Nuo "naujojo Pele" iki didžiausio Amerikos futbolo nusivylimo (straipsnis)

Jei jūs dar iki savo 26-ojo gimtadienio būtumėte:

Žaidęs už savo šalies nacionalinę jaunimo komandą visuose lygmenyse, buvęs tos komandos kapitonu ir atvedęs ją į vienus geriausių rezultatų šalies istorijoje;

Sužaidęs beveik 20 susitikimų vyrų rinktinėje;

Vienas iš garsiausių savo šakos atstovų ir uždirbęs milijonus dolerių.

Be jokios abejonės jūs turėtumėte džiaugtis ir būtumėte laikomas sėkmingu savo srities atstovu. Nebent jūsų vardas yra Freddy Adu. Tada jūs esate didžiausias Jungtinių Amerikos Valstijų futbolo nusivylimas ir žaidėjas, apie kurį dabar kalbama nebent dėl jo veiklos naktiniame klube, o ne jo pasiekimų futbolo aikštėje.

Būdamas paauglys jis buvo laikomas JAV futbolo gelbėtoju, o jo puikius pasirodymus kaskart nušviesdavo visa šalies žiniasklaida. Sulaukęs vos keturiolikos metų jis buvo pašauktas pirmu šaukimu 2004 metų MLS naujokų biržoje ir tapo jauniausiu profesionaliu sportininku Amerikos sporto istorijoje. Tačiau praėjus dvylikai metų Adu nežaidžia pajėgiausiose pasaulio lygose, neatstovauja nacionalinei ekipai ir jau tapo pamirštu didžiosios daugumos ekspertų, kurie jaunystėje garbino talentingą žaidėją. Svarbiausias kylantis klausimas – kas jam nutiko?

„Mano šeima buvo išties skurdi. Mano mama dirbdavo du-tris darbus tam, kad išlaikytų mane ir mano brolį. Tad jei Nike ateitų pas jus ir pasiūlytų jums milijoninį kontraktą, o MLS norėtų jus padaryti brangiausiu apmokamu žaidėju, kai jums vos keturiolika, jūs to tikrai neatsisakytumėte. To tiesiog negalima padaryti. Aš sutikau su viskuo, kas iš manęs buvo prašoma, tad turėjau atlikti daugybę pasirodymų, reklamų ir interviu. Visa tai atėmė iš manęs daugybę laiko, kurį būčiau praleidęs aikštėje. Žmonės mane tiesiog matė kaip reklamos įrankį.“, - prieš keletą metų BBC pasakojo žaidėjas.

Pirmieji trys metai „D.C. United“ gretose jam nebuvo blogi, o per tą laiką jis spėjo sužaisti 88 susitikimus ir pelnyti 11 įvarčių. Būdamas šešiolikos žaidėjas sudalyvavo „Manchester United“ peržiūroje, kurios metu amerikietis susilaukė ir legendinio Pele dėmesio.

Po dar vienų, šįkart ne itin sėkmingų, metų, Adu nusprendė išvykti į užsienį. Nors nesulaukęs tokio didelio dėmesio, kokio tikėjosi, Ganoje gimęs žaidėjas išvyko į Portugalijos „Benfica“ už pusantro milijono eurų sumą. Tą pačią vasarą šią ekipą taip pat papildė ir tokie žaidėjai kaip Angelis Di Maria, Davidas Luizas ar Fabio Coentrao. Beje, pastarieji du kartu sudėjus kainavo mažiau, nei amerikietis.

Negalima sakyti, jog „Benfica“ nesuteikė atakuojančiam žaidėjui savo progų - Adu pasirodė tiek Portugalijos, tiek Čempionų lygos varžybose, tačiau skirtingai nei minėti tą vasarą klubą papildę futbolininkai, jis sužibėti ir savo vertės įrodyti nesugebėjo.

„Aš manau, jog jis tiesiog nesuprato ką reiškia patekti į persirengimo kambarį su aukšto lygio, motyvuotais ir vyresniais žaidėjais ir kaip reikia atlaikyti konkurenciją. Ten tiesiog vyksta kova iki paskutinio kraujo lašo ir jūs galite tik įsivaizduoti, kaip tie žaidėjai jautėsi, kai nieko nepasiekęs žaidėjas tik atvykęs uždirba daugiau nei jie,“, - tuomet pasakojo JAV jaunimo iki 20 metų treneris Thomasas Rongenas.

Nuo tos akimirkos jo karjera pradėjo smarkiai ristis žemyn. Iš pradžių „Benfica“ jį skolino į „Monaco“ klubą. Po nesėkmingo pasirodymo ten, jis buvo siunčiamas į Portugalijos „Belenenses“ komandą. Nesugebėjęs įsitvirtinti ir ten - buvo nuomotas Graikijos „Aris“ ekipai. Po dar vieno neįspūdingo laikotarpio Graikijoje, žaidėjas buvo išnuomotas jau tik į antrąjį Turkijos divizioną, o nesugebėjęs parodyti gero žaidimo ir šiame lygyje jis buvo tiesiog atleistas.

2011 metais Adu grįžo į Ameriką. Šansą jam suteikė „Philadelphia Union“ ekipa. Per du sezonus ten, jis prisiminė įvarčių skonį, įmušdamas 10 įvarčių ir netgi buvo sugrąžintas į JAV nacionalinę ekipą, kurioje jam buvo suteiktas šansas keliauti į 2011 metų „Gold Coast“ pirmenybes. Žaidėjui buvo suteikta galimybė pasirodyti ir turnyro finale, kuriame JAV 2 – 4 nusileido Meksikai, o Adu į savo sąskaitą įsirašė rezultatyvų perdavimą.

Po šių dviejų sezonų amerikietis nusprendė dar kartą pabandyti laimę užsienyje, tačiau šį kartą ne Europoje – futbolininkas išvyko į Pele gimtinę Braziliją, kur pasirašė sutartį su „Bahia“ klubu. Nors, buvo tikimasi, jog Adu žaidimas bus priimtinesnis Braziliškam futbolui ir jis sugebės ten atsiskleisti, bet ten jo laukė dar vienas nusivylimas – vos ketverios rungtynės bei dar vienas sezonas, po kurio komandai jo paslaugų nebereikėjo.

Tolimesnė Adu karjera buvo dar liūdnesnė. Nepavykusios peržiūros, per pusmetį sužaistos vos vienerios rungtynės Serbijoje, o galų gale ir blankus žaidimas antroje Suomijos lygoje. Po laikotarpio Suomijoje žaidėjas jau buvo pasirengęs baigti futbolininko karjerą ir didesnį laiką skirti naktinių klubų verslui.

„Manau, kad jo gyvenime mintys: „kaip aš galėčiau būti geriausiu futbolininku, kokiu tik galiu būti“ niekada nebuvo svarbiausias prioritetas ir tai atsiliepė jo karjerai. Juk jis dar pakankamai jaunas, kad galėtų būti geru žaidėju ir turėtų ilgą bei prasmingą karjerą.“, - šią vasarą kalbėjo buvęs Amerikos U-17 ir „Philadelphia Union“ trenerio asistentas Johnas Hackworthas, kuriam su Adu teko dirbti dviem skirtingais žaidėjo karjeros laikotarpiais.

Tingus treniruotėse ir nemotyvuotas aikštėje. Taip apibūdinamas žaidėjas negali pasiekti gerų rezultatų nesvarbu kiek talentingas jis bebūtų. Situacijos tikrai nepagerina ir tai, jog vietoje treniruočių pauglystėje tenka daugiau laiko praleisti prieš kameras, nei su futbolo kamuoliu. Ir to geriausias pavyzdys Freddy Adu. Tai labai skaudus pavyzdys JAV futbolo mylėtojams, tačiau pakankamai pamokantis ir abejojama jog tokiam jaunam žaidėjui dar kadanors bus rodomas toks žiniasklaidos bei visuomenės dėmesys. Norėdami savo šalyje išties išugdyti naująjį Pele, Amerika pasiryžusi nebekartoti savo klaidų.

Beje, nepaisant visko, Adu vis dar tęsia karjerą. Jis rungtyniauja antroje pagal pajėgumą Amerikoje - NASL lygoje. Dar vienas šansas sugrįžti į šlovę? Toks straipsnis apie žaidėją jau buvo JAV žiniasklaidoje. Jis pasirodė 2010 metų sausio mėnesį, kai futbolininkui dar buvo 20 metų...

Tautvydas Sakalauskas

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...