"Milan" techninis direktorius: "Išmokite pagaliau nevertinti vaikų rezultatų"

Dvejus metus veiklą Lietuvoje vykdanti „TFA-Milanas“ akademiją sulaukė dar vieno garbingo svečio. Šįsyk į Lietuvos sostinę atvyko kartu su legendiniu Franco Baresi „Milano“ jaunimu besirūpinantis buvęs Milano „Intero“, „Brescia Calcio“ klubų futbolininkas Danilo Tedoldi. Jam Lietuvoje patikėtos akademijos techninio direktoriaus pareigos.

„Puikus organizacinis darbas, sėkmingai diegiama itališka sistema bei beprotiškas noras. Galiu patikinti, kad vaizdas yra tikrai geresnis, nei įspūdis, kurį prieš atvykdamas čia buvau susidaręs. Štai ką pirmiausia pamačiau atvykęs čia į Lietuvą“, - pagiriamaisiais žodžiais pokalbį pradėjo italas, kuris į Lietuvą atvyko tam, kad surengtų miniseminarą bei treniruočių stovyklą akademijos treneriams.

- Danilo, sakykite kokie pagrindiniai jūsų atvykimo tikslai?

- Tikslai yra dėliojami pagal vaikų amžių. Šešiamečiams vienas tikslas, aštuonmečiams kitas, dešimtmečiams ir dvylikamečiams dar kitas. Kalbant apie šią stovyklą, tai pagrindinį dėmesį skyriau individualiai technikai. Galiu pagirti, kad tiek vaikai, tiek treneriai mano pastabų atidžiai klausėsi, tad neabejoju, jog artimiausiu metu techniniai žaidėjų įgūdžiai pagerės.

- Kalbate iš patirties?

- Taip. Visoje Europoje vykdyti vienodą metodiką nėra sudėtinga. Gerokai sudėtingiau Jungtinėse Valstijose, Japonijoje ar Kinijoje. Šiose išvardintose šalyse man yra tekę būti, tad puikiai žinau, kaip sunku yra ten dėl kultūrinių skirtumų. Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose futbolą populiarumu lenkia beisbolas, amerikietiškas futbolas, ledo ritulys, krepšinis ir panašiai.

- Bet ir Lietuvoje ne futbolas, o krepšinis yra populiariausias..

- Žinau. Tačiau matęs įvairių šalių patirtį, galiu drąsiai pasakyti, kad Lietuvoje futbolas auga. Tikrai ne kiekvienoje šalyje gali pamatyti tiek futbolu besidominčių vaikų ir taip atidžiai sekančių kiekvieną žingsnį. Galiu garantuoti, kad po penkerių metų tarp krepšinio ir futbolo tokio skirtumo nebebus.

- Nemanote, kad tam gali sukliudyti žvaigždžių stoka mūsų šalyje?

- Tai nieko nereiškia. Dabar gal žvaigždžių ir neturite, tačiau tai nereiškia, kad neturėsite rytoj. Juk sėkmingai susiklosčius aplinkybėms kitame atrankos etape, Lietuva patekti žaisti pasaulio čempionato finaliniame etape. O tada atsirastų ir žvaigždžių. Kodėl gi, ne?

- Ko dar reikia, kad tai atsitiktų?

- Išmokyte pagaliau nevertinti vaikų rezultatų. Tiesiog suteikite jam malonumą. Kai sukaks keturiolika, tada pradėkite mokyti jo nugalėtojo mentaliteto. O iki to momento svarbiausia dirbkite ir leiskite vaikui tobulėti.

Pagrindinis dalykas yra mąstymas. Kai to nėra, geru futbolininku niekada netapsi. Mes Italijoje to siekiame kiekvieną dieną, todėl vaikai aikštėje pradeda mąstyti būdami penkerių. To reikalauju ir iš lietuvių trenerių.

tfa-milanas.lt