Nepalaužiamo Saulio istorija: nuo patyčių "Real" akademijoje iki tapimo "Atletico" legenda (straipsnis)

Nors šis „Atletico“ sezonas jiems nesiklosto taip sėkmingai kaip ši ekipa bei jos fanai norėtų, vienas šios komandos žaidėjas ir toliau susilaukia tik teigiamų atsiliepimų ir jau dabar yra vadinamas vienu iš šios ekipos legendų. Bleacher Report apžvalgininkas Richardas Fitzpatrickas siūlo atkreipti dėmesį į nelengvą, tačiau daug žadančią Saulio Niguezo karjeros pradžią.


Saulis Niguezas, arba tiesiog Saulis, jau buvo debiutavęs pagrindinėje „Atletico“ sudėtyje, kai komanda nusprendė jį nuomos pagrindais išsiųsti į „Rayo Vallecano“ komandą. Tai buvo 2013 metų vasara, kai šiam žaidėjui buvo viso labo 18 metų.

Per komandos pasiruošimo sezonui laikotarpį, „Rayo“ žaidėjai ryte atlikinėjo kai kuriuos bėgimo pratimus, o vakare šios komandos laukė draugiškos rungtynės. Kaip jau įprasta, vasaros metu Madride kaitino saulė ir aukštoje temperatūroje komandos veteranai neskubėdami įveikinėjo jiems skirtas užduotis, siekdami išsaugoti savo jėgas vakaro rungtynėms.

Tuo tarpu Saulis, kaip ir visos karjeros metu, dirbo negailėdamas savęs ir kiekvieną pratimą atliko maksimaliu tempu. Tiesa, toks futbolininko pasirodymas nepatiko vienam iš komandos veteranų, kuris pasikvietė žaidėją nuošaliau ir pabandė jaunuoliui paaiškinti, kad jam nereikėtų taip eikvoti jėgų, nes vakare komandos laukia rungtynės. Ekipos draugo logika prasilenkė su Saulio požiūriu, ir jis atsisukęs į komandos draugą pareiškė: „Jei vakare jausiesi pavargęs, tiesiog atiduok kamuolį man.“. Po šių žodžių ispanas lyg niekur nieko pratęsė savo treniruotę atiduodamas visas jėgas.

Saulis niekada kažko neatlieka pasisaugodamas ar skirdamas tam pusę savo energijos – žaidėjas visada atiduoda viską, ką gali. Jis yra būtent tokio stiliaus žaidėjas, kurio viduje tūnantį žvėrį taip nori savo ekipos futbolininkuose įžvelgti Diego Simeone. Būtent todėl klubas šią vasarą pateikė Sauliui net devynerių metų trukmės sutartį, kurioje įrašyta 150 milijonų eurų vertės išpirkos galimybė.

„Jis yra vyrukas, kuris turi labai stiprų charakterį. Jis niekada nepriima dalykų bloguoju ir turi didžiulį pasitikėjimą savo galimybėmis. Jo asmenybė padaro šį žaidėją tipiniu „Atletico“ futbolininku. Jis galėtų žaisti bet kurioje kitoje komandoje, tačiau jo charakterio savybės, jo žaidimo stilius ir požiūris tobulai tinka „Atletico“ ekipai.

„Saulis puikiai prisijungia prie atakų iš gilumos, o tai yra labai svarbu „Atletico“ klubui, kurio atakos yra paremtos žaidėjų spurtais į baudos aikštelę iš tolimesnių distancijų. Mano nuomone, Simeone žiūrėdamas į tai, ką aikštėje daro Saulis, mato jame tas savybes, kurias jis pats turėjo kaip žaidėjas: savalaikius spurtus į baudos aikštelę ir gebėjimą tiksliai smūgiuoti galva. Jis yra „mažasis Simeone“, - apie Saulį kalbėjo EL Pais žurnalistas Ladislao J. Monino.

Saulio įvartis į „Barcelona“ vartus:

Stebint Saulį, galima akivaizdžiai jame pamatyti lyderio savybes. Futbolininkas jau yra vilkėjęs komandos kapitono raištį, o būdamas vos 21-erių metų jis nebijojo pasiimti kamuolį į savo rankas ir tiksliai atlikti smūgį 2016 metų Čempionų lygos finalo baudinių serijoje prieš Madrido „Real“. Galbūt šias savybes jis perėmė ir iš savo vardo – Saulis buvo pavadintas biblijoje minimo pirmojo Izraelio karaliaus garbei.

Visus tris savo vaikus Saulio tėvas Jose Antonio pavadino remdamasis bibliniais charakteriais. Vyriausiojo sūnaus vardas Jonathanas, kuris buvo pavadintas biblijoje minimo Izraelio karaliaus Saulio pirmojo sūnaus vardu. Futbolo pasaulyje jis yra žinoma kaip Jony ir žaidžia saugo pozicijoje „UCAM Murcia“ klube trečiajame Ispanijos divizione.

Kitas „Atletico“ žaidėjo brolis Aaronas buvo pavadintas vieno iš Mozės brolių vardu. Būtent Aaronas buvo laikomas talentingiausiu futbolininku šeimoje – Čempionų lygoje debiutavęs vos 17 metų, jis vėliau patyrė sunkią kelio raiščių traumą, kuri sujaukė žaidėjo karjerą. Vienu iš talentingiausių planetos futbolininku jaunystėje laikytas Aaronas šiuo metu žaidžia „Real Oviedo“ klube.

„Aaronas buvo geriausias futbolininkas tarp savo brolių. Tiesa, po jo kelio traumų jis prarado greitį ir nesugebėjo palaikyti tokio žaidimo tempo, kaip iki traumų. Tai buvo tie dalykai, kuriais jis išsiskirdavo iš kitų: jis buvo labai greitas futbolininkas. Nors jis nemušdavo daug įvarčių, jis labai sėkmingai žaisdavo vienas prieš vieną ir galėdavo įveikti bet kurį varžovą. Tik dėl patirtų traumų mes nepamatėme jo vienoje iš aukščiausio lygio ekipų“, - kalbėjo Fernando „Nando“ Mancelo Blasas, kuris kartu su Saulio tėvu rungtyniavo „Elche“ klube ir iš arti galėjo stebėti visų trijų brolių pasirodymus aikštėje.

Saulio tėvas taip pat nebuvo prastas futbolininkas ir per savo 14 metų karjerą Ispanijoje atstovavo įvairiems klubams. Pasak Nando, „Atletico“ klube rungtyniaujantis buvusio puolėjo sūnus žaidžia visiškai kitokiu stiliumi nei jo tėvas.

„Saulio tėvas buvo labai stiprus puolėjas. Jis žaisdavo su „furia“ – įniršiu ir visados eidavo į kovą su gynėjais. Varžovų gynybos linijoms jis būdavo tikras galvos skausmas. Po dvikovų su juo, gynėjai turėdavo gydytis žaizdas, kurias sukeldavo kietos dvikovos su Jose Antonio.

Tuo tarpu Saulis yra daug techniškesnis ir žaidžia kitoje pozicijoje. Jo tėvas buvo puolėjas, o Saulis labiausiai atsiskleidžia centro saugo pozicijoje. Stebint jo žaidimą, aš nematau jokio panašumo į jo tėvo rodytą žaidimą. Pavyzdžiui: Saulis yra kairiakojis, kai jo tėvas smūgiuodavo dešine koja. Kalbant apie technines savybes, jo tėvas gerokai prasčiau valdė kamuolį ir buvo natūralus įvarčių mušėjas. Saulis atakų užbaigime dar neprilygsta savo tėvui“, - tėvą su sūnumi lygino Nando.

Fantastiškas Saulio reidas bei įvartis rungtynėse su „Bayern“:

Visgi, kalbant apie gyvenimą, Saulis jau įrodė, kad jis nepasiduoda net ir tada, kai jį užklumpa sunkumai. Būdamas vos 11 metų jis ryžosi palikti Elčės miestą ir persikelti per visą šalį į Madridą, prisijungiant prie „Real“ akademijos. Visgi, jaunuoliui pirmieji metai Madride buvo košmariški. Sauliui teko kęsti patyčias, o po metų, per kuriuos iš jo buvo pavogti batai bei ne kartą atimamas maistas, jis nusprendė atsisveikinti su šia akademija.

„Jis buvo paprastas vaikas ir aš negalėčiau jums pasakyti ar jis ten pavyzdingai elgėsi. Saulis buvo apkaltintas komandos draugų skundimu, jį vadino „žiurke“, nors jis to tikrai nedarė. Galiausiai po sunkių metų jis nusprendė palikti nemalonią atmosferą“, - apie Saulio laikotarpį „Real“ akademijoje kalbėjo Monino.

Saulio laimei, toli vykti iš „Real“ akademijos jam nereikėjo: jaunąjį talentą į savo gretas pasikvietė to paties miesto „Atletico“ klubas, kuriame jis ne tik kilo jaunimo akademijos lygmenimis, tačiau ir debiutavo profesionaliame futbole, Europos lygos mače su „Besiktas“. Vėliau žaidėjas buvo metams išnuomotas į „Rayo“ klubą, kuriame jis debiutavo ir „La Liga“ pirmenybėse. Šis debiutas saugui buvo toks svarbus, kad šio debiuto datą jis netgi įamžino tatuiruotėje. Būtent tada, kai Saulis žaidė „Rayo“ ekipoje, į jį dėmesį atkreipė ir Monino.

„Rayo“ treneris Paco Jemezas leido jį į aikštę centro gynėjo pozicijoje, o jam ten reikėjo taisyti komandos draugų klaidas. Būdamas vos 18 metų jis turėjo susidoroti su didžiule atsakomybe žaidžiant gynėjo pozicijoje ekipoje, kuri daugiausiai rūpinosi žaidimu atakose. Kai tokiam jaunam žaidėjui suteikiama tokia didelė atsakomybė, į tai negalima neatkreipti dėmesio“, - kalbėjo El Pais žurnalistas.

Sugrįžęs į „Atletico“ Saulis į save žmonių dėmesį atkreipė ne dėl žaidimo gynyboje, tačiau dėl įsimintinų įvarčių. Tarp jų ir šį sezoną pelnytas puikus įvartis į „Barcelona“ vartus, 2015 metų fantastiškas smūgis 4:0 sutriuškinant „Real“ ir, beabejo, nepamirštamas žaidėjo reidas bei tikslus smūgis į „Bayern“ vartus 2015-2016 metų Čempionų lygos pusfinalyje.

Visgi, visų šių įsimintinų akimirkų galėjo ir nebūti, o Saulio futbolininko karjera vienu metu buvo gilioje nežinomybėje. Vieną šaltą 2015 metų vasario mėnesio vakarą, žaidėjas atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Saugas tuo metu debiutavo sunkiose Čempionų lygos rungtynėse su „Bayer“, kuriose jo ekipa nieko negalėjo padaryti varžovams ir galėjo džiaugtis, jog pralaimėjo vos 0:1, ypač po to, kai antrajame kėlinyje liko dešimtyje po Tiago raudonos kortelės.

Tiesa, pačiam Sauliui šis mačas įsimintinas buvo ne dėl sunkių rungtynių ar dėl patirto skaudaus pralaimėjimo. Pirmojo kėlinio metu Kyriakos Papadopoulos įspyrė ispanui į inkstą, o žaidėjas galiausiai buvo priverstinai pakeistas bei iš karto pristatytas skubiai medicinos personalo pagalbai. Tuo metu vaizdas buvo žiaurus, o stebint sūnaus skausmą ir kančią, Saulio tėvo akyse kaupėsi ašaros. Vėliau buvo pranešta, kad futbolininkas kurį laiką negalėjo pajudinti nei rankų, nei kojų, o ligoninėje Vokietijoje jis buvo priverstas praleisti keturias dienas.

„Visa šeima tuo metu buvo dideliame šoke – tai buvo labai gąsdinanti akimirka. Daktarai labai rimtai svarstė apie galimybę pašalinti žaidėjo inkstą, tačiau galiausiai priėmė sprendimą neatlikti operacijos, bet Saulis ilgą laiką susidūrė su rimtomis problemomis. Keletą mėnesių, kol gijo jo inkstas, jis visiškai negalėjo sportuoti“, - nemalonią situaciją prisiminė Nando.

Tačiau žaidėjo kančios nesibaigė vien keliais mėnesiais be futbolo. Artimiausius du sezonus jis žaidė su kateteriu, o tai sukeldavo didžiulius skausmus. Du metus, po kiekvienos treniruotės ir kiekvienų rungtynių, futbolininkas šlapindavosi krauju, o jo problemos su inkstais prasidėjo dar anksčiau nei įvyko nesėkmingas epizodas Vokietijoje.

Futbolininkui dar prieš šį mačą buvo nustatytas inkstų funkcijų nepakankamumas, o dėl skausmų jam tuo metu visai neseniai buvo atlikta operacija siekiant pagerinti inkstų būklę.

„Rungtynėse su „Bayer“ jis patyrė labai nemalonų smūgį, tačiau kurį laiką jis vis dar tęsė rungtynes, o to niekas iki šiol negali paaiškinti. Aikštę jis paliko tik tada, kai nebegalėjo sulaikyti prasidėjusio vėmimo. Tai tik parodo, kokio stiprumo yra šis žaidėjas. Ant savo rankos jis turi tatuiruotę, kurioje žaidėjas įamžino vieną iš Mohando Gandi citatų: „Stiprybė neateina iš fizinių galių – stiprybė ateina iš nepalenkiamos valios“, - stebėjosi Monino.

Stebėti tai, kiek toli šis tikėjimas savimi ir nepasidavimas jokioms negandoms nuves Saulį bus išties įdomu. Šiam futbolininkui vis dar vos 22-eji metai ir geriausi jo karjeros laikai dar tik turėtų laukti netolimoje ateityje.

Gražiausi Saulio žaidimo epizodai:

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...