M.Nikoličius: stebiu ir palaikau "Žalgirį" (interviu)

Daugiau nei 8 metus metų Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo sporto direktoriumi dirbęs ir padėjęs šiai komandai iškovoti daug titulų, Mindaugas Nikoličius, prieš šių metų Lietuvos futbolo sezoną persikėlė į Kroatiją, rašo sportas.info
 
Įpusėjus šios šalies antrosios lygos pirmenybėms M. Nikoličius tapo Kroatijos sostinės Zagrebo priemiesčio Velika Goricos klubo „Gorica“ sporto direktoriumi.
 
„Gorica“ laimėjo Kroatijos antrosios lygos pirmenybes ir nuo rudenį prasidėsiančio naujo sezono žais elitiniame šalies futbolo divizione.
 
Sveikiname su „Gorica“ pergale Kroatijos antrojoje lygoje. Ar toks ir buvo komandos tikslas?
Taip, tikslas buvo tiktai toks. Ir labai džiaugiuosi, kad pavyko taip, kaip planavome.

Kitą sezoną žaisite Kroatijos elito pirmenybėse. Kokie tikslai bus jose?
Šiuo metu vyksta kito sezono biudžeto planavimas. Tai bus pirmas per visą „Gorica“ klubo istoriją sezonas stipriausioje lygoje. Ir šiuo metu nėra iki galo aišku, kokiais pinigais bus disponuojama. Žaidžiant tarp stipriausiųjų, atsiranda papildomos lėšos: iš transliacijų teisių, iš UEFA solidarumo pinigų. Dabar skaičiuojame, kiek pinigų surinksime, kiek galėsime išleisti, kiek iš to skirti komandai. Veikiausiai „Gorica“ biudžetas bus pats mažiausias aukščiausioje lygoje. Todėl man bus milžiniškas iššūkis suburti tokią komandą, kuri galėtų varžytis lygoje.

Aišku, tikslai pirmam sezonui turėtų būti realistiniai. Pavyzdžiui - nekovoti iki paskutinio turo dėl teisės išlikti lygoje. Aš pasistengsiu surasti tokių žaidėjų ir suformuoti tokią komandą, kuri būtų vidury turnyro lentelės. Penkta vieta būtų tobula. Taip, ateities svajonėse yra ir aukštesnės vietos, Europos turnyrai. Bet ne pirmą sezoną, turint mažiausią biudžetą lygoje.

Kiek keisis komanda? Kroatijoje gal nėra taip, kaip Lietuvoje, kad į A lygą išėjusi komanda pasikeičia neatpažįstamai?
Tai priklauso nuo komandos, jos tikslų ir pinigų. Turime trylika žaidėjų, kurie garantuotai liks ekipoje. Dauguma iš jų neturi pirmosios lygos patirties. Tai jiems bus visiškai nauja. Bet sezonui komandai reikia apie 25 žmonių. Todėl apie pusė komandos bus nauja.

Koks „Gorica“ biudžetas, palyginus su Vilniaus „Žalgirio“?
Nemanau, kad reikia lyginti. Jis dabar yra skaičiuojamas, dėliojamas, bet manau realu, kad jis bus apie 10 mln kunų, arba 1,3-1,4 mln eurų.

Kokia yra Kroatijos antroji lyga? Neteko susidurti su sutartomis rungtynėmis, nesąžiningu žaidimu, apie kokį dabar dažnai kalbama Lietuvoje?
Apie tokius dalykus neteko nieko girdėti ir tikrai apie juos nieko nežinau. Nors Lietuvoje irgi man su tuo neteko susidurti. Čia antroje lygoje pirmenybės buvo išties labai įtemptos, atkaklios ir dauguma jų rungtynių baigėsi vieno įvarčio skirtumu. 

Pats esate ir „Žalgirio“ klubo valdybos narys. Gal bus kokių nors perėjimų iš „Gorica“ į „Žalgirį“ ar iš „Žalgirio“ į „Gorica“?
Ne. „Žalgiris“ ir „Gorica“ yra atskiros komandos, neturinčios kažko bendra. „Žalgirį“ aišku stebiu, palaikau ir tiek.
 
Kaip iš Kroatijos atrodo „Žalgirio“ startas čempionate?
Būnant ne Lietuvoje vertinti yra ganėtinai sunku. Šiuo atveju esu toks pats, kaip kiti „Žalgirio“ gerbėjai: žiūriu, palaikau, pergyvenu. Manau, kad „Žalgirio“ rezultatai yra suprantami ir normalūs. Komandoje juk yra labai daug naujų žaidėjų, gerokai pasikeitęs trenerių štabas. Suprantu, kad tam, kad komanda įsižaistų reikia laiko.

Dažnai pavyksta pažiūrėti „Žalgirio“ rungtynes?
Taip. Praktiškai visas esu matęs.

I.Butautas, sportas.info