgą laiką nesutinka pratęsti sutarčių su Londono klubu ir yra siejami su persikėlimu į Madrido „Real“ klubą. Negana to, A. Conte pripažino, kad jau sausį klubas planuoja parduoti du žaidėjus bei įsigyti tris naujokus. Tai, kaip „Chelsea“ direktorei pavyks susitvarkyti su šiomis klubui svarbiomis užduotimis leis visiems įsitikinti, kokia kryptimi eis tolimesnis komandos kelias ir ko bus galima tikėtis iš „mėlynųjų“ ateityje.

Įtakingiausios futbolo pasaulio moters vardą gavusiai M. Granovskaiai atėjo laikas visiems įrodyti, kad jai toks titulas buvo suteiktas ne veltui.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...