Mūšis dėl vietos finale: "Atletico" – "Arsenal" (apžvalga)

Paaiškėjus visiems Čempionų lygos finalo dalyviams, atėjo laikas išsiaiškinti, kurios dvi ekipos stos į Europos lygos finalą.

Be jokios abejonės, kaip ir praėjusią savaitę, didžiausią ažiotažą kelia Londono „Arsenal“ ir Madrido „Atletico“ mūšis. Komandos Madride stos į kovą 22:05 val.

Aišku, kad „Atletico“ kitą sezoną žais Čempionų lygoje, tačiau vietiniame fronte buksuojantis „Arsenal“ turi tik vieną galimą variantą, kaip patekti į stipriausią senojo žemyno lygą. „Kanonieriams“ reikia laimėti Europos lygą.

Tam taip pat yra didelė paskata, kadangi po 22-ejų metų iš trenerio posto traukiasi Arsene‘as Wengeras.


Kelias iki pusfinalio

„Arsenal“ ekipa sezoną pradėjo Europos lygoje ir grupės varžybose užėmė pirmąją vietą ir už savo nugaros paliko Belgrado „Red Star“, „Koln“ bei BATE ekipas. Pirmajame atkrintamųjų etape „Arsenal“ susitiko su Švedijos ekipa „Ostersund“.

Pirmajame susitikime buvo iškovota pergalė 3:0, tačiau antrąjį susitikimą Anglijos ekipa pralaimėjo 1:2.

Aštuntfinalio etape „Arsenal“ savo varžovus įveikė lengviau negu buvo tikėtasi. Į kovą su „AC Milan“ stoję „kanonieriai“ pirmajame susitikime laimėjo 2:0, o antrajame – 3:1.

Daug problemų „Arsenal“ nekilo ir ketvirtfinalyje. Jau pirmajame susitikime „Arsenal“ 4:1 pranoko Maskvos CSKA, o mažai ką lėmusiose atsakomosiose rungtynėse sužaidė 2:2.

Tuo metu „Atletico“ sezoną pradėjo Čempionų lygoje ir užėmusi trečiąją vietą iškrito į Europos lygą. „Atletico“ į priekį praleido „Roma“ bei Londono „Chelsea“ ekipas.

Pirmajame raunde „Atletico“ be didesnio vargo bendru rezultatu 5:1 įveikė „Copenhagen“ futbolininkus.

Aštuntfinalyje taip pat Madrido ekipai nekilo daug problemų. Maskvos „Lokomativ“ pirmajame susitikime įveikė 3:0, o antrajame – net 5:1.

Vis dėlto ketvirtfinalyje „Atletico“ teko daugiau pavargti. Ispanai pirmosiose rungtynėse iškovojo pergalę 2:0 prieš „Sporting“, bet atsakomąsias rungtynes pralaimėjo 0:1. Vis dėlto tai nesutrukdė žengti į kitą etapą.

Pirmasis susitikimas

Komandos Londone išsiskyrė taikiai, o toks rezultatas labiausiai neturėtų tenkinti „Arsenal“ ekipos. „Atletico“ nuo 10 minutės žaidė mažumoje, tačiau galybę progų neišnaudojusi „Arsenal“ ekipa pergalės išplėšti nepavyko.

Tam sutrukdė rungtynių pabaigoje Antoine Griezmanno pelnytas įvartis. Po rungtynių A. Wengeras teigė, jog tai yra labai prastas rezultatas ir dėl to šansai Madride kaip reikiant sumenko.

Komandų rezultatai

„Arsenal“ į pirmąsias pusfinalio rungtynes ėjo po užtikrintos pergalės 4:1 prieš „West Ham“ ekipą. Vis dėlto po lygiųjų su „Atletico“, sekė pralaimėjimas „Premier“ lygoje. Londono ekipa 1:2 nusileido „Manchester United“ futbolininkams.

Tuo metu „Atletico“ į pirmąjį susitikimą žengė po pralaimėjimo „Real Sociedad“ 0:3 ir nulinių lygiųjų su „Real Betis“. Vis dėlto praėjusį savaitgalį „Atletico“ reabilitavosi ir 1:0 palaužė „Alaves“ futbolininkus.

Komandų naujienos

„Arsenal“ gretose, panašu, šviežių ir nerimą keliančių traumų neatsirado. Henrikhas Mkhitaryanas praleido pirmąsias pusfinalio rungtynes dėl kelio traumos, tačiau jau žaidė savaitgalį su „Man Utd“.

Alexas Iwobi susižeidė savaitgalio rungtynėse, tačiau vis tiek vyko į Madridą. Pierre‘as-Emerickas Aubameyangas negali žaisti dėl Europos lygos nuostatų, o čiurną susižeidęs Mohamedas Elneny bei Achilo sausgyslės traumą patyręs Santi Cazorla vis dar žaisti negalės.

Tuo metu „Atletico“ gretose ir vėl turėtų galėti žaisti Diego Costa. Puolėjas Londone nepakilo nuo suolo, nes neseniai buvo išsigydęs blauzdos traumą. Vis dėlto D. Costa žaidė „La Liga“ pirmenybėse savaitgalį.

Tuo metu gynėjas Filipe Luisas buvo įtrauktas į sudėtį ir gali pirmą kartą pasirodyti aikštėje nuo kovo, kai susilaužė koją. Vis dėlto aišku, kad jis startinėje sudėtyje nebus, nes Diego Simeone patvirtino, jog gynėjas nėra pasirengęs žaisti 90 minučių.

Prognozuojamos startinės sudėtys

„Atletico“: Oblak; Hernandez, Godin, Jiminez, Savic; Koke, Correa, Partey; Gameiro, Griezmann, Costa.

„Arsenal“: Ospina; Bellerin, Koscielny, Mustafi, Monreal; Xhaka, Wilshere, Ramsey, Ozil, Mkhitaryan; Lacazette.

Įdomūs faktai

„Arsenal“ Ispanijoje nelaimėjo jau šešis pastaruosius kartus, kai patyrė du pralalimėjimus ir keturiskart sužaidė lygiosiomis. „Arsenal“ paskutinį kartą pergalę Ispanijoje iškovojo 2006-ųjų vasarį, kai 1:0 įveikė Madrido „Real“ Čempionų lygoje.

Pastaruosius du kartus, kai „Arsenal“ sužaidė lygiosiomis pirmąjį pusfinalio mačą Europos turnyruose – abu kartus keliavo į finalą ir tapo čempionais.

Tiesa, pastaruosius penkis kartus, kai komanda išvykoje didžiųjų Europos turnyrų pusfinalyje pasiekdavo lygiąsias, visada keliaudavo į finalą.

„Atletico“ Europos turnyruose namuose per pastarąsias 17 rungtynių pralaimėjo vos vieną kartą ir vos triskart sužaidė lygiosiomis. Tiesa, tas pralaimėjimas buvo patirtas kitai Anglijos ekipai – Londono „Chelsea“.

Tai būtų trečias „Arsenal“ finalas Europos turnyruose su A. Wengeru. 2000-aisiais „Arsenal“ žaidė UEFA Taurės finale, o 2006-aisiais Čempionų lygos finale. Vis dėlto abu finalus Londono ekipa pralaimėjo.